Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Η «1η Πανελλήνια Συνάντηση Μακεδόνων»

Πανδαισία Μακεδονικών ήχων, χρωμάτων και μεγάλος ενθουσιασμός. Αυτό ήταν η «1η Πανελλήνια Συνάντηση Μακεδόνων» που πραγματοποιήθηκε στις 16 Απριλίου 2016 στο «Καυτανζόγλειο» στάδιο Θεσσαλονίκης.

Σαράντα μουσικοί από όλο τον γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας με γκάιντες, μακεδονικές λύρες, ζουρνάδες και κλαρίνα , τρείς χιλιάδες διακόσιοι χορευτές με τις παραδοσιακές μακεδονίτικες φορεσιές τους από κάθε γωνιά της Μακεδονικής γης, χόρεψαν παραδοσιακούς Μακεδονικούς χορούς ενθουσιάζοντας τους πέντε χιλιάδες θεατές που παρακολουθούσαν αυτό το εντυπωσιακό υπερθέαμα.

Χορευτές, μέλη των συμμετεχόντων πολιτιστικών συλλόγων και θεατές, παρά την τρίωρη διάρκειά της και το προχωρημένο της ώρας, δεν ήθελαν να λήξη αυτή η γιορτή του Μακεδονικού Ελληνισμού και έδωσαν ραντεβού για του χρόνου.

Με αυτή την εκδήλωση ο Μακεδονικός Ελληνισμός έδειξε την αποφασιστικότητά του να υπερασπιστεί το όνομά του, να διεκδικήσει τα δίκαια αιτήματά του αλλά και να προστατέψει την γνήσια λαϊκή Μακεδονική παράδοση από καλά οργανωμένες και παραπλανητικές προσπάθειες σλαβοποίησής της.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το «Μακεδονία Ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα» από την παιδική χορωδία των εκπαιδευτηρίων «Απόστολος Παύλος» Θεσσαλονίκης.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γ. Τάτσιος, στον επίσημο χαιρετισμό του, τόνισε ότι δεν δεχόμαστε κανέναν να χρησιμοποιεί το όνομά μας, ανακοίνωσε την έναρξη συνεργασίας με το «Πανεπιστήμιο Μακεδονίας» της Θεσσαλονίκης με σκοπό την ίδρυση Έδρας Μακεδονικής Παράδοσης και κάλεσε όλους να συμμετάσχουν στην συλλογή υπογραφών της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ για να πιέσουμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μ. Ομπάμα και προεκλογικά τους υποψηφίους των Αμερικανικών εκλογών να ανακληθεί η προσωρινή αναγνώριση του κράτους των Σκοπίων με όνομα που δεν του ανήκει.

Ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας Δ. Γιουματζίδης στην εναρκτήρια τοποθέτησή του αναφέρθηκε στον νέο θεσμό του Μακεδονικού Ελληνισμού που σηματοδοτεί αυτή η εκδήλωση, στα χαρακτηριστικά της και στους χορηγούς της: την Υφυπουργό Μακεδονίας- Θράκης Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά, το Ηλεκτρονικό περιοδικό « Πεμτουσία» www.pemptousia.gr, την Συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων υφηλίου κ. Ν. Γκατζούλη, τον Πρόεδρο της Παμμακεδονικής Ένωσης Αφρικής Α. Παπαθανασίου, τον Αντιπρόεδρο του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου κ. Π. Μπαλτατζή και την πρώην Κυβερνήτη Νέας Αγγλίας της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ Ρούλα Μιτκώνη,

Η Υφυπουργός Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά χαιρέτισε με ενθουσιασμό την εκδήλωση που κρατάει ζωντανή την λαϊκή μας παράδοση, τιμά την καταγωγή μας και κάνει περήφανους τους Μακεδόνες Έλληνες. Τόνισε επίσης με έμφαση ότι καμία προσπάθεια αλλοίωσης της μακεδονικής μας ταυτότητας δεν θα περάσει και ότι δε νοείται Ελλάδα χωρίς Μακεδονία.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Α.Τζιτζικώστας θύμισε τα λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι «Η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική» και τόνισε ότι καλό είναι κάποιοι να θυμούνται αυτά τα λόγια.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης και τις ιστορικές αναφορές για κάθε περιοχή της Μακεδονίας έκανε ο Νικόλαος Κόιος, Επίκουρος καθηγητής ΑΕΑΘ και διευθυντής σύνταξης της «Πεμπτουσίας»

Ο Πρόεδρος
Τάτσιος Γεώργιος
Ο Γραμματέας
Γιουματζίδης Δημήτριος

13 σχόλια:

  1. Από το Νομό Φλώρινας συμμετείχε κανένας σύλλογος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και σύλλογοι συμμετείχαν αλλά και στο διοικητικό συμβούλιο αντιπρόεδρος είναι ο Νικος Ιωαννου . μπράβο στην ομοσπονδία και φυσικά μπράβο στον Νικολά που σταματάει ποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμμετειχε ο συλλογος << ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ >> ΣΙΤΑΡΙΑΣ.ΜΠΡΑΒΟ στα παιδια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επίσης, συμμετείχε και ο πολιτιστικός σύλλογος "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ" Πολυπλατάνου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ τέλεια περάσαμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ τέλεια περάσαμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ τέλεια �� καταπληκτικά περάσαμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ μου αρέσουν τέτοιες εκδηλώσεις...Κονδύλια οι σλαβομακεδονες κονδύλια οι Μακεδόνες γιατί;;;;Ο κόσμος πεινάει και όλοι το παίζουν εθνικόφρονες πάντα με κάποιο αντίτιμο...Πανηγύρια για κωφάλαλους πανηγύρια για ελληναραδες που δεν μιλάνε ελληνικά σπίτι και τραβάμε μπροστά...Η μακεδονική παράδοση έχει απο όλα οχι μόνο ελληνικά ή μόνο σλάβικα....Ολα είναι παιχνίδια άλλων...Να τιμάτε τις παραδόσεις γιατί το λέει η ψυχή και όχι η τσέπη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ντροπη σου παλιορατσιστη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. γιατι οταν κανουν καπια εκδιλοση οι ντοπιοι καπιοι ενοχλουνται στην κοζανη κανανε για τουσ μεταναστεσ και ητανπολυ ωραια να τουσ βλεπησ να χωρεβουν ποντιακουσ χωρουσ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ναταν η ζήλια ψωρα θα κολαγιε ο π;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μπράβο στους διοργανωτές και στους συλλόγους που συμμετείχαν ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.