Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Προσφυγιά και Φλώρινα

Του Χρήστου Γραμπόβα

Στις 22 Φεβρουαρίου η Κοζάνη υποδέχτηκε τους πρώτους της πρόσφυγες. Αν και δεν υπήρξε πρότερη ενημέρωση, η ενεργοποίηση του Δήμου Κοζάνης και των φορέων της πόλης ήταν άμεση. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες φιλοξενήθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σε τέτοιο βαθμό που οι Κοζανίτες έγιναν παράδειγμα προς μίμηση ανά την Ελλάδα. Δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς άλλωστε, καθώς οι γείτονές μας ξέρουν από προσφυγιά και μετανάστευση.

Βέβαια, από προσφυγιά και μετανάστευση γνωρίζουμε και οι Φλωρινιώτες. Δεν υπάρχει σήμερα οικογένεια στη Φλώρινα που να μην έχει κάποια σχέση με τον ξεριζωμό από τις προγονικές εστίες, είτε λόγω άγριων πολεμικών συγκρούσεων ή λόγω άθλιων οικονομικών συνθηκών (ή και των δύο). Δεν χρειάζεται να ανατρέξει κανείς σε πολύ προηγούμενους αιώνες, παρά μόνο σε γεγονότα που έχουν βιώσει Φλωρινιώτες που βρίσκονται εν ζωή (ή που βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα). Από τις αρχές του 20ου αιώνα, η όξυνση της φτώχειας στην περιοχή και οι κίνδυνοι από τις συγκρούσεις αντάρτικων ομάδων, οδήγησαν αρκετούς Φλωρινιώτες στη μετανάστευση στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Πρέπει να σημειωθεί πως στις περισσότερες περιπτώσεις οι Οθωμανικές αρχές δεν χορηγούσαν διαβατήρια στους αναχωρούντες (προκειμένου να αποφευχθεί η ερήμωση). [1] Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ένταση της παράνομης μετανάστευσης μέσα από δίκτυα επιτήδειων κερδοσκόπων.

Στη συνέχεια, ο πληθυσμός της Φλώρινας εμπλουτίστηκε με πρόσφυγες από το Μοναστήρι και τις γύρω περιοχές, πρώτα στο τέλος του 2ου Βαλκανικού Πολέμου το 1913 και στη συνέχεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου το 1918. Το 1921 έφτασαν στην περιοχή πρόσφυγες από τη Βόρεια Ήπειρο, ενώ από το 1923 έχουμε την άφιξη, μετά πολλών κόπων και βασάνων, των προσφύγων από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη. Η οικονομική κατάσταση, ωστόσο, ήταν άθλια και τα αμέσως επόμενα χρόνια έφυγαν για Αυστραλία οι πρώτοι Φλωρινιώτες μετανάστες. Η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς συνέχισαν και τα επόμενα χρόνια να προσελκύουν Φλωρινιώτες μετανάστες.

Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την Κατοχή, ο Εμφύλιος Πόλεμος αφήνει ακόμα πιο βαθιές πληγές στην περιοχή μας. Ο πληθυσμός του Νομού υπόκειται μια μεγάλη μείωση της τάξης του 21%, σημαντικό μέρος της οποίας αποτελείται από Φλωρινιώτες πολιτικούς πρόσφυγες του πολέμου που πηγαίνουν σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. [2] Παρά το τέλος των πολεμικών επιχειρήσεων οι οικτρές οικονομικές συνθήκες στην περιοχή συνεχίστηκαν, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση πολλών Φλωρινιωτών στη Γερμανία κατά τη δεκαετία του ’60. Τις επόμενες δεκαετίες οι μεγάλες ροές μετανάστευσης στο εξωτερικό ανακόπηκαν, καθώς η εσωτερική μετανάστευση πήρε τη θέση της.

Κι έτσι φτάνουμε στο σήμερα όπου οι Φλωρινιώτες φαίνεται πως θα έρθουν ξανά σε επαφή με τους όρους της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, αλλά από μια άλλη σκοπιά. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών με το κλείσιμο των συνόρων των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης δημιουργεί το σοβαρό ενδεχόμενο η Φλώρινα να κληθεί να φιλοξενήσει πρόσφυγες, είτε επειδή αναγκαστικά αυτοί θα επιμεριστούν σε όλη τη χώρα, ή επειδή θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν τα βουνά της περιοχής μας στην προσπάθεια να βρούνε διόδους προς το βορρά. Οι εικόνες με τα βάσανα των προσφύγων είναι αρκετές για να ευαισθητοποιηθεί οποιοσδήποτε φυσιολογικός άνθρωπος, πόσο μάλλον οι Φλωρινιώτες που, όπως είδαμε παραπάνω, έχουμε συγγενικές σχέσεις και πολλές ανάλογες οικογενειακές ιστορίες. Σε αυτές τις συνθήκες και ενώ οι εξελίξεις τρέχουν, είναι αναγκαίο οι τοπικές αρχές να προετοιμαστούν όσο καλύτερα γίνεται πριν εμφανιστούν οι άνθρωποι στην πόρτα μας (ήδη είχαμε σχετική σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια) και τότε, είναι σίγουρο, πως οι Φλωρινιώτες θα επιδείξουν περίσσεια αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους. Άλλωστε, ήδη έχουμε την αξιέπαινη πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμμοχωρίου «Αναγέννηση» (με τη συμμετοχή πολλών άλλων συλλόγων) για συλλογή τροφίμων, φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης μέχρι τις 11 Μαρτίου. [3] Πολλές ανάλογες κινήσεις θα ακολουθήσουν.

Σε κάθε γενιά υπάρχουν στιγμές που διαχωρίζουν τους ανθρώπους από τους μισάνθρωπους. Υπάρχουν στιγμές που πρέπει να επιβεβαιώσουμε την ανθρώπινή μας υπόσταση, με έργα και πράξεις αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Η στιγμή αυτή έφτασε και για τη Φλώρινα.

-----------------------------

1. Το 1910 υπήρχαν ήδη 5.500 Φλωρινιώτες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη «Στατιστική... των εν Αμερική ευρισκομένων μεταναστών», που συνέταξαν τον Ιανουάριο του 1910 για τον Λάμπρο Κορομηλά οι αδελφοί Αντώνιος και Νικόλαος Ταχιάος της εταιρείας «Αδελφοί Γ. Ταχιάου» όπως παρουσιάζεται στο «Μετανάστευση από τη Μακεδονία» του Χρήστου Μαγδατζή, Ίδρυμα Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα:
http://www.imma.edu.gr/imma/history/18.html#sthash.EyH9P3bz.dpuf
2. Οι απογραφές του 1940 και του 1951 έδειξαν πως ενώ ο συνολικός πληθυσμός της Ελλάδας παρέμεινε στάσιμος, ο πληθυσμός του Νομού Φλώρινας μειώθηκε από 87.931 σε 69.391 κατοίκους. Τα στοιχεία και η ανάλυση από το Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας http://www.e-demography.gr/
3. Στο αρχικό κάλεσμα συμμετέχουν οι Σύλλογοι Αναγέννηση Αμμοχωρίου, Αμύντας Σκοπιάς, Αργοναύτες Κολχικής, Πρόοδος Αγίου Βαρθολομαίου, Πρόοδος Δροσοπηγής, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΠΕ Φλώρινας, και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών Σχολείων Αρμενοχωρίου, Μελίτης και Σιταριάς.

66 σχόλια:

  1. Καλά κάνουν και βοηθούν τους μετανάστες νόμιμους και μη . Γιατί οι Έλληνες είναι πάνω από όλα ΑΝΘΡΩΠΟΙ. αλλά Η ΆΘΛΙΑ ΠΡΟΠΑΓΆΝΔΑ που εξισώνει τους Έλληνες πρόσφυγες Β. Ηπειρώτες - Μοναστηριώτες - Πόντιους κ.λ.π με οικονομικούς μετανάστες πρέπει να σταματήσει. Οι Έλληνες γύρισαν στην ΕΛΛΑΔΑ την πατρίδα τους . Γιατί εκδιώχθηκαν από αλλόθρησκους ξένους κατακτητές των πατρογονικών τους εστιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάπου το΄χεις χάσει, 10:36. Γύρισαν στην Ελλάδα, την πατρίδα τους. Αν η Ελλάδα είναι πατρίδα τους, δεν είναι πρίσφυγες, αν πάλι από κει που φύγαν ήταν πατρίδα τους κι έγιναν πρόσφυγες, δεν είναι έλληνες. Αποφάσισε λοιπόν, πρόσφυγες ή έλληνες? Και τα δύο δε γίνεται...

      Λευτέρης Δημακόπουλος

      Διαγραφή
    2. Γιατί δεν του απαντάει κανείς; Μήπως επειδή καταφανώς παπαρολογεί; Όπως και νά ‘χει, τέτοιοι γελοίοι εξυπνακηδισμοί δεν είναι να παραμένουν αναπάντητοι.
      Λευτέρη, μάλλον εσύ μπερδεύεσαι ή προσπαθείς να μας μπερδέψεις. Κάποιοι Έλληνες, λοιπόν, εκδιώχτηκαν από τις πατρογονικές εστίες τους και μετατράπηκαν σε πρόσφυγες, επιστρέφοντας στα πατρώα εδάφη, τη σημερινή και ανέκαθεν ελληνική Ελλάδα. Οπότε ΚΑΙ από την πατρίδα τους έφυγαν ΚΑΙ πρόσφυγες έγιναν ΚΑΙ στην πατρίδα των παλαιότερων προγόνων τους επέστρεψαν ΚΑΙ Έλληνες ήταν ΚΑΙ είναι Έλληνες. Γκέγκε;
      Η βοήθεια προς τους όποιους ταλαιπωρημένους συνανθρώπους μας, άλλο θέμα.
      Διογένης

      Διαγραφή
    3. Ποιες είναι οι πατρογονικές εστίες? Αυτό δε σημαίνει πατρίδα? Δε γίνεται να έχει κάποιος δύο πατρίδες, δεν είναι άλλο η πατρίδα κι άλλο η πατρογονική εστία, είναι το ίδιο.
      Επίσης, η συμπεριφορά των ιθαγενών ελλήνων προς τους πρόσφυγες του πόντου, της πόλης και πιο παλιά της μικρασίας, είναι καταγεγραμμένη σε πληθώρα πηγών και σε βιβλία. Φυσικά και τώρα θα είναι η ίδια, άμα είσαι κακόψυχη φάρα, είσαι για πάντα. Προσέχτε λίγο τους χαρακτηρισμούς και τις εκφράσεις σας, το πιο έυκολο είναι ν'αρχίσουμε όλοι τις βρισιές και τους χαρακτηρισμούς. Τα περί παπαρολογίας και "γκέγκε", μπορείτε να τα λέτε στους κύκλους όπου προφανώς κινείστε, αλλά σε μια έστω και κατ'ελάχιστον σοβαρή συζήτηση δεν είναι αποδεκτά.
      (Υ.Γ: Διαβάστε λίγο καλύτερα το πως έφτασαν οι Πόντιοι, οι πολίτες κι οι Μικρασιάτες να εκδιωχθούν, καθώς και την πραγματική φυλογενετική τους καταγωγή. Συζητήστε και με κάποιον που μπορεί, ίσως, να γνωρίζει κάτι περισσότερο από σας. Λίγο απίθανο, βέβαια, αλλά ποτέ δε ξέρεις...)

      Φιλικά,
      Λευτέρης Δημακόπουλος

      Διαγραφή
    4. 3:17 αυτά που γράφεις είναι ανάξια σχολιασμού. Αν υπήρχε βλακόμετρο θα το είχες τερματίσει.

      Διαγραφή
    5. Λευτέρη, δεν χρειάζεται να παίζουμε με τις λέξεις. Μίλησα για πατρογονικές εστίες και για πατρίδα των παλαιότερων προγόνων. Γίνεται, λοιπόν, τουλάχιστον θεωρητικά, δύο διαφορετικοί τόποι να λογίζονται πατρίδα. Αν πάλι διαφωνείς, δεν πειράζει. Με τα ... άλλα ας μην μπλέξουμε.
      Πάντα φιλικά,
      Διογένης

      ΥΓ
      Το γεγονός ότι φάνηκε πως σου επιτέθηκα, δεν αναιρεί τη φιλική διάθεσή μου προς το άτομό σου. Θα σου ζητούσα συγγνώμη, για τον όντως άκομψο τρόπο μου, αλλά μην περιμένεις και πολλά από ανθρώπους κακόψυχης φάρας, που μάλιστα κινούνται σε κύκλους κατώτερων επιπέδων...

      Διαγραφή
    6. 3:17 Η ακατάσχετη φλυαρία δεν φορολογείται. Κοίτα να καταλαγιάσεις την τρικυμία που έχεις στο κρανίο σου και ύστερα να πλένεις το βρομερό σου στόμα πριν μιλήσεις για τους Έλληνες του Πόντου ,της Μικράς Ασίας , της Β. Ηπείρου , των Μοναστηριωτών και των ΕΛΛΗΝΩΝ που ζουν ακόμα στο κρατίδιο μόρφωμα των γυφτοσκοπιανών. Όσο για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ιστορία έχεις μαύρα μεσάνυχτα ή ΣΚΟΠΙΜΑ κάνεις πως έχεις .

      Διαγραφή
  2. http://m.lifo.gr/team/greekicons/53504

    10:36. Οι 15- 30.000 (υπάρχουν πηγές και για πολύ περισσοτερους) μικρασιάτες πρόσφυγες που βρήκαν καταφύγιο στην ΣΥΡΙΑ;! Μήπως τώρα βλέπεις την ομοιότητα;



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η αναφορά του κ. Γραμπόβα -στην αρχή τουλάχιστον- μας προσγειώνει σε μια οδυνηρή πραγματικότητα:την παντελή απουσία του κράτους (κυβέρνηση, Περιφέρεια,Δήμοι) απέναντι στο πρόβλημα των χιλιάδων μεταναστών.Πέρα από τη θλίψη μας προκαλεί και ντροπή. Την απουσία του την κάλυψαν οι πολίτες περιστασιακά και εθελοντικά.
    Πιστεύω πως όλοι οι κρατιστές που έχουν κατά νου το μεγάλο κράτος "πατερούλη" να πήραν και το μάθημά τους.
    Schapiro

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 10:36 Ανιστόρητο το σχόλιο που κάνεις. Σωστά σου λέει ο 10:50 για τους Έλληνες πρόσφυγες στη Συρία και υπάρχουν φυσικά και οι 150.000-250.000 Έλληνες Πόντιοι πρόσφυγες που πήγαν το 1922 στην Σοβιετική Ένωση φυσικά χωρίς βίζες και άδειες εισόδου.
    http://pontosworld.com/index.php/pontus/history/greeks-of-russia/331-2013-08-12-05-30-14

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 2:52 Εσύ είσαι ανιστόρητος και ημιμαθής. Μέσα από ένα σχόλιο θέλεις να κάνουμε ιστορική ανάλυση;; Να μιλήσουμε για την εθνοκάθαρση του αιμοσταγούς δικτάτορα Στάλιν;; Την εξόντωση 50.000 χιλιάδων ποντίων . Η ΆΘΛΙΑ ΠΡΟΠΑΓΆΝΔΑ επιτέλους να σταματήσει. Η ανθρωπιά των Ελλήνων δεν έχει να κάνει με την ιδεοληψία και τα κωλύματα αριστερών αερολόγων. Οι ΈΛΛΗΝΕΣ καλά κάνουν και βοηθούν και συμπαραστέκονται στο δράμα των προσφύγων. Το κάνουν γιατί είναι ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ και δεν χρωστούν τίποτα σε κανένα .

      Διαγραφή
  5. "Πρέπει να σημειωθεί πως στις περισσότερες περιπτώσεις οι Οθωμανικές αρχές δεν χορηγούσαν διαβατήρια στους αναχωρούντες (προκειμένου να αποφευχθεί η ερήμωση). [1] Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ένταση της παράνομης μετανάστευσης μέσα από δίκτυα επιτήδειων κερδοσκόπων. "

    ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν καιείμαι ποντιακής καταγωγής , δεν θα συμφωνήσω μαζί σου σε πολλά απο αυτά που γράφεις . Λαθρομετανάστες στην Φλώρινα και Hot Spot δεν πρόκειται να βοηθήσουν σε τίποτε καλό μια πολη που αργοπεθαίνει απο την κρατική αδιαφορία και εγκατάλειψη .απεναντίας μάλιστα θα δημιουργήσουν πολλά προβλήματα , όσον αφορά την στέγαση -σίτιση-διαβίωση των εν γένει Λαθρομεταναστών , αλλά και αύξηση των ποινικών περιστατικών , πράγματα που ήδη συμβαίνουν στις Μεγάλες πόλεις .Το μόνο που θα κερδίσουν κάποιο απο την ελευση των Λαθρομεταναστών είναι ίσως φτηνα εργατικά χερια , ίσως και κάποιο χρήματα κάποιοι αεριτζήδες που θα πουλάνε ένα κιλό πορτοκάλια 5€ , ή 1 μπουκαλάκι νερό 4€ . ο κίνδυνος όμως που μάλλον εσύ αγνοείς είναι η εθνολογική και η δημογραφική αλλοιωση του πλυθησμού σε μια τόσο "ευαίσθητη" εθνικά περιοχή όπως η Φλώρινα . Ολοι εσείς του ΣΥΡΙΖΑ που πανυγηρίζετε επειδή η Κοζάνη φτάσαν οι Λαθρομετανάστες , καλό είναι να σκεφτόσασταν και λίγο τους Φτωχοποιημένους Ελληνες που είναι Ανεργοι -Ανασφάλιστοι -που αντιμετωπίζουν το Τεράστιο πρόβλημα της Θέρμανσης , και ύστερα αυτούς εδώ . ΝΜ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπράβο, φίλε, νηφαλιότητα, γνώση και ανθρωπιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτή η λαθρομετανάστευση είναι κατευθυνόμενη και χρηματοδοτούμενη για την αλλοίωση της ευρώπης και ιδιαίτερα της Ελλάδος. Έξω όλοι οι ξένοι απ' την Ελλάδα . Οι Έλληνες αυτοκτονούν , πεθαίνουν χωρίς εργασία , με φόρους αβάστακτους και θα κοιτάξουμε τους λαθρομετανάστες; Η Ελλάδα στους Έλληνες. Δεν προκαλέσαμε κανέναν πόλεμο , δεν είμαστε αποικιοκράτες , επομένως γιατί να έρθουν εδώ ; Ποιός τους κατευθύνει εδώ ; να μείνουν στην τουρκία που συμμετέχει στον πόλεμο . Φτάνει με τον ψευτοανθρωπισμό που είναι εις βάρος μας . Κοιτάξτε την πραγματικότητα και υπερασπιστείτε την πατρίδα μας που θέλουν να εξαφανίσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απίστευτοι τύποι με απίστευτα επιχειρήματα για να κρύψουν την ξενοφοβία τους: "... οι Έλληνες αυτοκτονούν, πεθαίνουν χωρίς εργασία,με φόρους αβάστακτους και θα κοιτάξουμε τους λαθρομετανάστες; Η Ελλάδα στους Έλληνες (σημ δική μου: το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, μαζί και ο λαικισμός). Δεν προκαλέσαμε κανέναν πόλεμο, δεν είμαστε αποικιοκράτες, επομένως γιατί να έρθουν εδώ; Ποιός τους κατευθύνει εδώ;"
      Αυτός:"Επειδή, πείνασα, και δεν μου δώσατε να φάω.Δίψασα και δεν μου δώσατε να πιω. Ξένος ήμουν, και δεν με φιλοξενήσατε .Γυμνός, και δεν με ντύσατε.Ασθενής και σε φυλακή και δεν με επισκεφτήκατε. Τότε, θα του απαντήσουν και αυτοί, λέγοντας: Κύριε, πότε σε είδαμε να πεινάς ή να διψάς ή ξένο ή γυμνό ή ασθενή ή σε φυλακή, και δε υπηρετήσαμε; Τότε θα τους απαντήσει, λέγοντας: Σας διαβεβαιώνω, καθόσον δεν το κάνατε αυτό σε έναν από τους ελάχιστους, δεν το κάνατε ούτε σε μένα. Και θα αποχωρήσουν, αυτοί μεν σε αιώνια κόλαση. Ενώ οι δίκαιοι σε αιώνια ζωή."(Κατά Ματθαίο 25:31-46)
      Μόνο που οι "σύγχρονοι ευσεβείς" Χριστιανοί πέριξ του εθνικισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και για την πάρτη τους τυρβάζουν...
      Schapiro

      Διαγραφή
    2. ΟΤΑΝ ΕΡΘΟΥΝ ΚΑΙ ΕΔΩ ΝΑ ΣΕ ΔΩ ΘΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΕΙΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ SchapiroΥ?? Ή ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΑ ΕΙΣΑΙ??
      ΠΑΝΤΩΣ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙΑ ΞΕΡΕΙΣ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΙΣ...ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ -ΞΕΝΟΦΟΒΙΚΟΣ-ΦΑΣΙΣΤΑΣ-ΟΜΟΦΟΒΙΚΟΣ-ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΚΟΣ....ΞΕΡΕΙΣ ΕΤΣΙ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΤΟΥ ΠΕΤΑΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ. Ή ΕΙΣΑΙ ΑΣΧΕΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Ή ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΟΣ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ

      Διαγραφή
    3. Υπάρχει μία ακόμη εκδοχή: Να είναι πονηρός συμφεροντολόγος (όχι απαραιτήτως για οικονομικούς λόγους).
      Διογένης

      Διαγραφή
    4. Η αυτογνωσία είναι πολύ μεγάλη υπόθεση. Αν καταλάβεις και παραδεχτείς το πρόβλημα σου είναι το πρώτο βήμα για να το λύσεις. Αποδέξου το προφανές από τα λεγόμενα σου ότι εισαι φασίστας και ρατσιστής. Εκτός αν απλά μας το κρύβεις για να σκορπάς δηλητήριο

      Διαγραφή
    5. Τελικά Schapiro είσαι επικίνδυνος ...
      άσε που δεν υπογράφεις ολα τα σχολια σου...
      Τι έγινε πάλι μοιράσαμε ταμπελάκια??

      Διαγραφή
    6. Για τους "θρησκευόμενους καλούς χριστιαννούς" να θυμηθούν ότι ό Χριστός είπε " Δεν δίνουμε τα άγια τοίς κυσί , ούτε ρίπτομεν τους μαργαρίτας στους χοίρους" Ακόμη δε " δεν παίρνουμε το ψωμί απ' τα παιδιά μας για να τα δώσουμε στους αλλοφύλους" . Άς τα σκεφθούν οι ευαισθητούληδες αριστερόφρονες ψευτοχριστιανοί.

      Διαγραφή
    7. Θρησκευόμενε δήθεν καλέ χριστιανέ στο απόσπασμα που βάζεις ο Χριστός λέει πως "εμείς οι Εβραίοι δεν παίρνουμε το ψωμί από τα παιδιά μας για να το δώσουμε στους αλλόφυλους". Εσύ που το παίζεις Έλληνας είσαι στους "αλλόφυλους" σε αυτό το απόσπασμα. Αν και ξέρουμε πως οι όμοιοι σου κυνηγούσαν τους εβραίους. Για να τα θυμόμαστε όλα

      Διαγραφή
    8. "Ούτε ρίπτομεν τους μαργαρίτας στους χοίρους" Αν χοίροι είναι οι Σύριοι πρόσφυγες που πήγαν στον πάτο του Αιγαίου, ο μικρός Aylan και τα δεκάδες ασυνόδευτα μικρά παιδιά, τότε η παραπάνω φράση ταιριάζει σε ανθρωπόμορφα κτήνη παρά σε χριστιανούς.Ίσως τα όνειρά τους γίνουν κάποια στιγμή οι εφιάλτες σας.

      Διαγραφή
  9. Έυτυχώς που υπάρχουν και οι φωνές ειλικρίνειας και λογικής σαν του 5.10 και του 6.14 . Είναι και αυτό μία ελπίδα φωτός στη γενική παραφροσύνη. Το σιχαμερότερο είναι που οι υβριστές της θυμήθηκαν τώρα την Εκκλησία για να περάσουν τις θέσεις της ΝΤΠ του Σόρος και υπερατλαντικών υπέρμαχων της.
    Satyro

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι παππούδες μας πήγαν μετανάστες στο Αμέρικα. So what?
    Οι προπαππούδες μας πήγαν πρόσφυγες στη Συρία. So what?
    Οι προ-προ παππούδες μας ήρθαν πρόσφυγες από τη Μικρασία. So what?

    Δηλαδή επειδή οι πρόγονοί μας δεινοπαθήσανε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εμείς θα πρέπει να διαλύσουμε το έθνος, την πατρίδα και την κοινωνία μας; Πρέπει να γίνουμε μπάτε σκύλοι αλέστε, ένας πολυεθνικός χυλός; Έλεος πια. Αυτό δεν είναι φιλότιμο, είναι κόμπλεξ ενοχής. Το εθνικό συμφέρον νοιάζει κανένα ή την έχουμε δει όλοι σωτήρες του κόσμου και του κάθε κατατρεγμένου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πανέξυπνε το ζήτημα δεν είναι αν τα έπαθαν όλα αυτά οι παππούδες μας αλλά ότι βρέθηκαν άνθρωποι και τους μάζεψαν όταν τα πάθαιναν

      Διαγραφή
    2. Και εγώ πήγα μετανάστης στο Αμέρικα πριν πενήντα χρόνια με ένα φάκελλο δέκα πόντους με το συμπάθειο πάχος με κάθε γνωστή ιατρική εξέταση τότε και πάνω πάνω το κίτρινο βιβλιαράκι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με κάθε γνωστό εμβόλιο τότε. Ούτε σαν τους αλβανούς νύχτα μέσα από τα βουνά από τον παράδεισο του Χότζα ούτε με φουσκωτά νύχτα από τους τούρκους λασθροδιακινητές. Φτάνει πια ή μπουρδολογία.
      Satyro

      Διαγραφή
  11. Πολύ ωραία και σωστά τα λεγόμενα του κ. Γραμπόβα. Όμως κάθε νόμισμα, έχει δυο μεριές. Γίνεται μια προσπάθεια από ορισμένους ανθρώπους να μας περάσουν τα γεγονότα αυτά σαν κάτι το λογικό. Μας παρουσιάζουν κάποια στοιχεία ως αυθεντίες δείχνοντας μας ότι τα έχουν φιλτράρει οπότε δε χρειάζεται περαιτέρω ψάξιμο. Κοινός, πίστευε και μη ερεύνα. Οι υπόλοιποι απλά αναπαράγουν την ατάκα ενεργώντας με βάση το συναίσθημα. Να ξεκαθαρίσω ότι δε γνωρίζω τον κ. Γραμπόβα ούτε μιλάω αρνητικά γι αυτόν.

    Ξεκινώντας λοιπόν ας αναρωτηθούμε γιατί γίνεται αυτός ο πόλεμος. Τι είναι το Isis; Ποιος του έδωσε δύναμη; Ποιοι έχουν ανακατευτεί και τι συμφέροντα έχουν;
    1) https://www.youtube.com/watch?v=NKb9GVU8bHE
    2) https://www.youtube.com/watch?v=0VgWiHQi81k
    3) https://www.youtube.com/watch?v=TP3mXVRd89Y
    Βλέποντας τα στοιχεία συμπεραίνουμε ότι σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό γι αυτή τη κατάσταση φταίνε οι φίλοι μας Αμερικανοί. Και μεγάλος κερδισμένος από αυτή τη κατάσταση η Τουρκία. Όμως ούτε κουβέντα γι αυτά...

    Με τις συνεχόμενες συγκρούσεις κάποιοι Σύριοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη πατρίδα τους για να γλυτώσουν από αυτή τη καταστροφή.
    (http://www.undispatch.com/un-content/uploads/2014/08/syria-map-2.png)
    Αυτό γίνεται εδώ και χρόνια, αλλά σαν τυφλά προσηλωμένοι στα συστημικά ΜΜΕ, το ανακαλύψαμε τον τελευταίο χρόνο. Γιατί ξαφνικά, οι Σύριοι που έφευγαν, ονομάστηκαν και επίσημα πρόσφυγες. Και αφού πλέον προωθήθηκε στη δημοσιότητα το πνιγμένο παιδάκι η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα δεχτεί πρόσφυγες (ευκαιρία μας και έψαχνε φθηνά εργατικά χέρια)
    Έτσι πολλοί Σύριοι που είχαν φύγει αποφάσισαν να πάνε Γερμανία για ένα καλύτερο μέλλον. Οι Σύριοι που έρχονται δεν ξεκίνησαν κατευθείαν από Συρία αλλά μεγάλο μέρος τους βρισκόταν ήδη σε άλλες χώρες που είχαν καταφύγει εδώ και 2-3 χρόνια κάτι που επίσης θα ξεχάσουν να σας πουν. Όμως και η Ευρώπη είναι διπρόσωπη. Δήθεν νοιάζεται αλλά στην πραγματικότητα κοιτάει το οικονομικό συμφέρον της!
    Οι άνθρωποι αυτοί έρχονται σαν λαθρομετανάστες με φουσκωτές βάρκες. Δεν είναι επιλογή τους, το επιβάλει η Ευρώπη για να μην πάρουν και πολλοί θάρρος να έρθουν όλοι εδώ.
    4) https://www.youtube.com/watch?v=YO0IRsfrPQ4

    Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι ενώ τα πλούσια αραβικά κράτη έδωσαν μεγάλα χρηματικά ποσά για να βοηθήσουν το ταξίδι τον προσφύγων προς τη δύση, κανένα δεν τους δέχτηκε παρ όλο που είχαν και τις υποδομές.
    http://www.asienzeitung.com/images/Bilder-2015-11/Syrian_refugees_in_the_Middle_East_map.svg.png
    http://www.thinkingpeople.gr/thinking/politics/thinking/politics/article/5535/ekato-chiliades-klimatizomenes-skines-paramenoun-kenes-sti-saoudiki-aravia/
    Οι πιθανές απαντήσεις πολλές, αλλά έχουμε και μερικές φωνές τους που λένε να πάνε στην Ευρώπη, να πολλαπλασιαστούν ώστε να την κατακτήσουν αθόρυβα.
    5) https://www.youtube.com/watch?v=5e8PCKVVxcE

    Σαφώς όταν δηλώνεται ότι η Ευρώπη θα δεχτεί μετανάστες πολλοί θα ήθελαν να πάνε ακόμα και αν δεν είναι πρόσφυγες. Εδώ είναι το δύσκολο κομμάτι. Θα μπορούσε να υπάρχει διαχωρισμός, σε αυτούς με χαρτιά και σε αυτούς χωρίς ώστε όποιος δεν έχει να μην μπορεί να περάσει, αλλά υπάρχουν κάποιοι που τους τα πήραν στη διάρκεια του ταξιδιού, όπως και αυτοί με τα ψεύτικα διαβατήρια.
    http://bnr.bg/en/post/100452625/bulgarian-authorities-intercept-export-of-fake-syrian-passports
    6) https://www.youtube.com/watch?v=I5gOzKZnQaM
    Και το οξύμωρο πλέον είναι ότι ενώ το καθεστώς της Συρίας κερδίζει συνεχώς πίσω τα εδάφη του, οι μεταναστευτικές ροές δε λιγοστεύουν.
    Και αυτό γεννά ερωτήματα, τελικά ποιοι Σύριοι είναι αυτοί που έρχονται; Γιατί δε θέλουν να επιστρέψουν;

    Θα ακουστούν πολλά, από το πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη, μέχρι το όποιος τους θέλει να τους πάρει σπίτι του. Κανένας τους όμως δεν έχει δίκιο. Αυτός που πραγματικά νοιάζεται θέλει να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία. Που είναι οι πορείες έξω από την Αμερικανική πρεσβεία, που είναι το μποϊκοτάζ σε Αμερικανούς και Τούρκους; Μερικά από αυτά που θα έπρεπε να γίνονται..., αλλά μας το σερβίρισαν αλλιώς.
    (Το σπάω σε δύο κομμάτια λόγο ορίου χαρακτήρων. Συνεχίζεται από κάτω.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. (Η συνέχεια)
    ΜΚΟ είναι η λέξη-κλειδί και είναι πολλά τα λεφτά! Να θυμάστε ότι η χώρα παίρνει δανικά μέσω ΕΣΠΑ για να τα δώσει στις ΜΚΟ που ασχολούνται με το προσφυγικό. Να το θυμάστε γιατί αυτά τα λεφτά θα προστεθούν στο χρέος και εφόσον πολλοί από αυτούς που δραστηριοποιούνται στις ΜΚΟ είναι ξένοι τα λεφτά θα φύγουν έξω.

    Τέλος να πω ότι τα παραπάνω μπορεί να φαίνονται άγνωστα στην Ελλάδα αλλά όχι και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Οι ξένοι κυβερνήτες σκληραίνουν τη στάση τους στο προσφυγικό για να διατηρήσουν τις καρέκλες τους. http://www.protothema.gr/world/article/508639/germania-oi-prosfuges-den-prepei-na-epilegoun-eleuthera-pou-tha-meinoun-dilose-o-upourgos-esoterikon/
    Αυτό σημαίνει ότι κλείνει η κάνουλα οπότε θα αυξηθεί η πίεση. Εμείς βρισκόμαστε στη χειρότερη Ευρωπαϊκή θέση αυτή τη στιγμή. Θα μείνουν όλοι εδώ. Ακόμα και αυτοί που θα απελαθούν σε επόμενη χώρα χωρίς χαρτιά θα επιστρέψουν στην Ελλάδα γιατί εδώ έγινε η ταυτοποίησή τους. Σε μια χώρα με ανεργία, άλλη θρησκεία και αδυναμία να ορθοποδήσει η ίδια στα πόδια της.

    Για το θέμα του προσφυγικού και την κομπίνα που έχει στηθεί πάνω στις πλάτες των ανθρώπων που ξεριζώνονται θα μπορούσε να γραφτεί βιβλίο. Και το χειρότερο είναι ότι για εμάς όσο περνάει ο καιρός οι λύσεις λιγοστεύουν. Πλέον οι μόνες λύσεις είναι η προσευχή, η αναζήτηση νέων συμμάχων όπως η Ρωσία παίρνοντας σίγουρα κάποιο ρίσκο, η απραγία και οι ακραίες πλέον (γιατί είναι αργά για ήρεμες) αλλαγές. Προς το παρών βλέπω απραγία.

    ΥΓ1 Δυστυχώς τα βίντεο είναι μόνο στα Αγγλικά γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχει ενδιαφέρον και οι μόνοι που αναφέρονται που και που σε αυτά τα γεγονότα είναι συνήθως ακροδεξιοί οπότε αν σας τα δείξω θα μιλάτε όπως πάντα για φασίστες και ρατσιστές...
    ΥΓ2 Όποιος με θεωρεί φασίστα, ρατσιστή, ακροδεξιό, χρυσαυγήτη, κτλ, πέρα από ότι τον γράφω εκεί που ξέρει, του προτείνω να δει και μερικά από τα παρακάτω βίντεο που είναι στα ελληνικά:
    i) https://www.youtube.com/watch?v=cK2UIAIJeY8
    ii) https://www.youtube.com/watch?v=kNrrkYlVvD0
    iii) https://www.youtube.com/watch?v=dcfdxjs44LU
    iv) https://www.youtube.com/watch?v=rm-Vh-n7kmw&feature=youtu.be&t=5m4s
    v) https://www.youtube.com/watch?v=44vzMNG2fZc
    ΥΓ3 Δε τα γράφω για να πείσω αυτούς που εσκεμμένα προπαγανδίζουν. Αυτοί ξέρουν τι κάνουν. Το κάνω γι αυτούς που φορτίζονται συναισθηματικά και εν άγνοια τους παίζουν το παιχνίδι κάποιον άλλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλά μπράβο για την πολύ καλή δουλειά που έκανες! Πολλά μπράβο και για τον αναλυτικό και συγκροτημένο τρόπο σκέψης σου. Λοιπόν, το σχόλιό σου πρέπει να το μελετήσουν και άλλοι. Αν δεν έχεις αντίρρηση, προτείνω να το προωθήσει όποιος θέλει και σε άλλα ιστολόγια (όχι, βεβαίως, σαν δικό του, και με αναφορά πηγής).
      Διογένης

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ! Ελεύθερα όποιος θέλει μπορεί να το ανεβάσει όπου επιθυμεί. Χαρά μου. Η γνώση πρέπει να μεταδίδεται.

      Διαγραφή
  13. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΘΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ ΔΗΛΑΔΗ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ, ΙΡΑΚ, ΑΦΗΑΝΙΣΤΑΝ ΚΑΙ ΔΕ ΣΥΜΜΑΖΕΥΕΤΑΙ.
    ΤΕΛΙΚΑ Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΑΥΤΟΑΝΑΙΡΕΙΤΑΙ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΑΘΙΑ ΡΙΖΩΜΕΝΕΣ ΙΔΕΟΛΗΨΙΕΣ.
    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΑΥΤΗ ΚΑΘ' ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΤΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ, ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΙΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ, ΕΘΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ.
    ΣΤΟ ΜΠΛΕΝΤΕΡ ΚΥΡΙΕ ΓΡΑΜΠΟΒΑ ΜΠΕΙΤΕ ΜΟΝΟΣ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντίθετα η αμορφωσιά (και δεν μιλώ για εκπαίδευση) δεν αναιρείται ποτέ.
      Β

      Διαγραφή
  14. Το παιδι προσαρμοζει τα ιστορικα γεγονοτα στην ιδεολογια του. Σαν να λεμε Ρεπουση, Φιλης, θεια Τασια σε οικονομικη εκδοση του ενος.
    Κριμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτο βγαινει απο αυτα που λεει η απο το τι εσυ φανταζεσαι οτι λεει;

      Διαγραφή
    2. Ο 9:28 δεν έχει και άδικο. Βγαίνει ο κάθε ειδήμων να μας εκθέσει λόγους για να θέλουμε λαθρομετανάστες στη χώρα μας και τη περιοχή μας. Γιατί?
      Ένας να βγει και να υποστηρίξει το αντίθετο δε βγαίνει.
      (Α, ξέχασα βγαίνουν κάποιοι και τους λέμε φασίστες)

      Διαγραφή
  15. Ας έρθουν. Ούτε κράτος έχουμε, ούτε ανήκουμε σε καμιά ΕΝΩΣΗ (Ευρωπαϊκή). Η μίζερη Φλώρινα χρειάζεται ένα σοκ. Ίσως έτσι όλοι πάρουμε μαθήματα. Για τη ζωή, για τον εαυτό μας, για το τι λένε κάποιοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολύ σωστά κύριε, συμφωνώ απόλυτα να είμαστε πρώτα από όλα άνθρωποι, να αντιμετωπίσουμε με αγάπη και "περίσσεια αλληλεγγύη τους ξεριζωμένους". Όμως είμαστε και όντα πολιτικά και αγωνιούμε για τις ενέργειες που κάνουν σε διπλωματικό και πολιτικοστρατιωτικό επίπεδο, αυτοί που εκλέξαμε να μας κυβερνούν. Φοβάμαι ότι αυτό που παρουσιάζεται σαν λύση για το πρόβλημα με τους πρόσφυγες, είναι ΜΟΝΟ αυτό το μερίδιο που πέφτει στα χέρια του απλού λαού. Όπως όμοια, τα σισσίτια και οι οργανώσεις συγκέντωσης τροφίμων, μας παρουσιάζονται για την ΜΟΝΗ λύση στα οικονομικά μας προβλήματα. Σαν να μαλώνουμε για να πάρουμε ασπιρίνες, ενώ έχουμε σοβαρότερο, πολύ σοβαρότερο, πάρα πολύ σοβαρότερο πρόβλημα. Αλλά έχετε δίκιο, πάνω από όλα αγάπη. Ίσως άν πραγματικά αγαπόυμε και τα παιδιά μας, και τα Ελληνόπουλα που έχουν το δικό τους πόλεμο να αντιμετωπίσουν, να κουνηθούμε λίγο από τον καναπέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μακάρι να δείχνατε τόση ευαισθησία και για τους Έλληνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άσε φίλε. Επειδή τον παρακολουθώ τον Γραμποβα, όταν αυτός εγραφε για τα βασανα των Ελλήνων εσύ πανηγυριζες με τις δηλωσεις του Άδωνη Γεωργιάδη ότι αυτός μας σκίζει και όχι η Τρόικα.

      Γεωργία

      Διαγραφή
    2. Γεωργία μου έχεις απόλυτο δίκιο για το θέμα των προσφύγων. Ο κ. Γραμπόβας όμως επί χρόνια μας παραμύθιαζε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερό κόμμα και θα τα ..σκίσει τα μνημόνια και μας αποκαλούσε σαμαροβενιζέλους, γερμανοτσολιάδες, πουλημένους. Τώρα εγώ τρέχω κάθε μέρα να μαζέψουμε τον πολιτιστικό αγαθά για τους πρόσφυγες. Θα με έβριζε πάλι; Μήπως οφείλει και αυτός μια συγγνώμη; Ευθύνες δεν έχει; Δεν ξέρω αν είναι ακόμα ΣΥΡΙΖΑ αλλά έχει ευθύνες για την ανοχή και προώθηση ψεύτικων ελπίδων

      Διαγραφή
    3. Αυτό δεν το ξερω να τον ρωτήσεις τον ιδιο για το τι πιστευει για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά δεν τον θυμάμαι ποτέ να βρίζει κανέναν

      Γεωργία

      Διαγραφή
    4. ΥΓ: Να ρωτησω γιατί θα μεινω με την απορία. Ο Γραμπόβας ηταν πολιτικός; Πώς σε παραμυθιαζε; Είχε κάποια θεση και σου υποσχοταν κάτι;

      Γεωργία

      Διαγραφή
    5. Αγαπητή Γεωργία. Όπως λες έγραφε για τα βάσανα των Ελλήνων. Ταυτόχρονα σαν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ έγραφε, έλεγε ότι η λύση έρχονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ που θα έσκιζε τα μνημόνια. Τα έγραφε κυρίως στο facebook όπου το έβλεπα και εγώ (υποθέτω και εσύ - λες "παρακολουθώ" τον Γραμπόβα). Θα διάβασες λοιπόν και τους χαρακτηρισμούς (πολύ προσωπικούς) για όσους ψήφισαν ναι, για όσους θεωρούσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ψέματα. Όσο κακό έκανε λοιπόν ο Άδωνις έκανε και ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ από τον Τσίπρα μέχρι το κάθε μέλος του που έλεγε παραμύθια. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένας μορφωμένος άνθρωπος δεν το έβλεπε. Πολιτικός για εμένα δεν είναι προφανώς μόνο ο επαγγελματίας. Είναι και αυτός που έχει σαφή πολιτική θέση, παλεύει γι αυτήν αλλά και κρίνεται και κατακρίνεται γι αυτήν. Γι αυτό έγραψε και το καθόλα σωστό πολιτικό κείμενο για τους πρόσφυγες. Προφανώς όρους που επειδή έχω άλλη άποψη μειώνουν την πατριωτική μου υπόσταση (δεν είμαι μερκελιστής ή γερμανοτσολιάς) ή την κοινωνική μου άποψη (είμαι σταθερά υπέρ των μεσαίων και αδυνάτων και θωρώ ότι αυτό που θα βοηθήσει είναι η ανάπτυξη της οικονομίας χωρίς κρατισμό και εντός ΕΕ - άποψή μου) θεωρώ υβριστικούς.

      Ελπίζω να έλυσα την απορία σου

      Διαγραφή
    6. Ναι τώρα νομιζω κατάλαβα τι εννοείς. Δηλαδη δεν παραμύθιαζε κανέναν ουτε υποσχόταν τίποτα σε κανέναν αλλά έγραφε την άποψη του στο προσωπικο του facebook με την οποια εσυ διαφωνείς. Τώρα που άλλαξε ο συριζα (κωλοτουμπα) αναρωτιέσαι αν συνεχιζει να πιστευει τα ιδια. Συμφωνω μαζι σου και εγω το αναρωτιέμαι. Ισως αφου τον εχουμε και οι δυο φίλο στο facebook θα ηταν ωραιο να ανοιγαμε μια συζήτηση εκει

      Γεωργία

      Διαγραφή
  18. Κύριε Γραμποβα έχω γιο που πήγε για εργασία στο εξωτερικό. Το πως γίνεται ή μετάβαση αστο. Καμία σχέση με αυτά τα ανιστόρητα που γραφείς. Ακολουθεί και το δεύτερο παιδί μου. Μέσον δεν έχω όπως κάποιοι. Και τα δύο μου παιδιά τελείωσαν ΑΕΙ. Το τρίτο είναι στο λύκειο και είμαι μόνομισθός. Βοήθεια μου αφού όλη ή ρητορική σας αρχίζει και τελειώνει στους εισερχομενους πρόσφυγες και δεν ψαχνεστε να δείτε τι γίνεται με τους εξερχόμενους πρόσφυγες. Διευκρινιζω πως το μέσον ισχύει ακόμα και για εργασία σε σούπερ μάρκετ. Δεν εργάζομαι στο δημόσιο και σας ενημερωνω για τον νόμο της ζούγκλας που επικρατεί. Ποναω λοιπόν με τις απόψεις σας. Ποναω για την επιλεκτική ευαισθησία σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μας ενδιαφέρουν κύριε/κυρία τα παιδιά σας. Το είπε και υπουργός μετανάστευσης. Εμείς ασχολούμαστε με αυτούς που έρχονται. Όχι με αυτούς που φεύγουν...
      https://www.youtube.com/watch?v=vO2cc7WH56A

      Πότε θα ξυπνήσουμε να τους πάρουμε με τις πέτρες θα ήθελα να 'ξερα.

      Διαγραφή
  19. Εξαιρετικό άρθρο! Μπράβο!! Όχι μόνο με ανθρωπιστική ματιά αλλά και με επιχειρήματα βασισμένα σε ιστορικά γεγονότα.
    Όσο για τους φασίστες που σχολιάζουν αρνητικά, τι να πω, κρίμα..Εκτός από ανιστόρητοι είναι και κακόψυχοι!! Διάλεξαν πλευρά φαίνεται (και δεν είναι αυτή όσων ανήκουν στην κατηγορία των ανθρώπων).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δικαίωμά σου να θες να καταστραφείς! Δικαίωμά μας να μη σε ακολουθήσουμε!

      Διαγραφή
    2. Όταν τύποι σαν εσένα που μάχονται τη διαφορετική άποψη δούνε ότι τελικά εξαπατήθηκαν, μετά θα λέτε ότι οι φασίστες τελικά είχαν δίκιο. Και το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι μετά θα εμπιστευτείτε πραγματικούς φασίστες για να σας ξελασπώσουν. Καληνύχτα πρόβατο!!

      Διαγραφή
    3. Οι φασίστες ποτέ δεν είχαν δίκιο και είναι υπεύθυνοι για σφαγές εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο όπως και για εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων. Είναι ντροπή να σκορπάτε φασιστικό μίσος πίσω από την μάσκα του Ανώνυμου

      Διαγραφή
  20. Για πολλοστή φορά διαπιστώνω την επιλεκτικότητα με την οποία δημοσιεύονται τα σχόλια. Φαίνεται ότι το μπλογκ δεν έχει ξεπεράσει τα φασιστικά κατάλοιπα που άφησε ο μέγας ιεράρχης. Κρίμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν στο σχόλιο σου, από τις 10 λέξεις οι 9 είναι υβριστικές και φτάνουν ακόμα και στα όρια της περιύβρισης νεκρού, είναι λογικό να μη δημοσιεύεται. Γι΄αυτό άσε τις διαπιστώσεις περί επιλεκτικότητας και την προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.

      Διαγραφή
  21. Καμία ύβρις. Αλήθειες για τον τοπικό Αγιατολλάχ, που όμως δεν κάνει ν'ακούγονται. Κι αυτό το "νεκροί δεδικαίωνται", μεγάλη απάτη κι ελιγμός. Αλλά έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω στο τελευταίο... Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε...

      Διαγραφή
  22. Καλά, έχω εντυπωσιαστεί!! Τόσοι φασίστες μαζεμένοι, όλοι απο τη Φλώρινα είστε ή σας μάζεψαν απο κάπου? ή μήπως είναι ένα μόνο άτομο που αλλάζει ρόλους.. Διαβάστε καλύτερα αυτά που γράφει ο άνθρωπος, μιλάει για Ανθρωπιά και για προσφορά βοήθειας στον συνάνθρωπο που πάσχει! Οσοι δεν μπορείτε να νιώσετε το δράμα των ξεριζωμένων τζάμπα ανάβετε κεριά στην εκκλησία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί ρε φίλε όποιος διαφωνεί πρέπει να παίρνει τη ταμπέλα φασίστας; Επειδή δε θέλουμε τζιχαντιστές στη περιοχή μας; Επειδή δε θέλουμε τζαμιά στη περιοχή μας; Δε σου έφτασαν επί τουρκοκρατίας θέλει και άλλα;

      Διαγραφή
    2. Όποιος βγάζει χολή με ρατσιστικά και ξενοφοβικά μηνύματα μόνος του βάζει την ταμπέλα του φασίστα. Όπως εσύ που μιλάς για τζιχαντιστές, για τζαμιά και για τουρκοκρατίες. Δεν είναι διαφωνία το ρατσιστικό σου μένος

      Διαγραφή
    3. Σε ρωτάω ευθέως τότε. Θέλεις τζαμί στη Φλώρινα; (Γιατί όταν αυτοί οι άνθρωποι εγκατασταθούν θα θέλουν και το τζαμί τους. Και τότε θα είναι φασισμός και άρνηση να μην το δεχτούμε...)
      Θέλεις αυξημένη εγκληματικότητα;
      (Γιατί σε μια χώρα και ειδικά μια πόλη με τόση ανεργία έρθουν άνθρωποι που θα ξεμείνουν από λεφτά και δε θα μπορούν να βγάλουν άλλα, θα αρχίσουν να βγάζουν με "άλλους" τρόπους...)

      Αν εγώ στα μάτια σου φαντάζω μια φορά "φασίστας", επειδή δε θέλω ξένους στη περιοχή μου, εσύ που έστω και έμμεσα θες να μου δημιουργηθεί πρόβλημα και βάζεις φτιαχτές ταμπέλες για όποιον δε θέλει το κακό του τόπου του, τύπου "φασίστας" και "ξενοφοβικός", τότε για μένα είσαι δυο φορές "φασίστας"!

      Διαγραφή
    4. βαλτε στο μπλέντερ τζιχαντιστές και διεθνιστες και μετά πετάξτε τους

      Διαγραφή
    5. 3:54
      1. Δεν με ενοχλεί καθόλου να υπάρχει ναός οποιασδήποτε θρησκείας και στην Φλώρινα. Πριν λίγα χρόνια καμάρωνα ορθόδοξο ναό στο Μαρόκο (ΙΝ αναστάσεως του Κυρίου)
      2. Δεν υπάρχει ούτε μια έρευνα που να δείχνει αυξημένη εγκληματικότητα μεταξύ προσφύγων. Έχουν 1/3 μωρά παιδιά, η εγκληματικότητα είναι μηδενική.
      3. Σκέψου λίγο. και εσύ είσαι ξένος ή κάποιοι σε θεωρούν ξένο οπουδήποτε και αν βρεθείς. Προφανώς και μου δημιουργείς πολλά και σοβαρά προβλήματα. Τι πρέπει λοιπόν να σου κάνω;

      Β

      Διαγραφή
    6. 9:38 βλέπω έχουμε ριζικές διαφορές στο πως βλέπουμε τα πράματα. Και με βάση το 3ο σκέλος της απάντησής σου θεωρώ ότι παίζει να είσαι και από άλλη χώρα. Αν ισχύει αυτό τότε πάω πάσο. Μπορώ να "σκυλοβρίζομαι" με εγχώριους προοδευτικούς που θέλουν να κάνουν τη χώρα σουρωτήρι, αλλά θεωρώ άσχημο να λες σε έναν ξένο γιατί ήρθες εδώ, φύγε.
      Μιας και αναφέρθηκες στο Μαρόκο πάρε ένα απόσπασμα από Wikipedia:
      "Κατά τον 7ο αιώνα το Ισλάμ επεκτεινόταν με ραγδαίους ρυθμούς και το 683 έφτασε στο Μαρόκο δύναμη υπό τον Ούκμπα ιμπν Νάφι, στρατηγό των Ουμαγιάδων της Δαμασκού. Οι ντόπιοι Βέρβεροι επηρεάστηκαν από τους Άραβες, που έφεραν τη θρησκεία, τα ήθη και τον πολιτισμό τους. Η διαδικασία αφομοίωσης κράτησε περίπου για έναν αιώνα."

      Διαγραφή
    7. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 1/3 ΠΑΙΔΙΑ???
      https://www.youtube.com/watch?v=ijxknaKOXVc
      ΞΥΠΝΑΤΕ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ!!!

      Διαγραφή
    8. 9.38 μ.μ Β. Συμπλήρωσε σε παρακαλώ και:
      4. Τα έξοδα φροντίδας των προσφύγων τα αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου η Ευρωπαϊκή Ένωση.
      Για όσους θα μείνουν θα πρέπει το κράτος να βάλει βαθιά το χέρι του στην τσέπη ώστε να τους παρέχει κοινωνική πρόνοια. Άρα τα χρήματα θα μείνουν στην τοπική αγορά. Έτσι καταρρίπτεται και ένα επιχείρημα των ξενοφοβικών που βλέπουν ότι θα φτωχαίνουμε. Με τα επιπλέον χρήματα που θα έρθουν θα αυξηθεί ο τζίρος των τοπικών καταστημάτων.Νομίζω όμως ότι η ουσία είναι άλλη: Το γεγονός ότι οι πρόσφυγες δεν μας θέλουν αλλά θέλουνε τη Δυτική Ευρώπη και περισσότερο την Γερμανία.Αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους, πέρα από τις αναλύσεις του κάθε Δόκτορ Μπαρούφα για ανθρωπιστές και αλληλέγγυους Έλληνες. Γιατί ο ανθρωπισμός μας και η αλληλεγγύη μας ήδη σκόνταψε στα 5€ που ζητάμε από κάθε μετανάστη να φορτίσει το κινητό του...
      Schapiro

      Διαγραφή
    9. Shapiro πάνε μια βόλτα από Θεσσαλονίκη να δεις εθελοντές από το εξωτερικό που ήρθαν να δουλέψουν σε ΜΚΟ για τους πρόσφυγες. Εξασφαλισμένη στέγαση, τροφή, και 400 το μήνα. Μέσω ΕΣΠΑ φυσικά. Δλδ και τα λεφτά αλλού και το χρέος σε μας...

      Λεφτά στη τοπική αγορά; Ποια λεφτά, ότι απέμεινε από αυτά που τους φάγανε στον δρόμο θες να πεις. Και σε λίγο τελειώνουν και αυτά. Τότε να δεις πανηγύρια...!

      Στην Ελλάδα τι να κάνουν; Διάβαζα από έναν ομογενή που βρίσκετε στη Νότια Αφρική (το κράτος), λένε εκεί για την Κένυα, ότι είναι η Ελλάδα της Αφρικής. Φαντάσου!

      Όσο για τα ρεμάλια με τα 5 ευρώ, ένα χέρι ξύλο να συνέλθουν.

      Αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει είναι ο κοιμισμένος κόσμος που που μέσα από την απραγία του συντελεί στην καταστροφή όλων μας, και όχι αν αυτά που λένε οι παραπάνω είναι ή .

      Διαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.