Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Ερώτηση Αντωνιάδη για τις εισαγωγές γάλακτος

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα «Ύποπτα παιχνίδια των βιομηχανιών γάλακτος σε βάρος των παραγωγών, αλλά και των καταναλωτών» κατέθεσε ο βουλευτής Φλώρινας της Ν.Δ. Γιάννης Αντωνιάδης.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Αποτελεί κοινό μυστικό πως οι μεγάλες εγχώριες βιομηχανίες γάλακτος, προχωρούν σε αθρόες εισαγωγές φθηνότερου γάλακτος από χώρες της Βόρειας Ευρώπης, προφανώς για να αντέξουν και αυτές στον ανταγωνισμό μετά και τις τελευταίες αυξήσεις άμεσων και έμμεσων φόρων. Με αυτό τον τρόπο, ουσιαστικά εκβιάζουν τους χτυπημένους από την οικονομική κρίση Έλληνες παραγωγούς να τους πωλούν το παραγόμενο γάλα σε τιμές κόστους ή ακόμα φθηνότερα, υπό την απειλή πως θα τους μείνει απούλητο. Σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες παραγωγοί είτε επιλέξουν να πουλήσουν φθηνά είτε να μην πουλήσουν, είναι σίγουρα χαμένοι και η πάλαι ποτέ κραταιά ελληνική κτηνοτροφία οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό.
Φρένο σε αυτή την πορεία θα μπορούσε να βάλει ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ.). Μία από τις βασικές αρμοδιότητές του είναι ο έλεγχος των «ισοζυγίων γάλακτος» όλων των μονάδων μεταποίησης και εμπορίας γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων για τη νόμιμη χρήση όλων των ειδών γάλακτος ως πρώτη ύλη. Ο ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ. έχει τη δυνατότητα να ελέγξει ποιες εταιρίες εισάγουν γάλα και αν αυτό στη συνέχεια το βαφτίζουν ελληνικό. Νωπές είναι εξάλλου οι μνήμες από το καρτέλ γάλακτος στην Ελλάδα στο οποίο συμμετείχαν κραταιές βιομηχανίες γάλακτος το οποίο εκβίαζε τους Έλληνες παραγωγούς για χαμηλές τιμές με το φόβο της αδιάθετης παραγωγής και του αποκλεισμού από την αγορά.
Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Ποιες εταιρίες κάνουν εισαγωγή γάλακτος από άλλες χώρες της Ε.Ε. και σε ποιες ποσότητες;
2. Πόσο συχνά διενεργεί ανάλογους ελέγχους ο ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ. στις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες;
3. Έχει ελεγχθεί η νομιμότητα των ποσοτήτων αυτών (παράνομη ελληνοποίηση) μετά τη διάθεσή τους στην αγορά;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιάννης Αντωνιάδης

6 σχόλια:

  1. Αντωνιάδη η περιέργεια θα σε φάει....
    Κόψε το δούλεμα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο στην ΝΔ που υπέγραψε την θανατική καταδίκη των κτηνοτρόφων να μπορεί να μιλάει τώρα εκ του ασφαλούς σαν αντιπολίτευση...Εμείς οι νέοι δεν ξεχνάμε ούτε είμαστε σταματημένα μυαλά και ζώα με παρωπίδες...δεξιοί και αριστεροί όσοι προδώσατε αυτόν τον λαό κάποτε θα λογοδοτήσετε και θα μετανιώσετε που καταστρέψατε τα ονειρα μας...Η οργή σιγοβράζει και όταν ξυπνήσουμε θα ανακτήσουμε ότι χάσαμε και οι υποτακτικοί θα φύγουν από την πατρίδα μας αφού ποτέ δεν την λογάριασαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάποιοι πολύ σωστά τον βάπτισαν ερωτησάκια. Με βιομηχανία ερωτήσεων δεν λύνονται τα προβλήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πότε ψηφίστηκε αυτό το νομοσχέδιο θυμάσαι «ερωτησάκια»;;
    Δε ντρέπεσαι καθόλου έχουμε κοντή μνήμη, αλλά όχι και τόσο κοντή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο ερωτησάκιας ασχολείται τώρα με τους καρχαρίες που εμφανίστηκαν στον ποταμού Σακουλεύα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.