Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Απόγνωση... από το λογαριασμό της θέρμανσης

Βαρυχειμωνιά, όχι μόνο λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, αλλά και εξαιτίας των υψηλών τιμών του πετρελαίου ζουν οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας. Από τη Φλώρινα μέχρι τον Έβρο, τα νοικοκυριά καλούνται να πληρώσουν έως και 4.000 ευρώ κατά τη διάρκεια του χειμώνα για τη θέρμανση του σπιτιού τους, καθώς χρειάζονται από 2.000 έως 5.000 λίτρα πετρελαίου, ενώ οι τιμές μετά τη μικρή αποκλιμάκωση, το τελευταίο τριήμερο «τραβούν» ξανά την ανηφόρα.
Ηδη, στις περισσότερες περιοχές η μέση τιμή πώλησης του πετρελαίου έχει επιστρέψει στα 77 - 80 λεπτά το λίτρο, ενώ σε μεμονωμένες περιπτώσεις στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης καταγράφηκε και τιμή πώλησης σχεδόν στα 90 λεπτά το λίτρο.
Οι κάτοικοι των πιο ορεινών περιοχών, που αδυνατούν να αγοράσουν όσο πετρέλαιο χρειάζονται, προσπαθούν με 100 - 150 ευρώ, που αντιστοιχούν σε 120 έως 200 λίτρα, να περάσουν μια - δυο εβδομάδες. Επιπλέον, η απόφαση για την εξίσωση των ειδικών φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, που θα φέρει τις τιμές πάνω από τα 1,35 ευρώ/λίτρο, τους προκαλεί αγανάκτηση και απαιτούν άμεσα την καταβολή επιδόματος για να καλύψουν ένα μέρος της δαπάνης για τη θέρμανση των σπιτιών τους.
Στη Φλώρινα, όπου το πετρέλαιο πωλείται από 76 έως 81 λεπτά το λίτρο. «Έχω αναλάβει πρωτοβουλία, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους τους φορείς της δυτικής Μακεδονίας, να οργανωθούν εν όψει της εκτίναξης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, από τον Οκτώβριο, με την εξομοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης με το πετρέλαιο κίνησης. Ο κόσμος δυσκολεύεται να αγοράσει πετρέλαιο με τιμή 80 λεπτών, εδώ στη Φλώρινα, όπου συνεχώς χιονίζει την τελευταία εβδομάδα», δήλωσε στον «Αγγελιοφόρο» ο Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ.
Οι χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες που επικρατούν έχουν αυξήσει σημαντικά τις παραγγελίες για αγορά πετρελαίου, όχι όμως και τις ποσότητες που προμηθεύονται οι καταναλωτές. «Έχουμε συνέχεια δουλειά, όμως όλοι ζητάνε για 100 - 150 ευρώ για να περάσουν. Πουλάμε όσο φτηνότερα μπορούμε στα 77 - 78 λεπτά το λίτρο», σημείωσε ο Σίμος Τσινάρης, έμπορος πετρελαίου θέρμανσης.
Η μέση τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Οικονομίας, διαμορφώνεται σε πανελλαδικό επίπεδο στα 0,802 ευρώ/λίτρο παρουσιάζοντας πτώση από τα 0,810 ευρώ που κόστιζε πριν από 10 ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.