Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Γκρούεφσκι: Είχαμε δεχθεί το «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)»

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας του αποδέχτηκε την πρόταση που είχε υποβάλει ο Μάθιου Νίμιτς, μερικές ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι (2008), για ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)».
Πριν από τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου προτάθηκε η ονομασία 'Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)' και μας αναφέρθηκε ότι είναι η τελευταία πρόταση πριν από τη διεξαγωγή της Συνόδου και πως έπρεπε να τοποθετηθούμε επ' αυτής. Αποφασίσαμε να αποδεχθούμε αυτή την πρόταση ως πρόταση που μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα, ώστε οι πολίτες να εκτιμήσουν, αν είναι καλή ή όχι πρόταση» δήλωσε.
Είχε προηγηθεί η γνωστοποίηση του περιεχόμενου της επιστολής του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, στην οποία ο κ.Μιλόσοσκι σημείωνε ότι η ΠΓΔΜ αποδέχτηκε, κατά το παρελθόν, κάποιες από τις προτάσεις Νίμιτς για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, μεταξύ αυτών και την πρόταση του μεσολαβητή πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι.
Η συγκεκριμένη πρόταση του κ.Νίμιτς είχε απορριφθεί από την ελληνική πλευρά. Ο κ. Νίμιτς, μετά την απόρριψη της πρότασης του αυτής, επανήλθε με νέα πρόταση, τον Οκτώβριο του 2008, στην οποία πρότεινε το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ακόμη ότι σε περίπτωση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στην ΠΓΔΜ, οι διαπραγματεύσεις για το όνομα δεν θα επηρεαστούν.
«Οι διαπραγματεύσεις διαρκούν είκοσι χρόνια και ως εκ τούτου, μία προεκλογική περίοδος των δύο μηνών, λίγο-πολύ δεν θα παίξει μεγάλο ρόλο στις συνομιλίες για το όνομα. Εμείς και σε αυτούς τους δύο μήνες θα συμμετέχουμε πολύ ενεργά στις συνομιλίες, προσπαθώντας να επιτύχουμε πρόοδο ή να καταλήξουμε σε λύση» δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση.

2 σχόλια:

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.