Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Ερώτηση του βουλευτή Φλώρινας Γ. Αντωνιάδη για επαναφορά σε ισχύ του Ν.4331

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με θέμα την επαναφορά της ρύθμισης του Ν.4331/2015 για συμψηφισμό των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ με ποσό από τη σύνταξη, κατέθεσε ο βουλευτής Φλώρινας Γ. Αντωνιάδης.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 38 του Ν. 4331/2015, κατ’ εξαίρεση ασφαλισμένοι που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από 2/7/2015 έως 30/9/2015, μπορούν να υπαχθούν σε ειδικό καθεστώς συμψηφισμού με αναδρομικά δικαιούμενες συντάξεις, του συνόλου της οφειλής τους ή μέρους αυτής, συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων τελών, τόκων και επιβαρύνσεων, καθώς και ποσών από αναγνωρίσεις χρόνων ασφάλισης, εφόσον το ποσό των αναδρομικών συντάξεων δεν επαρκεί για πλήρη συμψηφισμό της οφειλής τους. Το συνολικό ποσό που δύναται να συμψηφιστεί με τις αναδρομικές συντάξεις, καθώς και εκείνο που δύναται να παρακρατηθεί από την καταβαλλόμενη σύνταξη σε μηνιαίες δόσεις, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό της οφειλής που δεν συμψηφίζεται με αναδρομικές συντάξεις παρακρατείται από τα ποσά των συντάξεων, σε ίσες μηνιαίες δόσεις, δεν μπορεί να είναι περισσότερες από εξήντα (60) με την πρώτη δόση να παρακρατείται αναδρομικά από τη σύνταξη του πρώτου μήνα μετά τον συμψηφισμό. Ποσό οφειλής που τυχόν υπερβαίνει το ανώτατο όριο παρακράτησης των 50.000 ευρώ θα καταβάλλεται εφάπαξ σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 30 του Π.Δ. 285/2005.
Η παραπάνω ρύθμιση βοήθησε να βγει στη σύνταξη μεγάλος αριθμός ελεύθερων επαγγελματιών που λόγω κρίσης δεν είχαν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές και είχαν μπλοκαριστεί. Δυστυχώς, η ρύθμιση αυτή ήρθε σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο, μόλις λίγες μέρες μετά την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital control), αλλά και σε περίοδο κατά την οποία οι φορολογούμενοι θα έπρεπε να πληρώσουν τις πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος. Ως αποτέλεσμα, πολλοί έμειναν εκτός ρύθμισης, αν και είχαν τις προϋποθέσεις, ενώ παράλληλα εισέρευσε άμεσα χρήμα στα ταμεία του κράτους.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Προτίθεστε να επαναφέρετε άμεσα σε ισχύ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα την παραπάνω διάταξη ώστε να δώσετε την ευκαιρία σε περισσότερους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να βγουν στη σύνταξη;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιάννης Αντωνιάδης

8 σχόλια:

  1. Δεν αντεχω θεε μου παλι ερωτηση,θ πηδηχτω αππο το παραθυρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έχει βαρεθεί να ρωτάει; ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θέλουμε και βιντεάκια από τη βουλή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να ρωτήσεις και να απαιτήσεις από τον Υπουργό παιδείας την επιστροφή του Πανεπιστημιακού Τμήματος που πήγε Θεσ/νικη.
    Όχι άλλες ερωτήσεις εντυπωσιασμού! ! !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. O ερωτησάκιας ξαναχτύπησε. Νομίζει ότι έτσι μένει στην επικαιρότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιατι σας ενοχλούν οι ερωτήσεις ρε παιδια; Οταν δεν κανει λέτε κοιμάται ο βουλευτής . Οταν κανει παλι εχει γκρίνια. Τελικα έχουν δίκιο όσοι λένε οτι η Φλωρινα ειναι η πολη των μίζερων ανθρώπων. Για αυτο και η ανάπτυξη εδω έρχεται με το καρο.Εγω πάντως προτιμώ τον Αντωνιαδη που ρωτάει και σκαλίζει απο άλλους που κοιμούνται στη Βουλή ή ειναι άσχετοι με το αντικείμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ μαζί σου. Μόνο μίζεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να εκλέξουν τον ερωτησάκια βουλευτή. Τις ερωτήσεις τις του δίνει η Ν.Δ έτοιμες γραμμένες. Το γραφείο του όλο τον χρόνο αετό πετάει.

      Διαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.