Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Η «ντροπή» και το «πατρικό ενδιαφέρον»

Πάλι με τα blogs τα έβαλε ο δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος, μιλώντας σήμερα στο «Ράδιο Φλώρινα». Αφορμή ήταν το θέμα του τρένου, για το οποίο, όπως είπε, κάποιοι βιάστηκαν να μιλήσουν για λύση που έδωσε ο πρωθυπουργός. «Αυτά είναι ντροπή» ήταν η χαρακτηριστική του φράση.
Ώστε αυτά είναι ντροπή κ. δήμαρχε; Ή μήπως είναι ντροπή το γεγονός ότι όταν όλη η κοινωνία της Φλώρινας είναι στους δρόμους και διεκδικεί, ο δήμος Φλώρινας απουσιάζει επιδεικτικά και δε βρίσκεται δίπλα στους δημότες; Τελικά, τι είναι ντροπή; Τα λόγια ή οι πράξεις; Άσε που πουθενά δεν υπάρχει γραμμένο πως τη λύση θα τη δώσει ο πρωθυπουργός.
Αλλά η διάθεση του δημάρχου απέναντι στα blogs έχει φανεί εδώ και λίγο καιρό. Όταν σε πρόσφατη απάντησή του προς τον Αιμίλιο Ασπρίδη είχε κάνει λόγο για blogs «πατρικού ενδιαφέροντος» του κ. Ασπρίδη, επειδή τα blogs αυτά… δημοσίευσαν μία δήλωσή του.
Όμως, δηλώσεις του δημάρχου και δελτία τύπου του δήμου δημοσιεύονται σε blogs, αλλά εκεί ακολουθείται η διαδικασία της διάκρισης και του αποκλεισμού. Άρα, με βάση το σκεπτικό του ίδιου του δημάρχου, φαίνεται πως υπάρχουν blogs δικού του πατρικού ενδιαφέροντος.
Τα δελτία τύπου λοιπόν, που εκδίδει ο δήμος, αποστέλλονται επιλεκτικά. Όχι ότι προσφέρει κάτι στην ενημέρωση των πολιτών π.χ. η συνάντηση που είχε ο δήμαρχος με τον βουλευτή Κυριάκο Μητσοτάκη (το πιο πρόσφατο δελτίο τύπου), αλλά καλό θα είναι για τη δημοτική αρχή να κρατά τις ισορροπίες και να μη δείχνει εμπάθεια και κακία, απέναντι σε MME και blogs. Και κυρίως, να μην κάνει αυτά για τα οποία κατηγορεί τους άλλους.
ΥΓ: Σε ένα σημείο του δελτίου τύπου αναφέρεται: «Συμφωνήθηκε η πρόταση του Δημάρχου για την απόδοση του ειδικού τέλους στις τοπικές κοινωνίες να υποστηριχτεί και από το βουλευτή και από τον κ. Μητσοτάκη, σε συνάντηση που θα έχουν με την υπουργό περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη». Ε, όχι και πρόταση του δημάρχου το τέλος μίσθωσης ορυχείων!
ΥΓ2: Πέρα από τα blogs, ο δήμαρχος τα έβαλε σήμερα και με την Περιφέρεια για το κτιριακό ζήτημα του δήμου, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ, πως χαραμίζονται όροφοι του Διοικητηρίου εξαιτίας παράλογων απαιτήσεων. «Γιατί να θέλει να έχει δικό του γραφείο ο Περιφερειάρχης όταν θα έρχεται στη Φλώρινα; Μπορεί να χρησιμοποιεί το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη» είπε μεταξύ άλλων.
ΥΓ3: Το κορυφαίο βέβαια ήταν άλλο: όπως είπε, θα ζητήσει είτε να δοθούν στο δήμο 3-4 όροφοι από το κτίριο της πρώην νομαρχίας, είτε η Περιφέρεια να πάει στο πρώην δημαρχείο της Μελίτης και να παραχωρηθεί στο δήμο όλο το κτίριο της πρώην νομαρχίας.

9 σχόλια:

  1. Τελικά η απύθμενη "αλαζονεία" του, φαίνεται ότι τον τυφλώνει τόσο πολύ, που αδυνατεί να δει το αυτονόητο. Αυτά που χρεώνει σαν δηλώσεις του στον κ. Ασπρίδη, υπάρχουν δημοσιευμένα στον τύπο και μπορεί ο καθένας να κάνει την σχετική αντιπαραβολή για να διαπιστώσει την ακρίβεια των λεγομένων. Ειδικά δε οι αναγνώστες του παρόντος μπλόγκ, έχουν πολύ εύκολη πρόσβαση σε αυτές καθόσον είναι όλες αναρτημένες σε αυτό.
    Ο κ. Ασπρίδης, στην δήλωσή προς τους δημοσιογράφους με αφορμή τις κινητοποιήσεις για το τρένο, είχε κάνει την εκτίμηση ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την περιοχή μας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και ότι είναι καλή η συγκυρία για να προωθηθούν ζητήματα που μας απασχολούν. Σε καμία περίπτωση δεν είπε ότι ο πρωθυπουργός έδωσε τη λύση στο πρόβλημα του τρένου, όπως ψευδώς προσπαθεί να του χρεώσει ο κ. Δήμαρχος και αυτό ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΤΡΟΠΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποντικέ, ούτε εσύ ούτε κανένα από τα άλλα blogs είστε ειδησεογραφικά μέσα (με νομική μορφή) για να σας στέλνουν ή να σας αποκλείουν από τα δελτία τύπου.

    Σίγουρα προκαλεί εντύπωση στο οτι αποστέλονται σε κάποια blog και σε κάποια άλλα όχι. Για τo florinea, μπορώ να σου πώ οτι ζητήθηκε εκ μέρους του florinea από το γραφείο τύπου του δήμου να του αποστέλονται. Έχεις κάνει το ίδιο και σε απέκλησαν? Μήπως παίζει ρόλο το οτι επιλέγεις την ανωνυμία? Θα είχε ενδιαφέρον να το ζητήσεις με ένα email (αν δεν το έχεις κάνει ήδη) στον δήμο, να δούμε τι θα σου απαντήσουν.

    Στην τελική, μπορείς να αναδημοσιεύσεις το δελτίο τύπου από αλλού, και να κάνουμε τη κριτική μας σε αυτό, γιατί λέγονται πράγματα εκεί που χρήζουν κριτικής. Για την εμπάθεια του Δημάρχου τι να πούμε?

    Από όσο γνωρίζω, δεν υπάρχει κανένα γραφείο Περιφερειάρχη στο κτίριο της Νομαρχίας.
    Επίσης, το κτήριο της Νομαρχίας δεν ανήκει στον Δήμο.. ενώ το Δημαρχείο Μελίτης του ανήκει.

    Το όλο ζήτημα με το κτηριακό είναι απλά η δικαιολογία που θα χρησιμοποιήσει ο Δήμαρχος για το μπάχαλο που ήδη έχει αρχίσει να δημιουργεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ φίλε Dimitri:
    Πρώτον, υπάρχουν πολλά blogs που χρησιμοποιούν την ανωνυμία και όμως τους αποστέλλονται τα δελτία τύπου του δήμου. Οπότε η ανωνυμία δεν είναι εμπόδιο.
    Δεύτερον, το θέμα που έθεσα είναι αυτό της διάκρισης και των αποκλεισμών. Δε νομίζω πως χρειάζεται να στείλεις e-mail για να σου στείλουν τα δελτία τύπου τους. Από τη στιγμή που κάποιος σε διαβάζει, άρα γνωρίζει την ύπαρξή σου, είναι εντελώς παράλογο να κάνει πως δεν υπάρχεις. Όπως άλλωστε συμβαίνει με ένα σωρό άλλους θεσμικούς και φορείς που μας αποστέλλουν δελτία τύπου χωρίς να το έχουμε ζητήσει.
    Τρίτον, κανένα blog δεν ισχυρίστηκε πως είναι ειδησεογραφικό μέσο από νομικής πλευράς, όπως επικαλείσαι. Είναι όμως μέσα επικοινωνίας με τους πολίτες πολύ ισχυρότερα από τα τυπικά μέσα. Και από τη στιγμή που κάποιος αναγνωρίζει έστω και ένα - και του αποστέλλει δελτία τύπου - οφείλει να αναγνωρίσει και τα υπόλοιπα.
    Τέταρτον, όταν κάποιο δελτίο τύπου του δήμου έχει ενδιαφέρον και δεν είναι κάτι το τυπικό ασφαλώς και θα δημοσιεύεται, ακριβώς για να υπάρχει η ενημέρωση και ο σχολιασμός.
    Αλλά το ζητούμενο είναι αλλού και θα το επαναλάβω: οι διακρίσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποντικέ, αν μη τι άλλο, το ότι στέλνουν οι άλλοι φορείς χωρίς να τους ζητηθεί είναι τουλάχιστον ευπρόσδεκτο και "δείχνει" πολλά. Το οτι γνωρίζει την ύπαρξη του blog σου είναι δεδομένο. Και ο αποκλεισμός επίσης δεδομένος και κατακριτέος. Απλά το email είναι το τυπικό της υπόθεσης. Την τυπικότητα αυτή μπορεί να την επικαλεστεί το γραφείο τύπου.. γιαυτό το αναφέρω. Ενα email πιστεύω θα κάνει ακόμη πιο δυνατή τη θέση σου.

    Δεν επικαλέστηκα οτι ισχυρίστικες τίποτα. Και πάλι για το τυπικό αναφέρθηκε. Φυσικά και μπορεί να είναι μέσο επικοινωνίας και είναι πολύ ευχάριστο το ότι υπάρχεις, όπως ευχάριστο είναι ότι σε παρακολουθούν πολλοί από τους "θεσμικούς" και εννίοτε απαντούν (επιλεκτικά και αυτοί..).

    Δεν νομίζω να υπάρχουν πια Φλωρινιώτες που να πιστεύουν ότι ο Δήμαρχος δεν κάνει διακρίσεις, οπότε δεν βλέπω να είναι αυτό το ζητούμενο. Απλή επιβεβαίωση είναι...

    Το ζητούμενο, και το ενδιαφέρον του δελτίου τύπου, είναι η αναφορά του Δημάρχου στη ρύπανση του περιβάλλοντος και στις μετρήσεις που κάνει το ΚΕΠΕ Κοζάνης.

    Η Νομαρχία Φλώρινας ήταν συγχρηματοδότης του ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης και διαχείρισης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, SMAQ Life Project (Satellite – assisted Management of Air Quality) που δίνει στη Νομαρχία την δυνατότητα παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Νομό. Το έργο αυτό κόστισε 1.916.480 ευρώ από τα οποία το 1 εκ. έδωσε η Νομαρχία.

    Το έργο ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2009, η τελική συνάντηση του έργου έγινε τον Σεπτέμβριο του 2009 και παρουσιάστηκε από τη Νομαρχία την 1η Ιουλίου του 2010.
    http://www.florina.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=469:-01062010-smaq&catid=18:deltio-tupou&Itemid=35

    Δεν το χρησιμοποίησε ποτέ η Νομαρχία, ούτε έδωσε την δυνατότητα στους πολίτες (που τελικά αυτοί το πλήρωσαν) για ΑΜΕΣΗ ενημέρωση στην ιστοσελίδα της Νομαρχίας.

    Για αυτό είναι σημαντικό να δώσει εξηγήσεις ο Δήμαρχος, που ένα εκ. ευρώ πήγε αναξιοποίητο και αδιάβαστο..(για ποιούς άραγε λόγους?)
    ...και όχι τόσο για το ότι δεν γουστάρει να σου στέλνει τα δελτία τύπου (που εννοείται ότι είναι κατακριτέο και δείχνει πολλά..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δε θα διαφωνήσω ότι θα πρέπει να απαντήσει σε αρκετά... και κυρίως στην ουσία.
    ΥΓ: Δε νομίζω πως οι θεσμικοί ή οι όποιοι άλλοι απαντούν το κάνουν επιλεκτικά... απλά απαντήσεις δίνουν αυτοί που σέβονται τη δημοκρατία του διαλόγου... και το blog μας είναι ανοιχτό σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάντως την λύση την έδωσε... "Στριμωχτείτε όλοι, εγώ θέλω μεγάλο γραφείο! Α! Και δεν κατεβσίνω στα πεζοδρόμια επειδή κάποιοι θέλουν τρένο, εγώ έχω σοφέρ....."
    ΥΓ. Κ. Ποντικέ συγχαρητήρια για την καλή σας δουλειά, συνεχίστε απτόητος, υπάρχει πολύς κόσμος που σας διαβάζει και σας στηρίζει, έστω και ανώνυμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε Ποντικέ,
    Δεν καταλαβαίνω γιατί ενοχλείσαι που ο Δήμαρχος έχει υιοθετήσει την άποψη για το τέλος μίσθωσης ορυχείων και μάλιστα την παρουσιάζει σαν δική του;
    Πιστεύω πως δεν είναι καθόλου κακό, το αντίθετο μάλιστα, να έχει κάποιος την δύναμη να υποστηρίζει ορθές απόψεις και ειδικά όταν προέρχονται από πολιτικούς του αντιπάλους. Γιατί σε ενοχλεί που ο Δήμαρχός μας, έχει αυτό το μεγαλείο ψυχής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βουνίσιος ακτιβιστής17 Φεβρουαρίου 2011 στις 9:19 μ.μ.

    ποντικέ συνέχισε βαδίζεις καλά στο χιόνι ...η ελευθερία δέν επιβάλεται...η άποψη επίσης δέν επιβάλεται...κυριαρχεί εάν είναι σωστή αλλά και πιάνει πάτο χάνεται όταν δέν εκφράζει απολύτως κανέναν...Το γεγονός ότι υπάρχει κινητικότητα απο άποψη αναγνωστών σημαίνει ότι ευρίσκεσε σε καλό δρόμο ώς μπλογκακέρος τίποτα περισσότερο τίπ[οτα λιγότερο...
    . Δυστυχώς κάποιοι κύριοι δέν λένε να καταλάβουν ότι εποχή της γραφειοκρατικής ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Πού θα πάει; θα προσαρμοστουν στα νέα ψηφιακά δεδομένα.Άς ανοίξουν ένα δικό τους ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΠΛΟΓΚ και να γράφουν τις απόψεις τους όποιες κι εάν είναι..το ζήτημα είναι γιατί κάθοντε και μόνο λογοκριτικάρουν τον κάθε ποντικό, το γάτο, την γάτα, την επίτημη μου καρακάξα και μάλιστα είναι το κύριο ζήτημα των δημοσίων τελευταία τοποθετήσεων ; ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΌΣΙΟ ; για να επεξεργάζοντε τι γράφουν οι μπλογκακέρος; "άξιος¨" ο μισθός τους!

    Και άλλη πρωτιά έχουμε στην Φλώρινα!...Θεσμικοί φορείς ή μάλλον γραφεία αυτών ασχολούνται με τα μπλόγκξ !..σσσσστ μήν το λέτε πουθενά γιατί θα γίνει πάλι η φλώρινα περίγελος..φαντασθήτε να γινόταν κάτι παρόμοιο στο Μανχάταν στο Λονδίνο στις Βρυξέλες ή στην Αθήνα να ασχολούντε οι θεσμικοι με το τί γράφει ο κάθε μπλοκακέρος ;

    ΜΑ τόσο ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΕΣΕ Ο ΠΗΧΗΣ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ;

    Ας ασχοληθούνε επιτέλους με τίποτα εθνικά και κοινωνικά σοβαρότερο να ξελασπώσει η φλώρινα απο την παρακμή την απομόμωνοση και άς αφήσουν το κάθε μπλόγκ να γράφει ότι του κατέβει...κύριοι πολιτικ΄΄η ή εισηδιογραφία μέσα απο το πληκτρολόγιο δέν γίνεται....΄΄αν ασχολείστε με το τί γράφει ή του καταίβει ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΟ ο καθένας στα μπλόξ του τότε δέν κάνετε ούτε σοβαρη πολιτική ούτε ειδησιογραφία ούτε προσφέρετε σημαντικό έργο στον τόπο μας...αλλα θα μου επιτρέψετε να το πώ...ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΕΥΕΤΕ σπαταλώντας άσκοπα την ώρα μας ακόμη και με ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ!!!! και γνωρίζψω πολύ καλά τι λέω ...έγινα κατανοητός; ή να τα ξαναγράψω απ την αρχη ... ;ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ασχοληθείτε με τιποτα σοβαρότερο....σας παρακαλώ επιτέλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ήταν ποτέ δυνατό να αφήσει ο Δήμαρχός μας αναξιοποίητη την ιδέα του κ. Ασπρίδη που αφορούσε την απόδοση στον Δήμο Φλώρινας του ειδικού τέλους από την εκμετάλλευση των ορυχείων και όχι την είσπραξή του από το Ελληνικό Δημόσιο; Είναι λαγωνικό ο Δηήμαρχός μας όταν οσμίζεται χρήμα. Ειλικρινά φρονώ ότι θα είναι προς όφελος της πατρίδας μας και κάθε φορολογούμενου πολίτη να διαχειριστεί τα χρήματα αυτά οποιοσδήποτε άλλος από τον Δήμαρχό μας. Θα κατασπαταληθούν σε γιορτές τσίπουρου, γιορτές πιπεριάς, γιορτές πατάτας, γιορτές κεμπαπιού, ξιφομάχους που αμοίβονται όπως σωματοφύλακες (Ντ' αρτανιάν είναι και ξοδεύουν τόσα;). Αν ήξερε σε ποιόν θα πάνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα χρήματα αυτά μόνο τον Δήμαρχο Φλώρινας δεν θα σκέφτονταν να τα διαχειριστεί. Πάλι χαμένα δεκαπεντάρια, πάλι μηδέν η Φλώρινα. Θα βάλουν άραγε "λύκους" να φυλάνε τα "πρόβατα";

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.