Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Η ημερίδα για το πρόβατο φυλής Φλώρινας – Πελαγονίας (video)

Ημερίδα με θέμα «Πρόβατο φυλής Φλώρινας – Πελαγονίας: Ένας γενετικός πόρος ανάπτυξης» πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα τελετών «Αθανάσιου και Ζαφείρη Άμπα» στη Βεύη.

Το πρόγραμμα της ημερίδας περιελάμβανε τις παρακάτω εισηγήσεις:

• Η Πορεία προς τη διάσωση
Δρ. Βασίλειος Άμπας, Γεωπόνος, Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας

• Η γενετική βελτίωση εργαλείο για τη διατήρηση των ελληνικών σπάνιων φυλών
Δρ. Δημήτριος Ρουστέμης, Γεωπόνος-Ζωοτέχνης, Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης

• Το πρόβατο φυλής Φλώρινας - Πελαγονίας
Δρ. Βλαδίμηρος Χριστοδούλου, Διευθυντής Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών, ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ»

• Autochthonous sheep: a challenge for improving sheep breeding in Pelagony region
DVM Petar Dodovski, Faculty of Veterinary Sciences, University "St. Kliment Ohridski" - Bitola

•Οικονομικές προοπτικές της εκτροφής του προβάτου Φλώρινας -Πελαγονίας
Δρ. Αθανάσιος Ράγκος Γεωπόνος-Γεωργοικονομολόγος, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Συνδιοργανωτές ήταν: Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας - Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας, Εργαστήριο Οικονομίας Ζωικής Παραγωγής του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών «ΕΛΓΟ "ΔΗΜΗΤΡΑ», Faculty of Veterinary Sciences, University "St. Kliment Ohridski" –Bitola, Municipality of Dolneni FYROM, Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Νέας Μεσημβρίας, Γεωπονικός Σύλλογος Φλώρινας.

Στο video μιλούν οι κ.κ. Χριστοδούλου, Ρουστέμης και Άμπας.



3 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια στην Οικογένεια "Άμπα" για την πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα.

    Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για το ξεχασμένο πρόβατο "Φλώρινας-Πελαγονίας" ήταν για σοβαρούς και υπεύθυνους παραγωγούς του τόπου μας. Πιο σωστά, για νοικοκυραίους!

    Χαρακτηριστικά φυλής Φλώρινας-Πελαγονίας: Όμορφο και ευπαρουσίαστο ζώο, λιτή διατροφή -αλλά με αυξημένο δείκτη μετατρεψιμότητας- πλήρη εκμετάλλευση βοσκίσιμων εκτάσεων, αντοχή και προσαρμοστικότητα στο (κρύο) κλίμα της περιοχής μας, έλλειψη μεταβολικών νοσημάτων, ανθεκτικότητα σε λοιμώδη νοσήματα, σταθερή πολυδυμία χωρίς επιλόχειες επιπλοκές και διατροφικά προβλήματα νεογεννήτων, περισσότερες γαλακτικές περιόδους με αυξανόμενες ποσότητες γάλακτος -ανάλογης και της διατροφής, αυξημένο βάρος αμνών κατά τον απογαλακτισμό, σταθερή υπεροχή στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος, καλοσχηματισμένα και "γεμάτα" σφάγια, ποιοτική υπεροχή κρέατος, ανθεκτικότητα και χαμηλότερο κόστος ανανέωσης γεννητόρων (8-10 χρόνια), μείωση εργατοωρών απασχόλησης στο μαντρί, αύξηση απασχόληση κτηνοτρόφων σε άλλες ασχολίες, βελτίωση ποιότητας ζωής κτηνοτρόφων.

    Σκοπός της ημερίδας ήταν ο προβληματισμός κτηνοτρόφων, κτηνιάτρων και φορέων (καλά για τους "διεκπεραιωτές" φορείς δεν το συζητάμε!!!), η πιλοτική-δοκιμαστική εφαρμογή της φυλής σε μονάδες πυρήνες και η μελλοντική διάδοσή του σε μεγαλύτερους πληθυσμούς.

    Μακάρι, αφού όλο και περισσότεροι κτηνοτρόφοι στρέφονται στην προβατοτροφία. Εξάλλου με την εγχώρια αυτή φυλή, ελαχιστοποιείται και ο (σίγουρος) κίνδυνος για την Ελλάδα να χάσει όλα τα πλεονεκτήματα της ελληνικής φέτας εξαιτίας της αθρόας εισαγωγής και εκμετάλλευσης ξένων φυλών. (Σύμφωνα με την νομοθεσία, η φέτα παράγεται μόνο από ελληνικές φυλές -και αυτό έχει παραβιασθεί και το κυριότερο το ξέρουν πολύ καλά οι Ευρωπαίοι. Μακάρι να μην φθάσουμε σε σημείο να αναγκαστούμε να σφάξουμε όλες οι ξένες φυλές "εν μιά νυκτί" για να σωθεί η φέτα).

    Συγχαρητήρια και πάλι στην Οικογένεια Άμπα.

    "ακροατής"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετική ημερίδα, με άριστη διοργάνωση.
    Οι ομιλητές, γνώστες του αντικειμένου, χωρίς να¨ φωνάζουν¨ για να φανούν, παρουσίασαν ολοκληρωμένα και οικονομοτεχνικά τα χαρακτηριστικά της φυλής των προβάτων, με το όνομα της περιοχής μας:¨ Πρόβατο φυλής Φλώρινας – Πελαγονίας, ένας γενετικός πόρος ανάπτυξης.¨
    Οι ομιλίες, σύντομες αλλά περιεκτικές, από ανθρώπους που αγαπούν αυτό που κάνουν και σίγουρα αγαπούν το πρόβατο της φυλής Φλώρινας, που κάποτε πλημμύριζε με τους πληθυσμούς του, τις περιοχές της ακριτικής πατρίδας μας. Τα χρόνια πέρασαν, η φυλή έφτασε στα όρια της εξαφάνισης, αλλά παράλληλα κάποιοι «τρελοί», πίστεψαν σε αυτή, τη βελτίωσαν, την οριοθέτησαν και προσπαθούν να τη διασώσουν.
    Οι συνδιοργανωτές, όλοι αξιόλογοι, προσέφεραν ό,τι μπορούσαν, χαιρετισμούς, ομιλητές, εδέσματα, εμπειρία, ενδιαφέρον, προσπάθεια…
    Και η ΦΛΩΡΙΝΑ; Πού ήταν; Απούσα και πάλι. Έλαμψε δια της απουσίας της. Ένα χαιρετισμό δε θα μπορούσε να στείλει ο Δήμαρχος, ή κάποιος αρμόδιος αντιδήμαρχος; Ένα μήνυμα στήριξης ή έστω συμπαράστασης, από την περιφέρεια ίσως;
    Και οι κτηνοτρόφοι μας; Πού ήταν ο σύλλογος τους, που απαρτίζεται από εξαιρετικούς παραγωγούς με τους εκπροσώπους του;
    Οι συμμετέχοντες κτηνοτρόφοι, δύσπιστοι, ως όφειλαν, παρακολούθησαν και συμμετείχαν σε συζητήσεις, προσπαθώντας να πιστέψουν αυτά που ακούγανε και να συγκρίνουν με τα όσα ήδη έχουν και γνωρίζουν.
    Επιτέλους!!! Πότε θα αρχίσουμε να συνειδητοποιούμε, ότι πρέπει κάποτε να ξυπνήσουμε από τη ραστώνη που μας συνθλίβει; Η Φέτα μας κινδυνεύει άμεσα όχι μόνο από τους καλοθελητές ανά τον κόσμο, ( Δανία Καναδάς, Βουλγαρία, Νότια Αφρική κ.α.), αλλά και από εμάς τους ίδιους. Η παραγκώνιση των εγχώριων βελτιωμένων φυλών οδηγεί νομοτελειακά, αργά ή γρήγορα σε αποτυχίες. Τα προβλήματα των αγελαδοτρόφων μας είναι δυσεπίλυτα πλέον και την ίδια πορεία ακολουθούν και οι προβατοτρόφοι μας. Αν θέλουμε να επιβιώσουμε, θα πρέπει να διδαχτούμε από τα λάθη του παρελθόντος και εκμεταλλευόμενοι τις νέες δυνατότητες να κάνουμε τις επόμενες κινήσεις. Οι καιροί χαλεποί, αλλά οι ευκαιρίες υπάρχουν. Μείωση του κόστους παραγωγής θα μπορέσει να επιτευχτεί, μόνο αν εκμεταλλευτούμε τα πλήρως προσαρμοσμένα στο δύσβατο των βουνών μας, ζωάκια της φυλής Φλώρινας.( και όχι μόνο Φλώρινας βέβαια!!)
    Και η απούσα μας; Η Φλώρινά μας; Πόσες φορές της δίνεται η ευκαιρία να αναδείξει ένα «προϊόν» με το όνομά της; Ευκαιρία λοιπόν, να τη γνωρίσουμε αυτή τη φυλή ξανά, και να τη βοηθήσουμε να επιστρέψει στα πατρώα εδάφη, όπως της αξίζει.
    Τότε να είμαστε σίγουροι, ότι και αυτή με τη σειρά της θα δείξει την ευγνωμοσύνη της, συνεχίζοντας να μεγαλώνει τα παιδιά μας και τα παιδιά τους!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλές οι ημερίδες αλλά για την ΔΕΛΤΑ και την ΔΩΔΩΝΗ που παρατήσανε χωρις προειδοποίηση ενα σωρό παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος θα μιλήσει κανεις ?????

    Ποση πια ξεφτύλα σε αυτόν τον τόπο????

    Με 26 και 28 λεπτά το κιλό και δεν τους συμφέρει να το μαζεύουν??????
    Πόσο δηλαδή πιο τσάμπα????

    Θα αντιδράσει κανεις? Θα διαμαρτυρηθεί κανεις?
    Κτηνοτρόφοι??? Σύλλογοι???? Δημοτική αρχη?????
    Περιφέρεια????

    Τί ερχεται μετά? Το πρόβειο γάλα?????

    Ξυπνήστε βρε ντουγάνια φλωρινιώτες....ΞΥΠΝΗΣΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.