Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Τα αιτήματα των αγροτών του Αμυνταίου

Με επιστολή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκανδαλίδη, το Συντονιστικό Όργανο Αγροτών, η ΕΑΣ Αμυνταίου και ο δήμος Αμυνταίου, καθορίζουν τα αιτήματα των αγροτών της περιοχής, ζητώντας την ικανοποίησή τους.
«Είναι γεγονός ότι η ελληνική γεωργία αντιμετωπίζει χρόνια και συσσωρευμένα προβλήματα, τα οποία  όπως γνωρίζετε  επιδεινώνονται σημαντικά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, που προκαλεί ασφυκτική πίεση στον αγροτικό κόσμο της χώρας.
Ιδιαίτερα κατά τον τελευταίο χρόνο οι έλληνες αγρότες έχουν φθάσει στα όρια της αντοχής τους και χρειάζεται πλέον η άμεση ενεργοποίηση από την πλευρά της Πολιτείας, ώστε να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης και να μην οδηγηθεί ο αγροτικός κόσμος σε συρρίκνωση και η ελληνική Περιφέρεια σε μαρασμό.
Τη δυσμενή αυτή κατάσταση αντιμετωπίζουν και οι αγρότες στην περιοχή του Αμυνταίου, όπου πέραν των γενικότερων προβλημάτων που αφορούν όλο τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας, υπάρχουν συγκεκριμένα θέματα, μείζονος σημασίας για τον αγροτικό τομέα στην περιοχή, που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής από την πλευρά σας.
Ειδικότερα, σας ζητούμε να δείτε με προσοχή τα εξής θέματα:
- Την εγκατάσταση Στάγδην Άρδευσης και Μικρο-άρδευσης στα ποτιστικά αγροκτήματα της περιοχής μέσα από τα δημόσια έργα του Προγράμματος Αγροτικής  Ανάπτυξης  2007 – 2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»
- Τη δημιουργία του δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο Αμύνταιο, δεδομένου ότι είμαστε μια περιοχή όπου η αγροτική παραγωγή στη πλειοψηφία της είναι εναρμονισμένη σε φρούτα και κηπευτικά, που ήδη είναι όλα πιστοποιημένα με ολοκληρωμένη διαχείριση και βιολογική γεωργία
- Οι ομάδες παραγωγών δημητριακών οι οποίες πωλούν για λογαριασμό των αγροτών χωρίς να εισπράττουν ΦΠΑ από την πώληση, να μπορούν να πουλάνε και σε κτηνοτρόφους χωρίς ΦΠΑ.
- Πέραν αυτών, σας επισημαίνουμε ότι απαιτείται άμεση αντιμετώπιση στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αγρότες και η Συνεταιριστική Οργάνωση, εξαιτίας της πτώσης των τιμών σε βασικές καλλιέργειες της περιοχής.
Ειδικότερα:
1. Τα ζαχαρότευτλα έχουν μείωση τιμών σε σχέση με το 2009 και πλέον η καλλιέργεια έχει γίνει ασύμφορη. Θα θέλαμε να ισχύσει και στο Αμύνταιο η κάλυψη του κόστους μεταφοράς, από το χωράφι στο κέντρο συγκέντρωσης. Επίσης, περίπου 500 στρέμματα από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις του Οκτωβρίου, υποβαθμίστηκαν ποιοτικά με αποτέλεσμα να αποδειχθεί αδύνατη η εξαγωγή, αλλά ακόμη κι αν αυτή ήταν εφικτή  η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης  δεν θα μπορούσε να τα παραλάβει λόγω πολύ χαμηλού ζαχαρικού τίτλου
2. Το βιομηχανικό ροδάκινο παραμένει απλήρωτο, παρόλο που η τιμή στον παραγωγό είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.
3. Τα οινοστάφυλα της περιοχής κατά τα τελευταία δύο χρόνια συγκεντρώνονται στο Συνεταιριστικό Οινοποιείο, όπου μετατρέπονται σε κρασί χωρίς ωστόσο αυτό να έχει δυνατότητα πώλησης, παρόλο που οι τιμές σε σύγκριση με το 2008, έχουν πέσει στο μισό
4. Τα προβλήματα της κτηνοτροφίας και ειδικότερα της Αγελαδοτροφίας είναι πάρα πολύ σοβαρά. Στον κτηνοτροφικό τομέα υιοθετούμε τις θέσεις του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας.
Κύριε Υπουργέ,
Σας ζητούμε να κινήσετε το ταχύτερο δυνατό τις διαδικασίες για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε και να υιοθετήσετε τα θέματα της Αγροτικής Ανάπτυξης της περιοχής Αμυνταίου που προαναφέρονται, ώστε να προστατέψετε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, αλλά και να δώσετε προοπτική στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του τόπου μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.