Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Το 1ο ΓΕ.Λ. Φλώρινας στο Κολέγιο Ανατόλια

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια διοργάνωσε Πανελλήνιους Αγώνες Λόγου στις εγκαταστάσεις του (Κέννεντυ 60, 55510, Πυλαία) την Παρασκευή 8 έως Κυριακή 10 Απριλίου 2016. Στους αγώνες αυτούς συμμετείχαν ομάδες μαθητών και μαθητριών από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια όλης της Ελλάδας. Τα αγωνίσματα στα οποία είχαμε την ευκαιρία να διαγωνιστούμε ήταν οι Διττοί Λόγοι, ο Αυθόρμητος Λόγος και η Εκφραστική Ανάγνωση.

Οι συγκεκριμένοι Αγώνες Λόγου απέβλεπαν στο να αναπτύξουν την κριτική ικανότητα των συμμετεχόντων, να καλλιεργήσουν την ευγλωττία τους, να εκφράσουν με κομψό και αποτελεσματικό τρόπο τις ανησυχίες τους και τις απόψεις τους, αλλά και να εντρυφήσουν στη λογοτεχνία, ασκούμενοι στη σωστή ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων και εν γένει στο μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας. Μέσα από την εμπειρία της συμμετοχής μας αποκτήσαμε γνώση, βαθύτερη σκέψη, μεστή και πλουσιότερη έκφραση, άνεση και αυτοπεποίθηση στην επικοινωνία μας με πολυπρόσωπο ακροατήριο αλλά και πνεύμα ευγενούς άμιλλας και συνεργασίας.

Το 1ο Γ.Ε.Λ. και συγκεκριμένα ο Όμιλος της Ρητορικής συμμετείχε με πολυμελή αποστολή, εννέα μαθητές με συνοδό καθηγήτρια – κριτή την κα. Ρώμπαπα Μαργαρίτα, φιλόλογο της αγγλικής και με συντονιστή – σύμβουλο τον γράφοντα, Γεώργιο Τζήμα, φιλόλογο του σχολείου και υπεύθυνο της ομάδας. Η πρώτη μας συμμετοχή στέφθηκε από επιτυχία, αλλά κυρίως εμπλουτίσαμε την εμπειρία και τις γνώσεις μας, καθώς αγωνιστήκαμε με πλήθος ιδιωτικών κολλεγίων και διαπολιτισμικών – πειραματικών λυκείων. Αξίζει ιδιαίτερη μνεία στους μαθητές της Γ΄ λυκείου που στελέχωσαν την αποστολή με δική τους οικονομική επιβάρυνση. Οι μαθητές που έλαβαν μέρος είναι οι εξής:

• Στην Εκφραστική Ανάγνωση οι μαθητές Αθανάσιος Μάνος και Θεμιστοκλής Μαλεσάγκος καταλαμβάνοντας μάλιστα ο πρώτος την 8η θέση μεταξύ 84 διαγωνιζόμενων, κερδίζοντας πέρα από τη βεβαίωση συμμετοχής στον πανελλήνιο αυτόν αγώνα και εύφημο μνεία.

• Στον Αυθόρμητο λόγο οι μαθήτριες Ευδοκία Μητσοπούλου και Γεωργία Φωτιάδου καταλαμβάνοντας την 30η και 31η αντίστοιχα θέση μεταξύ 86 διαγωνιζόμενων.

• Στους Διττούς λόγους οι μαθητές Ευστάθιος Σταύρου, Παντελής Συμεών, Θεμιστοκλής Μαλεσάγκος, Θωμάς Κετσετζής, Τζιάτζιος Σωτήριος και Ειρήνη Τασούλη καταλαμβάνοντας την 24η θέση μεταξύ 34 σχολείων στη μεγάλη πλειονότητά τους ιδιωτικών κολλεγίων με πολυετή πείρα στο διαγωνισμό και πολυμελή ομάδα προπονητών.

Αισθάνομαι την ανάγκη και δημόσια να ευχαριστήσω για την υποστήριξη και την ηθική και την οικονομική τον ακαταπόνητο διευθυντή του Λυκείου μας κον Κωνσταντίνο Σταμπουλτζή, τον σύλλογο καθηγητών του 1ου Γ.Ε.Λ., την τοπική με διεθνή όμως δράση επιχείρηση ΜΠΕΛΗΣ Α.Β.Ε.Ε. και το βιβλιοπωλείο η «Γωνία» του Βασίλειου Παπαγιάννη.

Με την αίσθηση μιας μεγάλης οικογένειας, με πειθαρχία, ενδιαφέρον και διάθεση για επιδόσεις, γνωστικές προκλήσεις και ερεθίσματα εκτός σχολείου, έκθεσης των παιδιών στο κοινωνικό-πολιτιστικό-επιστημονικό-επιχειρηματικό περιβάλλον από νωρίς το 1ο Γ.Ε.Λ. κάνει αισθητή την παρουσία του στα εκπαιδευτικά δρώμενα.

Κρίνω απαραίτητο επομένως να μοιραστώ αυτές τις σκέψεις μαζί σας, όχι γιατί είναι η στιγμή που τα παιδιά φεύγουν από το σχολείο ως ακαδημαϊκοί πλέον πολίτες, αλλά γιατί με τα εφόδια και τις παραστάσεις που προσέλαβαν μέσα από την διαδρομή τους στο 1ο Γ.Ε.Λ. είναι πανέτοιμα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του καινούργιου στην ελληνική κοινωνία.

Σας ευχαριστώ θερμά
Γ. Τζήμας, Συντονιστής - σύμβουλος του Ομίλου Ρητορικής

3 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια και πάλι στο 1ο ΓΕΛ, τους μαθητές του και τον συντονιστή αυτού του πρωτοπόρου ομίλου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέτοια σχολεία, τέτοιοι καθηγητές πιστοποιούν πως το 1ο ΓΕΛ δεν έχει πάρα πολλά να ζηλέψει από τα κολέγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολλά συγχαρητήρια στους καθηγητές αυτού του σχολείου αλλά και στα παιδιά που συμμετέχουν σε τέτοιες ομάδες! Μπράβο για άλλη μία φορά στο 1ο ΓΕΛ Φλώρινας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.