Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2016

Πώς αμείβεται η Αργία της 25ης Μαρτίου 2016

To Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας σας γνωρίζει πως η εορτή της 25ης Μαρτίου, η οποία φέτος (2016) συμπίπτει με ημέρα Παρασκευή, από το νόμο έχει καθοριστεί ως υποχρεωτική αργία όπου απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική δραστηριότητα καθώς βέβαια και η απασχόληση των μισθωτών, εκτός από εκείνες τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν την Κυριακή.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ισχύουν τα εξής:

Επιχειρήσεις που δεν θα λειτουργήσουν: Εάν δεν λειτουργήσει η επιχείρηση καταβάλλεται στους μισθωτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση.
Στους μισθωτούς που αμείβονται με μισθό δεν οφείλεται τίποτα πέραν του μηνιαίου μισθού.

Επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν: Για τους μισθωτούς που θα απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή εάν αμείβονται με ημερομίσθιο, θα πρέπει να πάρουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Εάν αμείβονται με μισθό, α) οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν σε επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και αργίες δικαιούνται μόνο προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους, για όσες ώρες απασχοληθούν και όχι άλλη αμοιβή, διότι η αμοιβή για την αργία περιλαμβάνεται στο μηνιαίο μισθό, και β) αν οι μισθωτοί απασχοληθούν σε επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και τις αργίες δικαιούνται να λάβουν το 1/25 καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΕΚΦ

3 σχόλια:

 1. Εδώ ο κόσμος δεν έχει να κάνει ένα μεροκάματο δεν έχει να φάει και θα ασχοληθούμε με την αμοιβή της ΑΡΓΊΑΣ???????????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΜπρΑΒΟ ρε, να τα καταργησουμε ολλα αυτα,και να γινουμε δουλοι,μονο να μην μας μαστιγονουν,στο τελος.?

   Διαγραφή
  2. Το άρθρο αυτό έχει ως σκοπό να ενημερώσει όσους δουλεύουν στις αργίες για τα νόμιμα δικαιώματα τους,ασχέτως αν τελικά τα διεκδικήσουν η όχι. Γι'αυτό ασχολούμαστε με την αμοιβή της αργίας.
   Τους ανθρώπους που δεν έχουν μεροκάματο προφανώς και δεν τους αφορά.

   Διαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.