Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Όταν εγκαινιάστηκε το εργοστάσιο της ΦΑΓΕ στο Αμύνταιο (ιστορικό φωτορεπορτάζ)

Ήταν μια ζεστή μέρα του Ιουνίου του 2005, μέρα Κυριακή, όταν οι ιδιοκτήτες της εταιρείας γαλακτοκομικών προϊόντων ΦΑΓΕ Α.Ε., Γιάννης και Κυριάκος Φιλίππου, επισκέφτηκαν το Αμύνταιο και σε μια λαμπρή τελετή εγκαινίασαν το υπερσύγχρονο εργοστάσιο της εταιρείας.

Ήταν τότε, που οι ελπίδες πολλών κατοίκων της περιοχής για την μείωση της ανεργίας, επαληθεύτηκαν. Γιατί στην πορεία του χρόνου, το εργοστάσιο αυτό, έθρεψε (οικονομικά) πολλές οικογένειες της ευρύτερης περιοχής του Αμυνταίου…



Το αρχειακό ρεπορτάζ του τότε «στα σκαριά» ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ, κατέγραφε…



Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της πρότυπης μονάδας παραγωγής γάλακτος της ΦΑΓΕ στο Αμύνταιο
«Ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Ν. Τσιαρτσώνης, εγκαινίασε το υπερσύγχρονο εργοστάσιο της ΦΑΓΕ στο Αμύνταιο την Κυριακή 26 Ιουνίου.
Στην τελετή, προσκεκλημένοι των αδελφών Φιλίππου, ήταν ο Βουλευτής Φλώρινας κ. Ν. Κορτσάρης, ο Νομάρχης Φλώρινας κ. Γιάννης Στρατάκης, ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Γιάννης Λιάσης, Δήμαρχοι των γειτονικών Δήμων, στελέχη και συνεργάτες της εταιρίας και πολλοί κάτοικοι της περιοχής.
Το εργοστάσιο που λειτουργεί εδώ και επτά περίπου χρόνια στην βιομηχανική περιοχή του Αμυνταίου, απασχολεί περίπου εκατόν σαράντα εργαζόμενους και αποτελεί αναμφισβήτητα την μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στο χώρο της Δυτικής Μακεδονίας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην μείωση της ανεργίας της περιοχής.
Ο Πρόεδρος της Εταιρίας ΦΑΓΕ κ. Ιωάννης Φιλίππου, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους δήλωσε: «Κατασκευάσαμε ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής γάλακτος, με καθαρά Εθνικό χαρακτήρα στην παραμεθόριο περιοχή σας. Στόχος μας είναι να έχουμε Ελληνικά προϊόντα παραγόμενα από τους Έλληνες παραγωγούς, γι αυτό και ήρθαμε στο Αμύνταιο, για να παράγουμε γάλα φρέσκο».
Ο Διευθυντής του εργοστασίου κ. Σπύρος Σιδέρης, δήλωσε: «Η συνολική δυναμικότητα του εργοστασίου ανέρχεται στους 500 τόνους την ημέρα. Παράγονται 23 προϊόντα. Η ανάπτυξη της περιοχής είναι ο στόχος μας και ικανοποιείται στο έπακρον. Η ανάπτυξη αυτή είναι σε τίτλους, δημιουργία θέσεων εργασίας η οποία με την σειρά της οδηγεί στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας του εργοστασίου, και η κοινωνική και πολιτιστική προσφορά της ΦΑΓΕ είναι συνεχής με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών της περιοχής».
Ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Γιάννης Λιάσης, στη προσφώνηση του είπε τα εξής: «Ιδιαίτερη σημασία για μας έχει η νέα μονάδα της ΦΑΓΕ στον τόπο μας. Γιατί συμβάλει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της ανεργίας και ζωντανεύει η ύπαιθρος με την διατήρηση του ενεργού πληθυσμού στα χωριά και στηρίζει το κτηνοτροφικό εισόδημα και οι πολίτες απολαμβάνουν ποιοτικά προϊόντα.
Ο Δήμος Αμυνταίου θα σταθεί δίπλα σε κάθε τέτοια σημαντική προσπάθεια ανάπτυξης της περιοχής μας, που δίνουν ζωή στον τόπο, σεβόμενοι το περιβάλλον».

Πηγή: eperiskopio.blogspot.gr

6 σχόλια:

  1. Κλείνει αλλά πωλείται το εργοστάσιο. Μπορεί να βρεθεί κάποιος άλλος να επενδύσει. Τόσες χιλιάδες πρόσφυγες-επενδυτές περιμένουν, ένας δεν θα βρεθεί. Τι στο καλό.Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καθαρίσει. Να μην στενοχωριέται κανένας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει αυτό ακούγεται καλό ως ανέκδοτο, αλλά ποιος θα επενδύσει με τέτοια υψηλή φορολογία (η υψηλότερη στα Βαλκάνια); Δυστυχώς το κράτος που διόγκωσαν κυρίως οι προηγούμενοι και συνεχίζουν οι νυν με αδέρφια, ξαδέρφια κλπ, προκειμένου να συντηρηθεί θέλει χρήμα που προέρχεται κυρίως από φορολογία και έτσι καταδικάζει τη νέα γενιά στην ανεργία. Επ΄αυτού εύστοχες είναι οι παρατηρήσεις του κ. Στέφανου Μάνου για μικρότερο κράτος: "Υπάρχουν δύο ομάδες πολιτών. Οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα και οι συνταξιούχοι είναι η μία. Η άλλη είναι οι παραγωγικά απασχολούμενοι, που συνεισφέρουν φόρους και εισφορές για να αμείβεται η ομάδα των υπαλλήλων του δημοσίου και οι συνταξιούχοι. Η πρώτη εισπράττει και η δεύτερη πληρώνει.
      Στα χρόνια της κρίσης η δεύτερη ομάδα, αυτή που πληρώνει, συρρικνώθηκε αριθμητικά σημαντικά. Είναι πια σαφώς μικρότερη από την πρώτη. Τον Ιανουάριο του 2015 σε άρθρο μου στην Καθημερινή έδωσα στοιχεία για το 2013: 3,48 εκ. υπάλληλοι δημοσίου και συνταξιούχοι, 2,78 εκ. οι παραγωγικά απασχολούμενοι. Μεταξύ 2008 και 2013 η ομάδα των παραγωγικά απασχολούμενων μειώθηκε κατά 1 περίπου εκατομμύριο. Η πραγματικότητα το 2016 είναι ασφαλώς χειρότερη.
      Είναι απολύτως παράλογο να περιμένετε ότι 2,5 εκ. παραγωγικά απασχολούμενοι θα πληρώνουν για τον εαυτό τους και την οικογένεια τους και θα πληρώνουν επιπλέον για τη σίτιση 3,5 εκ. υπαλλήλων και συνταξιούχων. Απλώς δεν γίνεται. Δεν βγαίνουν οι αριθμοί. Βρισκόμαστε σε απόλυτο αδιέξοδο....Επιτρέψτε μου να επαναλάβω. Χωρίς δραστική μείωση του δημόσιου τομέα δεν θα υπάρξει ανάπτυξη. Χωρίς δραστική μείωση του δημόσιου τομέα δεν θα μειωθεί η εξοντωτική φορολογική επιβάρυνση των παραγωγικά απασχολούμενων. Η εξοντωτική φορολογία θα διαλύσει ότι απομένει από την οικονομία και θα στείλει εκατοντάδες χιλιάδες στην παρανομία της φοροδιαφυγής, στη μαύρη οικονομία, στο εξωτερικό."
      LV

      Διαγραφή
    2. Εξαιρετικός. Όλη η αλήθεια με πολυ απλά λόγια.

      Διαγραφή
  2. Την ΦΑΓΕ από την Ελλάδα την έδιωξε η πολιτική της ΝΔ/ΠΑΣΟΚ. Αλλά μια ζωή , ως καλοί Ελληνάρες, βρίσκουμε αλλού τα θύματα. Και βέβαια φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στο ότι δεν έχει δώσει ακόμα κίνητρα (φορολογικά και εργασιακά) να συντηρούνται οι υπάρχουσες επιχειρήσεις.Εννοώ ότι όλοι φταίνε. Δύσκολο να το σκεφτείς όμως, ειδικά τώρα που από ΑΓΕΛΑΔΙΤΣΑ το έχεις γυρίσει σε ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΑΠΟ LIDL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιαούρτι ΦΑΓΕ 40%γαλα Γαλλιας 40% Γερμανιας 20%Ουγγαριας κατά τα άλλα το γιαούρτι από LIDL εδιωξε την Φαγε. Γι αυτους όλα είναι χρήμα όταν χάνουν φεύγουν. Μόνο το κέρδος τους νοιάζει.

      Διαγραφή
  3. ΦΑΓΕ μέγας απατεώνας γάλα εισαγωγής 1,60 το λίτρο λιανική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.