Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Ερώτηση Αντωνιάδη για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με θέμα: «Σοβαρά προβλήματα στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας από την απόφαση για εξάμηνη παράταση φοίτησης» κατέθεσε ο βουλευτής Φλώρινας της Ν.Δ. Γιάννης Αντωνιάδης.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Με ξαφνική απόφασή σας που εκδόθηκε προ ολίγων ημερών, αποφασίστηκε –μεταξύ άλλων- για το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Φλώρινας η εξάμηνη παράταση λειτουργίας του προκειμένου να ολοκληρωθεί η φοίτηση και να χορηγηθούν οι τίτλοι σπουδών, ενώ για το Σ.Δ.Ε. Αμυνταίου αύξηση ωραρίου, περικοπή διακοπών του Πάσχα και διδασκαλία κάποια Σάββατα. Η απόφαση αυτή υπαγορεύτηκε από την ανάγκη αναπλήρωσης των διδακτικών ωρών που δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω της καθυστέρησης στη στελέχωση των Σ.Δ.Ε. με το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό.
Η πραγματικότητα είναι πως οι εκπαιδευόμενοι ήταν πάντοτε παρόντες και παρακολουθούσαν ανελλιπώς το εκάστοτε ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου, το οποίο ήταν μειωμένο όχι με δική τους υπαιτιότητα, αλλά λόγω πράξεων και παραλείψεων του υπουργείου σας (μη έγκαιρη πρόσληψη ωρομίσθιων εκπαιδευτικών). Επισημαίνεται πως η απόφαση του Γενικού Γραμματέα για στελέχωση των Σ.Δ.Ε. με ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς πάρθηκε στις 30/12/2015, αλλά λόγω νομικού σφάλματος χρειάστηκαν δύο ολόκληροι μήνες για την έκδοση του ΦΕΚ, το οποίο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης μόλις στις 21/2 ενώ η πρόσληψή τους έγινε στις 25/2 με αποτέλεσμα να χαθούν δύο πολύτιμοι διδακτικοί μήνες και να οδηγηθούμε σήμερα στην άδικη αυτή απόφαση. Μια απόφαση που καταδικάζει πανελλαδικά συνολικά 8 Σ.Τ.Ε. και 19 παραρτήματα στη συνείδηση εκπαιδευομένων και εκπαιδευτών. Στην ουσία, τιμωρείται η συνέπεια των εκπαιδευομένων και ακυρώνεται η διαρκής παρουσία τους από τις 15 Σεπτεμβρίου 2015 έως σήμερα, με τρόπο μη παιδαγωγικό.
Είναι πέραν πάσης λογικής το γεγονός πως δημιουργούνται Σ.Δ.Ε. πολλών και διαφορετικών ταχυτήτων. Επιπλέον, υπάρχουν παραρτήματα Σ.Δ.Ε. που σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου σας εντάσσονται σε πρόγραμμα αναπληρώσεων, ώστε να δοθούν τίτλοι σπουδών τον Ιούνιο του 2016, ενώ τα αντίστοιχα Σ.Δ.Ε. της έδρας υποχρεούνται σε εξάμηνη παράταση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η έδρα του Σ.Δ.Ε. Φλώρινας που καλείται σε παράταση εξαμήνου, ενώ το αντίστοιχο παράρτημα Αμυνταίου εντάσσεται στην κατηγορία της αναπλήρωσης των τριών Γραμματισμών.
Λύσεις, ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες έχουν προταθεί από τους άμεσα εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς και θα διόρθωναν το πρόβλημα.
Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Προτίθεστε να επανεξετάσετε την εξάμηνη παράταση φοίτησης στα Σ.Δ.Ε. λαμβάνοντας υπόψη σας τις υποβληθείσες προτάσεις των εκπαιδευτικών ώστε να λάβουν όλοι οι φοιτούντες τον Ιούνιο το πτυχίο τους;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιάννης Αντωνιάδης

4 σχόλια:

  1. Με βιομηχανία ερωτήσεων δεν λύνονται τα προβλήματα. Το να ρωτάς χωρίς να μπορεί κάτι να αλλάξεις είναι υποκριτικό. Φτάνει πια με αυτό το παραμύθι.
    Τελικά η αχάριστια είναι κακό πράγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στις πόσες ερωτήσεις έχει δώρο Αντωνιάδη ;
    Είναι μακριά ο στόχος ;
    Σ. Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Α ναι ρε ειναι ιδια με την επερωτηση του Αιχαν και του Μουσταφα για την Κομοτηνη,μονο που την εκαναν πριν 1 μηνα αυτοοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το θέμα για το οποίο έκανε ερώτηση ο κ. Αντωνιάδης και για το οποίο είχε κάνει ερώτηση και ο κ. Σέλτσας μαζί με άλλους βουλευτές βαίνει προς τη λύση του. Ήδη πήραμε το πράσινο φως από το Υπουργείο Παιδείας για αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών μέχρι τέλη Ιουνίου, οπότε οι εκπαιδευόμενοι του Β' Κύκλου της Φλώρινας θα πάρουν το Απολυτήριό τους κανονικά τον Ιούνιο.
    Μέχρι τώρα υπήρξαν πολλές αντιδράσεις από αρκετά εμπλεκόμενα σχολεία (κείμενα διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών κι εκπαιδευομένων), κοινοποιήσεις στα μμε, πολιτικές) και τελικά _έστω και την τελευταία στιγμή κι εν μέσω πιέσεων-η παράταση εξαμήνου δεν θα εφαρμοστεί.
    Τα ΣΔΕ είναι καινοτόμα σχολεία με μεγάλη κοινωνική προσφορά χρόνια τώρα, που σέβονται πάνω από όλα τον ενήλικα εκπαιδευόμενο και μάλιστα τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν ανάπτυξη και στη Φλώρινα και στο Αμύνταιο, καθώς έχουν μεγάλη ζήτηση. Δεν είναι δυνατόν με μια άστοχη Υπουργική απόφαση να υπονομεύεται το κύρος και η σοβαρή λειτουργία τους.
    Συγχαίρουμε τους εκπαιδευόμενους του ΣΔΕ Φλώρινας για την ώριμη στάση που έδειξαν στο πρόβλημα και γιατί απέδειξαν ότι όλοι είμαστε μια ομάδα (μαθητές και καθηγητές).
    Ευχαριστούμε πολύ τους 2 βουλευτές του νομού Φλώρινας που μας συμπαραστάθηκαν, ο καθένας από τη θέση του και με τον τρόπο του, γιατί έτσι κι αλλιώς η εκπαίδευση και μάλιστα η εκπαίδευση ενηλίκων είναι υπόθεση που αφορά όλη τη Φλώρινα, είναι υπόθεση όλων μας

    Αθηνά Γαρδάνη
    Διευθύντρια ΣΔΕ Φλώρινας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.