Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Πληροφόρηση για τα επαγγελματικά δικαιώματα: σημείο κλειδί για την σωστή επαγγελματική επιλογή

της Μαρίας Μπιλιώνη,
Συμβούλου Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας

Η πληροφόρηση για τα επαγγέλματα και όλα όσα χρειάζονται για την άσκησή τους παίζει έναν από τους κύριους ρόλους στην επιλογή σπουδών και γενικότερα στον σχεδιασμό της επαγγελματικής καριέρας. Το να ενημερωθεί ο μαθητής έγκαιρα με τρόπο έγκυρο για την απαιτούμενη εκπαίδευση, τις συνθήκες εργασίας και τη φύση του κάθε επαγγέλματος που τον ενδιαφέρει αποτελεί μία από τις συνιστώσες που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ορθή επαγγελματική επιλογή κάθε νέου. Παράλληλα, εξίσου σημαντική είναι η ενημέρωση για τα επαγγελματικά δικαιώματα τα οποία συνδέονται με το προσφερόμενο πρόγραμμα σπουδών της κάθε σχολής.
Η πληροφόρηση αυτή προκύπτει είτε αποκτώντας ο ίδιος ο μαθητής την άποψή του για το επάγγελμα ερχόμενος σε προσωπική επαφή με κάποιον που ασκεί ήδη το επάγγελμα που τον ενδιαφέρει, είτε διαβάζοντας μια σύντομη περιγραφή κάθε επάγγελμα από υπάρχουσες επαγγελματικές μονογραφίες ή αναζητώντας σχετικές πληροφορίες από ποικίλες πηγές και από ειδικούς.
Τα επαγγελματικά δικαιώματα στην Ελλάδα βασίζονται στο πρώτο πτυχίο κάθε υποψήφιου εργαζομένου και όχι στην εμπειρία ή τους μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών που πιθανώς να αποκτήσει. Τα επαγγελματικά δικαιώματα μπορεί να μην είναι σημαντικά για επαγγέλματα όπως οι δημοσιογράφοι, οι ηθοποιοί, οι διαφημιστές, για άλλα όμως αποτελούν την απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι σε θέση κάποιος να λάβει μια θέση εργασίας ανάλογη με το αντικείμενο των σπουδών του. Τα κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα κατατάσσουν τον κάθε πτυχιούχο σε μία συγκεκριμένη κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και του επιτρέπουν να ενταχθεί ως μέλος επαγγελματικών ενώσεων και επιμελητηρίων (Τεχνικό, Οικονομικό, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο). Επιπρόσθετα, σχετίζονται με το δικαίωμα διεκπεραίωσης συγκεκριμένων εργασιών όπως για παράδειγμα η υπογραφή μελετών, η υπογραφή πράξεων φορολογικού περιεχομένου καθώς επίσης και η άδεια έναρξης μιας επιχείρησης, όπως για παράδειγμα λογιστικού γραφείου, γραφείου εργοθεραπείας, γραφείου ψυχολόγου, φροντιστηρίου ξένων γλωσσών, κ.ά.)
Για αυτούς τους λόγους είναι ιδιαίτερης σημασίας η πληροφόρηση για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Προγραμμάτων Σπουδών για τις οποίες ο κάθε υποψήφιος ενδιαφέρεται. Τα επαγγελματικά δικαιώματα αλλάζουν συχνά και πολλά από τα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατοχυρώνουν διπλά επαγγελματικά δικαιώματα, ενώ άλλα δεν έχουν συγκεκριμένα, καθιστώντας την ένταξη στην αγορά εργασίας των πτυχιούχων του προβληματική.
Για να επιλέξει το παιδί σας επάγγελμα και Σχολή βοηθήστε το παρέχοντάς του πληροφορίες για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Προγραμμάτων Σπουδών για τα οποία ενδιαφέρεται. Παρακάτω θα αναφέρω ενδεικτικά τα επαγγελματικά δικαιώματα Τμημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που θεωρώ ότι αξίζουν την προσοχή σας:
-Τα Τμήματα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιά και του Οικονομικού Πανεπιστημίου προσφέρουν τη δυνατότητα στους πτυχιούχους, εκτός από την ένταξή τους στον Κλάδο ΠΕ19 Πληροφορικής, της εγγραφής τους στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας. Οι πτυχιούχοι έχουν το δικαίωμα της εργασίας στο αντικείμενο της πληροφορικής μπορούν όμως παράλληλα να εγγραφούν στο Οικονομικό Επιμελητήριο και να αποκτήσουν το δικαίωμα εργασίας και ως οικονομολόγοι όπως και οι απόφοιτοι των οικονομικών σχολών.
-Στους πτυχιούχους των Τμημάτων Τουριστικών Επιχειρήσεων κατοχυρώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα του λογιστή και μπορούν να ανοίξουν λογιστικό γραφείο.
-Οι απόφοιτοι του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου μπορούν να εργαστούν στην εκπαίδευση εντασσόμενοι στον κλάδο ΠΕ15 Οικιακής Οικονομίας και επιπρόσθετα εγγράφονται στο οικονομικό επιμελητήριο, οπότε μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα του οικονομολόγου και ό,τι προκύπτει για τους πτυχιούχους Οικονομολόγους των ΑΕΙ της Ελλάδας.
-Οι απόφοιτοι του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Χωρών Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης δεν έχουν συγκεκριμένη επαγγελματική ταυτότητα και η απορρόφησή τους από την αγορά εργασίας μπορεί να γίνει μόνον εφόσον αναζητήσουν θέσεις ως σύμβουλοι και εμπειρογνώμονες στον ευρύτερο ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, τράπεζες ή στο διπλωματικό σώμα, σε ερευνητικά ιδρύματα και διεθνείς οργανισμούς. Προσοχή, αν και στον τίτλο του Τμήματος περιλαμβάνεται η «Φιλολογία», το συγκεκριμένο Τμήμα δεν δίνει τα επαγγελματικά δικαιώματα του Φιλολόγου.
-Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου δεν κατοχυρώνει στους πτυχιούχους του τα επαγγελματικά δικαιώματα του διαιτολόγου αλλά του τεχνολόγου τροφίμων. Δεν μπορεί, με άλλα λόγια, ο απόφοιτος του συγκεκριμένου τμήματος να ανοίξει γραφείο διαιτολόγου- διατροφολόγου.
Η πληροφόρηση για τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι μια ιδιαίτερα σημαντική συνιστώσα για την επιλογή Σχολής του κάθε υποψηφίου. Στο θέμα αυτό θα επανέλθω με νέα πληροφόρηση στα προσεχή άρθρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.