Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Κατάληψη του Δικαστικού Μεγάρου από τους δικηγόρους της Φλώρινας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, από τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας, κατάληψη του Δικαστικού Μεγάρου καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί καμία δίκη. Στην κινητοποίηση μετείχε η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Συλλόγου.
Εν τω μεταξύ, με ψήφισμά της, η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου αντιτίθεται στις κυβερνητικές αποφάσεις περί ανοίγματος του επαγγέλματος.

ΨΗΦΙΣΜΑ
Η Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας που συγκλήθηκε εκτάκτως την 18 Ιανουαρίου 2011 απορρίπτει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το κυβερνητικό σχέδιο νόμου περί «ανοίγματος» του δικηγορικού επαγγέλματος
Η μεθόδευση και το ύφος των προτάσεων αποδεικνύουν ότι από την πλευρά της Κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία απολύτως βούληση για τη ρύθμιση των θεμάτων άσκησης της δικηγορίας.
Για μια ακόμα φορά τονίζουμε ότι το δικηγορικό επάγγελμα όχι μόνο δεν είναι κλειστό αλλά είναι εξαιρετικά υπερκορεσμένο, σε βαθμό που οι περισσότεροι των σκληρά εργαζόμενων συναδέλφων μας να πρέπει να εργάζονται σε εξαντλητικούς ρυθμούς ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στην διεκπεραίωση των υποθέσεων των εντολέων τους, έναντι δυσανάλογα μικρών αμοιβών, σε σχέση  με την εργασία που παρέχουν και τον χρόνο που καταναλώνουν. Ο πολίτης έχει κάθε δυνατή επιλογή ώστε να αναθέσει την νομική εκπροσώπησή του.
Οι διοικητικές ρυθμίσεις, την άρση των οποίων επιδιώκει η κυβέρνηση, σε τίποτα δεν έχουν να κάνουν με αναβάθμιση των δικηγορικών υπηρεσιών.
Στις αστικές υποθέσεις η υποχρέωση συμπαράστασης και δικηγόρου του τοπικού δικηγορικού συλλόγου υφίσταται,  προκειμένου να εξασφαλίζεται η εγγύτητα και η αμεσότητα μεταξύ του δικαστηρίου, του αντικειμένου της δίκης και του νομικού παραστάτη του διαδίκου, ώστε να επιτυγχάνεται η σωστή προετοιμασία και διεξαγωγή της δίκης, να αποφεύγεται τυχόν συμπαιγνία, να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης εκδικάσεως ενδίκων μέσων κτλ
Οι ελάχιστες αμοιβές σε τίποτα δεν επιβαρύνουν τον απλό πολίτη καθώς πρόκειται για αμοιβές, συνήθως, κατώτερες των συμβατικών. Η ύπαρξή τους εξασφαλίζει ένα μίνιμουμ αξιοπρεπούς εργασίας του κάθε δικηγόρου, εξασφαλίζει την φορολόγηση των εισοδημάτων του, αποτελεί το σημείο υπολογισμού των εισφορών υπέρ ασφαλιστικών ταμείων και δικηγορικών συλλόγων. Κυρίως αποτελεί ένα μέσο άμυνας έναντι πολύ μεγάλων εταιρειών που έχουν την δυνατότητα να επιβάλλουν πολύ μικρές αμοιβές και χρόνια αιτούνται την κατάργησή τους.
Η απαγόρευση της διαφήμισης εξασφαλίζει την αξιοπρεπή  άσκηση ενός επαγγέλματος που λόγω της φύσεώς του ως συμμετόχου στην απονομή δικαιοσύνης,  δεν επιτρέπεται να εκφυλιστεί για κανέναν λόγο.
Η παρουσία δικηγόρων κατά την κατάρτιση συμβολαιογραφικών πράξεων εξασφαλίζει τα μέρη και τους πολίτες μιας χώρας που δεν διαθέτει ούτε κτηματολόγιο ούτε δασολόγιο, απαλλάσσοντας τους από πολλαπλάσια έξοδα δικαστικών διενέξεων.
Αποτελεί μέγιστη και εξοργιστική κυβερνητική υποκρισία ότι δήθεν τα  μέτρα αυτά πρόκειται να οδηγήσουν σε μείωση του κόστους πρόσβασης στην Δικαιοσύνη για τον απλό πολίτη.
Αν η κυβέρνηση πράγματι ενδιαφερόταν για τα έξοδα στα οποία υποβάλλεται ο πολίτης:
- Δεν θα επέβαλε εν μία νυκτί ΦΠΑ 23% σε όλες τις νομικές υπηρεσίες αυξάνοντας υπέρμετρα για τον πολίτη (καθώς πάντα ο ΦΠΑ βαρύνει τον καταναλωτή) όλα τα στάδια προετοιμασίας και διεξαγωγής οποιασδήποτε νομικής υπόθεσης
- Δεν θα δεκαπλασίαζε εν μία νυκτί το ύψος των παραβόλων δημοσίου για την κατάθεση μήνυσης (από 10 σε 100 €) και την άσκηση  πολιτικής αγωγής (από 10 σε 50 Ευρώ).
- Δεν θα τριπλασίαζε εν μία νυκτί τα λεγόμενα «έξοδα ποινικής δίκης» (πχ από 75 σε 200 € στο τριμελές Πλημμελειοδικείο) χωρίς κανένα αιτιολογικό προσδιορισμό, μετατρέποντας, κατά τρόπο απαράδεκτο, την Ποινική Δικαιοσύνη σε μηχανισμό εξεύρεσης και είσπραξης κρατικών εσόδων
- Δεν θα τετραπλασίαζε εν μία νυκτί το τέλος παραβόλου (από 25 σε 100 € για κάθε ένδικο μέσο), που καταβάλλει ο πολίτης για να προσφύγει στην Διοικητική Δικαιοσύνη παραπονούμενος για ελλείψεις και παρανομίες του κράτους και των φορέων του και μάλιστα αναδρομικά, αφού καταλαμβάνει η αύξηση αυτή και τις υποθέσεις που ήδη εκκρεμούν προς εκδίκαση.
- Δεν θα μετέτρεπε εν μία νυκτί σοβαρά πλημμελήματα (όπως η οδήγηση υπό επήρεια μέθης) σε πταίσματα διατηρώντας ή αυξάνοντας παράλληλα τις χρηματικές ποινές, τα πρόστιμα και το κόστος εξαγοράς των ποινών,  στην κοινωνία το μήνυμα ότι ο τρόπος έκτισης μια ποινής εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση του κάθε καταδικασθέντος.
- Δεν θα επέβαλε εν μία νυκτί την προκαταβολή του 50% της φερόμενης οφειλής προς το κράτος προκειμένου να είναι απλώς παραδεκτή η προσφυγή στην διοικητική δικαιοσύνη, η οποία θα εκδώσει απόφαση μετά από αρκετά χρόνια
Η κυβέρνηση στην πραγματικότητα ενδίδει στην πίεση ενός εσωτερικού μετώπου μεγάλων εταιριών- τραπεζών – κατασκευαστικών ομίλων, που χρόνια τώρα πιέζουν και επιδιώκουν την μείωση των δικηγορικών αμοιβών που σήμερα καταβάλλουν.  Ομολογείται πλέον ότι οι ρυθμίσεις αυτές στην πραγματικότητα δεν επιβάλλονται από κάποια «μεταφυσική» τρόικα αλλά αποτελούν μέρος του κυβερνητικού σχεδιασμού κατά την άσκηση μιας πολιτικής υπέρ των μεγάλών οικονομικών συμφερόντων που είναι κυρίως υπεύθυνα για την κρίση που ενέσκηψε και ξεδιάντροπα κερδοσκοπούν ακόμα και τώρα.
Συμμέτοχοι σε αυτήν την διαδικασία βρίσκονται δυστυχώς και μια μικρή μειοψηφία δικηγόρων που ήδη αντιμετωπίζουν της δικηγορία ως εμπορική επιχείρηση και έχουν ταχθεί στο πλευρό του κράτους και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Πολλοί από αυτούς δυστυχώς φαίνεται να ελέγχουν και την διοίκηση ορισμένων ή ορισμένου πολυπληθούς Δικηγορικού Συλλόγου της χώρας, η Διοίκηση του οποίου επέλεξε (κατά πλειοψηφία και χωρίς την πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης) για τον εαυτό της τον ρόλο του Δούρειου Ίππου σε βάρος του αγώνα των συναδέλφων τους. Άξιοι!
Καμία μείωση στο κόστος προσφυγής στην Δικαιοσύνη δεν θα δει ο απλός πολίτης. Όλες αυτές οι εξαγγελίες δεν τον αφορούν. Αντίθετα πρόκειται να οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό του κόστους και των αμοιβών, όπως συμβαίνει όπου επικρατούν ανάλογες συνθήκες στην αγορά εργασίας. Ας ενημερώσει η κυβέρνηση τους πολίτες ποιο είναι το ύψος των δικηγορικών αμοιβών στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Τα ψέματα όμως και η ανοχή  κάπου εδώ τελειώνουν
Ο αγώνας των δικηγόρων δεν διαφέρει σε τίποτα από τον αγώνα όλων των υπολοίπων εργαζομένων και μικρομεσαίων επιτηδευματιών ενάντια στην πιο βάρβαρη και αντιλαϊκή πολιτική.
Ο αγώνας θα συνεχιστεί, ενιαίος με τους πολίτες, μέχρι να αναγκαστούν κυβέρνηση και μεγάλα συμφέροντα να υποχωρήσουν
Απαιτούμε:
- Να μη περάσουν τα μέτρα για την ψευδεπίγραφη «απελευθέρωση» του δικηγορικού επαγγέλματος
- Να καταργηθεί άμεσα ο ΦΠΑ στις νομικές υπηρεσίες, που έχει επιβληθεί στους πολίτες.
- Να ανακληθούν όλες οι αυξήσεις των δημοσίων τελών για την προσφυγή στην Δικαιοσύνη.
- Να εξασφαλιστούν οι υποδομές και το έμψυχο δυναμικό για την γρήγορη απονομή Δικαιοσύνης και να θεσμοθετηθεί η ουσιαστική αποζημίωση του πολίτη για τις περιπτώσεις καθυστέρησης παροχής νομικής προστασίας.
- Να καταργηθούν τα ουσιαστικά και δικονομικά προνόμια του Δημοσίου σε βάρος των πολιτών (βραχεία παραγραφή, μειωμένοι τόκοι υπερημερίας, περιορισμοί στην δυνατότητα αναγκαστικής εκτέλεσης)
--- Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους εργαζόμενους που παλεύουν ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, των εγχώριων και διεθνών οικονομικών συμφερόντων, της ΕΕ και της «τρόικα»  
--- Καλούμε τους συναδέλφους μας να σταθούν αρωγοί στον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης και της «τρόικα». Να μην συνδράμουν με την επιστημονική τους γνώση στην εφαρμογή των ρυθμίσεων του μνημονίου, όπως η κατάρτιση επιχειρησιακών συμβάσεων που καταργούν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. 
--- Καλούμε σε άμεσο συντονισμό και αποφασιστικό αγώνα όλους τους συναδέλφους μας όλων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να ενεργήσει και η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.
Η Γ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας κηρύσσει νέα αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους από 19 έως 28 Ιανουαρίου 2011, οπότε θα συνεδριάσει εκ νέου.  (Πλέον ο Σύλλογος βρίσκεται σε αποχή μέχρι 21 Φεβρουαρίου, συμπληρώνοντας περίπου 10 μήνες κινητοποιήσεων)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.