Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Φλώρινα: ξεπέρασε το…70% η ανεργία των νέων, «εξαφανισμένοι» οι επενδυτές

«Τα επίσημα ποσοστά της ανεργίας στην περιοχή μας ανέρχονται περίπου στο 39%. Τα πραγματικά ποσοστά όμως, κινούνται κοντά στο 45%, χωρίς να συνυπολογίσουμε και τα 700 άτομα που εργάζονταν στα λιγνιτωρυχεία Αχλάδας και έχασαν τις δουλειές τους. Όσον αφορά την ανεργία των νέων; 75%. Το ποσοστό είναι απίστευτο, αλλά πέρα για πέρα αληθινό.

Η Φλώρινα, έτσι και αλλιώς, πέρα από τον πρωτογενή τομέα και τα ορυχεία, δεν έχει άλλες πηγές απασχόλησης. Επιχειρήσεις δεν υφίστανται. Η επιχειρηματικότητα έχει πεθάνει, καθώς οι περισσότεροι συμπολίτες μας επιλέγουν να πάνε για ψώνια στα Σκόπια λόγω φθηνότερων τιμών, και από εκεί να προμηθευτούν, είδη πρώτης ανάγκης και καύσιμα. Η εκροή συναλλάγματος προς την FYROM είναι πολύ μεγάλη. Οι εργαζόμενοι νέων ηλικιών είναι ελάχιστοι, και θα τους βρεις να δουλεύουν κυρίως σε fast-food και καφετέριες. Οι νέοι εγκαταλείπουν την Φλώρινα σωρηδόν. Ειδικά οι επιστήμονες. Τα καλά μυαλά. Δεν μπορούμε να τους κρατήσουμε εδώ. Δεν υπάρχουν επιλογές για αυτούς, παρά μόνο η φυγή.

Τουρισμός δεν υφίσταται στην πόλη μας, όπως και πρόσβαση άλλωστε. Είμαστε η μοναδική πόλη στην Δυτική Μακεδονία που είναι αποκομμένη από την Εγνατία Οδό. Συνεχίζουμε να… βολευόμαστε με ένα απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο που είχε κατασκευάσει η χούντα. Ούτε visit λοιπόν, ούτε transit για την Φλώρινα. Επενδύσεις; Καμία, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δυνατότητες. Η βιομηχανική μας περιοχή σχεδόν «εξαϋλώθηκε» από επιχειρήσεις. Ούτε ξένες, ούτε ελληνικές επενδύσεις βλέπουμε» υποστηρίζει με παράπονο, μιλώντας στο bangladeshnews.gr ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας, Κωνσταντίνος Σιάκος.

Aν υπάρχει μία περιοχή της Ελλάδας η οποία αξίζει τον χαρακτηρισμό… «τσακισμένη», είναι η Δυτική Μακεδονία. Tα ποσοστά ανεργίας κινούνται στην «στρατόσφαιρα», η αποβιομηχάνιση είναι ραγδαία, με τα κουφάρια των άλλοτε «περήφανων» και παραγωγικών εργοστασίων να αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες της αποδόμησης του παραγωγικού ιστού της περιοχής. Τα λουκέτα στα εμπορικά καταστήματα απανωτά. Η έναρξη μιας καινούργιας επιχείρησης συνιστά… είδηση. Ένα μικρό θαύμα, αμφίβολης όμως διάρκειας και επιτυχίας. Οι «στρατιές» των ανέργων διογκώνονται ασταμάτητα. Για τους νέους, η μόνη δουλειά, είναι αυτή του delivery. Καβάλα πάνω σε ένα δίκυκλο, όλη την ημέρα, με ελάχιστα χρήματα, άνευ ασφαλίσεως τις περισσότερες φορές, και με μηδενικές προοπτικές. Οι περισσότεροι επέλεξαν την απόδραση από τις μαρτυρικές αυτές περιοχές που δεν «φυτρώνουν» εργασίες. Βρήκαν καταφύγιο στα ξένα, για να αποφύγουν την αναμονή στις ατέλειωτες ουρές του ΟΑΕΔ και τα εξευτελιστικά χαμηλά μεροκάματα. Επενδύσεις; Ούτε για δείγμα. Όσοι κρατούν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους, είναι φορτωμένοι με δυσβάσταχτα χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και προμηθευτές. Προσλήψεις: Ελάχιστες έως μηδενικές. Μόλις πήρατε στα χέρια σας, την ακτινογραφία…της Φλώρινας. Δεν εκπλήσσει μόνο το βασανιστικά υψηλό ποσοστό της νεανικής ανεργίας, αλλά και η έλλειψη διεξόδου από το τούνελ της κρίσης, εντός του οποίου βολοδέρνει εδώ και χρόνια η πόλη. Μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι ίδιοι οι κάτοικοι της Φλώρινας, καθώς οι τακτικότατες επισκέψεις τους στα Σκόπια για αγορές, έχει «στεγνώσει» από ρευστό την τοπική αγορά. Μία πόλη στις εσχατιές της Ελλάδας, παρατημένη. Με την απουσία του κράτους χαρακτηριστική. Με την απόγνωση για την έλλειψη ευκαιριών και ανάπτυξης, οδυνηρά παρούσα. Μπορεί να σωθεί η παρτίδα, έστω και στο παρά πέντε; Εφικτό, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά. Πάρα πολλά.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΜΕ…
«Εγώ το λέω ξεκάθαρα: Η περιοχή δεν έχει ανάγκη από ξένες επενδύσεις. Πρέπει να δημιουργηθούν άμεσα μεταποιητικές μονάδες με επίκεντρο τον πρωτογενή τομέα. Διαθέτουμε εξαιρετικά προϊόντα, όπως φασόλια, πιπεριές, τσιρόνια, αρωματικά φυτά. Μπορούμε επίσης να κερδίσουμε πολλά και από το κατσικίσιο γάλα. Γάλλος επενδυτής αγόρασε 10 εκ. λίτρα κατσικίσιο γάλα, τα μετέφερε στην Γαλλία και πουλούσε ως delicatessen, κατσικίσιο τυρί με…40 ευρώ το κιλό. Πρόσφατα, μας προσέγγισαν και άλλοι γάλλοι που ζήτησαν 20 εκ. λίτρα κατσικίσιο γάλα. Είναι αναγκαίο όμως όλα αυτά τα προϊόντα να τα πιστοποιήσουμε. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει η παραμικρή κατοχύρωση. Δείτε τι συμβαίνει με τις περίφημες…πιπεριές Φλωρίνης. Δεν υφίστανται ουσιαστικά ως εμπορικό προϊόν. Έχουμε ξεκινήσει διαδικασίες κατοχύρωσης του όνοματος και προέλευσης. Την ίδια ώρα, στο Λέσκοβατς της Σερβίας, ολόκληρες περιοχές «μεγαλουργούν» με τις πιπεριές, γιατί έκαναν όλα αυτά που εμείς δεν κάναμε. Χιλιάδες κόσμος ζει από αυτές. Τις καλλιεργούν εντατικά και τις εξάγουν στην Ρωσία. Τα παραδείγματα σχετίζονται άμεσα με την… «καθυστερημένη» ελληνική επιχειρηματικότητα και την ανεργία στην περιοχή μας» δηλώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας, Σάββας Σαπαλίδης.

ΜΑΣ ΘΕΩΡΟΥΝ… «ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ», ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΜΗΛΕΣ
«Η περιοχή μας έχει χτυπηθεί τόσο από τις μνημονιακές πολιτικές, όσο και από την αγορά των Σκοπίων. Τα χρόνια της κρίσης έκλεισαν περίπου 1.000 επιχειρήσεις. Ανοίγουν μόνο τσιπουράδικα και καφετέριες. Καμία εμπορική επιχείρηση. Η βιομηχανική μας περιοχή κάποτε απαριθμούσε 3.500 εργαζόμενους. Σήμερα έχουν απομείνει με το ζόρι, 350. Υπήρχαν 30 μεγάλες επιχειρήσεις. Πλέον, 6 με 7. Τι να σας πω; Ότι είμαστε περιοχή που συνορεύει με 2 χώρες και δεν έχουμε διαμετακομιστικό κέντρο; Γνωρίζετε ότι τα τρένα για τις εμπορευματικές μεταφορές είναι «ανενεργά»; Ότι η επιδότηση για τις επιχειρήσεις ανέρχεται από 15% έως 25%, όταν στην υπόλοιπη Ελλάδα, κυμαίνεται από 35% έως 45%; Συνομιλούσα με εκπροσώπους φαρμακευτικής εταιρείας οι οποίοι επικαλέστηκαν την χαμηλή επιδότηση, ως έναν εκ των βασικότερων λόγων, που δεν έρχονται να επενδύσουν στην περιοχή μας. Για ποιο λόγο να έρθουν εδώ όταν μπορούν να πάνε αλλού με περισσότερα οφέλη; Πρέπει επίσης να δημιουργηθούν φορολογικές ζώνες, προκειμένου να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε τους αλβανούς και τους σκοπιανούς. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν, για να πάρουμε τα πάνω μας, και πρέπει να γίνουν άμεσα».

ΤΑ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ ΑΧΛΑΔΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ. ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;
«Μέχρι και τις 26 Δεκεμβρίου, όταν και σταμάτησαν οι παραδόσεις λιγνίτη στον ΑΗΣ Μελίτη, εργάζονταν στα ορυχεία του λιγνίτη, 700 εργαζόμενοι. Ο λόγος για το λουκέτο οφείλεται στις μεγάλες διαφορές μεταξύ της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει το έργο και στην ΔΕΗ. Η κοινοπραξία, «ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ» ανέλαβε την υπεργολαβία των λιγνιτωρυχείων Αχλάδας Α.Ε από τους ιδιοκτήτες, που είναι η οικογένεια Ρόζα. Εμφανίστηκαν πολλές ανωμαλίες, με κυριότερη την αδυναμία του ΑΗΣ Μελίτη να παραλάβει λιγνίτη από εμάς. Δεν υπήρχε άλλος χώρος στην αυλή τους. Προέκυψαν όμως και διαφωνίες αναφορικά με την σύμβαση του έργου, καθώς η κάθε πλευρά την ερμήνευε διαφορετικά. Mε το που σταμάτησε το έργο, τεθήκαμε σε διαθεσιμότητα. Έκτοτε, η κοινοπραξία απέλυε κάθε μήνα εργαζόμενους, βασισμένη στο ποσοστό απολύσεων που δικαιούνταν. Τον Μάρτιο μας δόθηκε μια επιλογή: Απόλυση με αποζημίωση ή άδεια άνευ αποδοχών έως ότου το έργο επαναλειτουργήσει. Οι περισσότεροι διάλεξαν την αποζημίωση. Όταν τελειώσουν τα χρήματα, τότε θα ξεκινήσουν και τα μεγάλα ζόρια. Η ουσία είναι ότι 700 εργαζόμενοι έμειναν στον δρόμο και οι προοπτικές για το μέλλον είναι σκοτεινές» τονίζει στο bangladeshnews. gr o προέδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Aλέξανδρος Σαμαρτζής.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ
Πηγή: bangladeshnews.gr

23 σχόλια:

  1. Η λύση είναι μία ΕΛΛΗΝΙΚΗ κυβέρνηση για ΕΛΛΗΝΕΣ. Άς πάψουν να υποστηρίζουν κάποιοι τις τραγικές , επιλογές των ανεγκέφαλων προδοτών αριστερών. Με τόση υψηλή φορολογία ποιές επιχειρήσεις επιβιώνουν ; με τα μέτρα κατά των μισθωτών , των γεωργών , των υπαλληλων , των συνταξιούχων ποιά είναι η αγοραστική δύναμη των κατοίκων; Μας εξοντώνουν βάσει σχεδίου με εντολές ξένων. Φέρνουν τους λαθρομετανάστες για να αντικαταστήσουν τους Έλληνες και να αλοιώσουν τον πληθυσμό με άτομα ξένα προς τον πολιτισμό μας , την θρησκεία μας. Άς κεφθούμε και να πράξουμε Ελληνικά εάν θέλουμε ειρήνη και πρόοδο. Η Ελλάδα στους Έλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 11.21 πες μας χωρίς περιστροφές ψηφίστε Ακροδεξιά....γιαυτό πέταξες τόσες εθνικιστικές στρακαστρούκες.......

      Διαγραφή
  2. Πως να μην ειναι εξαφανισμένοι οι επενδυτές στη Φλώρινα. Στην αρχαιολογία ακόμα δεν πιάσαν δουλειά να το σωματείο και απεργίες διαμαρτυρίες και μαγκίτσες. Στην αχλάδα στα ορυχεία τα ίδια. Στη βεύη το ορυχείο τα ίδια. Εκεί πετάχτηκαν και ντέμεκ οργανώσεις για το περιβάλον να αντιδράσουν. Η μπάνια στο λιμνοχώρι έμεινε έτσι γιατί όλοι θέλουν να είναι του δήμου για να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι. Γιατί μετά να έρθει επενδυτής στη Φλώρινα για να τον βρίζουν και να του ορμάνε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο δρόμος για νίκη που είναι έτοιμος γιατί δεν είναι ανοιχτός,

      Διαγραφή
    2. 11:59 Σωστότατος

      Διαγραφή
    3. Γιατί δεν έχει γίνει ανάθεση του αποχιονισμού που ισχύει μέχρι τον απρίλιο.

      Διαγραφή
  3. Διαβάστε "το παραμύθι χωρίς όνομα" της Πηνελόπης Δέλτα . Είναι η περιγραφή της εποχής μας και η λύση των προβλημάτων μας. Ζούμε στην εποχή του βασιλιά Αστόχαστου. Εύχομαι όλοι οι Έλληνες αλλά περισσότερο εμείς οι Φλωρινιώτες να βρούμε τον σωστό δρόμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλήθεια το βιβλίο είναι προφητικό. Ας ελπίσουμε ότι θα έρθει κι σε εμάς ένας Συνετός να μας βγάλει από τον βούρκο!

      Διαγραφή
  4. Το μεγαλο αγκαθι ειναι τα σουπερ μαρκετ,δεν αφησαν ουτε μαβη ουτε κρεοπωλη ουτε ψαρα και πολους αλους,τωρα ηρθε η σειρα των παραγωγων .καλα να παθουμε ευρο θελαμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα σούπερ Μάρκετ ή το Ευρώ τελικά φταίει;

      Διαγραφή
  5. http://dexiextrem.blogspot.gr/2016/03/blog-post_6201.html


    Τώρα να πάρει θέση το ΕΚΦ και ο Σιάκος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να έρθουν εδώ και τώρα 200 οικόγενειες επενδυτών να τους βάλουμε στο ΑΝΤΙΓΩΝΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το ότι ο μάγκας Έλληνας πουλάει το οτιδήποτε σε αστρονομική τιμή και στα Σκόπια είναι ούτε η μισή τιμή του αυτό το σκέφτεται κανείς ; Ας ρίξουμε λίγο τις τιμές στην Ελλάδα ώστε ο Έλληνας να αγοράζει από εδώ και όχι από τα Σκόπια γιατί στην εποχή που ζούμε και μας γ***νε κανονικότατα ενώ αυτοί κοιμούνται στις βιλαρες τους πάμε και ψωνίζουμε από εκεί που μας συμφέρει περισσότερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. όσο για το ορυχείο της αχλάδας η μονή που ήταν ασφαλιζόμενη ήταν αυτή που δούλευαν στην εταιρια ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ στο ΡΟΖΑ όλοι η άλλοι 500 ήταν ανασφάλιστη ιδιώτες που εκμεταλευονται όλα τα παιδιά που τους έχουν με 3 ευρω την ώρα κ δεν τούς ασφαλίσουν τι κανουν τα σωματεία γιαυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μην ανησυχήτε. Τώρα θα φέρει ο Μαρδας επενδυτές απο την Συρία και θα φτιάξουν τα πράγματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ειδομένη! Η sillikon valley της Ελλάδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. " Η επιχειρηματικότητα έχει πεθάνει, καθώς οι περισσότεροι συμπολίτες μας επιλέγουν να πάνε για ψώνια στα Σκόπια λόγω φθηνότερων τιμών, και από εκεί να προμηθευτούν, είδη πρώτης ανάγκης και καύσιμα"Και εγώ που νόμιζα ότι πάνε Bitola.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαν κράτος το εννοεί.. Εκτός Αν Προτιμάς να λένε Π.Γ.Δ.Μ.

      Διαγραφή
  12. ειναι τραγικη η κατασταση στη πολη μας,οι περισοτεροι αν οχι ολοι καταγομαστε απο χωρια.οι γονεις μας η και εμεις οι ιδιοι μαγαλοσαμε απο τα προιοντα που παραγει ενα χωριο...μαναβικη,κρεας απο τα ζωα που κρατουσαν οι παπουδες η οι γονεις μας...παρολα αυτα αντι να στηριξουμε τον κτηνοτροφο ητον καθε παραγωγο ,τον ντοπιο κρεωπολη τον αγροτη στην αγορα πηγαινουμε με μεγαλη ευκολια στα σουπερ μαρκετ....περιμενουμε ωμος και τον παππου να πουληση το ζωο η να πουλησει τα μαναβικα του για να χαρτζιλικοσει τα εγγονια ηκαι εμας τους ιδιους....κακα τα ψεματα αν δε στηριξουμε τα ντοπια προιοντα,τα ντοπια μαγαζια το μελλον της πολης μας θα ειναι πιο μαυρο απο οτι ειναι τωρα.....ευχαριστω για το χρονο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Για τους μετανάστες τα σκοπιανά βάλαν φράχτες Για τα κορόιδα από το Φλώρινα που πσονίζοντε στα Μπίτολα ο δρόμος ανοιχτός. Και αφού κάνουν τα ψόνια τους επιστρέφουν στο χωριό και τα παιδιά τους λενε πότε θα πιάσω δουλειά; Να σε πώ ....του Σάντα Πτσου θα βρείτε δουλειά . Πάει μετά το κορόιδο κλείνει το μαγαζί του γιατί εξασφάλισε το μέλλον του με τζάμπα αέρα κοπανιστό που αγόρασε στα μπλίτολα.Ο άλλος συνάπτει διασυνοριακές συνεργατσίες με μπίζνεσμαν από την αλμπαντσκα μπίτολα η αλλού και ο τελευταίος ο βλάξ αντιπρόσωπος όλων των βλακών κορόιδων κλαίει γιατί τον κοροιδέψαν όλοι. Κάπως έτσι κατάντησε η Φλώρινα Λέριν ένα απέραντο φυτώριο κορόιδων . Ντόμπροβέτσε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τα λάθη που έκαναν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά εντατικοποιούνται από την κυβέρνηση Τσίπρα η οποία προχωράει σε νέα αύξηση των φορολογικών βαρών και διαφόρων άλλων επιβαρύνσεων σε μια καταδικασμένη εκ των προτέρων σε αποτυχία προσπάθεια να χρηματοδοτήσει το Δημόσιο και το ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό σύστημα στις σημερινές τους διαστάσεις.Όσο οι φόροι γίνονται δυσβάστακτοι (για να εξυπηρετείται το μεγάλο κράτος των δημοσίων υπαλλήλων) τόσες επιχειρήσεις θα κλείνουν ή θα μεταναστεύουν στο εξωτερικό και η ανεργία των νέων δυστυχώς θα μεγαλώνει...
    LV

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.