Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Πανελλήνια διάκριση μαθητών και μαθητριών των γυμνασίων Παπαγιάννη και Αμμοχωρίου σε διαγωνισμούς ποίησης

Η υπεύθυνη καθηγήτρια, Καδόγλου Τριανταφυλλιά, Διδάκτωρ Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ, στην προσπάθεια της να αναδείξει γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στην τέχνη και τη διδακτική και ειδικότερα ανάμεσα στην τέχνη και τη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας, προσέγγισε την όλη εκπαιδευτική διαδικασία μέσα από το πλαίσιο μιας διαθεματικής και πλουραλιστικής διάστασης.

Ως κύριο σημείο αναφοράς και μελέτης αποτέλεσε η αντιπολεμική ποίηση της καταξιωμένης σε διεθνές επίπεδο Γαλλολιβανέζας ποιήτριας Vénus Khoury-Ghata (βραβείο Goncourt 2011).

Για το λόγο αυτό, οι μαθητές/τριες της Γ΄ Τάξης του Γυμνασίου Παπαγιάννη Φλώρινας παρουσίασαν σε εκδήλωση τα αποτελέσματα των ποιημάτων που οι ίδιοι και οι ίδιες έγραψαν και εμπνεύστηκαν στα ελληνικά και στα γαλλικά. Πρόκειται για μια διαδραστική, διαπολιτισμική, διαγλωσσική και διαθεματική δράση όπου παντρεύονται ποικίλα γνωστικά αντικείμενα: η Ιστορία με την ποίηση και τη λογοτεχνία, η ποίηση και η λογοτεχνία με τη δημιουργική γραφή, η γλώσσα, γαλλική ή ελληνική, με τη μετάφραση συνυφασμένη με τον πολιτισμό και τη διαπολιτισμικότητα, τα καλλιτεχνικά με τις νέες τεχνολογίες.

Σκοπός της δράσης είναι να μετακενώσει στους μαθητές το μήνυμα της Δια Βίου Μάθησης και να τους υπενθυμίσει τον κοινωνικό σκοπό και ρόλο της γνώσης ώστε να τους βοηθήσει να ανακαλύψουν και να ανασύρουν από μέσα τους δυνατότητες και ικανότητες που είναι κρυμμένες. Επίσης να τους βοηθήσει, με αφορμή τη συμμετοχή τους σε πανελλήνιους διαγωνισμούς ποίησης, να συνειδητοποιήσουν ότι οι προσπάθειες που καταβάλλουν, είναι δυνατόν να αναγνωριστούν και το τελικό αποτέλεσμα να είναι η πλήρης δικαίωση τους!

Υπό την αιγίδα της Unesco, o 8ος Μαθητικός Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ποίησης του Ομίλου Πετρούπολης 2015-2016 απονέμει στους:
Πάνου Φλώρα το 3o Βραβείο στην κατηγορία: Αντιπολεμική ποίηση
Τσώτσου Ελένη τον 1ο Έπαινο στην κατηγορία: Αντιπολεμική ποίηση
Πατουλίδου Χαρούλα τον 1ο Έπαινο στην κατηγορία: Κοινωνική ποίηση
Δημόπουλο Παύλο τον 1ο Έπαινο στην κατηγορία: Φύση-Οικολογία
Γεωργοπούλου Αλίκη τον 3o Έπαινο στην κατηγορία: Δραματική ποίηση
Πούπη Χρυσάνθη τον Έπαινο στην κατηγορία: Πατριωτικά

Στο ίδιο πλαίσιο διδακτικής προσέγγισης και βιωματικής μάθησης εμπνεύστηκαν, συμμετείχαν και διακρίθηκαν στον παραπάνω διαγωνισμό ποίησης και δύο μαθητές από το Γυμνάσιο Αμμοχωρίου Φλώρινας:
Λεωνίδου Σοφία 2ος Έπαινος στην κατηγορία: Αντιπολεμική ποίηση
Παπαδημητρίου Ευάγγελος 3o Έπαινος στην κατηγορία: Δραματική ποίηση-Κοινωνικά προβλήματα.
Η βράβευση έγινε στις 3/4/2016, ώρα 11πμ. στην Πετρούπολη-Αθήνα στην οδό Μπουμπουλίνας 59 και Αθανασίου Διάκου Γωνία.

Ο 2ος Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Ποίησης και Διηγήματος του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Πατρών για το έτος 2015-2016 απονέμει στον μαθητή του Γυμνασίου Παπαγιάννη Δημόπουλο Παύλο τον 2ο Έπαινο Ποίησης και στην μαθήτρια του Γυμνασίου Αμμοχωρίου Λεωνίδου Σοφία τον 1ο Έπαινο Ποίησης.
Η βράβευση έγινε στις 23/4/2016, ώρα 12.30 πμ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών.

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Καδόγλου Τριανταφυλλιά, Διδάκτωρ Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.

1 σχόλιο:

  1. Στον εν λόγω διαγωνισμό ( 8ος Μαθητικός Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ποίησης του Ομίλου Πετρούπολης 2015-2016)απονεμήθηκε το 1ο βραβείο στην κατηγορία "φιλοσοφική ποίηση" σε μαθητή του 2ου Λυκείου Φλώρινας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.