Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Ζωντανές και επίκαιρες οι μνήμες από τον απελευθερωτικό αγώνα των Κυπρίων κατά των Άγγλων (video - φωτογραφίες)

Μνήμες του απελευθερωτικού αγώνα των Κυπρίων κατά των Άγγλων ξύπνησαν χθες στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του «Αριστοτέλη», στην εκδήλωση τιμής και μνήμης που διοργάνωσε ο σύλλογος με την ευκαιρία της επετείου της έναρξης του αγώνα την 1η Απριλίου 1955.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο ήρωας Αυγουστής Ευσταθίου, γνωστότερος ως «Ματρόζος», επιζών αγωνιστής της Μάχης του Μαχαιρά, όπου ο θρυλικός Γρηγόρης Αυξεντίου κάηκε ζωντανός από τους Άγγλους.

Στην ομιλία του, αφού περιέγραψε λεπτομερώς τα γεγονότα που έζησε και στιγμάτισαν τη ζωή του, κέρδισε αρκετές φορές του χειροκρότημα και ειδικά στο τέλος όταν, απευθυνόμενους σε όλους, ανέφερε: «Η Ελλάδα έζησε και επέζησε 6 αιώνες σκλαβιάς. Λέτε, με ιδιοτροπίες οποιασδήποτε κυβέρνησης, να πάψει να ζει; Κουράγιο! Θα περάσει κι αυτό!».

Στην εκδήλωση εμφανίστηκαν παράλληλα η Βυζαντινή Χορωδία και η Χορωδία του 1ου Γενικού Λυκείου Φλώρινας, ενώ προβλήθηκε σύντομη ταινία σχετική με τα γεγονότα εκείνης της περιόδου και τη μεγάλη συνεισφορά του Αυξεντίου.

Συνδιοργανωτές ήταν η Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας, η Ένωση Κυπρίων Φλώρινας, η Π.Ε. Φλώρινας, ο Δήμος Φλώρινας, ο Σύλλογος Φλωρινιωτών Θεσσαλονίκης, ενώ η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.