Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016

«Εύθραυστες χαρτογραφίες»: Διάλεξη του Νίκου Ευαγγελόπουλου στη Φλώρινα (video)

Στην κατάμεστη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δήμου Φλώρινας, οι φοιτητές του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών και του Τμήματος Νηπιαγωγών, ταξίδεψαν χθες πέρα από τα συνήθη όρια, στάθηκαν σε σημεία, ακολούθησαν γραμμές και διαδρομές, ανακάλυψαν ποικίλες και ανατρεπτικές εικόνες, θέσεις, αντιθέσεις, παραθέσεις και υπερθέσεις, σε μια παρουσίαση - αναζήτηση του θραύσματος, του ίχνους και του ορίου, σε έναν «περίπλου», όπου η γραμμή, το ταξίδι, η μεταφορά, μπερδεύονται σε επιφάνειες, με σημεία, με κώδικες, δημιουργώντας χώρους.

Ξεναγός στο φανταστικό ταξίδι, ήταν ο Νίκος Ευαγγελόπουλος, καθηγητής του πανεπιστημίου PARIS 8, στο τμήμα Arts Plastiques (πλαστικές τέχνες), καλεσμένος του 3ου Εργαστηρίου του ΤΕΕΤ ΤΟΥ ΠΔΜ.

Τις επόμενες 12 ημέρες, θα πραγματοποιηθεί πειραματικό εργαστήρι με σπουδαστές του ΤΕΕΤ, σε χώρους της Λέσχης Πολιτισμού και της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας, αναζητώντας απαντήσεις σε Ερωτήματα γύρω από την εικόνα και την χρήση της, την εικόνα σαν σχέδιο και το σχέδιο σαν εικόνα, τη δόμηση και αποδόμησή της. Μέσα από τη δυναμική της φόρμας του αποκόμματος, του αποσπάσματος της φωτογραφικής εικόνας, σαν ανάδειξη ή σαν απόκρυψη μέσα στον ίδιο το χώρο της εικόνας και του περιβάλλοντος που κινείται.

Στο πειραματικό εργαστήρι με τίτλο: "ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ", ο τραγικός καθρέφτης της εικόνας. Το αποτύπωμα – φάντασμα, θα παίρνει τη θέση του σώματος στην εικόνα, σαν σκιά, σαν μαριονέτα, σαν performer και θα αναρωτιέται μαζί με ήχους και κίνηση, μέσα στην ανακατασκευή των ορίων της, και θα φτάνει σαν τεχνο-σώμα, σαν μετά-σώμα ή σαν μη-σώμα, με την παραλλαγή ή την απόκρυψή του.

Έτσι, με παρουσιάσεις θεωρητικές και με συγκεκριμένες ασκήσεις, με διάφορες εκδοχές και πειραματισμούς καθημερινά, θα αναζητήσουν τα αναγκαία στοιχεία που θα δημιουργήσουν μεταξύ τους μία σχέση, μία νέα κατάσταση, μια εγκατάσταση.

Στο τέλος αυτής της "διαδρομής" κάθε φοιτητής θα παρουσιάζει την προσωπική του δουλειά.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ-ΔΙΑΛΕΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: 3ο Εργαστήρι του ΤΕΕΤ του ΠΔΜ
Οργάνωση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΠΤΝ του ΠΔΜ
Δήμος Φλώρινας
Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας
Εύξεινος Λέσχη Φλώρινας1 σχόλιο:

  1. ΗΤΑΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ ΚΑΙ ΑΝΟΙΞΕ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΗΣ!!!
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.