Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Αξιοποίηση και προβολή των πλεονεκτημάτων του τουριστικού αποθέματος της Δυτικής Μακεδονίας στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση ΜΙΤΤ

Με τη συμμετοχή της στη διεθνή τουριστική Έκθεση «ΜΙΤΤ 2016», που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα 23-26 Μαρτίου, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συνεχίζει την προσπάθεια: α) αξιοποίησης των εγγενών πλεονεκτημάτων του τουριστικού αποθέματος της Δυτικής Μακεδονίας, β) της προβολής των ιδιαίτερων, ποιοτικών προϊόντων της (γούνα, ροδάκινα, κρόκος, κρασί), ως πρώτων εξαγώγιμων προϊόντων της ελληνικής οικονομίας στη ρωσική αγορά και γ) της προώθησης ενός τουριστικού προϊόντος, με ενιαία εικόνα και περιεχόμενο ως προορισμός ποιοτικών εναλλακτικών “εμπειριών” και απώτερο σκοπό την αύξηση της ελκυστικότητας και την ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Η παρουσία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας άφησε ενθαρρυντικά μηνύματα, μέσω των επαφών που έγιναν, καθώς αναμένεται αύξηση του αριθμού Ρώσων τουριστών προς την Ελλάδα, με αφορμή και τον εορτασμό του έτους 2016: Η Ελλάδα στη Ρωσία.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συμμετείχε στην Έκθεση με ένα περίπτερο 15 τ.μ. στο χώρο του ΕΟΤ και φιλοξένησε, επίσης, Δήμους της Περιφέρειας και άλλους εμπλεκόμενους φορείς στον τομέα του τουρισμού. Η ΜΙΤΤ είναι η πιο μακροχρόνια έκθεση στη Ρωσία και έχει ηγετική θέση στις διεθνείς εκθέσεις τουρισμού. Τις δύο (2) πρώτες μέρες της έκθεσης οι επισκέπτες είναι αυστηρά εμπορικοί. Η ΜΙΤΤ είναι η κατάλληλη έκθεση για να πραγματοποιηθούν επαγγελματικές συναντήσεις και συμφωνίες με πολύ σημαντικούς επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα παρακάτω στατιστικά στοιχεία: α) η Ρωσική αγορά ξόδεψε πάνω από 30 τρισεκατομμύρια ευρώ στο διεθνή τουρισμό το 2014 και β) πάνω από 45,8 εκατομμύρια Ρώσοι ταξίδεψαν σε διεθνείς προορισμούς το 2014. Την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εκπροσώπησε ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Πολιτισμού, Τουρισμού, κ. Παύλος Τσότσος.

Στην Έκθεση παραβρέθηκαν από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, η Πρέσβειρα της Ελλάδος στη Ρωσία Δανάη-Μαγδαληνή Κουμανάκου και η Γενική Πρόξενος στη Μόσχα Ελένη Μιχαλοπούλου. Η αν. υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και ο Γ.Γ. του ΕΟΤ επισκέφτηκαν το περίπτερο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και είχαν ιδιαίτερες συνομιλίες τόσο με τον κ. Π. Τσότσο όσο και με τους υπόλοιπους εκπροσώπους της Περιφέρειας.

Σε συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε ότι το Μάιο θα οργανωθεί στην Αθήνα μεγάλο ελληνορωσικό φόρουμ σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τουρισμού Rosturism και το υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στο οποίο θα παραστούν τουριστικοί παράγοντες της Ρωσίας, tour operators, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι από το σύνολο της τουριστικής αγοράς της Ελλάδας, με στόχο να αναδειχθούν όλες οι δυνατότητες συνεργασίας στον τουρισμό των δυο χωρών. Αυτό συμφωνήθηκε και σε συναντήσεις με την υφυπουργό Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κα Alla Υurievna Manilova και τον επικεφαλής του Rostourism, κ. Οleg Safonov. Παράλληλα, μέσα στο 2016, θα υπάρξουν οργανωμένες δράσεις προβολής θεματικών μορφών τουρισμού της χώρας μας στη ρωσική αγορά, με έμφαση στο θρησκευτικό, πολιτιστικό, ιατρικό, συνεδριακό και άλλες ειδικές μορφές τουρισμού, που ενδιαφέρουν τους Ρώσους πολίτες.

Στο περιθώριο της Έκθεσης, ο κ. Παύλος Τσότσος είχε ενδιαφέρουσες συναντήσεις με τουριστικούς πράκτορες, ενώ στις συζητήσεις τους κυριάρχησε η πρόθεση ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο μερών, με στόχο τον εμπλουτισμό των τουριστικών πακέτων με εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως, μεταξύ άλλων, το θρησκευτικό, ιαματικό και γαστρονομικό τουρισμό, και την ένταξη της Δυτικής Μακεδονίας στα ρωσικά τουριστικά πακέτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.