Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Σοβαρά ερωτήματα προς το δήμο Φλώρινας για το κυνοκομείο

Τα 110 σωματεία της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ενημερώθηκαν μετά το εκτεταμένο ρεπορτάζ της zougla.gr για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων, που διατηρεί ο Δήμος Φλώρινας και διαμαρτύρονται έντονα για την εγκληματική αδιαφορία του δήμου, αλλά και της κτηνιατρικής υπηρεσίας για τις συνθήκες λειτουργίας του.
Όπως αναφέρουν σε επιστολή που έστειλαν στον δήμαρχο Φλώρινας, κ. Boσκόπουλο, στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Φλώρινας, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο γραφείο της υφυπουργού, Μιλένας Αποστολάκη, και στη Γενική Κτηνιατρική Υπηρεσία Διεύθυνση Κ.Α.Φ.Ε., εξηγούν:
«Ο Δήμος σας, αν και σύμφωνα με τον Νόμο 3170/2003 είναι αρμόδιος για την περισυλλογή, στείρωση και γενικότερη φροντίδα των αδέσποτων ζώων που ζουν στην περιοχή του, περισυλλέγει ζώα (σκύλους) και τα οδηγεί στο κατ’ ευφημισμό “καταφύγιο” που διατηρεί, όπου και τα εγκαταλείπει κυριολεκτικά στην τύχη τους.
Ειδικότερα, από επώνυμες καταγγελίες που έχουμε δεχθεί, αλλά και από φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν σε έγκυρους διαδικτυακούς ισότοπους (zougla.gr, adespoto.gr) προκύπτουν σοβαρότατες παραβιάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας σε βάρος της ευζωίας των φιλοξενούμενων ζώων όπως ότι τα ζώα του καταφυγίου σας είναι αφημένα στο έλεος του καιρού σε μια περιοχή όπου κατά τη διάρκεια του χειμώνα η θερμοκρασία ειδικά τη νύχτα πέφτει στους -15ο C, ότι διαβιούν σε μεταλλικά ακατάλληλα κλουβιά, ενίοτε χωρίς φαγητό και νερό, αφού οι δημοτικού υπάλληλοι που είναι επιφορτισμένοι με την φροντίδα τους πηγαίνουν περιστασιακά ή και καθόλου, ότι τα περισσότερα είναι σκελετωμένα και άρρωστα, αφού δεν υπάρχει υπεύθυνος κτηνίατρος για να τα περιθάλψει, ότι κανένα δεν είναι στειρωμένο με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται μεταξύ τους, καθώς και ότι λόγω των συνθηκών υπάρχουν φαινόμενα κανιβαλισμού και το ένα τρώει το άλλο, ενώ έξω από αυτόν τον χώρο στην παρακείμενη χωματερή, περιφέρονται δεκάδες άλλα σκυλιά σε εξίσου άθλια κατάσταση.
Επίσης ότι μια βαριά σιδερόπορτα κόβει κάθε οπτική επαφή των περαστικών με τον εσωτερικό χώρο, πράγμα εντελώς αδιανόητο, εκτός βέβαια εάν υπάρχει λόγος να μην φαίνονται οι παρανομίες που διαπράττονται εντός του χώρου.
Ο προηγούμενος και επί δύο τετραετίες δήμαρχος, κ. Παπαναστασίου, φέρεται να έχει δηλώσει σε φιλόζωους του Δήμου σας ότι “… αυτά τα ζώα ανήκουν στον Δήμο Φλώρινας και εσείς δεν έχετε καμιά δουλειά να ανακατεύεστε” - δήλωση την οποία θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν ασπάζεστε κι εσείς - καθόσον οι ψυχές των έγκλειστων ζώων δεν ανήκουν σε κανέναν, αντίθετα οι φορολογούμενοι Έλληνες πολίτες, με τα λεφτά των οποίων συντηρούνται τέτοια κολαστήρια, έχουν κάθε δικαίωμα να πληροφορηθούν την αλήθεια και να αρνηθούν την διατήρηση αυτών των συνθηκών στο δημοτικό σας κυνοκομείο.
Αναρωτιόμαστε εάν και σε ποιο βαθμό εποπτεύει η Κτηνιατρική Υπηρεσία του Νομού το εν λόγω καταφύγιο, όπως έχει υποχρέωση να κάνει. Προφανώς, και παρά το γεγονός ότι και στο παρελθόν έχουν καταγγελθεί οι άθλιες συνθήκες που επικρατούν σ’ αυτό, ουδέποτε έγινε έλεγχος για τις συνθήκες λειτουργίας του από τους αρμόδιους φορείς.
Τα 110 και πλέον σωματεία της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ζητάμε με την παρούσα να ενημερωθούμε, εάν εφαρμόζεται η κείμενη νομοθεσία σε σχέση με την διαχείριση των αδέσποτων ζώων και ειδικότερα:
1. Εάν η Κτηνιατρική Υπηρεσία Φλώρινας έχει δώσει άδεια λειτουργίας στο Δημοτικό καταφύγιο του Δήμου σας κι αν αυτό πληροί τους όρους του νόμου περί ενδιαιτημάτων ζώων.
2. Εάν καθ’ όλο το διάστημα της λειτουργίας του υπάρχει υπεύθυνος κτηνίατρος ο οποίος έχει αναλάβει τον έλεγχο της υγείας των ζώων που φιλοξενούνται σ’ αυτό, όπως απαιτεί ο νόμος.
3. Εάν ο Δήμος εφαρμόζει το πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τον περιορισμό του αριθμού των αδέσποτων που προβλέπει την στείρωση, τον αποπαρασιτισμό, τον εμβολιασμό και την επανένταξη των ζώων του καταφυγίου, αλλά και γενικότερα των αδέσποτων ζώων που ζουν στην επικράτειά του, όπως από τον 3170/2003 άρθρο 7 παράγραφος 4 ορίζεται.
4. Αν υπάρχει η τριμελής επιτροπή για τον έλεγχο λειτουργίας του καταφυγίου, όπως ο Νόμος ορίζει.
5. Ποιοι δημοτικοί υπάλληλοι φροντίζουν για τον καθαρισμό του χώρου και την σίτιση των ζώων και ποιος φορέας έχει αναλάβει την διαχείριση του χώρου.
Επειδή, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, προκύπτει ότι οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων στο καταφύγιο του Δήμου Φλώρινας είναι άθλιες και καμιά μέριμνα για την καλή διαβίωση αυτών, ούτε για την διατήρηση της καλής υγείας τους υπάρχει.
Επειδή καμιά υγειονομική διάταξη δεν τηρείται και ο χώρος αποτελεί εστία μόλυνσης. Επειδή, πέραν των όποιων διοικητικών ευθυνών, ανακύπτουν και ποινικές ευθύνες σε βάρος όσων έχουν την ευθύνη λειτουργίας του εν λόγω καταφυγίου - κυνοκομείου.
Επειδή θεωρούμε ότι τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή Δημοτική Αρχή, αλλά και η αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία Φλώρινας, δεν ενδιαφέρονται για τον έλεγχο της ανεπίτρεπτης αυτής κατάστασης.
Περιμένουμε την έγγραφη απάντηση σας και διατηρούμε κάθε νόμιμο δικαίωμα μας για περαιτέρω ενέργειες σε περίπτωση που διαπιστωθεί παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας.
Παρακαλούμε η επιστολή μας να πρωτοκολληθεί και να ενημερωθούμε για τον αριθμό πρωτοκόλλου».


2 σχόλια:

  1. βουνίσιος ακτιβιστής17 Φεβρουαρίου 2011 στις 11:45 μ.μ.

    μία λύση υπάρχει...βαριοπούλα και κόφτης στην λαμαρίνα του κολαστηρίου προκειμένου να ελευθερωθούν όλα αυτά τα ταλαιπωρημένα ζωάκια που είναι φυλακισμένα εκεί μέσα.....ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ ΚΌΦΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα σκυλάκια δεν αφήνουν χρήμα και αυτό είναι το κίνητρο για τον παραδόπιστο δήμαρχό μας σε σχέση με το αν θα διατηρήσει κάτι ή όχι. Ακόμα και ιδέες τις αντιπολίτευσης υφαρπάζει αρκεί να του δίνουν χρήμα. Εγώ λέω να μείνει δυό ώρες ο ίδιος μέσα για να δεί που έχει εγκαταλήψει τα σκυλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.