Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Ανοιχτό Δ.Σ. των Σαρακατσάνων στη Φλώρινα, με σκοπό την οργάνωση του χορευτικού τους

Ο νεοσύστατος Σύλλογος Σαρακατσαναίων Δυτικής Μακεδονίας διοργάνωσε ανοιχτή μουσική εκδήλωση σε στενό παραδοσιακό κύκλο, με σκοπό την ψηλάφιση - εξεύρεση του κατάλληλου χορευτικού δυναμικού της περιοχής, για τη δημιουργία τοπικού χορευτικού του τμήματος!
Μια εκδήλωση μακριά από μείζονα δημοσιότητα, λόγω των εξ αρχής ατελειών που εύλογα υπάρχουν σε τέτοιες περιπτώσεις, που δεν μαζεύτηκαν για να παρουσιάσουν αλλά μόνο να οργανωθούν!
Ήταν δηλαδή μουσική εκδήλωση οργάνωσης, που δεν χάσανε ευκαιρία και μερικοί φίλοι!
Για όσους γνωρίζουν το εγχείρημα της εξαρχής και εκ του μηδενός προσπάθειας δημιουργίας χορευτικού τμήματος κατανοούν ότι πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, ειδικά σε περιοχή ορεινών βοσκοτόπων, όπου κατοικούν μόνιμα σήμερα εξαιρετικά ολιγάριθμοι σαρακατσάνοι!
Το εγχείρημα θέλει πολλά, γνώστες χορευτές, στολές κλπ.
Για το σκοπό αυτό προσήλθε στη Φλώρινα αφιλοκερδώς ο γνωστός τραγουδιστής κ. Δημήτρης Χατζηπλής , μετά ορχήστρας του, προκειμένου να συνεισφέρει στο μουσικό κομμάτι εκμάθησης και παρακίνησης των παρισταμένων, κυρίως νέων και φοιτητών!
Μεγάλο μπράβο στον άνθρωπο που τιμάει τον τόπο που γεννήθηκε!
Παράλληλα, προκειμένου να γίνουν μουσικές δοκιμές στη συμμετοχή ποιμενικής φλογέρας σε μελλοντικές, προσφέρθηκε ορεινός τοπικός ποιμένας στο επάγγελμα, ο κ. Μπασούρης Αλέξανδρος, αυτοδίδακτος στη φλογέρα (από οικογένεια με τοπική ποιμενική συνεισφορά στο τσελιγκάτο των Φαρμακαίων του Βόρρα, που συνεχίζουν σήμερα το ευλογημένο ποιμενικό επάγγελμα), με την προσκόμιση μάλιστα και ποικιλίας κουδουνιών, για κατάλληλη ποιμενική μουσική υπόκρουση!!!
Το οργανωτικό γλέντι όλου του φάσματος της χοροδιδασκαλίας και παρακίνησης κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, με τη συμμετοχή (ειδικά μετά τις 10 το βράδυ) και λοιπόν τοπικών χορευτών τμημάτων γνωστού τοπικού χοροδιδασκάλου Γιάννη Κωνσταντίνου, όπου στην κυριολεξία σε στενό χορευτικό κύκλο «κάηκε το πελεκούδι» και με δύσκολα χορευτικά κομμάτια, όπως κάτσες, κτσάδικους, γυναικείους χορούς κλπ.
Συμμετείχαν μαζί με τους φοιτητές και τα μέλη του ΔΣ εκτός από τον Πρόεδρο και τα μέλη ΔΣ και ειδικά ο Σπύρος Σιαμέτης και τα αδέλφια Τιμπλαλέξη Παναγιώτης και Κατερίνα!
Τηρήθηκε απαρέγκλιτα το άγραφο παλιακό έθιμο του κεφιού, μετά τους χορούς να τραγουδούν όλοι μαζί τον τραγουδιστή, και ιδιαίτερα ο τοπικός Πρόεδρος Κώστας Μπομπότας, που πήρε , δεύτερο μικρόφωνο μαζί με τον τραγουδιστή, τις πρώτες πρωινές ώρες!
Για την ιστορία στο κλαρίνο Ζιάκος Γιάννης, β κλαρίνο ο νεαρός 17ρης Γιώργος Παρασκευάς, λαούτο Ασ. Ριζούλης και βιολί Σ. Παπαρούνας.



Πηγή: stauraetosflorinas.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.