Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Η Αλέκα Παπαρήγα για τη χρήση του όρου «Μακεδονία»

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε μεγάλη συζήτηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο προσφωνήθηκε ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος της FYROM (δηλαδή ως Γ.Γ. του Κ.Κ. Μακεδονίας), κατά την παρουσία του στη Φλώρινα και στην εκδήλωση του ΚΚΕ για το ΔΣΕ, παρουσία της κας Παπαρήγα.
Αρκετοί, μας κατηγόρησαν για το ότι ασχοληθήκαμε με ένα θέμα ήσσονος σημασίας, κατά την άποψή τους. Ακόμα και ο ίδιος ο γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής Φλώρινας του ΚΚΕ απάντησε στο θέμα – όχι σε μας φυσικά – μιλώντας σε διαδικτυακό κανάλι. Και είπε μάλιστα πως το θέμα αυτό απασχόλησε 5-6 ανώνυμους που γράφουν σε blog και όχι τον υπόλοιπο κόσμο.
Και σε σχόλια αναγνωστών πάντως διαπιστώσαμε μία επιθετικότητα απέναντι μας και «συμβουλές» του στυλ «κατεβάστε την ανάρτηση» και «τι θέλετε και ασχολείστε με αυτά». Για να υπάρξει λοιπόν μία σφαιρική ενημέρωση, έχει ενδιαφέρον η συνέντευξη που παραχώρησε η Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στο περιοδικό «Πούμπλικα» που κυκλοφορεί ως ένθετο της εφημερίδας των Σκοπίων «Ντνέβνικ».
Η κ. Παπαρήγα, λοιπόν, αναφέρει ότι το σημαντικότερο ζήτημα δεν είναι αυτό της ονομασίας αλλά η ύπαρξη εγγυήσεων για το αμετάβλητο και την ασφάλεια των συνόρων και η αποκήρυξη όποιων εδαφικών και αλυτρωτικών βλέψεων και ισχυρισμών, απ’ όπου και αν προέρχονται. Σημειώνει ότι το ΚΚΕ, από το 1992 ακόμη, έχει προτείνει να υπάρξουν απ’ ευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών, «χωρίς τη μεσολάβηση των ιμπεριαλιστών».
Αναφέρει ότι το ΚΚΕ, αμέσως μετά την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, έχει υποστηρίξει ότι ο όρος «Μακεδονία» ή κάποιο παράγωγο αυτού, πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στη λύση για το θέμα του ονόματος, στο πλαίσιο όμως μίας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, για την αποφυγή διαφόρων λανθασμένων εντυπώσεων και ισχυρισμών.
Η κ. Παπαρήγα σημειώνει ότι από τη στιγμή που η ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας διαιρέθηκε με τους βαλκανικούς πολέμους, κανείς δεν μπορεί να έχει το αποκλειστικό προνόμιο της χρήσης του όρου «Μακεδονία» και των παραγώγων του.

7 σχόλια:

  1. Κα Αλέκα τώρα δεν τα λές μισά, σωστά τοποθετήσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. AN TOΥΣ ΕΙΧΑΜΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 92 ΟΤΑΝ ΕΜΕΙΣ ΤΡΕΧΑΜΕ ΣΕ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΣΠΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ, ΙΣΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΕΙΧΑΜΕ ΛΥΣΕΙ ΜΕ ΕΝΑ ΟΝΟΜΑ ΤΥΠΟΥ ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (ΣΛΑΒΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΎΝ ΣΕ ΕΔΑΦΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ). ΑΛΛΑ ΤΟΤΕ ΕΙΧΑΜΕ ΠΑΡΑΚΡΟΥΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν και δεν με εκφραζει η πολιτική του ΚΚΕ, που δυστυχώς και αυτό έριξε μπόλικο νερό στο μύλο του εμφυλίου πολέμου, που ερήμωσε τον τόπο μας, ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ!
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ, ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ Η ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΑΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αφού είναι "ήσσονος σημασίας" το όνομα ..διαγράψτε το Ε απο το ΚΚΕ ..κάντε το σκέτο Κάπα Κάπα...τουλάχιστον ο σύριζα και η δημοκρατικη αριστερά το δηλώνουν εσείς απορώ πώς έχετε ένα "ησσονος σημασίας θέμα με προσδιοριστικό στην ονομασία σας....

    Καλά έλεγε ο άλλος " ζήτε ένα αιώνα πίσω "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 27 Φεβρουαρίου 2011 3:10 π.μ.

    kala re ise me ta kala sou ? rotas tin albaniki antipoliteysi ean goystarei na toys onomazoyn slabous poy parapebei se ....servous ? kal;a to ipew PARAKROUSI kai sena se exei piasei me ;oti sas traizi to kke sas! kke den ezizes ti ta pei XOTZAS kai giafto milas ...giati nomizis kanoyn proores ekloges sta fyrom ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρώτη φορά είδα κομουνιστικο να συνταυτίζεται με τους Αμερικανούς προοδεύετε κύριοι του ΚΚε ...."κανείς δεν μπορεί να έχει το αποκλειστικό προνόμιο της χρήσης του όρου «Μακεδονία» και των παραγώγων του" .....ότι είχε πεί ο μαθιου νιμιτς το αναπαραγάγει ο κουκουες ....καρμπον δήλωση ! ούτε υπάλληλοι του να είσασταν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.