Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Φλώρινα: μια πόλη της ομορφιάς και της τέχνης ή της ρύπανσης;

Στη Φλώρινα, το βορειοδυτικό αυτό σύνορο της Ελλάδας, ο σύγχρονος τρόπος ζωής εναλλάσσεται με την ηρεμία του ρομαντισμού και των πανέμορφων φυσικών τοπίων δημιουργώντας μια εικόνα αντιθέσεων που μαγεύει κι εμπνέει όσους την επισκέπτονται. Η Φλώρινα είναι μια ευλογημένη γη: φυσικές λίμνες, πλούσια πανίδα, αλπικά τοπία. Μια απαράμιλλη γαλλική αρχιτεκτονική που σε συνδυασμό με την ύπαρξη του ποταμού Σακουλέβα δίνουν στην πόλη κάτι από βορειοευρωπαϊκό αέρα. Πεζόδρομοι γεμάτοι ζωή, αρχοντικά, το χιονισμένο Νυμφαίο, η μυρωδιά του φρεσκοκαμμένου ξύλου στα τζάκια τους παγερούς χειμώνες, συνθέτουν την εικόνα μιας πόλης καλοδιατηρημένης, αρχοντικής, που προσφέρει απλόχερα στους κατοίκους της μια ποιότητα ζωής που πολλές άλλες πόλεις θα ζήλευαν.

Είναι όμως αυτή η αλήθεια; Ή μήπως και η Φλώρινα δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τη μεγάλη πλειοψηφία των πόλεων της Ελλάδας να απέχουν πολύ από τους στόχους που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για έναν αειφόρο σχεδιασμό των πόλεων; Παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την ένθερμη υποστήριξη μεγάλου μέρους των πολιτών, η πόλη της Φλώρινας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που αφορούν τόσο τη ρύπανση όσο και την καλαισθησία των σημείων προβολής της πόλης.

Η είσοδος της πόλης δείχνει μια εικόνα εγκατάλειψης, όπου τα εγκαταλελειμμένα και ανεκμετάλλευτα χωράφια μπορεί εύκολα να μετατραπούν σε χωματερές ή τα ξερά χόρτα να προκαλέσουν πυρκαγιά. Μέσα στην πόλη οι κάδοι ανακύκλωσης είναι λίγοι και δεν χρησιμοποιούνται από μεγάλο αριθμό κατοίκων. Αλλά και με τους ήδη υπάρχοντες κάδους ανακύκλωσης τα πράγματα είναι απογοητευτικά. Αρκετοί πολίτες πετούν λάθος υλικά μέσα στους κάδους ανακύκλωσης είτε από άγνοια είτε από αδιαφορία. Αλλά και στους συμβατικούς κάδους η έλλειψη καθαριότητας και η ύπαρξη φθορών αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Απορρίμματα έξω από τους κάδους αλλά και ογκώδη αντικείμενα (π.χ. οικιακές συσκευές κι έπιπλα) εμφανίζονται σε κάθε γωνιά της πόλης, ενώ ερωτηματικά προκαλεί και η διάθεση των νοσοκομειακών αποβλήτων από το νοσοκομείο της πόλης. Οι ακαθαρσίες στα πάρκα και στους δρόμους από τα αδέσποτα αποτελούν σοβαρή αιτία μόλυνσης, ενώ την εικόνα της πόλης αμαυρώνει η έλλειψη καθαριότητας των πεζοδρομίων από το χιόνι κατά τους χειμερινούς μήνες.

Τα σημεία προβολής κάθε πόλης αποτελούν πόλο έλξης για τους ξένους επισκέπτες με την προϋπόθεση να είναι καλοδιατηρημένα. Στην περίπτωση της Φλώρινας η καρδιά της πόλης βρίσκεται στην Πλατεία Μόδη και κοντά στο ποτάμι όπου η εικόνα συχνά είναι αποκαρδιωτική. Απορρίμματα είναι πεταμένα στο ποτάμι, ακαλαίσθητα γκράφιτι «στολίζουν» αρκετά δημόσια κτήρια, ενώ η σκουριά στα κανόνια της Πλατείας Μόδη απαιτούν άμεση επέμβαση των τοπικών αρχών κι ευαισθητοποίηση των κατοίκων.

Συνοψίζοντας, σκοπός του αειφόρου σχεδιασμού μιας πόλης με βάση τις αρχές της οικολογίας είναι η δημιουργία ενός ελκυστικού και λειτουργικού κοινωνικού περιβάλλοντος τόσο για τους κατοίκους, τους εργαζόμενους, όσο και τους δυνητικούς επισκέπτες, που θα προσφέρει καλή ποιότητα ζωής και προστασία του περιβάλλοντος. Για την επίτευξη του στόχου αυτού απαιτείται ενεργοποίηση των τοπικών αρχών και ανάληψη δράσης των πολιτών. Με τις δράσεις αυτές θα αναδειχθούν τα προβλήματα και θα αποδειχθεί πως η συνεργασία και η συμμετοχή των πολιτών αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη βιώσιμης διαχείρισης των απορριμμάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος εν γένει.

Συντάκτες
Ποτσίκας Βασίλης
Γκιγκόπουλος Δημήτρης
Σιώπα Γεωργία

7 σχόλια:

  1. OI polites tha alaksoun sigoura oi politikoi distixos OXI toulaxiston autoi pou exoume tin teleftea 7 etia....!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν βλεπω να αναφερεστε και στην περιοχη οπου λειτουργουν η ειναι εγκαταλελλειμενα ορυχεια λιγνιτη ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΙ και πως ζουνε εκει συνανθρωποι μας.
    Η ΑΧΛΑΔΑ ειναι περικυκλωμενη απο ορυχεια στα οποια παραβιαζεται ο Μεταλευτικος κανονισμος καθημερινα,τους εχουν επιταχθει με ΝΟΜΟ οι περιουσιες , καποιοι τα κονομανε και οι κατοικοι καταστρεφονται οικονομικα απολυονται οποτε θελουν οι εργοδοτες να εκβιαζουν και και και...
    Στην ΒΕΥΗ και ΚΛΕΙΔΙ εχουν σκαψει την γη και τα εχουν εκγαταλειμενα ετσι για να φαινεται πως λειτουργει το συστημα και αν υπολογιζουν τους κατοικους.
    Θελουν λιγνιτη? ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΜΕΤΟΙΚΗΣΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ.
    Διαφορετικα δεν υπαρχει σεβασμος στους κατοικους ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ ΑΣ ΜΗΝ ΠΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ εύστοχη η παρατήρηση του 1239 Φλώρινα δεν είναι μόνο ο αστικός χάρτης της πόλης. Η Αχλάδα είναι το περισσότερο επιβαρυμένο μέρος στον Δήμο μας , από αποψης καταστροφής του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων.Για την Αχλάδα η οποία έχει υποστεί περιβάλλον και άνθρωποι τα πάνδεινα ουδείς ασχολήθηκε , ούτε περιβαλλοντολόγοι,ούτε οικολόγοι, ούτε πουρναρολόγοι , ούτε κάν "
    ευαισθητοποιημένοι φυσιοδίφες". Ο λόγος είναι εμφανέστατος από το γεγονός ότι τα ίδια Μεγαλοεργολαβικά-Μεγαλοκατασκευαστικά συμφέροντα που λυμαίνοντε τα ορυχεία Αχλάδας τα ίδια θέλουν να "βάλουν χέρι" και στην καθαριότητα των πόλεων Δημοτική Καθαριότητα ( Η Ανακύλωση είναι ήδη στα χέρια ιδιωτικής εταιρίας από χρόνια με έδρα την Κοζάνη ). ¨Οσο για τα τρία άτομα που έγραψαν το παρον κείμενο "πρώτα Φλώρινα σε στολίζω και μετά σε βρομίζω" μου είναι άγνωστα σαν Φλωρινιώτης .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ας θέσω κάποια ερωτήματά:.Για την ομολογουμένως έλλειψη μπλέ κ γκρί καδων: Πόσα χρήματα κ γιατί δαπανήθηκαν στους στυλατους υπόγειους ηλεκτρονικούς κάδους μαζί με το εφάπαξ κόστος συντήρησής κ περιφερειακών μηχανημάτων συλλογής τους ? Και πόσοι νέοι καδοι θα μπορούσαν να αποκτηθούν με τα χρήματα αυτα? Για την γνώση κανόνων ανακύκλωσης μιλάμε καθαρά για επίπεδο παιδείας ας μη κρυβόμαστε, και τους μεγάλους σε ηλικία δε μπορούμε να τους θίξουμε γιατί το 50% από αυτους δεν τελείωνε το γυμνάσιο μέχρι τα τέλη της 10ετίας του '80, οπότε ας θίξουμε τους νεότερους οι οποίοι όσοι κατάφεραν να σπουδάσουν κατα μεγάλη πλειοψηφία έφυγαν από τη πόλη.. Όσο για τα παιδιά που είναι στα σχολεία τι να μάθουν όταν κλείνουν τα σχολεία στη φλώρινα ακόμη κ με θερμοκρασία 0-5???!!! (που θεωρείται καλοκαίρια για χειμώνα φλώρινας). Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτής της πόλης ήταν και θα είναι η διχόνοια!!! Κλασική περίπτωση ο φίλος ποιό πάνω με την ερώτηση "τα τρία ονόματα μου είναι άγνωστα" μα γιαυτό το λόγο και η πόλη σου φίλε μου θα μείνει αγνωστη σε αυτους τους "ξένους" όπως αφήνεις να εννοηθεί..!!!-ΜΌΝΟ ΜΝΗΜΌΝΙΑ- -ΚΑΜΊΑ ΕΛΠΊΔΑ-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 918 μήπως έχεις τρικυμια στο κρανίο ; Τι μπούρδες αράδιασες ; Μήπως είσαι του"πανεπιστημίου μπρόκολων βρυξελών" ; Πρόσεχε γιατί θα χάσεις και τα μπρόκολα και εμείς τα λογικά μας με τις μπούρδες που μας αράδιασες...

      Διαγραφή
  5. Η εργασία των φοιτητών αφορα την ΠΟΛΗ της Φλώρινας και όχι την ΕΥΡΥΤΕΡΗ περιοχή! Είχε ως θέμα τις ομορφιές της πολης και την ρύπανση της απ οτι κατάλαβα! Εσείς γιατί γράφετε για την μόλυνση του περιβάλλοντος στο ορυχείο της Αχλάδας,των Αναργύρων κτλ? Δεν γράφουν για τον νομο,γράφουν για την πόλη! Αν κάποιος απο εσάς θέλει τόσο πολύ να ενδιαφερθει για το ορυχεία της Αχλαδας,ας γράψει ενα κείμενο,ας τραβήξει φωτογραφίες και ας το ανεβάσει επώνυμα στο site αυτό ή σε κάποια εφημερίδα για παράδειγμα! Γιατί δεν θεωρώ πρέπον να κρυβομαστε πίσω απο την ανωνυμία μας και να σχολιαζουμε εργασίες φοιτητών που δεν καλύπτουν τις αναγκες μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.