Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

«Από μία κλωστή»: έκθεση της Γιώτας Ανδριάκαινα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

«από λεπτού μίτου το ζην ηρτήσθαι»
Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας είναι ενεργός και ταυτόχρονα ανοιχτός χώρος σε κάθε διακύμανση του γίγνεσθαι. Εντάσσει μέσα στις δράσεις του, την αποφασιστική και ενεργή σκέψη που κατοικεί στο έργο νέων δημιουργών.
«Από μία κλωστή», είναι ό τίτλος της έκθεσης της Γιώτας Ανδριάκαινας που φιλοξενείται αυτήν την περίοδο στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας. Η ενδιαφέρουσα μορφοπλαστική διαδικασία που συνθέτει το έργο της, με κύριο μορφικό στοιχείο τη γραμμή, που σαν νημάτινο πλέγμα περιβάλλει και περιέχει όλους μας μέσα στη σκληρή σύγχρονη πραγματικότητα, σηματοδοτεί ταυτόχρονο για το σύγχρονο πολίτη αυτής της χώρας, την αναγκαιότητα κατανόησης του μίτου, ως συμβόλου που κληρονομήσαμε μέσα από τη μακραίωνη ιστορική - μυθική προέλευσή μας. Ο μίτος ως πλαστικό πια στοιχείο υλοποίησης του έργου της καλλιτέχνιδας, οδηγεί μέσα από τη διαδικασία μιας αδιάκοπης κίνησης, στην αναγκαιότητα ύπαρξης αλλά και κατανόησης των διαλόγων με κάποιες από τις κορυφαίες στιγμές της ιστορίας της τέχνης. Γραμμικά λαβυρινθώδεις διαδρομές αφήγησης, μας οδηγούν μεθοδικά μέσα από την ατέρμονη αυτή πορεία γραμμών στον μίτο της σύγχρονης πραγματικότητας των μεταμορφώσεων αλλά και των συνυπάρξεων του ανθρώπου. Η επίμονη αλλά και επίπονη μορφοπλαστική διαδικασία που ακολουθεί η δημιουργός στο εικαστικό της έργο, γίνεται ταυτόχρονα η οδός, δια του νήματος, τέτοια, που χαρακτηρίζει βαθύτερα την ουσίωση της αρχέγονης φυσικής πορείας των ανθρώπων στο σκάφος του Κόσμου. Μιας Οδυσσειακής κατ' ουσίαν πορείας. Αυτή η ουσίωση, που χωρίς να εγκαταλείψει στιγμή την μορφοπλαστική αρετή και δύναμη του ακέραιου εικαστικού της λόγου, εισβάλλει ποιητικά μέσα από την πλαστικότητα και τον συμβολισμό του μίτου, μιας γραμμής δηλαδή, στην διαχρονική αναγκαιότητα της ανθρώπινης αρετής του υπομένειν την οδό του βίου, την ατέρμονη πορεία των οδών του βίου.
Η Γιώτα Ανδριάκαινα γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει στη Θεσσαλονίκη. Έκανε σπουδές το 1988 έως το 1993 στο οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2006 έως το 2011 στη Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήμα Εικαστικών και εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ.
Ο μίτος χάθηκε• το ίδιο κι ο λαβύρινθος. Σήμερα εξακολουθούμε να μην ξέρουμε αν μας περιβάλλει ένας λαβύρινθος, ένα μυστικό σύμπαν ή ένα επικίνδυνο χάος. Το ευτυχές μας χρέος είναι να φανταζόμαστε ότι υπάρχει ένας λαβύρινθος και ένας μίτος. Αυτόν το μίτο δεν θα τον βρούμε ποτέ• ίσως τον συναντάμε και τον χάνουμε σε μια πράξη πίστης, σε μια αρμονία, σε ένα όνειρο, στις λέξεις που ονομάζονται φιλοσοφία, ή, πολύ απλά, στην απέριττη ευτυχία.
Χόρχε Λουίς Μπόρχες

Στο έργο της Παναγιώτας Ανδριάκαινας το νήμα της αφήγησης είναι η πρώτη ύλη: πολύχρωμες κλωστές διαπερνούν την επιφάνεια του πίνακα, μπλέκονται, κουλουριάζονται και τεντώνονται καθώς τραβούν προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Κάποιες μορφές είναι δουλεμένες με ακρίβεια, ενώ κάποιες άλλες διαγράφονται με γρήγορες βελονιές σε ένα κενό σχεδόν φόντο, δίνοντας υλικότητα και ρυθμό στη σύνθεση.
Ο χρόνος που ενσωματώνεται στο έργο της Ανδριάκαινα είναι διπλός: Από τη μια είναι ο χρόνος του έργου, που ορίζεται από τις επαναληπτικές διαδρομές της κλωστής και τη χρονοβόρα εργασία της δημιουργίας. Από την άλλη είναι ο χρόνος της ιστορίας, που εκτείνεται από το σήμερα μέχρι το απώτερο παρελθόν της ιστορίας της τέχνης, η οποία αποτελεί το επίκεντρο μιας αφήγησης που εστιάζει σε κλασικά έργα μεγάλων καλλιτεχνών -όπως για παράδειγμα του Μανέ ή του Βελάσκεθ.
Όμως, η αφήγηση αυτή γίνεται με νέους όρους, δίνοντας πρωταγωνιστική αξία σε αυτό που πρωτύτερα θεωρείτο δευτερεύον: Οι φιγούρες που στο αρχικό έργο πρωταγωνιστούσαν τώρα υποχωρούν στο φόντο, αφήνοντας να έρθουν στο προσκήνιο οι δευτερεύουσες μορφές, που επαναλαμβάνονται, μεταμορφώνονται, ενώνονται με μορφές ζώων σαν νέοι μινώταυροι, κοιτάζουν το θεατή μέσα από τα εκφραστικά μάτια τους. Αλλά και η τεχνική του έργου εξαίρει πρακτικές που παλαιότερα θεωρούνταν δευτερεύουσες σε αξία• η Ανδριάκαινα αναμετριέται με άντρες καλλιτέχνες στους οποίους έχει αποδοθεί ο ρόλος της «καλλιτεχνικής ιδιοφυΐας» χρησιμοποιώντας τη βελόνα και την κλωστή, δηλαδή υλικά από το χώρο της γυναικείας δημιουργίας. Αμφισβητεί λοιπόν ανοιχτά τον διαχωρισμό μεταξύ χειροτεχνίας, που θεωρείτο οικιακή «γυναικεία» ασχολία, και Καλών Τεχνών, που προϋπέθετε δράση στο δημόσιο «ανδρικό» χώρο. Έτσι, το έργο ξεδιπλώνεται σε ένα συνεχές πεδίο όπου η τέχνη συμβαδίζει με τη χειροτεχνία, και οι σκέψεις ξεδιπλώνονται αργά, με «ΥΠΟΜΟΝΗ» -λέξη την οποία πλέκει η καλλιτέχνης με κεφαλαία γράμματα. Με άλλα λόγια, η Ανδριάκαινα αρθρώνει λόγο για την τέχνη μέσα από την τέχνη, συλλαβή συλλαβή, μέσα από τις βελονιές και την κίνηση του νήματος. Πιάνοντας μια από τις ατίθασες άκρες του μίτου που ξεπετάγεται από το χώρο του πίνακα προς το μέρος μας, μπορούμε να μπούμε στο λαβύρινθο του έργου, που μας μεταφέρει από το οικείο και το καθημερινό στο παράξενο και θαυμαστό.

Χριστίνα Γραμματικοπούλου, PhD, Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης
Aarhus, Οκτώβριος 2015

Διάρκεια έκθεσης
21 Οκτωβρίου - 8 Νοεμβρίου 2015

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, Ταγμ. Φουλεδάκη 8, τηλ.2385029444,
Ωράριο λειτουργίας:
Τρίτη-Σάββατο: 17:00-20:00, Κυριακή: 10:00-13:00, Δευτέρα: κλειστά

Χορηγός επικοινωνίας ΕΡΑ ΔΙΚΤΥΟ

Για το Δ.Σ Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας
Θωμάς Ζωγράφος, Εικαστικός



1 σχόλιο:

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.