Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Στ. Κωνσταντινίδης: «Θετική εξέλιξη η μετεγκατάσταση από τη ΔΕΗ και τον κρατικό προϋπολογισμό»


«Αποτελεί θετική εξέλιξη η κατάθεση τροπολογίας από την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μπιρμπίλη, σχετικά με το άρθρο 28 του νομοσχεδίου «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις», το οποίο συζητήθηκε σήμερα στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, καθότι δικαιώνεται η θέση που είχα δημόσια εκφράσει από την πρώτη στιγμή, ότι ο αγώνας πρέπει να δοθεί για να πειστεί η ΔΕΗ και το Δημόσιο πως είναι οι απόλυτα υπεύθυνοι για την περιβαλλοντική υποβάθμιση των Αναργύρων, την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων αλλά και για τις επιπτώσεις, επί σειρά ετών, στην υγεία τους από τη λειτουργία των ορυχείων των Αναργύρων» τόνισε σε γραπτή δήλωσή του ο βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ Στάθης Κωνσταντινίδης.
Και πρόσθεσε: «Χάριν στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε και κατατέθηκε έγιναν αποδεκτές οι ευθύνες και πάρθηκε η δίκαιη απόφαση. Σύμφωνα με την τροπολογία η δαπάνη μεταφοράς και μετεγκατάστασης των οικισμών Ακρινής και Αναργύρων θα βαρύνει κατά το ήμισυ τη ΔΕΗ ΑΕ και κατά το ήμισυ τον κρατικό προϋπολογισμό, οι δε αναγκαστικές απαλλοτροιώσεις θα κηρυχθούν υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο και θα τις επισπεύσει, ενώ ο τοπικός πόρος δύναται να συμμετέχει στις εν γένει δαπάνες μετεγκατάστασης με αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των δικαιούχων, δηλαδή των αρμόδιων φορέων των δύο Νομών Φλώρινας και Κοζάνης, όπως κάθε φορά ορίζονται.
Οι αιτιάσεις και επιφυλάξεις στην αρχική διατύπωση του άρθρου 28 σχετικά με τη συμμετοχή του τοπικού πόρου, ως τμήματος της κρατικής δαπάνης, έπιασαν τόπο και δικαιώνονται οι πρωτοβουλίες των Βουλευτών των δύο Νομών Φλώρινας και Κοζάνης, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και όλων των φορέων που εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους.
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, η Νέα Δημοκρατία τοποθετήθηκε, διατηρώντας επιφυλάξεις ως προς τη ψήφιση του νομοσχεδίου αν δεν αποσυρθούν κάποια άρθρα του αλλά αυτό επ’ουδενί δεν επηρεάζει τη ψήφιση του εμβόλιμου στο νομοσχέδιο άρθρου 28 που αφορά τις μετεγκαταστάσεις.
Από εδώ και πέρα μας περιμένει πολλή δουλειά, ώστε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες που είναι απαραίτητες για να ολοκληρωθούν οι πολυπόθητες μετεγκαταστάσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.