Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για προσφυγικό και καύση νεκρών

Συνήλθε την Τρίτη, 1 Μαρτίου 2016, στην πρώτη Συνεδρία της για τον μήνα Μάρτιο, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά τη Συνεδρία:
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

- Με αφορμή την αναφορά του Σεβ. Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ σχετικά με τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι επισκέψεις του σε σχολεία της Μητροπολιτικής Περιφερείας του, έγινε έντονη συζήτηση στη Δ.Ι.Σ., η οποία εξέφρασε ομοφώνως την έντονη δυσφορία της για τις αντιδράσεις αυτές. Γι’ αυτό αποφάσισε να υπάρξει επικοινωνία του Μακαριωτάτου Προέδρου Της με τον εξοχώτατο Πρόεδρο της Κυβερνήσεως κ. Αλέξιο Τσίπρα, στον οποίο και θα επιδώσει σχετική επιστολή εκ μέρους της.

- Η Ιερά Σύνοδος παρατηρούσα με θλίψη τα ατελείωτα καραβάνια προσφύγων, τα οποία κατακλύζουν τη μικρή μας χώρα, επιθυμεί να απευθύνει έκκληση σε κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως, ώστε αφ’ ενός μεν να σταματήσει ο αδελφοκτόνος πόλεμος στην ευρύτερη περιοχή της Συρίας, να πάψουν οι άνθρωποι να ξεριζώνονται από τις εστίες τους, αλλά και να υποστηριχθούν οι ήδη πρόσφυγες στην ανακούφιση του πόνου τους. Την έκκλησή της αυτή η Ιερά Σύνοδος την συγκεκριμενοποιεί με σαφείς επιστολές προς τον κ. Jean-Claude Juncker, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και Αρχηγούς Εκκλησιών, ώστε από κοινού άνθρωποι με αρμοδιότητα αλλά και κοινωνική επιρροή, να εργασθούν για την επίλυση του μεγαλύτερου προβλήματος που δημιουργήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επιπλέον, η Εκκλησία της Ελλάδος θέλει υπευθύνως να καταθέσει την πρόθεσή της να συνεχίσει να βοηθά συντελώντας στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου. Το έπραξε συνειδητά σε όλη τη δισχιλιετή πορεία της, το πράττει και σήμερα, και θα συνεχίσει να το πράττει όσο οι περιορισμένοι πόροι της και η μεγάλη καρδιά του λαού μας το επιτρέπουν. Δηλώνει όμως, ότι κατανοούσα τη σχετική θέση της Ελληνικής Πολιτείας, θεωρεί πως το προσφυγικό πρόβλημα δεν μπορεί η μικρή μας πατρίδα, όσο φιλόξενη και αν είναι, να το αντιμετωπίσει μόνη. Για τον λόγο αυτό, απαραίτητη είναι η επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς τη χώρα μας, πρώτιστα με την επανεξέταση των αποφάσεων για φράκτες αλλά και με ουσιαστικές προσπάθειες για ανάσχεση των προσφυγικών ροών.

Τέλος, η Εκκλησία της Ελλάδος εκφράζει τη βαθειά της λύπη για την εκατόμβη των θυμάτων που ο πόλεμος και η προσφυγιά έχουν προκαλέσει και εύχεται υπέρ αναπαύσεως των ψυχών όλων των θυμάτων, αλλά και υπέρ αποκαταστάσεως της ειρήνης στο σύμπαντα κόσμο.

- Η Ιερά Σύνοδος έλαβε γνώση του νέου νόμου 4368/2016, με τον οποίο: α) νομοθετείται η υποχρεωτικότητα της δηλωθείσας επιθυμίας του νεκρού για τον τύπο τελετής της κηδείας του, αρκεί να μην προσκρούει στη δημόσια τάξη, δημόσια υγεία και τα χρηστά ήθη, β) ρυθμίζεται η χωροθέτηση αποτεφρωτήριων ή τεφροφυλακείων μέσα σε κοιμητήρια (ακόμα και εάν ανήκουν κατά κυριότητα σε Ενορίες) και επιτρέπεται η ελεύθερη διασπορά ανθρώπινης τέφρας στην θάλασσα ή σε υπαίθριους χώρους εκτός κατοικημένων περιοχών. Παρατηρείται ότι η επιλογή της χριστιανικής κήδευσης, εάν συνδυασθεί με την επιλογή της αποτεφρώσεως, προσκρούει στις παραδόσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας, περί των οποίων ο νομοθέτης σιωπά. Η Ιερά Σύνοδος είχε ζητήσει από τον αρμόδιο Υπουργό με επιστολή, η οποία έτυχε αδιαφορίας, να προστεθεί επιφύλαξη υπέρ των κανόνων και παραδόσεων κάθε θρησκευτικής κοινότητας.

Η Ιερά Σύνοδος θεωρεί τις παραπάνω διατάξεις ως αντισυνταγματικές. Η Πολιτεία οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι η θρησκευτική ελευθερία ισχύει για όλους, επομένως νομοθετικά μέτρα προς όφελος όσων είναι άθεοι ή θρησκευτικά αδιάφοροι, δεν μπορούν να επιβληθούν στην πλειοψηφούσα θρησκευτική κοινότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Διευκρινίζεται προς απόκρουση ψευδολόγων διαδόσεων, ότι τα έσοδα όλων των κοιμητηρίων των αστικών κέντρων εισπράττουν κατά νόμον οι τοπικοί Δήμοι και σε κάθε περίπτωση, εάν ήθελε η Εκκλησία να μην μειωθούν τα δήθεν έσοδά της, θα συμφωνούσε και δεν θα διαφωνούσε με την τέλεση κηδεύσεως και μνημοσύνων για όσους επιλέγουν την αποτέφρωση.

Η Δ.Ι.Σ. ασχολήθηκε επίσης με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

* Μέλος της παρούσας Συνοδικής Περιόδου (2015 - 2016)είναι ο Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος.

14 σχόλια:

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ!!! και για τις δύο θέσεις της.

    Θέλω να δω αν χωθούν και εδώ οι μισάνθρωποι ρατσιστές και καλούν τους ιερείς "να πάρουν τους πρόσφυγες σπίτι τους"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=z3ZxoOVcrgE

      Διαγραφή
    2. Πες στην εκκλησια ΣΟΥ οτι στην ελλαδα εχουμε ανεξιθρησκία και ειναι δικαιωμα του καθενος να επιλεξει πως θα ταφει,αν δεν σας αρεσει παρτε τον σκοταδισμο σας και την περιουσια που κανατε απο τις "χριστιανικες ταφες" και στο καλο

      Διαγραφή
  2. Πρώτα είμαστε Έλληνες και μετά παππάδες. Ένας Παππαφέσας , ένας Γερμανός Καραβαγγέλλης , ένας Χριστόδουλος χρειάζεται στην χώρα και όχι οι γλυκανάλατοι αγαπισιάρηδες παππάδες. Είμαστε σε πόλεμο το καταλαβαίνετε ; Γιατί νάνι - νάνι , νάτο το χατζάρι φτάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αδελφοί και παιδιά μου, με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας σας παρακαλώ από τα βάθη της ψυχής μου να ανοίξετε τις καρδιές σας και να αγκαλιάσετε ως αδελφό τον κάθε ξένο. Δώστε του με αφθονία την αγάπη, τη στοργή και τη θαλπωρή που του πρέπει ως τέκνου του Θεού και ως προσώπου άξιου επίπλέον της τιμής και του σεβασμού μας. Ας κάνουμε κάθε ξένο να νιώθει ως να βρίσκεται στην πατρίδα του, ως να είναι κοντά στην οικογένειά του. Οι Έλληνες έζησαν επί αιώνες κοντά με ξένους με ειρήνη και αγάπη και σήμερα επίσης ζώντας στη διασπορά τους δίδεται η ευκαιρία στις χώρες που ζουν να τηρούν τις εθνικές παραδόσεις τους και ταυτόχρονα να κάνουν αισθητή την παρουσία τους πολιτικά, κοινωνικά, πολιτισμικά και οικονομικά. Ας δείξουμε κι εμείς ότι κυριαρχούμεθα από το πνεύμα της φιλοξενίας, που στην πατρίδα μας θεοποιήθηκε κατά την αρχαιότητα και ας αποδείξουμε ότι όχι μόνον δεν υστερούμε σ' αυτό από τις άλλες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, αλλά και διαθέτουμε περισσότερο συναίσθημα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον προς κάθε ξένο που βρίσκεται στη χώρα μας, από όποια χώρα κι αν προέρχεται και σε όποια θρησκεία κι αν πιστεύει. Με όλη την αγάπη μου προς όλους σας, Διάπυρος προς Κύριον ευχέτης, + Ο Αθηνών Χριστόδουλος

      Δες και αυτο 6:12. Καλύτερα να μασάς παρα να μιλάς

      Διαγραφή
    2. Και εδώ copy-paste 8:13?

      Διαγραφή
    3. αφού και εδώ επικαλέστηκαν στο μακαριστό Χριστόδουλο. Όταν σου χαλούν την ρατσιστική σούπα μόνο για το copy paste έχεις να πεις;

      και ο τελευταίος Χριστιανός ξέρει ότι πρέπει να βοηθούμε κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκείας. αμφιβάλεις; Εσύ γιατί χαλιέσαι; έτσι και αλλιώς δεν νιώθεις αγάπη για κανέναν

      Διαγραφή
    4. Δεν είμαι τόσο κακός όσο νομίζεις. Απλά όταν όλοι προσπαθούν να σε εκμεταλλευτούν πρέπει να φανείς και λίγο σκληρός, αλλιώς δεν υπάρχει σωτηρία. Δεν ξέρω την ηλικία ή την ιδιότητά σου, αλλά εγώ είμαι άνθρωπος περίεργος που ψάχνει πολύ αυτά τα θέματα. Και το όποιο συμπέρασμα της έρευνας δεν είναι καθόλου καλό.

      Διαγραφή
    5. Είμαι 45αρης, χριστιανός με μικρομάγαζο που θα κλείσει όπως πάει. Δεν ειμαι περίεργος με την έννοια που δίνεις. Αρχή μου πάντα ήταν το "μακάριοι οι ταπεινοί τη καρδία οτι αυτοί τον Θεό όψονται - μακάριοι οι πραείς οτι αυτοί κληρονομήσουσι την γην".
      Εύχομαι το τελικό πόρισμα της έρευνάς σου να κάνει την καρδιά σου λιγότερο σκληρή. Συγγνώμη και για τη δική μου αγένεια. Νομίζω είναι ενα καλο κλείσιμο εδώ.

      Διαγραφή
    6. Εγώ είμαι ένας 25άρης που δε μπορεί να ανοίξει καν μικρομάγαζο λόγο των πλέον πεσμένων δουλειών.
      Δε είμαι ο τύπος του καφέ στο πεζόδρομο. Παρά το νεαρό της ηλικίας μου εδώ και μια 5ετία ψάχνω συνεχώς στοιχεία για όλα αυτά που συμβαίνουν γύρο μας. Το μέχρι τώρα πόρισμα είναι αποκαρδιοτικό. Μια δεκαετία πριν διάβαζα από κάποιους ανθρώπους πράγματα που θα συμβούν και τότε γελούσα και δε τα πίστευα. (Δε μιλώ για τύπους σαν το Λιακόπουλου) Δυστυχώς πέσανε μέσα. Πλέον λέω εγώ κάποια πράματα, με τη διαφορά ότι εύχομαι εγώ τουλάχιστον να πέσω έξω. Οπότε μου βγαίνει μια επιθετικότητα προς τους ανεκτικούς ανθρώπους γιατί έχουν ευθύνη σε μεγάλο βαθμό για τις καταστάσεις που ζούμε, όχι πως δεν κάνουν λάθη και αυτοί που αντιδρούν, πέφτοντας θύματα κάποιας άλλης καθοδήγησης.
      Μιας και το κλείνουμε έτσι ωραία οφείλω και γω τελικά μια συγνώμη για την επιθετικότητά μου. Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
  3. Α ναι μωρέ αυτός που δεν είχε ακούσει τίποτα για τα βασανιστήρια της χούντας, γιατί μελετούσε, όταν οι άλλοι σέρνονταν στα ξερονήσια. Μόνο που τον θυμάμαι ως Χουντόδουλο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μεσαίωνας και σκοταδισμός,οι θρησκείες στοχεύουν σε άτομα χαμηλού αντιληπτικού επιπέδου προκειμένου να τους χειραγωγήσουν στο έπακρο. Πότε μην υποτιμάς την δύναμη των ηλιθίων,είναι πολλοί κι έχουν αυτοπεποίθηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μην βρίζετε την Εκκλησία μας. Έχει τα όποια κακά της αλλά χωρίς αυτή τα πράματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Ορθός λέει τα παραπάνω. Δε μπορεί να εκφράζεται αρνητικά για ανθρώπους. Επίσης μη δίνετε σημασία σε Συριζαίους και λοιπούς λαθρολάγνους που μέχρι τώρα το έπαιζαν άθεοι και τώρα κρύβονται πίσω από την Εκκλησία για να περάσουν τη προπαγάνδα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και τα δύο θέματα έχουν μια κοινή συνισταμένη:1. η Εκκλησία μας ΔΕΝ κάνει εκπτώσεις σε θέματα πίστης και 2. σέβεται και αγαπά κάθε άνθρωπο. Και εξηγούμαι:
    - Δεν νοείται να λες ότι είσαι Χριστιανός και να το σκέφτεσαι καν αν θα βοηθήσεις τους πρόσφυγες. Θα το κάνεις με όλη σου την ψυχή. Αγάπα τον πλήσίον σου ΩΣ ΕΑΥΤΟΝ!! Όχι δώσε του ένα Ευρώ και ξεμπέρδεψες. Τα άλλα θα λυθούν αρμοδίως. Εσύ όμως θα προσφέρεις ό,τι μπορείς. Θεός Αγάπη εστί... και δεν νοείται αγάπη με όρους.
    Προσοχή! Όπως αποκάλυψε ο Πειραιώς Σεραφείμ είναι γνωστές οι σχέσεις ναζιστικών ομάδων με τον παγανισμό και από εκεί με τον εωσφορισμό. Το ότι φορούν την προβιά του χριστιανού ΔΕΝ πρέπει να ξεγελάσει κανέναν

    - η Εκκλησία αγαπά και σέβεται κάθε άνθρωπο. αν θέλετε αγαπά περισσότερο τον αμαρτωλό γιατί αυτός το έχει περισσότερο ανάγκη (θυμήσου την αγκαλιά του Ιησού προς την πόρνη). Σέβεται την απόφασή του ακόμα και αν αυτή συνίσταται στο να αποκοπεί από το Σώμα της Εκκλησίας αλλά προσεύχεται με θέρμη ώστε να επιστρέψει. Σέβεται απεριόριστα την απόφαση κάποιου να αποκοπεί απο την εκκλησία και να ζητήσει το σώμα του να καεί (αυτή είναι η πίστη μας που βρίσκεται στα Ευαγγελία ΚΑΙ την Ιερά παράδοση- δεν γίνονται εκπτώσεις). Αυτό που λέει η Εκκλησία μας είναι ότι ασφαλώς μπορεί όποιος επιθυμεί να αποτεφρωθεί, διαμελιστεί, μουμιοποιηθεί ή ότι άλλο. σεβαστό και θα παρλέψω για το δικαίωμά του αυτό. Αυτό όμως που δεν μπορεί να συμβεί είναι αυτό τα ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ στην Εκκλησία (ή όποια άλλη θρησκεία) και τα μέλη της άμεσα ή έμμεσα. Νομίζω ότι είναι κατανοητό για όποιον θέλει να καταλάβει και όχι μόνο να βρίζει πριν καν διαβάσει.

    ΥΓ Η μόνη εικόνα διασκορπισμού στάχτης από καύση ανθρώπων που έχω, είναι αυτή στα ναζιστικά κρεματόρια. Προσωπικά με γεμίζει φρίκη. Νομίζω ότι η τεφροδόχος θα αρκούσε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.