Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Κινητοποιήσεις των αγροτών από τη Δευτέρα

Τις «σειρήνες του πολέμου» αποφάσισαν να ηχήσουν από τις 7 Φεβρουαρίου οι «αδέσμευτοι» αγρότες από τη Βόρεια Ελλάδα και οι συνοδοιπόροι τους από τη Θεσσαλία, μετά την «άκαρπη» μαραθώνια συνάντηση που είχαν την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου το πρωί με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ στη Θεσσαλονίκη. Παρά το ότι ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης εμφανίστηκε πρόθυμος για ουσιαστικό διάλογο, ξεκαθάρισε στους «αδέσμευτους» ότι, λόγω οικονομικής δυσπραγίας, δεν υπάρχουν περιθώρια για οικονομική ενίσχυση των αγροτών ή άλλης χρηματικής δέσμευσης από πλευράς υπουργείου, πέραν όσων έχουν ήδη εξαγγελθεί.
Σημείο το οποίο δεν ικανοποίησε τους εκπροσώπους των 14 μπλόκων, που μετά το τέλος της συνάντησης, σε συνεδρίαση της Συντονιστικής τους Επιτροπής αποφάσισαν να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, από την πλευρά του επανέλαβε στους αγρότες το ενδεχόμενο να δοθεί και πάλι η δυνατότητα προμήθειας ειδικού φτηνού πετρελαίου κίνησης στους Έλληνες αγρότες και τη δέσμευσή του για ταχεία προώθηση της καταβολής των αποζημιώσεων στους βαμβακοκαλλιεργητές για ζημιές από το πράσινο σκουλήκι και τις βροχοπτώσεις.
«Είναι δικαίωμά τους να κάνουν αυτό που πιστεύουν» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης, σχολιάζοντας την απόφαση των εκπροσώπων των συντονιστικών επιτροπών Μακεδονίας και Θεσσαλίας, να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου.
«Θεωρώ ότι η συζήτηση που κάναμε ήταν εξαντλητική και η απάντησή στα αιτήματά τους θετική. Ελπίζω να το ξανασκεφτούν», είπε ο υπουργός.
Ακόμα, ο κ. Σκανδαλίδης ξεκαθάρισε ότι πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να στηρίξει τους πραγματικούς παραγωγούς αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, καθώς και να εξυγιάνει το χώρο.
Αν και οι εκπρόσωποι από τη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία παραδέχτηκαν ότι η ηγεσία του υπουργείου δείχνει να κατανοεί τα αιτήματά τους, ωστόσο οι χαρακτήρισαν τη συνάντηση «άκαρπη».
Γι’ αυτό το λόγο, αν και η απόφαση για κινητοποιήσεις παραμένει, η ακριβής μορφή που θα πάρουν παραπέμπεται στις συνελεύσεις των συλλόγων, και συγκεκριμένα το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου στα Μάλγαρα. Ωστόσο από τη Δευτέρα τα τρακτέρ θα κάνουν την εμφάνισή τους σε τουλάχιστον εννέα σημεία (Προμαχώνα, πράσινα φανάρια, Μάλγαρα, Χαλκηδόνα, Γιαννιτσά, Φλώρινα, Γυρτώνη, Μικροθήβες, Τρίγλια).
Να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη, διάρκειας τεσσάρων και πλέον ωρών, συμμετείχαν εκπρόσωποι συντονιστικών επιτροπών από τους νομούς Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Σερρών, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Χαλκιδικής, Φλώρινας, Γρεβενών και Κοζάνης, οι οποίοι κατέθεσαν αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ζήτησαν να δοθούν λύσεις.
 
Τα αιτήματα των αγροτών
Οι αγροτοκτηνοτρόφοι, μεταξύ άλλων, ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο για όλα τα αγροτικά μηχανήματα, άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για τις ζημίες που έχουν υποστεί οι καλλιέργειές τους, την ολοκλήρωση των αρδευτικών έργων -κυρίως στη Θεσσαλία- την ολοκλήρωση του μητρώου αγροτών και τη διενέργεια ελέγχων για να αποτραπούν οι μαζικές εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και ζωοτροφών από χώρες των Βαλκανίων και ευρύτερα της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Οι υφυπουργοί Γιάννης Κουτσούκος και Μιλένα Αποστολάκη, που συμμετείχαν στη σύσκεψη, αναφέρθηκαν ξεχωριστά σε καθένα από τα αιτήματα που κατέθεσαν οι αγροτοσυνδικαλιστές και για αρκετά απ' αυτά δεσμεύτηκαν ότι θα δοθούν λύσεις, ενώ τους παρουσίασαν τη δυσμενή εικόνα που επικρατεί στο χώρο της παραγωγής τροφίμων, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.