Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Επίκαιρη ερώτηση Αντωνιάδη για το ενεργειακό μέλλον του νομού Φλώρινας

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτη, σχετικά με το ενεργειακό μέλλον του ν. Φλώρινας, κατέθεσε ο βουλευτής Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης.

Η ερώτηση αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, παρουσία του υπουργού, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Κε Υπουργέ,
Στην περιοχή Αχλάδα της Φλώρινας, την εξόρυξη του λιγνίτη έχει αναλάβει ιδιωτική εργολαβική εταιρία, η οποία και τον παραδίδει στη συνέχεια στη ΔΕΗ. Ωστόσο, εδώ και τρία και πλέον χρόνια, η εν λόγω εταιρία δεν έχει καταβάλλει καμία αποζημίωση ή μισθώματα για τις αγροτικές εκτάσεις οι οποίες επιτάχθηκαν ή απαλλοτριώθηκαν. Όπως γνωρίζετε, ο Νομός Φλώρινας επί δεκαετίες, εξορύσσοντας τον λιγνίτη και παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια με τους ΑΗΣ της περιοχής, δημιουργεί πλούτο, που διαχέεται σε όλη την Ελλάδα, καθώς υποστηρίζει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας από άκρον εις άκρον. Την ίδια στιγμή, με βάση τα στοιχεία ως προς το κατά κεφαλήν εισόδημα που εμφανίζεται μεν υψηλό, χωρίς όμως να αντικατοπτρίζει επακριβώς την πραγματική κατάσταση, ο νομός μένει εκτός από μια σειρά αναπτυξιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, είτε από προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης. Παραδόξως, ωστόσο, έχουμε το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα απ’ όλη την Ελλάδα. Αντιλαμβάνεστε πως η περιοχή η οποία με τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος προσφέρει σημαντικά στην ενεργειακή πολιτική της χώρας, θα μπορούσε να τύχει μιας σειράς αντισταθμιστικών ωφελειών. Αυτά θα μπορούσαν επί παραδείγματι να είναι η παροχή δωρεάν ή φθηνού ρεύματος για νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις, προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης με άξονα τη ΔΕΗ ή, τέλος, την καθιέρωση ενός τέλους στην παραγωγή και χρήση του λιγνίτη, το οποίο θα κατευθύνονταν στην αποκατάσταση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ταυτόχρονα, είναι δεδομένο πως οι αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για Μελίτη 1 και 2 και Ορυχεία Βεύης, παραμένουν υπό αίρεση, αφού έγιναν χωρίς διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και χωρίς την παροχή κανενός αντισταθμιστικού οφέλους.
Κατόπιν τούτων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Πότε θα καταβληθούν οι οφειλόμενες αποζημιώσεις στους κατοίκους της Αχλάδας Φλώρινας: Εξετάζεται η δυνατότητα αυτές να αποδοθούν από την ίδια την ΔΕΗ, η οποία στην συνέχεια θα μπορεί να τις συμψηφίσει με τις αποπληρωμές προς την εργολάβο εταιρία;
2. Πότε και πώς θα γίνει η αποκατάσταση του εδάφους, που χρησιμοποίησε η εταιρία για εξόρυξη λιγνίτη και ποιος είναι ο ευρύτερος σχεδιασμός σας για την περιοχή (μετεγκατάσταση Αχλάδας - Ορυχεία Βεύης – Κλειδιού, ΑΗΣ Μελίτη 1 και 2 και ΑΗΣ Αμυνταίου με υγρή αποθείωση); Σκοπεύετε να καλέσετε σε διαβούλευση την τοπική κοινωνία;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιάννης Αντωνιάδης

12 σχόλια:

  1. Αν ήσουν σχετικός με το ζήτημα και δεν λειτουργούσες σπασμωδικά, θα γνώριζες ότι κ. Αντωνιάδη ότι οφείλονται αποζημιώσεις, επίσης και κυρίως, και στους κατοίκους της Μελίτης. Η άγνοια σου αυτή είναι ενδεικτική της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζεις τον ρόλο σου. Κάνεις ερωτήσεις για το φαίνεσθαι χωρίς καμία ουσία. Αυτή η παλαιοπολιτική αντίληψη πέθανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί να ανοίξει το ορυχείο να δουλεύουν οι εργολάβοι από Πτολεμαΐδα Λαμια Πρέβεζα κ.τ.λ και εδώ όλοι σπίτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ερωτησάκιας λαϊκιστής ξαναχτύπησε. Το μόνο που θα θυμόμαστε από αυτόν θα είναι οι ερωτήσεις του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. « Ο ερωτησάκιας λαϊκιστής ξαναχτύπησε»
      Χα Χα Χα Χα Σωστοοοοοός

      Διαγραφή
    2. Και εσυ 7:17 που αποκαλείς ερώτησακια τον Αντωνιαδη βλέπω οτι δεν σταματάς να γραφεις. Μονο πες και κατι καινούριο γιατι πιο βαρετός πεθαίνεις. Αλλα ξέχασα εισαι εντεταλμένος να υπηρετείς τα αφεντικά που σε προστάζουν .

      Διαγραφή
    3. 12:48 Αφεντικά εγώ δεν έχω ούτε είχα ποτέ. Εσύ γιατί ζορίζεσαι τόσο πολύ και ασχολείσαι με βαρετά κατά τα λεγόμενα σου σχόλια;; Μήπως ο λαϊκιστής ερωτησάκιας είναι το αφεντικό σου;; Η αλήθεια είναι ότι αν υπήρχε βλακόμετρο θα το τερμάτιζες.

      Διαγραφή
  4. Εσείς κύριε Σέλτσα δεν έχετε να ρωτήσετε κάτι; Όλα τα προβλήματα τα έχετε λύσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα συμφωνησω με τον προηγούμενο, που είναι ο Σελτσας; Κοιμαται; Μονο ο Αντωνιάδης ασχολείται με τα προβλήματα του νομού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο βοσκοπουλος θα ειναι πολυ περηφανος που σε εκανε βουλευτη. Δυστυχως γιαννη αντωνιαδη εκθετεις τους παντες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λελε τωρα ανατριχιασα,αλλη μια ερωτηση απο τον καναπε του γραφειου

      Διαγραφή
    2. O επόμενος βουλευτής της Ν.Δ είναι ο Βοσκόπουλος. Αντωνιάδης Τ Ε Λ ΟΣ.

      Διαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.