Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Ομιλία - παρέμβαση του βουλευτή Γ. Αντωνιάδη για γάλα - αποζημίωση ακαρπίας (video)

Παρέμβαση του βουλευτή Φλώρινας κ. Γιάννη Αντωνιάδη στη Βουλή προς τον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου για τις δραματικές συνέπειες προς τους κτηνοτρόφους από τη μη απορρόφηση του ελληνικού γάλακτος.



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης):Τον λόγο έχει ο κ. Ιωάννης Αντωνιάδης, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλό μεσημέρι.
Πριν αναπτύξω την τροπολογία την οποία κατέθεσα και η οποία είναι πολύ σημαντική, κύριε Υπουργέ, θέλω να σας καταθέσω ότι πάνω στη Φλώρινα και γενικά όπου υπάρχουν κτηνοτρόφοι, υπάρχει μια τεράστια καταστροφή κι ένας αρμαγεδδώνας. Οι εταιρείες δεν παίρνουν το γάλα στους μικρούς παραγωγούς, τους δε μεγαλύτερους παραγωγούς τους εκβιάζουν κι έχουν κατεβάσει την τιμή από τα 40 λεπτά στα 31 λεπτά.
Κύριε Υπουργέ, θα σας παρακαλέσω να μας απαντήσετε τι έχετε κάνει και τι προτίθεστε να κάνετε. Πρέπει να λάβουμε δραστικά μέτρα κι εμείς είμαστε εδώ να σας στηρίξουμε.
Κύριε Υπουργέ, αυτά είναι σημερινά και των τελευταίων εβδομάδων. Έχετε ένα ισχυρότατο μηχανισμό ελέγχου. Βλέπετε ότι εταιρείες εισάγουν ξένο γάλα, 70% ξένο και 30% ελληνικό και το ελληνοποιούν. Πάμε στα ράφια των σουπερμάρκετ και, όταν οι εταιρίες έχουν την ευσυνειδησία πραγματικά να γράψουν ότι είναι από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέλουμε ειδικό μεγεθυντικό φακό για να το διαβάσουμε.
Θέλω να σας ρωτήσω: Γίνονται έλεγχοι στα ράφια; Γίνονται έλεγχοι στις εισαγωγές; Γίνονται έλεγχοι στις εταιρείες; Σας λέμε –και ελάτε να το ψηφίσουμε μαζί- να επαναφέρετε το φρέσκο γάλα στις πέντε μέρες. Βοηθήστε τους παραγωγούς, τους κτηνοτρόφους.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -το ξέρετε πολύ καλύτερα από μένα-, η αναγραφή της χώρας καταγωγής ή του τόπου προέλευσης ενός τροφίμου θα πρέπει να προβλέπεται σε κάθε περίπτωση. Είναι όλα ξεκάθαρα. Αυτό το οποίο λείπει είναι η βούληση. Οι άνθρωποι καταστρέφονται. Ειλικρινά δεν μπορούμε να πάμε πίσω στην περιοχή μας. Είναι στα πρόθυρα κρίσης και θα έλεγα και αυτοκτονίας. Πρέπει να παρθούν μέτρα.
Πρέπει, σας παρακαλώ πολύ να βρεθεί λύση. Μέχρι τότε εγώ θα επανέρχομαι κάθε είκοσι μέρες με επερώτηση. Δεν μπορεί να περάσει στα ψιλά γράμματα. Σήμερα είναι το αγελαδινό και αύριο είναι το πρόβειο γάλα. Δεν θέλω να αναπτύξω περισσότερο.
Συνεχίζω με ένα άλλο θέμα, με την τροπολογία την οποία έφερα. Χιλιάδες παραγωγοί, εξαιτίας του παγετού του Μαρτίου και φέτος και πέρυσι, βρίσκονται σε απόγνωση, γιατί υπέστησαν καταστροφή. Αναρωτιούνται τελικά γιατί πρέπει αν πληρώνουν, όταν δεν αποζημιώνονται.
Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει υψηλό κόστος παραγωγής: υψηλές τιμές στο πετρέλαιο, στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα. Προσθέτετε κι εσείς αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές και στη φορολογία. Τουλάχιστον, ας πάρουν τις αποζημιώσεις.
Κύριε Υπουργέ, λυπάμαι που δεν κάνατε δεκτή την τροπολογία που καταθέσαμε. Ουσιαστικά, η τροπολογία λέει να προσθέσουμε τη λέξη «φυλλοβόλων», για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να πληρωθούν. Είπατε ότι χρειάζεται τεκμηρίωση κι ότι ο ΕΛΓΑ, ναι μεν θέλει κι αναγνωρίζει τη ζημία, αλλά δεν μπορεί να τη δώσει λόγω του κανονισμού ο οποίος ισχύει.
Η τεκμηρίωση είναι επαρκής, κύριε Υπουργέ και δεν χρειάζεται να αλλάξει ο κανονισμός. Με αυτή τη συγκεκριμένη τροπολογία, νομίζω ότι μπορούν να πληρωθούν.
Εν τάχει αναφέρομαι στο άρθρο 71 του νόμου 4235/2014. Μιλάμε για την ακαρπία στις δενδρώδεις καλλιέργειες και μιλάμε για την αποζημίωση πληγέντων παραγωγών. Υπήρχαν αντιδράσεις από τη μεριά των ελαιοκαλλιεργητών, λόγω του υψηλού ασφαλίστρου που προέκυπτε ήδη από αναλογιστική μελέτη και λόγω του φαινομένου της παρενιαυτοφορίας στα ελαιόδεντρα κ.λπ. Ζητήθηκε η απάλειψη των ελαιόδεντρων από τις διατάξεις του άρθρου 71 λόγω ακαρπίας και λόγω της μείωσης του ασφαλίστρου.
Προτείνουμε, λοιπόν, με την εν λόγω τροπολογία να γίνει η προσθήκη της λέξης «φυλλοβόλων» μετά από τις λέξεις «αναμενόμενης παραγωγής», προκειμένου να είναι συγκεκριμένες οι δενδρώδεις καλλιέργειες που θα καλύπτονται.
Κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, οι άνθρωποι αυτοί δίνουν καθημερινά έναν αγώνα στην ύπαιθρο ενάντια στα στοιχεία της φύσης. Τα προβλήματα είναι πολλαπλά. Επιτέλους, πρέπει να δοθεί λύση. Εάν κρίνετε ότι αυτή η τροπολογία δεν δίνει λύση, φέρτε μια άλλη δική σας τροπολογία να την ψηφίσουμε όλοι μαζί για να πάρουν τις αποζημιώσεις. Ένα είναι αυτό.
Το δεύτερο –το οποίο είναι μείζονος σημασίας- είναι το θέμα του γάλακτος. Πάρτε, επιτέλους, μέτρα. Με διαπιστώσεις και με ευχολόγια δεν λύνονται τα προβλήματα.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε τον κ. Ιωάννη Αντωνιάδη, Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.

22 σχόλια:

  1. O ερωτών ερωτησάκιας ξαναρώτησε.... Αυτός δεν καταλαβαίνει τίποτα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν φταις εσύ η φαντασία σου τα φταίει........

      Διαγραφή
    2. Ναι πρέπει να πάρει τα όπλα. Μήπως δεν ξέρετε ποιά είναι η δουλειά του Βουλευτή; Είχαμε τον Στάθη δεν ρωτούσε.Ρωτάει ο Αντωνιάδης ερωτησάκιας. Μου φαίνεται οτι εσύ (9.51) είσαι ασχετάκιας.

      Διαγραφή
    3. 4:52 Εσύ σίγουρα είσαι από τους βολεμένους άσχετους του γραφείου του. Αν περιμέναμε από σένα να μάθουμε την δουλειά του βουλευτή ,θα είμασταν για κλάματα. Ο τίτλος του ΕΡΩΤΗΣΑΚΙΑ του πάει γάντι. Μήπως μπορεί να προβάλλει και τίποτα άλλο;;; Ο καημένος έχει λύσει όλα τα προβλήματα της Φλώρινας με ερωτήσεις και δεν ξέρει τι να κάνει. Όσο για τον Στάθη κρύβε λόγια , καινούργιοι σύμμαχοι είστε.

      Διαγραφή
  3. Καραγκιοζλίκια ,αυτός υποτιμάει τη νοημοσύνη μας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάνεις μεγάλο λάθος. Ξέρεις τι σημαίνει να κάνεις ερωτήσεις;; Να μην παίρνεις απαντήσεις και όλα τα προβλήματα να λύσεις;;; Ο ΕΡΩΤΗΣΑΚΙΑΣ έχει λύσεις...

      Διαγραφή
  4. αν νομιζετε ότι εσεις θα τα καταφέρεται καλυτερα,τι καθεστε και σχολιαζετε? πατε εκει να μας ξελασποσετε!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείς αν μπορούμε να κάνουμε περισσότερες ερωτήσεις από τον ερωτησάκια;;; Γιατί τίποτα άλλο δεν έχει κάνει.

      Διαγραφή
  5. Ο μονος που αξιζει και ειναι καθαρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπραβο ρε Γιαννη επιτέλους απόκτησε και η Φλωρινα και η ύπαιθρος μια φωνη στη Βουλή. Μην ακούς τα κακοχολα σχόλια. Προχωρά και εμεις ο απλός και ταλαιπωρημένος λαός ειμαστε μαζι σου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nίκος Ξανθόπουλος - Μάρθα Βούρτση και κλάαααααμα η κυρία....

      Διαγραφή
    2. Nα προσέχει μήπως ο ταλαιπωρημένος λαός τον πάρει στο κυνήγι.... Πολύ παραμύθι πούλησε...

      Διαγραφή
  7. Οι βαρκάρηδες του Σακουλεύα σε ευγνωμονούν για την λύση που έδωσες στο πρόβλημα τους. Χωρίς τις ερωτήσεις σου δεν θα γινόταν τίποτα. Οι άλλοι από ζήλεια και φθόνο σε αποκαλούν ερωτησάκια. Εσύ συνέχισε , το κεφάλι ψηλά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κύριε Γιάννη να κάνετε καμμιά ερώτηση και για μας τους ελαιοπαραγωγούς της Φλώρινας . Το πρόβλημα μας το γνωρίζετε καλά. Ελπίζουμε σε σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όσο και να σκάτε απο τη ζήλεια σας εσείς οι ανώνυμοι τιποτένιοι του καναπέ να ξέρετε οτι τον Αντωνιαδη δεν τον αγγίζουν αυτα. Αυτος θα συνεχίσει να κανει τη δουλεια του και τις ερωτήσεις του γιατι ευτυχώς ο λαός ψηφίζει και όχι μονο εσείς τα 2-3 παπαγαλάκια που πληρώνεστε για να κάνετε σχόλια και περνετε εντολές απο το αφεντικό σας. Δεν θα βγείτε ποτε στο ξέφωτο γιατι μια ζωη έχετε μάθει να λειτουργείτε σαν αρουραίοι. Σημερα θάβετε τον Αντωνιαδη,αυριο τον επόμενο και ποιος ξέρει ποιον ακομα. Το μονο που καταφέρνετε ειναι να του κάνετε αέρα. Ζήστε λοιπόν στα υπόγεια σας σαν τρωκτικά περιμένοντας το αφεντικό που θα σας ρίξει το ξεροκόμματο. Το φως και η Βουλή ειναι για τους άξιους. Και που ειστε αν χρειαστεί θα κανει ερώτηση και για τους ελαιοπαραγωγούς και για τους βαρκάρηδες του Σακουλεβα και για τους παραγωγούς του ανανά . Αρκεί να ακούγεται η Φλωρινα και ο βουλευτής της . Και φυσικα δεν θα σας ρωτήσει για το τι θα κανει. Εσείς περιοριστειτε στα ανώνυμα σχόλια σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί τόση ταραχή σύντροφε ;;;;; Νευράκια , νευράκια .....

      Διαγραφή
    2. Ο Δήμαρχος σας έδωσε τα παπούτσια στο χέρι και σας τελείωσε. Η συμμαχία με τον Στάθη θα σας βουλιάξει ακόμη περισσότερο.... Όλα τελειώνουν κάποτε δεν χρειάζεται πανικός.

      Διαγραφή
    3. Έχει η Φλώρινα παραγωγούς ανανά;;;;

      Διαγραφή
  10. Μεγάλη καταστροφή υπέστησαν οι βαρκάρηδες του Σακουλεύα. Οι μηχανότρατες κοντεύουν να εξαφανίσουν τον υδάτινο πλούτο, τα αλιεύματα. Επειγόντος μια ερώτηση για το φλέγον ζήτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. O ερωτών ερωτησάκιας ,ρώτησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.