Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Κραυγή αγανάκτησης κι απογοήτευσης

«οὕτως ὅτι χλιαρὸς εἶ, καὶ οὔτε ζεστὸς οὔτε ψυχρός,
μέλλω σε ἐμέσαι ἐκ τοῦ στόματός μου»

Ενημερωθήκαμε οι Φλωρινιώτες από την ηλεκτρονική εφημερίδα «ΝΕΑ ΦΛΩΡΙΝΑ» http://neaflorina.blogspot.gr/2013/01/blog-post_5655.html (εκεί υπάρχει και μια ενδιαφέρουσα συζήτηση) για το διακατασκηνωτικό διήμερο που διοργάνωσε η μητρόπολή μας. Μια αυθόρμητη δυσαρέσκεια μου προκάλεσε η φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο. Ήθελα να διαψεύσω αυτό που ήλπιζα πως ήταν λάθος και για τον λόγο αυτό επισκέφθηκα την ιστοσελίδα της μητρόπολης. Μετά λύπης, απογοήτευσης, αγανάκτησης και δίκαιης οργής συνειδητοποίησα πως τελικά αυτό το ντροπιαστικό θέαμα ήταν αληθινό.
Λυπάμαι ιδιαίτερα που η μητρόπολή μας εγκαινίασε τέτοιους μοντερνισμούς. Η άλλοτε αγωνιστική, φλογερή, ανυποχώρητη, αποστολική μητρόπολη Φλωρίνης ξέπεσε τόσο χαμηλά; Που το φρόνημα το άγιο; Που τα συνθήματα που έσειαν τον κόσμο; Πρόκειται για μια απαράδεκτη υποχώρηση και τραγική κατάντια. Σα νέος μαρτυρώ πως αυτό που γοητεύει και μαγνητίζει είναι το φρόνημα το αδιάλλακτο και ασυμβίβαστο με τα σύγχρονα στραβοδιαβολοπατήματα. Το φρόνημα που δε βολεύεται με τίποτα λιγότερο από το άγιο!
Παρακολούθησα το βίντεο που είναι ανεβασμένο στη σελίδα και πραγματικά το θεώρησα απόλυτα ειρωνικό. Ως χαρακτηριστικό των στελεχών αναφέρεται η αγνότητα. Είναι τουλάχιστον γελοίο, εξοργιστικό και αξιολύπητο να υπάρχει το θράσος να συμβουλεύονται τα παιδιά να προσέχουν να μην καούν από τη φωτιά και τη φωτιά να την έχουν ανάψει οι συμβουλάτορες. Μιλούμε με το παράδειγμά μας κι όχι με τα λόγια μας...
Έχει γίνει η Εκκλησία μας κόσμος, αντί να γίνει ο κόσμος Εκκλησία. Έτσι δεν κερδίζεται η νεολαία. Είναι ανάγκη να το καταλάβουμε! Τουναντίον, ναι, ναι, τουναντίον, όσοι με φιλότιμο και καλή διάθεση επιθυμούν να αγωνιστούν και να προσφέρουν απωθούνται από το χλιαρό πνεύμα, απογοητεύονται από τις νεωτεριστικές υποχωρήσεις και απομακρύνονται από την κολλητική ασθένεια της ισοπέδωσης των αρχών, προκειμένου να μένουν στις επάλξεις αγωνιστές, ανυποχώρητοι και ασύμφωνοι με ό,τι νοθεύει την πεμπτουσία του Χριστιανισμού!

Με απογοήτευση,
ένας νέος!

40 σχόλια:

  1. Μπράβο στον νέο που άν και νέος είναι πολύ πιό ώριμος απο κάτι συμφεροντολόγους και άκρατα φιλόδοξους μα πάνω απο όλα υλιστάς γέρους που έχουν κάνει την "εκκλησία κόσμο και όχι τον κόσμο εκκλησία".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναφερόμενος σε όλα τα blogs σε όλη την Ελλάδα θα ήθελα να απευθύνω τούτη την παραίνεση.
    Τα στοιχεία των επιθυμούντων να προβούν σε ανάρτηση κειμένου να βρίσκονται στη διάθεση του Διευθυντού του ιστολογίου και τα σχόλια να είναι επώνυμα,άλλως να μη δημοσιεύονται.
    Υπό την ανωνυμία καθείς δύναται να αφήνει υοπονοούμενα, αιχμές, προσβολές και να προβαίνει σε μηδενιστικές αναφορές δημιουργώντας καταστάσεις που ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και υπηρετώντας το κατάπτυστο: ρίξε λάσπη, κάτι θα μείνει.
    Αντιθέτως η επωνυμία θα συμβάλλει στην άνοδο του ποιοτικού επιπέδου του ενημερωτικού μέσου για να επιτελέσει τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε. Δηλαδή κέντρο διάδοσης ιδεών και αναζητήσεων. Μέσο διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. poios eisai esu pou bgeneis kai me tosh anesh les kai les kai les... kala ti nomizeis oti olos o kosmos exei thn idia apopsh gia mazepsou ligo...!!! h apopsh sou einai dikia sou kai mono dikia sou kratise thn gia ton euato sou kai mhn skandalizeis ton kosmo me tis fantasies sou..!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε,
      νομίζω πως είναι αρκετοί που έχουν την ίδια γνώμη, ωστόσο δεν μπορούν να βρουν βήμα ή για άλλους ευνόητους λόγους δε μιλάνε.
      Γνώμη μου είναι πως χρειάζεται να ακούγονται όλες οι φωνές.
      Περισσότερο σκανδαλώδες φαίνεται πως είναι η ζωή των της εκκλησίας, παρά ένας επαναστάτης νέος.
      Αν δεν έχει δίκιο δεν έγινε και κάτι, αν όμως έχει; Καλό είναι να προβληματιζόμαστε, αντί να φιμώνουμε.

      Διαγραφή
    2. Φίλε ανώνυμε (1:29μ.μ.),
      συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Τυχαίνει να ασχολούμε επαγγελματικά με τον χώρο της τεχνολογίας και αν ήμουν εγώ ο administrator της ιστοσελίδας αυτής, θα πρόσεχα περισσότερο σε ποιούς θα έδινα δικαιώματα 'συγγραφέα'. Το λέω αυτό γιατί ο 'ένας νεος' θα πρέπει να καταλάβει πως σαν συγγραφέας φέρει ευθυνες για αυτά που λέει και οφείλει να είναι αμερόληπτος. Αν θυμάται επίσης την πειθώ και τα μέσα αυτής (απο την Γ' λυκείου, καθότι είμαι και εγώ νέος) θα κατανοούσε πως μπορεί πιο εύκολα να περάσει την γνώμη του στο κοινό.
      Αλλά κατά την δική μου άποψη, μάλλον ήξερε πως θα επιρεάσει ευκολότερα και επέλεξε νέα ανάρτηση, παρά να γράψει την άποψή του στην ενδιαφέρουσα συζήτηση (όπως ο ίδιος αναφέρει) με την μορφή σχολίου, όπου λίγοι (ή τουλάχιστον λιγότεροι) θα έδιναν σημασία!

      Διαγραφή
    3. Καλά έκανε κι επέλεξε νέα ανάρτηση.

      Διαγραφή
  4. Δηλητήριο από τα στόματα των Χριστιανών σχολιαστών! Δεν είναι Αμαρτία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 24 Ιανουαρίου 2013 - 12:49 μ.μ.
    καλα τα λεει ο ΑΝΟΝΥΜΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αγαπητό block
    o καθένας που έχει εμφανώς ψυχολογικά προβλήματα και μυαλό ξεχασμένο και αραχνιασμένο στον μεσαίωνα και στέλνει μια ανώνυμη επιστολή τη δημοσιεύεις? Αν σου στείλω και εγώ μια ανώνυμη επιστολή που να εξηγεί το παραμυθάκι που έφτιαξαν οι Ρωμαίοι στο Ισραήλ και λέγεται χριστιανισμός, για να κρατήσουν πράους τους Εβραίους που ήταν όλο επαναστάσεις και εξεγέρσεις (γύρνα και από το άλλο μάγουλο και περίμενε την ουράνια βασιλεία μετά θάνατον) θα τη δημοσιεύσεις? Και αυτό που έγραψα τώρα δεν ξέρω αν θα δημοσιεύσεις.

    Υ.Γ. Εδώ που τα λέμε ο νεαρός έχει δίκιο. Απλά εσείς δεν γνωρίζετε ότι έτσι είναι ο Χριστιανισμός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ἰησοῦς Χριστὸς χθὲς καὶ σήμερον ὁ αὐτὸς(ο ίδιος)καὶ εἰς τοὺς αἰῶνας. ΠΡΟΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ 13:8
      Η ΠΙΣΤΗ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΡΕ ΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΙ ΑΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!
      Όταν θα'ρθει η βασιλεία μετά θάνατον και θα αναγκαστείς να τη δεχτείς θα είναι αργά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Ν'ΑΓΙΑΣΕΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ ΝΕΑΡΕ. ΜΗ ΜΑΣΑΣ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
    2. kai otan pethanis kai den bris tipota kane minysi ston tsompoani sou, mpee ebraio e ebraio

      Διαγραφή
    3. Προς ανώνυμο των 4:46 μ.μ.: μέμφεσαι τον ιστολόγο γιατί φιλοξενεί όλες τις απόψεις αντί να τον συγχαρείς. Να χαρώ τη δημοκρατική σου ευαισθησία!
      Επειδή δε συμφωνείς με το περιεχόμενο της ηλεκτρονικής επιστολής έκανες και τηλε-διάγνωση και αποφάνθηκες ότι ο επιστολογράφος έχει εμφανώς!!! ψυχολογικά προβλήματα! Και παρακάτω εντελώς ανιστόρητα μιλάς για παραμυθάκι που έφτιαξαν οι Ρωμαίοι sic στο Ισραήλ! Πόθεν τεκμαίρεται κάτι τέτοιο; Και πώς το "παραμυθάκι" αυτό επιβιώνει δύο χιλιάδες χρόνια μετά από τόσους και τέτοιου είδους διωγμούς και αιρέσεις;

      Διαγραφή
  7. Οσο νέος είναι ο "νέος" αλλο τόσο είμαι αστροναύτης..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eσένα "αστροναύτη" το πρόβλήμα σου είναι αν ο νέος, είναι νεός?
      Υποκριτή!!!

      Διαγραφή
    2. Γιατί βρε παιδιά σας φαίνεται παράξενο να είναι νέος 15, 20, 25 χρονών, ο οποίος να έχει μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον οικογενειακό άκρατης θρησκοληψίας και χριστιανοπληξίας και να έχει αυτές τις αντιλήψεις? Είναι γεγονός ότι οι Χριστιανοί την γυναίκα δεν την έχουν σε υπόληψη, δεν μπορεί να μπει στο ιερό, να γίνει ιέρεια, να πάει στο Άγιο Όρος. Την θεωρούν μολυσμένη όταν έχει έμμηνο ρήση (το θαύμα της ζωής) και όπως λένε στο Άγιο Όρος, καλύτερα να συναντήσεις το σατανά παρά μια γυναίκα στο δρόμο σου, διότι αν κάνεις το σταυρό σου ο σατανάς θα φύγει ενώ η γυναίκα όχι. Σκεφτείτε το εξής, στον ελληνισμό οι 12 ήταν 6 άντρες 6 γυναίκες, πλήρη ισορροπία. Στον Εβραϊσμό και οι 12 μαντράχαλοι. Και την σοφή και μέγιστη Μαγδαληνή την έκαναν και πόρνη. Και κλείνοντας, διαβάστε να δείτε τη άποψη των Πατέρων της 'Εκκλησίας για τις γυναίκες και υπό την ευκαιρία δείτε και τι άποψη είχαν και για τους Έλληνες.

      Διαγραφή
    3. eisai astoixeiotos...
      trava na diavaseis!!
      οχι θρησκευτικα ιστορια διαβασε. Μεχρι να'ρθει ο Χριστιανισμός η γυναικα ήταν σκουπίδι και γι' αυτο κατηγορήθηκε ο Χριστός γιατί μιλούσε κι έδινε αξία στις γυναίκες.


      ΚΑΙ Η ΑΓΙΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΡΝΗ ΑΓΡΑΜΜΑΤΕ!ΓΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΗΤΑΝ ΟΤΑΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ.
      ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΟ ΝΑ ΧΤΥΠΑΣ ΜΕ ΓΥΜΝΑ ΠΟΔΙΑ ΣΕ ΚΑΡΦΙΑ!!! ΟΥΑΙ Σ'ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΤΑ ΒΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΗΘΙΝΟ ΘΕΟ.

      Διαγραφή
    4. Στη Ρωμαική εποχή η γυναίκα εθεωρείτο res δηλαδή πράγμα, αντικείμενο. Αντιθέτως ο απόστολος Παύλος γράφει στην προς Γαλάτας ότι "ουκ ένι άρσεν και θήλυ, δούλος ή ελεύθερος" υπογραμμίζοντας την ισοτιμία των δύο φύλων. Απλώς κάνουμε το ασυγχώρητο λάθος να συγχέουμε την ισότητα που είναι αριθμητικό μέγεθος με την ισοτιμία που είναι ποιοτικό και αξιολογικό μέγεθος παραθεωρώντας τις ειδοποιούς διαφορές των δύο φύλων.

      Διαγραφή
    5. Προς 10:33 μ.μ.: δεν έμαθες καλά το ποιηματάκι σου κατά πώς φαίνεται! Το άβατο του Αγίου Όρους δεν ενέχει την έννοια της υποτίμησης προς το γυναικείο φύλο αλλά εξαίρει τη μοναδικότητα και αποκλειστικότητα της Υπεραγίας Θεοτόκου. Γι αυτό και το Αγιονόρος θεωρείται και ονομάζεται "Περιβόλι της Παναγίας". Και την Παναγία η χριστιανική Εκκλησία τη θεωρεί "τιμιωτέραν των Χερουβείμ και ενδοξοτέραν ασυγκρίτως των Σεραφείμ" δηλαδή την τοποθετεί πάνω κι απ τους αγγέλους! Κατά τα άλλα ανερυθρίαστα αποφαινόμαστε ότι ο χριστιανισμός υποτιμά τη γυναίκα! Όσο για τα περί γυναίκας και σατανά αυτά λέγονται για λόγους που έχουν σχέση με τον πνευματικό αγώνα του πιστού προκειμένου να διατηρήσει την αγνότητά του. Και ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός που για παιδαγωγικούς λόγους τονίζει κάτι τέτοιο σε άλλο σημείο των ομιλιών του τονίζει την ισοτιμία των δύο φύλων και καυτηριάζει τη συμπεριφορά των ανδρών που ξεχνούν ότι είναι ισότιμοι με τις γυναίκες.

      Διαγραφή
  8. Η θρησκεία δεν είναι υποχρεωτική όμως γουστάρω που σας σκανδαλίζει τόσο ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ!!!!!!!
    Τραβάτε ζόρι με τους ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ όπως οι ρωμαίοι!!!!
    Ψευτοδιαβασμενοι!!!!
    Α και δέχομαι να το παίζει άθεος μόνο όποιος δεν είναι βαπτισμένος ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ αν σε βαπτίσανε χωρίς να σε ρωτήσουν όταν ήσουν μικρός σκάσε και κολύμπα βαπτισμένε άθεε !!!!
    Χριστούγεννα Πάσχα 15 Αυγούστου καθαρά Δευτέρα και άλλες εορτές ελπίζω να εργάζεσαι ή τότε ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ τα σπάει???
    ΕΙΜΑΙ ΑΒΑΠΤΙΣΤΟΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΟΧΛΕΙ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΝΕΝΟΣ!111

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. «Προσταγή: Μη δειλιάζετε από των Ελληνικών πιθανολογημάτων ...; τα οποία είναι σκέτα ξύλα, μάλλον δε δάδες που απώλεσαν και του δαυλού την ζωντάνια και του ξύλου την ισχύ, μη έχοντας δε ούτε και του πυρός την φωτεινότητα, αλλά σαν δάδες καπνίζουσες καταμελανώνουν και σπιλώνουν όσους τα πιάνουν και φέρνουν δάκρυα στα μάτια όσων τα πλησιάζουν. Έτσι και (των Ελλήνων) η ψευδώνυμος γνώση σε όσους την χρησιμοποιούν.» -
    Βασίλειος ο Μέγας, (330-379 μ.Χ.) εις τον Προφήτην Ησαΐαν Προοίμιον 7.196.3


    «Όσο πιο βάρβαρο ένα έθνος φαίνεται και της ελληνικής απέχει παιδείας, τόσο λαμπρότερα φαίνονται τα ημέτερα ...; Ούτος ο (πιστός) βάρβαρος, την οικουμένη ολάκερη κατέλαβε ...; και ενώ πάντα τα των Ελλήνων σβήνουν και αφανίζονται, τούτου (του πιστού βάρβαρου) καθ'; έκαστη λαμπρότερα γίνονται.»
    - Ι. Χρυσόστομος εις Ιωάννην 59.31.33

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γραψ'τους όλους και λέγε ό,τι θέλεις. Φτάνει η μούγκα. Ας μιλήσει και κάποιος!!!

      Διαγραφή
    2. Παρέθεσες δύο αποσπάσματα απομονωμένα απ το υπόλοιπο κείμενο για να μας πεις τι; Γιατί δεν παρέθεσες το λόγο του Μεγάλου Βασιλείου προς τους νέους "όπως αν εξ ελληνικών ωφελοίντο λόγων" για να μορφώσουμε σφαιρική άποψη; Οι πατέρες ό,τι θετικό έβρισκαν στους αρχαίους το επαινούσαν κι ότι ήταν σκάρτο το απέρριπταν και καλά έκαναν.

      Διαγραφή
  10. Ως νέος κι'εγώ (19 ετών) θα ήθελα απλά να πώ την ταπεινή μου γνώμη χωρίς την μάσκα τού ''Ανωνύμου'' για ένα πρόβλημα που παρατηρώ σε όλο αυτό το θέμα. Και ποιο είναι το πρόβλημα αυτό;
    Το ότι κρίνουμε πολύ εύκολα τους άλλους. Γνώμη μου είναι πως καλό θα ήταν να προσέχουμε με τι μέτρο κρίνουμε τους άλλους, γιατί με το ίδιο και μάλλον με αυστηρότερο μέτρο θα μας κρίνει ο ίδιος ο Χριστός, το οποίο λέει και στην καινή διαθήκη. Ως κατασκηνωτής και στέλεχος της κατασκήνωσης μπορώ να πω πως προσπαθούμε όλοι για το καλύτερο και πάντα θα το προσπαθούμε. Δεν θα ήθελα να μπω στην διαδικασία να κριτικάρω αυτούς που ως ανώνυμοι ασκούν εύκολη κριτική σε άτομα που αφήνουν τις δουλειές και τις οικογένειές τους για να βάλουν ένα λιθαράκι σ'αυτό το δύσκολο έργο που εκτελείται στην ιερή μας Μητρόπολη με τις ευλογίες του επισκόπου, αλλά θα ήθελα να πώ σε όλους αυτούς ξεχωριστά το περίφημο << Έρχου και ίδε>> του Αποστόλου Φιλίππου!! Ελάτε να δείτε και να βοηθήσετε.
    Γιατί με το να καθόμαστε στον υπολογιστή και να γινόμαστε κριτές τις οικουμένης με την μάσκα του ''Ανωνύμου'' και του ''νέου'' δεν βοηθάμε την κατάσταση , πόσο μάλλον δεν βοηθάμε τον Χριστό , διότι ο Χριστός θέλει να είμαστε υπεύθυνοι, με πράξεις, λόγια και με μαρτυρία !!!

    Ελάτε, δείτε και ζήστε την κατασκήνωση μαζί με τον Χριστό!! Όπως την ζούμε και εμείς κάθε καλοκαίρι !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τι ωρες ερχετε ο Χριστος να περασω? εχω να του πω δυο λογακια!

      Διαγραφή
    2. Βλάσφημε εδώ θα δείξεις την μαγκιά σου; Είναι εξυπνάδα αυτό; Μα δεν ντρέπεσαι; Τι να πω... Που είστε όλοι εσείς οι καθόλα ευαίσθητοι υποστηρικτές του 'νέου' να πείτε κάτι γι'αυτό; Μπράβο Γιώργο καλό κουράγιο να έχετε εσείς που βοηθάτε απ'αυτό το μετερίζι

      Διαγραφή
    3. Προς κο Πανταζή: κατ αρχήν θεωρώ αυτονόητο ότι η επιεικώς φαιδρή παρέμβαση του 11:57 π.μ. δεν μπορεί εξ αντικειμένου να αποτελέσει αντικείμενο σχολιασμού ούτε ως κακόγουστο χιούμορ!
      Από κει και πέρα έχω τη γνώμη ότι ουδείς μπορεί να σας μεμφθεί επειδή προσφέρετε τις υπηρεσίες σας σε μια θεοφιλή προσπάθεια όπως αυτή της λειτουργίας των θερινών κατασκηνώσεων της Πρώτης. Ίσα- ίσα είστε άξιοι επαίνου επειδή θυσιάζετε τρόπον τινά την καλοκαιρινή σας καλοπέραση προκειμένου να προσφέρετε αφιλοκερδώς και ανιδιοτελώς στο ιεραποστολικό έργο της τοπικής Εκκλησίας.
      Από κει και πέρα τίθεται μείζον θέμα στη συγκεκριμένη περίπτωση του κατασκηνωτικού διημέρου εξ αιτίας του ολοήμερου συγχρωτισμού αγοριών και κοριτσιών σε κατ εξοχήν εκκλησιαστικό χώρο. Δεν πρόκειται αγαπητέ για μία ομιλία ή λατρευτική σύναξη ή μία απλή κοινωνική εκδήλωση οπότε πιθανώς να μην υπήρχε πρόβλημα αλλά για διήμερη παραμονή στον ίδιο χώρο και διανυκτέρευση.
      Και για έναν πραγματικό χριστιανό που έχει εμπειρία του τρομερού πνευματικού πολέμου που διεξάγει προκειμένου να διαφυλάξει τον πολύτιμο θησαυρό της αγνότητας είναι αυτονόητο ότι η συμμετοχή σε μια τέτοια εκδήλωση ενέχει κινδύνους για την ηθική του ακεραιότητα.
      Οι πατέρες της Εκκλησίας μας συμβουλεύουν να αποφεύγουμε τα αίτια και τις αφορμές που ναρκοθετούν την πορεία μας προς την κατάκτηση της αγνότητας. Στη σημερινή βέβαια εποχή αυτά θεωρούνται ηθικισμός,πιετισμός, πουριτανισμός, μεσαιωνισμός κι ό,τι άλλο κατεβάσει η κούτρα των μακράν του Θεού κοσμικών ανθρώπων. Το κριτήριο όμως του αληθινού χριστιανού αναφορικά με τη στάθμιση προσώπων και καταστάσεων δεν είναι η γνώμη του υλόφρονος και στομαχόφρονος κόσμου αλλά του ευαγγελικού νόμου.
      Δε νομίζω ότι χρειάζεται περαιτέρω ανάπτυξη του θέματος. Θεωρώ ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με το ακανθώδες θέμα των σχέσεων των δύο φύλων. Η τραγική εμπειρία των αμβλώσεων, των εγκλημάτων τιμής, του πανσεξουαλισμού με τη συνακόλουθη ηθική εξαχρείωση που συντελεί στη διάλυση και αποσύνθεση του ανθρωπίνου προσώπου αλλά και της ανθρώπινης κοινωνίας θα πρέπει το δίχως άλλο να μας συνέχει όλους.

      Διαγραφή
  11. Στον αγαπητό απογοητευμένο κατά τ΄άλλα νέο,

    καλησπέρα. Με χαρά σου ανακοινώνω πως περασαμε στον 21ο αιώνα. Αν εσύ κολάζεσαι τόσο εύκολα, μπορείς να αποταθείς σε κάποιον ειδικό ή να κλειστείς στο σπίτι σου και να μη βλέπεις άνθρωπο. Εσένα κι εμένα περίμεναν να κολαστούν... Αν είναι να εκκλησιάζεσαι και κατά μόνας. Επιφυλάττομαι στους χαρακτηρισμούς μου. Με ψευτοηθικές και σεμνοτυφίες δεν κερδίζεις νέους. Εάν κανα δυο έχετε ξεμείνει σε περασμένα "μεγαλεία", μαζευτείτε και διηγηθείτε τα κλαίγοντας. Ξεπεράστε τα κόμπλεξ σας. Η Εκκλησία πρέπει να κοιτά μπροστά, μη στρέφοντας πίσω, αλλιώς θα μεταμορφωθεί σε άλλη γυναίκα του Λωτ!

    Μάριος Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο νέο τον οποίο κάποιοι κοσμικόφρονες ειρωνεύονται για τη συλλογιστική του. Ο γνήσιος και ανόθευτος χριστιανισμός δεν είναι χριστιανοπαρτάκια και νυφοπάζαρα αλλά νήψη και κάθαρση και φυλακή των αισθήσεων. Το ξέρουμε ότι τα παραπάνω ακούγονται "κινέζικα" για τους συσχηματισμένους και συμβιβασμένους που έχουν κάνει κόσμο την Εκκλησία και τα παθάκια τους τα έχουν επενδύσει με θεολογικό μανδύα. Φθάσαμε στο σημείο να ειρωνευόμαστε τα ευαισθητοποιημένα μέλη της Εκκλησίας και να μιλάμε για "ειδικούς στους οποίους πρέπει να αποτανθούν" επειδή στηλιτεύουν τον άθεσμο συγχρωτισμό των δύο φύλων σε εκκλησιαστικό χώρο. ΜΠΡΑΒΟ στο νεαρό που δε μασάει τα λόγια του και δεν είναι ανθρωπάρεσκος χαιδεύοντας αυτιά. Αγαπητέ νέε μην ακούς αυτούς που εντελώς αυθαίρετα ισχυρίζονται ότι έχουν ξεμείνει ένας ή δύο που ασπάζονται τις θεοφιλείς απόψεις σου και μιλάνε ειρωνικά για ψευτοηθικές και σεμνοτυφίες. Δεν είναι έτσι! Αλλά κι έτσι να είναι , κι ένας να μείνεις συνέχισε και μην πτοείσαι απ τις σειρήνες του συμβιβασμού! Η Εκκλησία δεν κοιτά ούτε μπροστά ούτε πίσω αλλά ΠΑΝΩ! Κι από κει εμπνέεται κι όχι απ τον μακράν του Θεού κόσμο! Η Εκκλησία προβάλλει τη "στενή και τεθλιμμένη" οδό κι όχι την "πλατεία και ευρύχωρο". Μακάρι να χαμε πολλούς σαν και σένα!

      Διαγραφή
    2. Πες τα χρυσόστομε 11:40!

      Διαγραφή
  12. Δυστυχώς η εκκοσμίκευση είναι μεγάλη πληγή στον εκκλησιαστικό χώρο.
    Δεν είναι τίποτε το ένα, τίποτε το άλλο και βλέπουμε κάποιους χριστιανούς να φέρονται χειρότερα κι απ τους κοσμικούς!
    Αλλά και το αγωνιστικό πνεύμα του πατρός Αυγουστίνου πάει περίπατο.
    Εκείνος ο άγιος άνθρωπος αγωνιούσε να μη συσχηματιστεί η Εκκλησία με τον κόσμο.
    Οι διάδοχοί του όμως άλλαξαν γραμμή.
    Υπάρχουν χριστιανοί που σκέφτονται σαν τους κομματάρχες και τους επικοινωνιολόγους και εκπονούν προγράμματα για το πώς θα πλησιάσουν οι νέοι την Εκκλησία λες και πρόκειται για ποσοτικό κι όχι για ποιοτικό θέμα.
    Οι νέοι θα πλησιάσουν την Εκκλησία όταν δουν γνησιότητα κι όχι εκκοσμίκευση και συμβιβασμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το όλο πρόβλημα ξεκινά απ το γεγονός ότι εδώ και κάποια χρόνια αυτοί που διαχειρίζονται τα τοπικά εκκλησιαστικά πράγματα έχουν απομακρυνθεί απ την αγωνιστική γραμμή του αειμνήστου πατρός Αυγουστίνου Καντιώτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Είναι κατ εξοχήν παρήγορο το γεγονός ότι στην ελεεινή από κάθε άποψη εποχή μας υπάρχουν νέοι που δε ρίχνουν νερό στο κρασί τους αλλά αγωνίζονται κατά της εκκοσμίκευσης. Φυσικά ακούνε τα εξ αμάξης απ τους συμβιβασμένους και προσκυνημένους, για να θυμηθούμε κια το γέρο του Μωριά, αλλά αυτοί επιμένουν αγωνιστικά.
    Όσο για τους υπεύθυνους του προγράμματος του τριημέρου καλό θα είναι να αφουγκράζονται τη φωνή της γνησιότητας και να είναι περισσότερο προσεκτικοί. Το αυτό ισχύει και για την ηγεσία της τοπικής Εκκλησίας που όπως τόνισαν κάποιοι παραπάνω έχει ξεφύγει απ την παρακαταθήκη του μακαριστού Αυγουστίνου Καντιώτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επιστροφή λοιπόν στο πνεύμα του π.Αυγουστίνου!

      Διαγραφή
    2. Ο πατήρ Αυγουστίνος δεν έφτιαξε τις κατασκηνώσεις για μεικτές εκδηλώσεις με διήμερα κ.τ.ο.

      Διαγραφή
  15. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Όλοι εσείς οι τελευταίοι μιλάτε με τόση άγάπη για τον Θεό και τον αγώνα. Ειλικρινά συγκινούμε και ευχαριστώ το Θεό που δεν είμαι μόνος μου σ'αυτόν. Δάκρυσα πραγματικά. Είναι κι άλλοι που δεν έκλιναν γόνυ τῶ Βααλ του σύγχρονου κόσμου, λοιπόν. Είμαι νέος όσο κι αν δεν το πιστεύουν, δεν είμαι κομπλεξικός όσο κι αν δεν πείθω και ό,τι είπα το είπα με πόνο καρδιάς και με διάθεση να αφυπνιστούμε! Αγαπώ την Εκκλησία και όποιον κοπιάζει γι'αυτήν, μα η θυσία μας θα είναι ευάρεστη στον Θεό μόνο όταν έχουμε διάθεση για το τέλειο και πυξίδα αδιαπραγμάτευτη το Ευαγγέλιο. Έχω πόθο να βλέπουν οι μακράν του Θεού στην παρουσία μας εν ετέρα μορφή τον Κύριο κι αλήθεια δεν αντέχω να φαίνεται τόσο μικρός, συμβιβασμένος και νερόβραστος ο Χριστός εξαιτίας των έσω που τελικά είναι έξω!Κι όλα αυτά μου στοιχίζουν καθημερινά, δεν είναι μια έξαρση θρησκευτικού συναισθήματος, αλλά μια μόνιμη, διαρκής, αδάμαστη κι αμείωτη αγωνία και αγώνας για να παραλάβουν οι επόμενες γενιές έναν ανόθευτο Χριστιανισμό που γεμίζει τα κενά και ομορφαίνει τις ψυχές τις άμορφες και δυναμώνει τους αδύναμους και χαρίζει μια αναφαίρετη χαρά όπως τόσο συγκλονιστικά τον έζησα κι εγώ.

    !!!ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΩΡΑΙΑ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ
    ΑΣ ΤΗΝ ΦΥΛΑΞΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΚΟΣΤΟΣ
    ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ!!!

    ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΜΕ Σ'ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΚΑΙ Σ'ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ'ΡΘΟΥΝ

    Ο ΝΕΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο σου λεβέντη νέε που έβαλες τα γυαλιά στους πιο μεγάλους!

      Διαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.