Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Ερώτηση βουλευτών της Ν.Δ. για την κεφαλαιοποίηση των οφειλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης κατέθεσαν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο Στάθης Κωνσταντινίδης, αναφορικά με την «ανάγκη για άμεση κεφαλαιοποίηση των οφειλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Αναλυτικά η ερώτηση:

Σε ασφυκτικά αδιέξοδα έχουν οδηγηθεί την τελευταία τετραετία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στους Νομούς της Κεντροδυτικής Μακεδονίας. Αιτία, όπως καταγγέλλουν τα τοπικά Επιμελητήρια, η παρατεταμένη ύφεση, με συνέπειες τη δραματική μείωση του τζίρου και τη σημαντική αύξηση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων -ιδιαίτερα των ληξιπρόθεσμων - που έχουν οδηγήσει σε «λουκέτα» και σε απώλειες θέσεων εργασίας και πολύτιμων πόρων για την αγορά και την τοπική οικονομία.
Παράλληλα και ως φυσικό επακόλουθο, ο ΟΑΕΕ έχει παρουσιάσει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας, που οδηγούν σε αδιέξοδο το ασφαλιστικό σύστημα κάλυψης των εμπόρων. Συνεχώς δε, πληροφορούμαστε το ενδεχόμενο εντατικοποίησης των ελέγχων στους επιχειρηματίες που οφείλουν τις εισφορές τους, όχι επειδή δεν θέλουν αλλά επειδή βρίσκονται σε αυταπόδεικτη αδυναμία.
Οι συλλογικοί φορείς τους, με την υποστήριξη και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, έχουν καταθέσει προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ολοκληρωμένη πρόταση για την κεφαλαιοποίηση των οφειλών τους προς τον ΟΑΕΕ. Αφορά στην προστασία και επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και ζητεί μεταξύ άλλων:
• Καθιέρωση μίας «πραγματικής» κεφαλαιοποίησης των μέχρι σήμερα ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ που θα περιλαμβάνει όλες τις οφειλές σε ενιαίο κεφάλαιο, καθώς επίσης τις κάθε είδους προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις.
• Υποχρέωση άμεσης επανέναρξης καταβολής τρεχουσών εισφορών από τους οφειλέτες που κάνουν χρήση της κεφαλαιοποίησης, με παροχή δικαιώματος για ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης.
• Ενεργοποίηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους οφειλέτες (και τις
οικογένειες τους) που μετέχουν στην κεφαλαιοποίηση, με άμεση θεώρηση των
ατομικών ασφαλιστικών βιβλιαρίων υγείας.
• Κατά την συνταξιοδότηση, μετατροπή της κεφαλαιοποιημένης οφειλής σε ασφαλιστικό
χρόνο με τελική επιλογή εξαγοράς ή μειωμένης σύνταξη, η οποία δεν δημιουργεί
ταμειακό έλλειμμα στον Οργανισμό. Η πρόταση στηρίζεται επάνω στην αρχή ότι ο
ασφαλισμένος, ως συνταξιούχος, θα εισπράξει τελικά την αναλογία αυτών που έχει
δώσει προς τον ΟΑΕΕ.
• Αποποινικοποίηση των οφειλών στον ΟΑΕΕ, δεδομένου ότι ο ΟΑΕΕ είναι ταμείο
αυτοαπασχολούμενων και οι εισφορές δεν είναι παρακρατούμενες όπως αυτές του ΙΚΑ.

Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Αν προτίθεται να ικανοποιήσει το αίτημα για κεφαλαιοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ που θεωρείται ως απαραίτητη προϋπόθεση για διέξοδο και ριζική λύση στο μεγάλο πρόβλημα ενός μεγάλου κλάδου που δοκιμάζεται από τις σημερινές οικονομικές συγκυρίες που, ώστε να μπει τέλος στην συνεχή αύξηση των οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές, στα αλλεπάλληλα λουκέτα μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην καθημερινή διόγκωση της ανεργίας.

4 σχόλια:

  1. ΚΥΡΙΕ, ΨΗΦΙΣΕΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΩΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ. ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στάθη άστο δεν σε σώνει τίποτα,είσαι τελειωμένος. Τα ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ και το ανύπαρκτο έργο σου εδω πληρωνονται. Οι εκλογές έρχονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μονο αυτό? Δεν θα ψηφίσει τον φόρο ακινήτων και ουσιαστικά την δήμευση των σπιτιών μας? Δεν θα ψηφίση την άρση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικλια? Στάθης Ναισεολίδης. Ο "προστάτης" των συμφερόντων των Φλωρινιωτών. Δόξα και τιμή στο παληκάρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ

    μας ετοιμάζει και δικό του υποψήφιο Δήμαρχο, έτσι ακούγεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.