Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Διαχείριση χρόνου εν όψει των εξετάσεων: αποτελεσματικές στρατηγικές

της Μαρίας Μπιλιώνη,
Συμβούλου Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας,

Όλοι έχουμε τον ίδιο χρόνο, 24ώρες την ημέρα, όμως σε κάποιους φαίνεται ότι ο χρόνος κυλά αργά, ενώ σε άλλους ότι βιάζεται, καθώς κάποιοι κάνουν πολλά μέσα στην ημέρα ενώ άλλοι δεν προλαβαίνουν…

Τι φταίει;

Η αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου είναι μία ικανότητα, πολύ χρήσιμη σε όλες τις φάσεις της ζωής του ανθρώπου, εξαιρετικά χρήσιμη για τους μαθητές που ετοιμάζονται να δώσουν εξετάσεις. Σχετίζεται με την ικανότητα του μαθητή να κάνει έξυπνες επιλογές για το πώς θα διαθέσει τον πολύτιμο χρόνο του.

Παρακάτω θα βρείτε χρήσιμες στρατηγικές που θα βοηθήσουν τους μαθητές -που σε λίγο καιρό θα κληθούν να πάρουν μέρος σε εξεταστικές δοκιμασίες- να διαχειριστούν τον χρόνο τους αποτελεσματικά:
1. Προγραμμάτισε τον χρόνο που μένει έως τις εξετάσεις: Σημείωσε όλες τις σημαντικές ημερομηνίες σε ένα μηνιαίο πλάνο (επαναλήψεις, διαγωνίσματα).
2. Γίνε συγκεκριμένος: πότε θα αρχίσεις το διάβασμα, πού (σε ποιο χώρο), για πόση ώρα, ποιο μάθημα; π.χ. Θα ξεκινώ στις 8 το πρωί κάθε Σάββατο, θα διαβάζω Βιολογία για 4 ώρες, στο δωμάτιό μου.
3. Αξιοποίησε όλα τα μικρά χρονικά διαστήματα: είναι εντυπωσιακό πόσα πράγματα μπορείς να κάνεις, εάν αξιοποιήσεις τον χρόνο ανάμεσα στα μαθήματα, την ώρα που περιμένεις σε μία αίθουσα αναμονής, την ώρα που είσαι στο λεωφορείο. Για παράδειγμα μπορείς την ώρα που περιμένεις στην αίθουσα αναμονής ενός οδοντιατρείου να στείλεις κάποια e-mails ή την ώρα που επιστρέφεις σπίτι με το λεωφορείο να συνομιλήσεις με φίλους σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
4. Κάνε ημερήσιες λίστες με το τι πρέπει να κάνεις. Ιεράρχησε τις υποχρεώσεις σου για την κάθε μέρα.
5. Φτιάξε το δικό σου σύστημα ανταμοιβών: Γιατί να χάνεις το χρόνο σου; Πρόσφερε ανταμοιβή στον εαυτό σου, όταν δεν χρονοτριβείς. Για παράδειγμα πες: «εάν τελειώσω τις ασκήσεις για τα Μαθηματικά πριν από τις 19:00, θα βγω έξω για καφέ με τους φίλους μου» (ή ό, τι άλλο είναι επιθυμητό για σένα).
6. Περίμενε το απρόσμενο: Προγραμμάτισε την ολοκλήρωση των εργασιών σου, της μελέτης, των επαναλήψεων λίγες μέρες πιο νωρίς από ό,τι θα ‘πρεπε. Αυτός ο προγραμματισμός θα σου επιτρέψει να είσαι συνεπής σε όσα πρέπει να κάνεις, ακόμη κι αν σου συμβεί κάτι ανεπάντεχο.
7. Ξεκίνα με τα πιο δύσκολα ή τα λιγότερο ενδιαφέροντα αντικείμενα για σένα. Aργότερα, όταν θα αρχίσει η κούραση, θα έχεις ολοκληρώσει τα δύσκολα και θα μπορείς να ασχοληθείς εξίσου αποτελεσματικά με τα λιγότερα απαιτητικά μαθήματα.
8. Αξιοποίησε το χρονικό διάστημα της ημέρας στο οποίο είσαι περισσότερο αποδοτικός. Αυτό προϋποθέτει, βέβαια, ότι έχεις συνειδητοποιήσει το πότε μπορείς να δουλέψεις αποτελεσματικά. Πότε λειτουργεί καλά το μυαλό σου; Το πρωί, το μεσημέρι, το απόγευμα, το βράδυ; Η επίγνωση των προτερημάτων και των ικανοτήτων που διαθέτουμε είναι ουσιώδης προκειμένου να διατηρούμε την προσωπική μας αποτελεσματικότητα.
9. Αφιέρωσε χρόνο σε προσωπικές δραστηριότητες: η μελέτη γίνεται ευκολότερη αλλά και αποδοτικότερη, όταν ο μαθητής αφιερώνει χρόνο σε δραστηριότητες όπως η άθληση, η ενασχόληση με τη μουσική ή μια έξοδο με φίλους. ανακτά δυνάμεις και συνεχίζει με περισσότερη όρεξη και προσοχή.
10. Αντιμετώπισε το σχολείο ως εργασία. Το σχολείο για κάθε μαθητή είναι η βασική εργασία του, για την οποία πρέπει να αφιερώνει 35-45 ώρες εργασίας την εβδομάδα.
11. Παρακολούθησε ένα σεμινάριο διαχείρισης χρόνου: θα σε βοηθήσει να εφαρμόσεις τις στρατηγικές που μπορούν να είναι αποτελεσματικές σε σένα.

Ο χρόνος που απομένει μέχρι την έναρξη της εξεταστικής περιόδου για τους μαθητές (ενδοσχολικές ή πανελλαδικές εξετάσεις) είναι επαρκής και μπορεί να αποτελέσει σύμμαχος του κάθε μαθητή αρκεί να υπάρξει συστηματοποιημένη μελέτη και αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.