Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Πρέσπες 2011: Ζητείται Ελπίς!

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΝΗ ΣΤΙΣ 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «REAL NEWS»

Αυτό το σπίτι ήταν ίσως κάποτε το σπίτι ενός πολιτικού πρόσφυγα.
Δεν γύρισε. Δεν υπήρξε νόστος για αυτόν. Η πατρίδα τον θεώρησε «μη Έλληνα το γένος». Με νόμο και βαριές υπογραφές… Νόμος που ισχύει και σήμερα και κουρελιάζει αυτό που λέμε Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Το σπίτι αυτό (υπάρχουν εκατοντάδες άλλα τέτοια στην περιοχή) βρίσκεται στον Άγιο Αχίλλειο. «Στον τόπο τον νησόχτιστο και σα ζωγραφισμένο», όπως έγραψε ο Κωστής Παλαμάς για αυτόν. Στην Μικρή Πρέσπα.
Εκεί υπάρχει από το 999 μ.Χ. υπέροχη βασιλική, μεγαλειώδες ερείπιο σήμερα, κάποτε πατριαρχικός ναός του τσάρου Σαμουήλ, που ήθελε δική του αυτοκρατορία και το πλήρωσε ακριβά.
Στην περιοχή υπάρχουν μεγάλες αποικίες ροδοπελεκάνων και αργυροπελεκάνων. Αυτοί δεν πεινάνε. Πετούν και ζουν ευτυχισμένοι. Στο νησάκι ζουν εικοσιτέσσερις κάτοικοι. Όσοι και τα γράμματα του αλφαβήτου. Αναλφάβητοι. Αυτοί πεινάνε ενίοτε. Ζουν φτωχικά με φασόλια, τσιρόνια, λίγες γελάδες, λίγα ξύλα και μπόλικο φαρμάκι.
«Αιώνες φαρμάκι. Γενιές φαρμάκι.»
Τι κι αν τους επιβουλεύεται ο Γκρούεφσκι; Η πολιτεία τους έχει ξεχάσει.
Η Εγνατία δεν έφτασε ποτέ εκεί! Ο ένας στους δύο νέους είναι άνεργος!
Η ανάπτυξη ούτε τους ακούμπησε…
Εθνικός δρυμός, συνθήκη «Ραμσάρ», τους «προστατεύουν» απ’ την ανάπτυξη!
Νοσοκομείο δεν έχουν. Ούτε Κέντρο Υγείας. Η Φλώρινα απέχει εξήντα χιλιόμετρα. Ο δρόμος είναι παλιός. Κατεστραμμένος. Μια αλβανική νταλίκα τον κλείνει εύκολα τον παγωμένο χειμώνα.
Η Θεσσαλονίκη μακριά. Πολύ μακριά.
 Η Αθήνα; Άλλη ήπειρος!
Τα τρένα σταμάτησαν! Η Φλώρινα δεν θεωρήθηκε άγονη γραμμή. Τα 50 εκατομμύρια πήγαν σε άλλες γραμμές. Η Φλώρινα με τα διπλά δοκιμαζόμενα σύνορα και δίχως δρόμο, δεν θεωρείται άγονη…
Οι φοιτητές λιγόστεψαν. Και οι τουρίστες χάθηκαν.
Τα λιγνιτωρυχεία έκλεισαν.
Οι τράπεζες γίνανε θυρίδες.
Και το πετρέλαιο πνίγει τον κοσμάκη. Φανταστείτε τί θα γίνει όταν το ερχόμενο φθινόπωρο εξισωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με εκείνη του πετρελαίου κίνησης. Το πετρέλαιο εκεί είναι πιο πολύτιμο από το ψωμί!
Έξι μήνες χειμώνα με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Όχι σπάνια και μείον είκοσι!
Και η φωτογραφία; Έξοχη! Μοναδική. Ανεπανάληπτη. Του Θεσσαλονικέα «μαιτρ» Γιάννη Κυριακίδη, που οι φίλοι του τον φωνάζαμε «αρκούδα».
Τι δείχνει αυτή η φωτογραφία;
Στην άχραντη σιγαλιά των λιμνών και των λελυπημένων σπιτιών, ένας παπάς εν απογνώσει, υψώνει τα χέρια του στους ουρανούς.
Πίσω του το παλαιό μακεδονίτικο αρχοντικό: λίθοι, πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμένα.
Βαρέλια, μια ρόδα και δίχτυα χρονομέτρησαν τον προηγούμενο αιώνα. Ο πάτερ ζητάει Έλεος. Ή μήπως για να θυμηθώ τον Αντώνη Σαμαράκη «Ζητείται Ελπίς.»
Για την πατρίδα μου σας γράφω κύριοι, εν έτη 2011, που την λησμόνησαν απαξάπαντες.
Για την πατρίδα μου. Εκεί που αρχίζει και δεν τελειώνει η Ελλάδα…
Για τα διπλά δοκιμαζόμενα σύνορά της. Σύνορα ψυχροπολεμικά. Τείχη.
Για το μετέωρο βήμα των πελεκάνων, που είναι το μετέωρο βήμα των ανθρώπων, για να θυμηθούμε τον Αγγελόπουλο.
Για αυτά σας γράφω. Και θυμάμαι μια κραυγή του Γιώργου Σεφέρη:
«Ψηλά βουνά δεν μας ακούτε!
Βοήθεια Έλληνες.
Θα λιώσουμε νεκροί με τους νεκρούς».

11 σχόλια:

  1. Με λίγα λόγια και άφθονη ποιητική διάθεση στο καταπληκτικό αυτό κείμενο, περιγράφεται η ιστορία, αλλά και η σημερινή κατάσταση του πολύπαθου τόπου μας.
    Ο κ. Λιάνης εκφράζεται με έναν τρόπο που είναι μοναδικός. Αν αυτός δεν μπορέσει να επικοινωνήσει τα θέματα που μας απασχολούν, τότε δεν μπορώ να φανταστώ ποιός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας σοβαρευτούμε λίγο κ.Λιάνη....Κάθε Πρεσπιώτης έχει από μία βίλα και από δύο διαμερίσματα σε πόλεις (Φλώρινα ,Θεσσαλονικη,Καστοριά κ.λ.π) ,τέσσερα αυτοκίνητα και δεν συμαζεύεται.Ας ρίξουμε το βάρος στον υπόλοιπο νομό εκεί όπου πραγματικά ο κόσμος πεινάει εξαιτίας των δικών σας πολιτικών επιλογών τα χρόνια που πέρασαν.Εσείς δεν ήσασταν υπουργός από τους πιο ισχυρούς κόλας όταν σχεδιαζόταν η Εγνατία....Γιατί δεν φροντίσατε να συνδεθεί ο νομός μας με κάθετο άξονα....Μήπως εξαντλήθηκε το πολιτικό όραμα στην κατασκεύη του γυμναστηρίου στις Πρέσπες που χρησιμοποιείται ως χόρος αποθήκευσης φασολιού....ακόμα και το αρδευτικό σύστημα στην περιοχή επι επταετίας κατασκευάστηκε.....Το μόνο που κάνατε εσείς ήταν πολυέξοδες εκδηλώσεις χωρίς καμία ουσία....Καληνύχτα κ.Λιάνη συνεχίστε να ονειρεύεσται...............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προς τον 11:38μ.μ.
    Νομίζω ότι ο κ. Λιάνης, προσπαθεί μέσω της Πρέσπας και του Αγίου Αχιλείου, να περάσει μηνύματα για όλο το νομό Φλώρινας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΕΣΠΑ ΚΑΙ Η ΦΛΩΡΙΝΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΕ Κ. ΛΙΑΝΗ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ.
    ΚΑΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ ΨΙΛΟ ΓΑΖΙ ΤΟΣΟ ΧΥΔΑΙΑ. ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΥΛΛΕΞΕΤΕ ΚΑΙ ΕΠΑΙΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΣΟ ΩΡΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΠΕΡΓΡΑΦΕΙ ΤΟΣΟ ΓΛΑΦΥΡΑ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΕΡΓΟΥ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑ STO NOMO MAΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ρε παιδιά ο τύπος (ή η τύπισα) που γράφει τους ύμνους κάθε φορά που ο ποντικός εμφανίζει θέμα με τον Λιάνη δεν παίζεται!!
    Τόσος θαυμασμός, τόση θέρμη, τόσος ενθουσιασμός, τόση λύπη που θα σταματήσει να είναι βουλευτής, τόση απαισιοδοξία οτι κανένας δεν μπορεί να τον αντικαταστησει...
    Μου κάνει τόση εντύπωση που μπορεί κάποιος να γράφει έστω και ανώνυμα τέτοια πράγματα για τον Λιάνη αλλά και για τον οποιοδήποτε πολιτικό.

    Είναι βέβαια σχήμα οξύμωρο, υμνούμε την πένα και την πολιτική αξία ενός Βουλευτή ο οποίος αναφέρεται στην κατάντια του τόπου που εκπροσωπεί εδώ και δεκαετίες για την οποία κατάντια προφανώς έχει και ο ίδιος ευθύνη ως υπουργός και βουλευτής.
    Δεν βλέπω όμως καμία διάθεση ούτε αυτοκριτικής απο τον ίδιο ούτε κριτικής από τους υμνητες.

    Θα μου έκανε μέγιστα καλή εντύπωση στο άρθρο ο Λιάνης να έγραφε:
    Για την πατρίδα μου. Εκεί που αρχίζει και δεν τελειώνει η Ελλάδα…
    Για την οποία κι εγώ ο ίδιος δεν μπόρεσα να της δώσω όσα της αξίζουν
    Για την οποία δεν προσπάθησα αρκετά γιατί υπερασχολήθηκα με άλλα θέματα που αφορούσαν την μεθόδευση της επανεκλογής μου ξανά και ξανά

    Και επειδή ο "υμνητής" θα παρεξηγηθεί με αυτά που γράφω του έχω έτοιμη την απάντηση που πρέπει να μου δώσει μέ ποιητική διάθεση (απόσπασμα από τον Μίμη Σουλιώτη):

    Να απαγγέλλεις και κάπου κάπου αχώνευτε.
    Μας φλόμωσες με στείρα κριτική.

    Αβγά δίκροκα, λόγια δίγλωσσα
    αβγά πολύκροκα, λόγια πολύτροπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. τουλαχιστον ρε φιλαρακο εμεις μπορει να εχουμε 2-3 σπιτια και αλλα τοσα αμαξια...αλλα ελα να δεις τι δουλεια παταμε και τι κεφαλαια εχουμε ριξειστα χωραφια! και ολα αυτα χωρος ουτε 1 € επιδοτηση!!
    οσον για τον λιανη...αργα ξυπνησε!! την φλωρινα παρισι αν ηθελε την εκανε.εχασε την εγνατια...εχασε το τρενο..εχασε τοσα πολλα...και ξαφνικα τα λεει ολα αυτα? θα πρεπει να ντρεπεται!!
    ξερει τι τον περιμενει σε ενδεχομενη υποψηφιοτητα και τα μαζευει και την κανει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΟΙ ΠΡΕΣΠΙΩΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΕΠΑΙΝΟΙ.

    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ 1ο ΣΧΟΛΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙ ΑΛΛΟΝ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΜΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥ ΤΟΝ ΕΠΙΒΑΛΕΙ Ο ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΣ Κος ΛΙΑΝΗΣ

    ΠΑΝΤΩΣ ΤΟΣΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΙΑΝΗ ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΑ. ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΩΡΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ? ΕΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΟΝ ΣΤΕΙΛΑΜΕ ΝΑ ΠΑΛΕΨΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ, ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΓΡΑΦΕΙ ΑΡΘΡΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΑ ΣΤΗΝ REAL ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΝΟΜΑΕΙ ΚΙΟΛΑΣ? ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΣΕΙ ΚΑΘΕ ΜΕΤΡΟ, ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΡΑΦΛΙΑΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. βουνίσιος ακτιβιστής16 Φεβρουαρίου 2011 στις 8:24 μ.μ.

    «Ψηλά βουνά δεν μας ακούτε!
    Βοήθεια Έλληνες.
    Θα λιώσουμε νεκροί με τους νεκρούς».

    αυτό για τα ψηλά βουνά μου άρεσε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ελα φιλε μου και συ να εισαι ολη μερα μεσα στα χωραφια και στην ζεστη το καλοκαιρι και μετα πες μου αν αξιζει να εχεισ 2 σπιτια και αυτοκινητα η οχι! σε σχεση με αυτα που προσφερει η Πρεσπα ειναι παραμελλημενη, και μη κρυβομαστε πισω απο το δαχτυλο μας, η Φλωρινα εχει τον τουρισμο που εχει μονο και μονο λογω της Πρεσπας μην τρελενεσαι!! η αναπτυξη εχει μεινει στο μηδεν, δουλεια μηδεν, εγω γιατι να ψαχνω δουλεια στην Φλωρινα?? απο λογια και πισω απο το πληκτρολογιο ολα ειναι ευκολα και ωραια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. μία φίλη μου η Γωγώ Φλωρινιώτισσα που ζεί χρόνια στην Θεσσαλονίκη μου είπε ... στην φλώρινα κυκλοφοράρει πολύ τρέλα..οι μισοί είναι τρελοί και οι άλλοι μισοί καταθλιπτικά τραγικοί...έχετε τέτοιες ομορφιές γύρω σας και εσείς κοιτάτε το...πηγάδι. Δέν έχεις άδικο της είπα....μόνο ΤΡΕΛΟΚΟΜΕΙΟ δέν έχουμε της είπα να στεγαστούμε όλοι εκει μέσα.

    Φαγωμάρα για την φαγωμάρα και απο έργο ΜΗΔΕΝ..δηλ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. και η λυση που προτεινει ο κυριος ειναι βεβαια το παλιο παραμυθι της καταστροφης του φυσικου πλουτου ,του μονου ουσιαστικα διαχρονικου κεφαλαιου της περιοχης .Ορυχεια ,ασφαλτοι ,ανεμμογεννητριες ,τσιμεντο .Μηπως γιατι απο αυτα θα φανε με χρυσα κουταλια καποιοι,αυτοι που εδω και αιωνες μασανε τον πλουτο της χωρας ριχνοντας ψιχουλα σ αυτους ,που αφηνουν εντεχνα στην πεινα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.