Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Διεθνής συνάντηση εργασίας στις Πρέσπες για το πλέον απειλούμενο είδος αιλουροειδούς στην Ευρώπη: τον Βαλκανικό λύγκα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στην Πρέσπα η διήμερη (2 και 3 Φεβρουαρίου 2016) διαβαλκανική συνάντηση εργασίας με θέμα το παρόν και το μέλλον του λύγκα στα Νότια Βαλκάνια.
Η συνάντηση συνδιοργανώθηκε από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Καλλιστώ, PPNEA (Αλβανία) και MES (πΓΔΜ), και συμμετείχαν σε αυτή εκπρόσωποι της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, και των παρακάτω Φορέων Διαχείρισης: Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, Στενών και Εκβολών Ποταμών Καλαμά-Αχέροντα. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να συστηματοποιήσουν τη συνεργασία τους με βασικό σκοπό την περαιτέρω έρευνα και με τελικό στρατηγικό στόχο τη συνολική ανάκαμψη του πληθυσμού του Βαλκανικού λύγκα στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.
Ο λύγκας είναι ένα από πέντε μεγάλα σαρκοφάγα θηλαστικά της Ευρώπης) και με στόχο την προστασία και ανάκαμψη του πληθυσμού του υλοποιείται από το 2006 διαβαλκανικό πρόγραμμα (Balkan Lynx Recovery Project), στο οποίο συμμετείχαν η γερμανική περιβαλλοντική οργάνωση ΕuroNatur, η ελβετική περιβαλλοντική οργάνωση για τα μεγάλα θηλαστικά ΚΟRΑ, το Νορβηγικό ερευνητικό ινστιτούτο NINA και οι ΜΕS και PPNEA. Δύο από τα βασικότερα αποτελέσματα αυτού του προγράμματος είναι ότι -βάσει γενετικών αναλύσεων- ο λύγκας στα ΝΔ Βαλκάνια αποτελεί ξεχωριστό υποείδος, τον Βαλκανικό λύγκα (Lynx lynx balcanicus), ενώ ο πληθυσμός του είναι πλέον πάρα πολύ μικρός και φθάνει γύρω στα 28-30 άτομα. Το εξαιρετικά μικρό μέγεθος του πληθυσμού του τον κατατάσσει πλέον στα «κρισίμως κινδυνεύοντα» (IUCN Red List of Threatened Species) .
Στις περιοχές της Αλβανίας και της πΓΔΜ η παρουσία του Βαλκανικού λύγκα είναι επιβεβαιωμένη εδώ και αρκετά χρόνια. Όσον αφορά στην Ελλάδα, αν και υπάρχουν αξιόπιστες μαρτυρίες και ευρήματα από ανεξάρτητους ερευνητές, η παρουσία του λύγκα δεν έχει ακόμη πλήρως επιβεβαιωθεί. Στο πλαίσιο της συνάντησης, εκπρόσωποι των οργανώσεων MES και PPNEA παρουσίασαν αναλυτικά την κατάσταση του είδους στα Βαλκάνια και τις μεθοδολογίες παρακολούθησης που εφαρμόζουν, ενώ συνεργάτες της Καλλιστώς) αναφέρθηκαν στα στοιχεία που έχουμε για το λύγκα στην Ελλάδα. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες έγινε διεξοδική συζήτηση για τις μεθόδους παρακολούθησης και καταγραφής του είδους, ανταλλάχθηκε επιστημονική πληροφορία και τεχνογνωσία και ακολούθησε εφαρμογή των διαφόρων μεθόδων στο πεδίο. Όλοι οι συμμετέχοντες, τόσο από τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις όσο και από τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, συμφώνησαν να συνεχίσουν τον γόνιμο διάλογο για την μελέτη και την διαχείριση του Βαλκανικού λύγκα με τελικό σκοπό τη συνολική ανάκαμψη του πληθυσμού του.

3 σχόλια:

  1. gia pigente stis prespes stn sfika k tha dite an exi Lingas i oxi... alla toso kserete toso lete

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ελπιδοφόρα η συνάντηση, όμως για να ξαναδούμε τον λύγκα στα βουνά μας απαιτούνται δραστικά μέτρα όπως απαγόρευση του κυνηγιού στην οροσειρά του Περιστερίου και περιορισμός στην κίνηση οχημάτων στην ίδια περιοχή, ενέργειες που έχουν πολιτικό κόστος και δεν μας έχει συνηθίσει η ελληνική πολιτεία. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει εκεί (βλέπε αιολικό πάρκο, συλλήψεις λαθροθήρων, διανοίξεις ορεινών δρόμων κλπ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.