Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Στη Φλώρινα οι περιφερειακές εκδηλώσεις του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Στις 27, 28 και 29 Νοεμβρίου 2013 ξεκινούν στην πόλη μας οι Περιφερειακές Εκδηλώσεις του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Οι ταινίες θα προβάλλονται στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλώρινας σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου
20:00 (τελετή έναρξης)
20.30 Köksüz [Σπίτι κανενός] (81’)

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου
20:00 Las làgrimas [Τα δάκρυα] (66’)
21:15 Odumiranje [Εξαφάνιση] (109’)

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου
20:00 Η τελευταία φάρσα (83΄)
21:30 Ο προφήτης (105’)

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Αναλυτικό πρόγραμμα

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

20:00: Τελετή έναρξης
20:30: Köksüz [Σπίτι κανενός] (Ντενίζ Ακτσάι, Τουρκία, Έγχρωμο, Διάρκεια: 81')
Μετά το θάνατο του συζύγου της, η Νουρτζάν μένει ολομόναχη με τη μεγάλη της κόρη, Φεριντέ, και δυο μικρά παιδιά, τον Ιλκέρ και την Εζγκέ. Η Φεριντέ, που είναι μεγαλύτερη, πρέπει να αναλάβει το ρόλο του πατέρα. Η Νουρτζάν, που είναι ήδη σε μεγάλη ανάγκη, εκμεταλλεύεται αυτήν την κατάσταση και σχεδόν αντικαθιστά τον μακαρίτη με τη Φεριντέ, αναθέτοντάς της όλες τις ευθύνες. Ο Ιλκέρ, αφοσιωμένος στον πατέρα του ως μοναχογιός, αντιδρά έντονα όταν η Φεριντέ αναλαμβάνει τα ηνία, κι αποξενώνεται από την οικογένεια. Η Εζγκέ, ως έφηβη που χρειάζεται την οικογένειά της περισσότερο από ποτέ, είναι ανήμπορη να πλησιάσει τη μητέρα της ή την αδελφή της, αφού και οι δυο τους την αγνοούν, παραδομένες στο δράμα τους. Προσπαθεί να κάνει αισθητή την παρουσία της, να γίνει μέλος της οικογένειας, να «ανήκει»... Τα πράγματα στο σπίτι αλλάζουν όταν η Φεριντέ, που έχει λυγίσει από τα βάρη, δέχεται την πρόταση του Γκιουλαγά κι αποφασίζει, ως διέξοδο, να τον παντρευτεί. Η ιστορία τεσσάρων χαρακτήρων που αδυνατούν να ξαναγίνουν οικογένεια μετά από μια απώλεια που καταστρέφει τις ζωές τους μέρα με τη μέρα.

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

20:00: Las làgrimas [Τα δάκρυα] (Πάμπλο Δελγάδο Σάντσες, Μεξικό, Έγχρωμο, Διάρκεια: 66')
Τα αδέλφια Φερνάντο και Γκαμπριέλ ζουν σε μια διαλυμένη οικογένεια. Ο θυμός και η θλίψη που δεσπόζουν στο σπίτι τούς κάνει να το σκάσουν για ένα Σαββατοκύριακο στο δάσος. Ο Γκαμπριέλ θα γίνει μάρτυρας της αυτοκαταστροφής του μεγαλύτερου αδελφού του.

21:15: Odumiranje [Εξαφάνιση] (Μίλος Πούσιτς, Σερβία-Ελβετία, Έγχρωμο, Διάρκεια: 109')
Ο Γιάνκο επιστρέφει στον τόπο του, ένα χωριό στο τέρμα Θεού, μετά από αρκετά χρόνια διαμονής στο Βελιγράδι, όπου δούλευε σκληρά για λίγα χρήματα. Το ορεινό χωριό του είναι στα πρόθυρα της εγκατάλειψης, κι έτσι ο Γιάνκο σκοπεύει να πουλήσει τη γη του και να φύγει στην Ελβετία, πιστεύοντας πως εκεί επιτέλους θα γλιτώσει από τα οικονομικά προβλήματα και θα βρει μια θέση στον ήλιο. Η μοναχική μητέρα του, η Μιλίτσα, 50 ετών, έτρεφε για πολύ καιρό την ελπίδα πως ο Γιάνκο θα επέστρεφε με μια σύζυγο και θα έκανε εκεί οικογένεια. Θα κάνει λοιπόν τα πάντα για να του αλλάξει γνώμη. Ο Στραχίνγια, ένας μοναχικός κάτοικος του έρημου χωριού, ιδεαλιστής, με φοβερή δύναμη και θέληση για ζωή, βοηθά τη Μιλίτσα. Μετά τον τραγικό θάνατο του γιου του, έκλεισε την ταβέρνα που διατηρούσε, η κόρη του έγινε αλκοολική και η γυναίκα του έπαψε να του μιλά. Παρότι η Μιλίτσα θα βάλει τα δυνατά της να μεταπείσει τον Γιάνκο να μείνει και να δουλέψει τη γη του, και παρότι ο Στραχίνγια θα του προτείνει να ξανανοίξουν μαζί την ταβέρνα και να μοιράζονται τα κέρδη, ο Γιάνκο δεν θα εγκαταλείψει το σχέδιό του. Είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει το μέλλον του – ακόμα και να πουλήσει τον τάφο του πατέρα του.

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

20:00: Η τελευταία φάρσα (Βασίλης Ραΐσης, Ελλάδα, Έγχρωμο, Διάρκεια: 83')
Τέσσερις νέοι επιστήμονες έχουν ένα περίεργο «χόμπι»: Να κάνουνε φάρσες-αποκαλύψεις σε μέντιουμ, πνευματιστές κ.λ.π. Ένας από αυτούς μπαίνει στην ομάδα ενός ψευδο-θεραπευτή ώστε να αποκαλύψει την απατεωνιά. Εκεί όμως, τα πράγματα δεν θα πάνε όπως τα είχε σχεδιάσει...

21:30: Ο προφήτης (Δημήτρης Πούλος, Ελλάδα, Έγχρωμο, Διάρκεια: 105')
Κατά τη διάρκεια του πιο αιματηρού πόλεμου στην ιστορία της ανθρωπότητας, ένας στρατιώτης καταφτάνει σ’ ένα εγκαταλειμμένο μοναστήρι αναζητώντας τον πατέρα του. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί, του γεννάται η υποψία πως οι ειρηνιστές επισκέπτες του χώρου ίσως γνωρίζουν κάτι για τον πατέρα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.