Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες στα ναζιστικά άσυλα


Μεταφορά ασθενών στα άσυλα
Πολλοί εκπαιδευτικοί στις μέρες μας σπεύδουν να αποκτήσουν έναν μεταπτυχιακό τίτλο στη Ειδική Αγωγή όμως πόσοι αλήθεια από εμάς έχουμε έστω και λίγο εντρυφήσει στα βασανιστήρια στα οποία είχαν περιέλθει τα παιδιά, αλλά και γενικότερα τα άτομα με σωματικές και διανοητικές αναπηρίες στο σκοτεινό ιστορικό παρελθόν τη εποχής του Ναζισμού τη Γερμανία;

Το ερώτημα ίσως να φανεί περίεργο σε πολλούς από εσάς. Όμως κάποια πράγματα έχουμε χρέος να τα γνωρίζουμε προκειμένου να μην επαναληφθούν ποτέ άλλοτε τα ίδια λάθη. Στο άρθρο αυτό σας παραθέτω ένα απόσπασμα της πτυχιακής μου εργασίας με θέμα «Ναζισμός και Ετερότητα- Διερεύνηση των απόψεων των φοιτητών σχετικά με τις πρακτικές εξόντωσης στη Ναζιστική Γερμανία». Για να μην πολυλογώ, ας αφήσω τα ντοκουμέντα να μιλήσουν μόνα τους και να σας «αφηγηθούν» μία πιο σκοτεινή μα και πολύ καλά κρυμμένη περίοδο της ιστορίας, όπου «δράκοι» έβγαζαν «φλόγες» και ισοπέδωναν στο πέρασμά τους τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και όχι δε θα σας αφηγηθώ κανένα παραμύθι αφού όσα θα ακολουθήσουν είναι πέρα για πέρα αληθινά:

To 1932 Θεσπίστηκε νόμος για τη στείρωση των διανοητικά αρρώστων στην Πρωσική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τη ρήτρα 12 του νόμου για την πρόληψη των απογόνων με κληρονομικές ασθένειες, την οποία υπαγόρευσε ο εθνικός σοσιαλισμός στις 14 Ιουλίου του 1933. O νόμος μάλιστα από εθελοντική αρχή αντικαταστάθηκε σε εξαναγκασμό. Τα αποφασιστικά μέτρα επεκτάθηκαν και τα άτομα που έχουν συγγενή με κληρονομική ασθένεια έπρεπε να τα υποβάλλουν σε «στείρωση». Κληρονομικά άρρωστοι θεωρούνταν όσοι έπασχαν από νοητική υστέρηση, σχιζοφρένεια, μανιοκατάθλιψη, επιληψία, τυφλότητα, κώφωση και σοβαρή σωματική φυσική παραμόρφωση και όσοι έπασχαν από αλκοολισμό. Το άτομο μόλις διαγνωστεί έπρεπε να στειρωθεί, προκειμένου να μην εναντιωθεί από μόνος του στη στείρωση. Η στείρωση γινόταν τόσο σε νοσοκομείο, όσο και σε άσυλα, σύμφωνα με απόφαση που πάρθηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 1933. Με αυτά τα μέτρα θα μειωνόταν και το ποσό που δαπανούσε τόσο το κράτος, όσο και η οικογένειά τους γι’ αυτούς. Περίπου 320.000 με 350.000 άνθρωποι πέθαναν πάνω στην επέμβαση, ενώ μάλιστα κάποιοι από αυτούς αποκτούσαν τραύματα σωματικά και ψυχικά από την επέμβαση από τα οποία υπέφεραν και μέχρι το τέλος της ζωής τους.

Σαν να μην έφτανε αυτό τον Σεπτέμβριο του 1934 ο Hitler συμβούλευσε τους ιατρούς του Ράιχ, όσες γυναίκες του Ράιχ είναι έγκυες και φέρουν άρρωστο έμβρυο με ανίατη ασθένεια ή αν ο πατέρας ήταν «άρρωστος», να τις υποβάλλουν υποχρεωτικά σε έκτρωση. Η διαδικασία αυτή ονομάστηκε «ευγενικός θάνατος». Στις 26 Ιουνίου του 1935 υποχρεώθηκαν να υποβληθούν σε διακοπή της κύησης στους πρώτους έξι μήνες της εγκυμοσύνης όσες γυναίκες «κουβαλούσαν» κληρονομικά και διανοητικά άρρωστα παιδιά. Αυτή η τροποποίηση του νόμου για την «πρόληψη των κληρονομικά αρρώστων απογόνων» έγινε στις 26 Ιουνίου του 1935.

Το χειρότερο όμως ήρθε με την θέσπιση του προγράμματος ευθανασίας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Στις 1 Οκτωβρίου του 1939 ο διευθυντής Boyler και ο Dr Bradt πήραν την ευθύνη να επεκτείνουν το ιατρικό δυναμικό, προκειμένου με έναν θάνατο ελέου να «ανακουφιστούν» οι ασθενείς. Τα μέτρα αυτά υιοθετήθηκαν και στην Πολωνία στις 29 Σεπτεμβρίου του 1939 και στις 1 Ιανουαρίου, 4.000 διανοητικά ασθενείς δολοφονήθηκαν σε άσυλα στο Bromberg. Τον Οκτώβριο στην Πομερανία συνεχίστηκαν τα εγκλήματα υπό τον Franz Schedecoburg. Τον Δεκέμβριο του 1939 και την 1η Ιανουαρίου του 1940 οι Ειδικές κομάντο δολοφόνησαν με αέρια 1.558 ασθενείς σε Πολωνικό Άσυλο. Το επίσημο πρόγραμμα Ευθανασίας οργανώθηκε από τον Fuhrer και τον Hitler. Η υπηρεσία «Reich Association of Asylums», όπου περιλαμβάνονταν από το Columbus –Haus και το Tiergardenstrasse 4, αποτέλεσε το δυναμικό για τη δράση Τ-4, όπου ήταν το όνομα κωδικός για να περιγράφονται τα άσυλα ως ξενοδοχεία. Τα άσυλα ήταν τα εξής: Grafeneck, Hadamar, Benburg, Brandenburg, Hartheim, Sonnenstein. Αυτά χαρακτηρίζονταν από τεχνική τελειότητα. Είχαν ελεγμένα μηχανήματα και επαρκή νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι άνθρωποι, που εισάγονταν σε αυτά τα άσυλα, περνούσαν πρώτα από ιατρική εξέταση, φωτογραφίζονταν και θανατώνονταν στους θαλάμους αερίων ξεγελώντας τους ότι πήγαιναν για ντουζ, καθώς έμοιαζαν με ντουζιέρες. Κάποιοι θανατώνονταν στα βαν στα οποία διοχετευόταν μονοξείδιο του άνθρακα, που απελευθερωνόταν στο εσωτερικό από έναν ειδικό σωλήνα. Οι σωροί των νεκρών αποτεφρώνονταν στα κρεματόρια. Στους συγγενείς έφταναν ψευδείς πληροφορίες ότι έφταναν υγιείς. Μετά από λίγο καιρό τους ανακοίνωναν τον θάνατο αυτών, ο οποίος οφειλόταν πάντα σε φυσικά αίτια. Τα μέτρα για την Ευθανασία σύντομα έγιναν ένα ανοιχτό μυστικό.

Η Προτεσταντική εκκλησία με το Πάστορα Paulo Braune τάχθηκε εναντίον του προγράμματος και το κατέκρινε πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας. Είχαν αντιληφθεί την κατάσταση, όπως και πολλοί άλλοι, εξαιτίας του μυστηρίου, που περιέβαλε αυτούς που πέθαιναν. Δημιουργήθηκαν όμως στρατόπεδα συγκέντρωσης για την εκπόνηση του προγράμματος, παρά τις αντιδράσεις της προτεσταντικής εκκλησιάς. Στις 24 Αυγούστου του 1941 ξεκίνησε το επίσημο πρόγραμμα και 20.273 άτομα θανατώθηκαν την 1η Σεπτεμβρίου του 1941 σύμφωνα με το πρόγραμμα Τ-4 . Από 282.694 κρεβάτια τα 93.251 άδειασαν στο άσυλο, καθώς αυτοί δολοφονήθηκαν με δηλητηριώδη αέρια υπό το πρόγραμμα περί ευθανασίας.

Το κακό κορυφώθηκε όταν ο ιατρός Kneuer το 1938-9 πρότεινε την ευθανασία στα παιδιά που βρίσκονταν στην κλινική στο Πανεπιστήμιο του Leipzig. Οι καθηγητές Heinze, Werner, Castel, Ernst και Wenzier έπρεπε να βάλουν ένα «+» ή ένα «-», αν το παιδί έπρεπε να ζήσει ή να πεθάνει. Στις παιδιατρικές κλινικές αποφάσιζαν ποια παιδιά έπρεπε να ζήσουν και ποια όχι. Το πρόγραμμα αυτό έχει βασιστεί σε ψυχιάτρους και νευρολόγους, που συνιστούσαν τις ανατομικές και ιστορικές διαβαθμίσεις, που έπρεπε να γίνουν. 52.000 παιδιά θανατώθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος Ευθανασίας.

Οι δολοφονίες συνεχίστηκαν και μέχρι το τέλος της διοίκησης του Hitler. Επιπροσθέτως, χρησιμοποιήθηκαν και άλλοι μέθοδοι, όπως ασιτία με τη δίαιτα από φλούδα πατάτας και λάχανο χωρίς λίπη ή χορήγηση θανατηφόρων ενέσεων και χαπιών. Καινούργια κέντρα εξόντωσης άνοιξαν στο Meseritz και στο Obrawalde κοντά στην Φρανκφούρτη. Οι δολοφονίες συνεχίστηκαν και σε επίπεδο των παιδιών, «Πρόγραμμα παιδικής ευθανασίας». Σύμφωνα με μία μαρτυρία μίας γυναίκας, τους έπαιρναν τα παιδιά με τη βία από τα χέρια, τα ξάπλωναν σε κρεβάτια ή τραπέζια και τους έκαναν μία ένεση για να κοιμηθούν. Έπειτα, ξυπνούσαν από υπερβολικούς πόνους και στο τέλος πέθαιναν. Στη συνέχεια, τα μετέφεραν στο δωμάτιο του μπάνιου νεκρά. Τέλος είναι σημαντικό να σας πληροφορήσω πως η τελική λύση στο Εβραϊκό πρόβλημα ήρθε δεύτερη μετά την εξόντωση ενός ασύλληπτου αριθμού ψυχικά αρρώστων.

Μαρία Καρακούση
Εκπαιδευτικός Δημοτικής Εκπαίδευσης

20 σχόλια:

  1. Ποια είναι η θέση της Χρυσής Αυγής για τα άτομα με ειδικές Ανάγκες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με μια σύντομη αναζήτηση μπορείτε να τις δείτε. Ενδεικτικά παραθέτω:

      http://ethnikismos.net/2015/09/19/%CE%B7-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%B9%CF%83-%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%83-%CF%84%CE%B7%CF%83/

      και:
      http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/antwnios-gregos-h-chrush-augh-einai-empraktws-sto-pleuro-twn-amea

      Πάντως αν περιμένετε κρεματόρια και θαλάμους αερίων, μάλλον θα απογοητευτείτε.

      Διαγραφή
  2. Ενδιαφέρον το κείμενο σας. Γενικά οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες δεν πρόκειται ποτέ να απολαύσουν έναν κόσμο με ισότητα δικαιωμάτων και ευκαιριών. Ωστόσο ας αφήσουμε το παρελθόν κι ας κοιτάξουμε το παρόν. Τι συμβαίνει σήμερα με τους ανθρώπους αυτούς; Τι κανουνε οι όποιοι φορείς για να τους προστατεύσουν και να τους βοηθησουν; Το μόνο που κάνουν είναι να τους λυπούνται. Δεν θέλουν λύπηση αυτοί οι άνθρωποι ούτε και τη χρειάζονται. Ισότητα δικαιωμάτων θέλουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. K. Kαρακούση πού μπορώ να βρώ την Πτυχιακή σας; Υπάρχει κάπου έντυπα ή ψηφιακά; Θα ήθελα πολύ να την διαβάσω. Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Παιδαγωγικής σχολής στη Φλώρινα και υπάρχει και έντυπα στη βιβλιοθήκη της!
      Με εκτίμηση
      Μαρία Καρακούση

      Διαγραφή
  4. θα ήθελα να με περναν κι εμένα στα ...άσυλα γιατι είμαι κι εγω ένάτομο ΑμέΑ" αφου οι σημερινοί στην Ελλάδα με αντιμετωπίζουν χειρότερα από οι ΝΑΖΙΣΤΕΣ του κχίτλερ...Αν θέλαν να μου κανουν και ευθανασία ευχαρίστως θα το επιθυμούσα παρά να ζούσα στην ΕλλάδΑ ΤΟΥ 2016/.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι θέμα παιδείας και γενικότερης κουλτούρας η αντιμετώπιση των αδύνατων ατόμων ΑΜΕΑ, προσφύγων, μειονοτήτων, ατόμων με ιδιαιτερότητες. Που δυστυχώς δεν υπάρχει στην κοινωνία της αμορφωσιάς και της απληστίας. Ένας σοφός λαός δεν θα ¨είχε τρίτο κόμμα τους Ναζιστές οι οποίοι έχουν στόχο να κάνουν τα ίδια ακριβώς με τους προκατόχους του. Τι να λέμε τώρα.

      Διαγραφή
    2. Μπορούμε με σαφήνεια να λέμε ότι πάσχομε από βλακεία απύθμενη μια καί όσα περιγράφουν οι συνέλληνες ΑΜΕΑ στα σχόλιά τους δεν οφείλονται στο κόμμα της υπ-Αξιωματκής Αντιπολίτευσης αλλά στα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν τον τόπο.
      Απόλυτα σχετικό αλλά και εντελώς επίκαιρο είναι το κείμενο που δημοσιεύθηκε μόλις χθες στην κεντρική ιστοσελίδα του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Άυγή. http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/ta-paidia-me-sundromo-down-den-einai-ta-paidia-enos-katwterou-theou
      πρόσθετα στα λινκ που αναφέρθηκαν παραπάνω από τον 3:10. Ένας σωστός και σοφός Λαός θα έστελνε στον σύγχρονο Καιάδα της πολιτικής λήθης και απαξίας τους αερολογούντες, κλέφτες, ψεύτες, λαϊκιστές, μίζερους υποκριτές, κόλακες του κατεστημένου που φυλακίζει την αλήθεια επειδή αυτή φωτίζει το σκοτάδι της απάτης. Αυτοί και οι προκάτοχοί τους κατέστρεψαν τη χώρα. Και τιμητές βγαίνουν οι επίγονοί τους. Και όσο όλο και περισσότερο ο Λαός του απομονώνει, τόσο πιο πολύ θα καίνε ανθρώπους ζωντανούς και θα εκτελούν ανυποψίαστους πολίτες ψυχές Αγγέλους των ΑΜΕΑ του σπιτιού τους.

      Διαγραφή
  5. Μαρία θεωρούμαι κι εγώ άτομο με αναπηρία. Δεν με ενδιαφέρουν τόσο αν εσείς οι εκπαιδευτικοί έχετε μεταπτυχιακά και δεν γνωρίζετε το τι συνεβη στο παρελθον. Μακάρι να με σκότωνε και εμένα η σύγχρονη κοινωνία παρά να μου συμπεριφερόταν έτσι. Καλήτερα ένας θάνατος γρηγορος παρά αυτός ο αργός βασανιστικός. Ξέρεις πως είναι να σε σιχαίνεται ο κόσμος; Να μην σου μιλάει; Να μην σε σεβεται; Να σου μαθαίνουν να μην ερωτεύεσαι; Να μην έχεις δικαιωμα εργασίας; Έχω κι εγω πτυχίο ξέρετε. Αλλά ποιος προσλαμβάνει κάποιον με "πρόβλημα"; Έναν που δεν μπορεί να πάει μόνος του ούτε για καφέ. ΔΕν με ενδιαφέρει αν είστε εκπαιδευτικοί με μεταπτυχιακό ή χωρίς. Δεν με ενδιαφέρει αν οι εκπαιδευτικοί μου τα γνώριζαν αυτά ή όχι. Μακάρι να ζουσα τότε και να με σκοτώναν οι ναζιστές παρα να μαχομαστε μόνοι μας όλοι οι "προβληματικοί" για εσάς άνθρωποι αυτής της κοινωνίας. Όταν πάψετε να μας λυπάστε, όλα θα γίνουν καλύτερα.

    Σας ευχαριστώ για το άρθρο, μου δώσατε κι εμένα την δυνατότητα να πω κάποια πράγματα. Και να σεβεστε τα παιδιά που διδάσκετε. .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. " Αν το διαβάσουν αυτό στην σημερινή Γερμανία θα τους δώσετε ιδέες πώς να μετατρέψουν 'όλη την χώρα μας σε (νέου τύπου )ναζιστικό άσυλο κάτι περίπου σαν ένα νέο Γκουανταλαμο νέο Γκουλάνγκ νέου τύπου Νταχάου Ελλήνων και όσων έρχοντε εδώ κι ένα χρόνο από την Τουρκία .

    Μην παραξενευτήτε να στείλουν ( όπως έστελνε ο Χίτλερ στραγηγούς των ες ές όπως στέλνουν σήμερα λογιστές) πεπειραμένους "νευροψυχίατρους" λογιστές για το νέο άσυλο ανιάτων όλου του πλανήτη.

    Η Κούβα έπαψε να αποτελεί νήσο ανιάτων.Την επισκέφθηκε ο ομπάμας. Στην Ελλάδα μόλις άνοιξε με τις ευλογίες της Ευρώπης..."

    Σας συνιστούμε περισσότερη προσοχή σε παρόμοια θέματα γιατί αν το πάρουν είδηση στο Μόναχο ΘΑ ΤΟ επιβάλουν στο επόμενο μνημόνιο το ερχόμενο διάστημα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και τα ατομα με ειδικες ανεγκες στην Ελλαδα του 2016 ζουνε μια κολαση, κι αν τους ρωτησετε θα προτιμουσαν το θανατο απο αυτη την ζωη.
    Τι κανετε εσεις οι εκπαιδευτικοί για ολα αυτα, τι κοινωνια και τι παιδια μεγαλωνετε σε αυτο τον τοπο??
    Καλα τα αρθρακια για τους Ναζι αλλα για το σημερα ποτε θα μας πειτε??

    Να ναι καλα το μηνιατικο και οι διακοπες καθε χριστουγεννα,πασχα και καλοκαιρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σήμερα 9.15 δεν το ξέρεις; Τι άρθρο συγκεκριμένα περιμένεις; Βγες μια βόλτα έξω και κρίνε μόνος σου. Ξέφυγε λίγο από την εσωστρέφεια και τον μικρόκοσμό σου, ώστε να αντιληφθείς τα προβλήματα που έχουμε σαν κοινωνία. Τότε θα καταλάβεις πως κανείς μας δεν είναι αμέτοχος σε ό,τι συμβαίνει και πως τα μηνιάτικα και οι διακοπές είναι ρομαντικές δικαιολογίες που ανταπόκριση βρίσκουν μόνο σε άτομα που θεωρούν προβλήματα μόνο τα δικά τους.

      Διαγραφή
    2. Αρθρογράφε μην τους ζορίζεις τους κομπλεξικούς και σε άρθρα άλλων. Αρκετά τους έχεις ξεσκεπάσει στα δικά σου. Συμφωνώ απόλυτα σε όσα του λες του παραπάνω, αλλά ασε τους κρίμα είναι.
      Το άρθρο της κ. Καρακούση εξαιρετικό. Θα ήταν ενδιαφέρον να μας έγραφε και για τις υπόλοιπες μειονότητες που βασάνισαν οι Ναζί. Κοπέλα μου μακάρι όλοι οι εκπαιδευτικοί να ασχολιόντουσαν με αυτό που κάνουν με τη δική σου θέληση. Κάνε εσύ αυτό που ξέρεις. Οι μίζεροι πάντα θα υπάρχουν στην χώρα που ζούμε.

      Διαγραφή
  8. "Αν θέλαν να μου κανουν και ευθανασία ευχαρίστως θα το επιθυμούσα παρά να ζούσα στην ΕλλάδΑ ΤΟΥ 2016."
    "Μακάρι να με σκότωνε και εμένα η σύγχρονη κοινωνία παρά να μου συμπεριφερόταν έτσι."
    "Και τα ατομα με ειδικες ανεγκες στην Ελλαδα του 2016 ζουνε μια κολαση, κι αν τους ρωτησετε θα προτιμουσαν το θανατο απο αυτη την ζωη."

    ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όλοι είμαστε τόσο διαφορετικοί (όσο αφορά τα ξεχωριστά μας χαρακτηριστικά) και ταυτόχρονα είμαστε ίδιοι (στα γενικά χαρακτηριστικά).
    Ο κάθε άνθρωπος, είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα και θα έπρεπε οι κοινωνίες και ειδικά η κοινωνία της Ελλάδας να ενσωματώνουν την διαφορετικότητα και όχι να θεωρούν τα ΑΜΕΑ πολίτες Γ΄κατηγορίας.
    Τα αποτρόπαια, φρικαλέα, εγκλήματα πολέμου του Γ΄Ράιχ
    Ξεπερνούν και την σφαίρα του πιο παρανοϊκού δολοφόνου.

    Ας μην ξεχνάμε πως όλοι μας είμαστε εν δύναμη άτομα με αναπηρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όλοι όσοι εμπλεκόμαστε στην ειδική αγωγή γνωρίζουμε τη βιβλιογραφία στην οποία αναφέρονται όλα όσα αναφέρει η κυρία Καρακούση."Τα άτομα με ειδικές ανάγκες" αναφέρει ο αδόκιμος τίτλος του άρθρου και ξαφνικά κάποιοι ευαισθητοποιήθηκαν για τα άτομα αυτά. Επειδή δουλεύουμε χρόνια στις δομές αυτές θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι πολλές από αυτές είναι άψογες, γίνεται απίθανη δουλειά από όλους τους εκπαιδευτικούς. Κόλαση περνάνε οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί από ανθρώπους σαν τον 9.15 και πως βλέπουν το έργο μας.Περάστε κάποτε και από τα σχολεία μας (έχει ειδικό σχολείο η Φλώρινα) να σας δείξουμε τη δουλειά μας, να γνωρίσετε τα άτομα αυτά, γίνετε εθελοντές αγάπης πρώτα και αφού σας έπιασε ο πόνος για τα άτομα αυτά θα σας καμαρώσουμε, εμείς οι εκπαιδευτικοί που "μεγαλώνουμε σε αυτόν τον τόπο αυτά τα παιδιά", να σας δούμε να τα βγάλετε βόλτα στην πόλη από το χεράκι, έστω μια φορά, για να κοινωνήσετε τώρα το Πάσχα με καθαρή καρδιά αφού προηγουμένως καταλάβετε τι μας έχετε προσάψει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. «Το επίσημο πρόγραμμα Ευθανασίας οργανώθηκε από τον Fuhrer και τον Hitler»

    Φοβερό! Σαν να λέμε «από εδώ η Λέσβος και από εκεί η Μυτιλήνη», κατά την πρωθυπουργική σοφία.
    Μπράβο κυρία δασκάλα. Η ιστορική σας γνώση είναι παροιμιώδης!!! Παραβγαίνει σε εμβρίθεια ακόμα και αυτή του κ.Φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει, συγχαρητήρια το βρήκες το τυπογραφικό. Μην δείτε λάθος ορισμένοι, χάνετε όλο το νόημα. Προφανώς κι εννοεί "τον Φύρερ Χίτλερ"! Έλεος!

      Διαγραφή
    2. Δίνει τόσο ωραία στοιχεία το άρθρο κι εσύ το τυπογραφικό βρήκες να σχολιάσεις. Τι να σου πω !

      Διαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.