Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016

Οι ποιητές αγκαλιάζουν με στίχους τους πρόσφυγες

"Κανένας δεν αφήνει την πατρίδα του
εκτός αν η πατρίδα είναι το στόμα ενός καρχαρία"…

Ουαρσάν Σάιρ

Εφέτος την Παγκόσμια Ήμερα Ποίησης, ο Κύκλος Ποιητών τιμά τους ανθρώπους που χάνουν την πατρίδα τους και φέρνει το προσφυγικό στο προσκήνιο της πολιτιστικής ζωής, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, με σειρά εκδηλώσεων που βάζουν τη σφραγίδα τους τη Δευτέρα, 21η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού.

Τόσο η κεντρική εκδήλωση στη Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα, όσο και οι εκδηλώσεις σε 30 πόλεις και νησιά της Ελλάδας και σε 30 χώρες, γίνονται σε συνεργασία με το PEN International, το WorldPoetryMovement, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Δίκτυο Εθελοντών RefugeesWelcome-GR.

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Αμυνταίου, ανταποκρινόμενη στην πρόκληση των καιρών, δίνει το δικό της στίγμα στην προσπάθεια αυτή. Σε συνεργασία με τον Δήμο Αμυνταίου, τη ΔΗ.Κ.Ε.Α., την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, το παράρτημα Αμυνταίου του περιφερειακού ωδείου Φλώρινας και το Σύλλογο Φοιτητών της Σχολής Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας σας καλούν στο Ξενοδοχείο «Άτερον» στο Αμύνταιο, τη Δευτέρα 21 Μαρτίου και ώρα 20:30 σε μια βραδιά υπό τον τίτλο «Ένα ποίημα για τους πρόσφυγες».

Βασικός στόχος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Αμυνταίου υπήρξε η συμβολή στην ανατροφοδότηση του διαλόγου μεταξύ των τεχνών και με βάση αυτή τη λογική σας καλούμε σε μια βραδιά όπου η ποίηση αλληλεπιδρά με τα εικαστικά, μια ταινία μικρού μήκους και τη μουσική. Άλλωστε όπως πολύ σοφά ο Delacroix επεσήμανε «δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση».

Κι αν η ποίηση δε μπορεί να αλλάξει τον κόσμο δε σημαίνει πως θα πάψει να προσπαθεί για αυτό. Έλατε με ένα ποίημα για τους πρόσφυγες όπως θα πράξουν εκατοντάδες άλλοι άνθρωποι σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης· μήπως άραγε δεν είναι κι αυτό μια αλλαγή;

Αναζητείστε περισσότερα σχετικά με την παγκόσμια αυτή προσπάθεια στο https://apoemforrefugees.wordpress.com

Ο Πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Αμυνταίου
Χατζής Σ. Περικλής
Η Γεν. Γραμματέας της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Αμυνταίου
Τζέλη Σ. Φαίη

2 σχόλια:

  1. Αφήνουν την πατρίδα τους για κάποιον λόγο, χρηματοδοτούμενοι για κάποιον σκοπό και έρχονται στην δική μας πατρίδα καθοδηγούμενοι. Ποιοί κερδίζουν απ' αυτά; Το βέβαιο είναι ότι οι Έλληνες χάνουν. Κι εσύ ποιητή από ψευτοανθρωπισμό και ιδεοληψίες πριονίζεις την ελευθερία μας. Όχι λοιπόν στην προπαγάνδα σου και στις ψευτιές σου. Η Ελλάδα στους Έλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οιητές εκ του προχείρου , τα μάθατε για τις βρυξέλες ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.