Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Η ημερίδα - αφιέρωμα στον μεταρρυθμιστή παιδαγωγό Θεόδωρο Κάστανο (video - φωτογραφίες)

Μια ξεχωριστή ημερίδα με θέμα «Θεόδωρος Κάστανος: Παιδαγωγική άνοιξη στη μεσοπολεμική Φλώρινα» διοργάνωσε χθες το 5ο ολοήμερο δημοτικό σχολείο Φλώρινας. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον μεταρρυθμιστή παιδαγωγό Θεόδωρο Κάστανο, υποδιευθυντή του Διδασκαλείου Φλώρινας, στους συνεργάτες και στους μαθητές του.

Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δήμου Φλώρινας ήταν ασφυκτικά γεμάτη και τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε η διευθύντρια του σχολείου Παρασκευή Γκόλια.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των επισήμων και οι τρεις βασικές εισηγήσεις:
• από τον παιδαγωγό Δημήτριο Θωΐδη με θέμα «Η συμβολή του Κάστανου στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης δασκάλων και νηπιαγωγών».
• από τη φιλόλογο Γλυκερία Κανδήρου με θέμα «Θεόδωρος Κάστανος: Πτυχές από τη ζωή και το έργο του».
• από τον σχολικό σύμβουλο της 3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Φλώρινας Γιάννη Κασκαμανίδη με θέμα «Κάστανος – Γιούρτσης – Καλαϊτζίδης: πρωτοπόροι του εκπαιδευτικού δημοτικισμού στη Φλώρινα (1929 – 1932)».

Κατόπιν έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Θεόδωρου Κάστανου που φιλοτέχνησε ο Φλωρινιώτης γλύπτης Χρήστος Τσώτσος.

Ακολούθησε η θεατρική παράσταση «Το χωριάτικο νυχτέρι», ένα έργο που έχει γραφτεί από τις μαθήτριες του Διδασκαλείου Θηλέων Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Κουντουρά.

Η εκδήλωση έκλεισε με λαϊκά παραμύθια από τους τόπους που έζησε ο Θεόδωρος Κάστανος, από την Αγνή Στρουμπούλη.



2 σχόλια:

  1. Ήταν μια υπέροχη εκδήλωση, τυχεροί όσοι την παρακολούθησαν. Συγχαρητήρια στους συντελεστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θερμα συγχαρητηρια στη διευθυντρια του Ε Δημ.Σχολειου κ. Βουλα Γκολια και στους συντελεστες της διοργανωσης της ημεριδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.