Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Πάστα φασολιού μαγειρεύουν οι συνεταιριστές των Πρεσπών

Ο "Πελεκάνος", ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού Πρεσπών, είναι έτοιμος να βάλει μπροστά δύο σχέδια για την ανάπτυξή του σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το ένα σχέδιο θέλει να φέρει τα ξακουστά φασόλια Πρεσπών, σαν λιχουδιά, σαν oρεκτικό ντιπ στο πιάτο του καταναλωτή. Το άλλο θέλει να κάνει το Συνεταιρισμό σπίτι και των πολλών κτηνοτρόφων της περιοχής.

Για τα σχέδια των μελών του "Πελεκάνου", μίλησε στη Voria.gr ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κ. Νικόλαος Στεργίου.

"Θέλουμε να βγούμε στο εξωτερικό, έχουμε ήδη κάνει αρχικές επαφές με Γερμανία, Αμερική, Αγγλία, Ρωσία αλλά και Κύπρο. Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι το προϊόν μας, τα φασόλια όπως τουλάχιστον τα χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας, δεν τα γνωρίζουν στις περισσότερες χώρες. Το σχέδιο μας λοιπόν είναι να παράγουμε πάστα φασολιού, σε επτά κωδικούς. Δύο χρόνια τώρα περιμένουμε να ανοίξουν νέα προγράμματα για τη στήριξη επενδυτικών πρωτοβουλιών", είπε ο κ. Στεργίου.

Έτσι, λοιπόν, ο Συνεταιρισμός έχει ουσιαστικά έτοιμο το επενδυτικό του πλάνο, για την πάστα φασολιού "Πελεκάνος", ένα προϊόν στο οποίο θα κυριαρχεί το φασόλι Πρεσπών και που θα "δένει", με διάφορα μπαχαρικά και λαχανικά, δίνοντας στους καλοφαγάδες μια πλούσια παλέτα διαφορετικών επιλογών.

Μετά λοιπόν την πάστα ελιάς, την πάστα πιπεριάς και την πάστα μελιτζάνας, θα έχουμε και την πάστα φασολιού, μοναδικά ντιπ σε πρωτοτυπία και γεύσεις. Το σχέδιο όμως του "Πελεκάνου", που θα υλοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού στο Λαιμό Πρεσπών, απαιτεί επένδυση 1,7 εκατ. ευρώ γι' αυτό και όλοι περιμένουν να προκηρυχθούν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ κι' ο αναπτυξιακός.

Παράλληλα όμως, ο "Πελεκάνος" υλοποιεί το σχέδιο διεύρυνσής του ώστε από συνεταιρισμός των φασολοπαραγωγών να γίνει και συνεταιρισμός των κτηνοτρόφων του Δήμου Πρεσπών.

"Από τα 31 μέλη μας τα επτά έχουν και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Στο δήμο μας υπάρχουν πολλές εκμεταλλεύσεις με βοειδή ελευθέρας βοσκής, με ζωϊκό κεφάλαιο που ξεπερνάει τα 2.500 ζώα ενώ τα αιγοπρόβατα είναι περί τις 12.000. Η πρακτική των περισσοτέρων κτηνοτρόφων είναι τέτοια που μπορεί να θεωρηθεί ότι σε μεγάλο βαθμό ανταποκρίνεται στα κριτήρια της βιολογικής κτηνοτροφίας, λείπει η συστηματοποίηση και η πιστοποίηση", πρόσθεσε ο κ. Στεργίου.

Στη κατεύθυνση αυτή, ο "Πελεκάνος", έχοντας εξασφαλίσει τις υπηρεσίες κτηνιάτρου και τεχνολόγου ζωϊκής παραγωγής, προχωράει ήδη στην καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο επόμενο δίμηνο. Οι συνεταιριστές έχουν επίσης επισκεφθεί πρότυπες κτηνοτροφικές μονάδες ενώ μελετούν τη συνεργασία με πανεπιστημιακή σχολή για την υποστήριξη των κτηνοτρόφων.

Η λειτουργία του Α.Σ. "Πελεκάνος" είναι πολύ σημαντική για την περιοχή των Πρεσπών, στην οποία το 90% των κατοίκων απασχολείται στο πρωτογενή τομέα και ένα 10% στο τουρισμό.

Ο "Πελεκάνος" συστάθηκε το 2004 κι' ήταν παιδί της ανάγκης να προωθηθούν τα εξαιρετικά φασόλια Πρεσπών στην αγορά, προϊόν ΠΓΕ. Σήμερα έχει 31 μέλη, που παράγουν πάνω από το 50% της τοπικής παραγωγής φασολιών, δηλαδή περί τους 1.500 τόνους το χρόνο. Ο Συνεταιρισμός έχει ολοκληρώσει επένδυση 1 εκατ. ευρώ για τις κτιριακές του εγκαταστάσεις, παραγωγικές, αποθηκευτικές και γραφεία.
Τα φασόλια Πρεσπών καλλιεργούνται ακολουθώντας ένα σύστημα σύγχρονης γεωργικής πρακτικής με σεβασμό στο περιβάλλον. Τηρείται το πρότυπο ISO 9001:2008 που διασφαλίζει και βελτιώνει την ποιότητα των φασολιών Πρεσπών αλλά και το πρότυπο ISO 22000:2005 για την παραγωγή ασφαλών προϊόντων.

Πηγή: voria.gr

4 σχόλια:

  1. Αυτό μπορούσαν να το είχαν κάνει απο τότε που λειτουργούσε το κονσερβοποιείον Πρεσπών αυτοι όμως προτίμησαν να το κΛείσουν αφου όλοι οι Πρεσπιώτες δεν μπορούσαν να διορίσουν τα παιδιά τους έτσι το κλείσαν τα μηχανήματα αγνοούνταικαι φτού απ την αρχή ίσως το πάθημα να εγινε μάθημα.Ισως ο νέος Δήμαρχος να τους βάλει μυαλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλη η Αλβανία και η fyrom θα καλλιεργούν φασόλια...Πως γίνεται η Πρέσπα να ταΐζει όλη την Ελλάδα και να βγάζει και παστα που χρειάζεται περισσότερο ποσότητα δεν ξερω...Μαλλον κλωνοποίηση φασολιών πρεσπων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Yπαρχει και το φασόλι β και γ διαλογής,κονσέρβα και παστα τρώγεται ευχάριστα ��

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.