Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Για τους τυχερούς που είναι γεννημένοι από το 1950 έως το 1985

Χρονογράφημα – Μέρος Α’

Γράφει ο Planit Tr

H αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πώς καταφέραμε να επιβιώσουμε. Είμαστε μια γενιά σε αναμονή: ..Περάσαμε την παιδική μας ηλικία περιμένοντας... Έπρεπε να περιμένουμε δύο ώρες μετά το φαγητό πριν κολυμπήσουμε, δύο ώρες μεσημεριανό ύπνο για να ξεκουραστούμε και τις Κυριακές έπρεπε να μείνουμε νηστικοί όλο το πρωί για να κοινωνήσουμε. Ακόμα και οι πόνοι περνούσαν με την αναμονή. Κοιτάζοντας πίσω, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί...
Εμείς ταξιδεύαμε σε αυτοκίνητα χωρίς ζώνες ασφαλείας και αερόσακους. Κάναμε ταξίδια 10 και 12 ωρών, πέντε άτομα σε ένα Φιατάκι και δεν υποφέραμε από το «σύνδρομο της τουριστικής θέσης». Δεν είχαμε πόρτες, παράθυρα, ντουλάπια και μπουκάλια φαρμάκων ασφαλείας για τα παιδιά... Ανεβαίναμε στα ποδήλατα χωρίς κράνη και προστατευτικά, κάναμε ωτο-στοπ, καβαλάγαμε μοτοσικλέτες χωρίς δίπλωμα. Οι κούνιες ήταν φτιαγμένες από μέταλλο και είχαν κοφτερές γωνίες.
Ακόμα και τα παιχνίδια μας ήταν βίαια.
Περνάγαμε ώρες κατασκευάζοντας αυτοσχέδια αυτοκίνητα για να κάνουμε κόντρες κατρακυλώντας σε κάποια κατηφόρα και μόνο τότε ανακαλύπταμε ότι είχαμε ξεχάσει να βάλουμε φρένα.
Παίζαμε «μακριά γαϊδούρα» και κανείς μας δεν έπαθε κήλη ή εξάρθρωση.. Βγαίναμε από το σπίτι τρέχοντας το πρωί, παίζαμε όλη τη μέρα και δεν γυρνούσαμε στο σπίτι παρά μόνο αφού είχαν ανάψει τα φώτα στους δρόμους. Κανείς δεν μπορούσε να μάς βρει.
Τότε δεν υπήρχαν κινητά. Σπάγαμε τα κόκαλα και τα δόντια μας και δεν υπήρχε κανένας νόμος για να τιμωρήσει τους «υπεύθυνους» Ανοίγανε κεφάλια όταν παίζαμε πόλεμο με πέτρες και ξύλα και δεν έτρεχε τίποτα.
Ήταν κάτι συνηθισμένο για παιδιά και όλα θεραπεύονταν με λίγο ιώδιο ή μερικά ράμματα.. Δεν υπήρχε κάποιος να κατηγορήσεις παρά μόνο ο εαυτός σου. Είχαμε καυγάδες και κάναμε καζούρα ο ένας στον άλλος και μάθαμε να το ξεπερνάμε.
Τρώγαμε γλυκά και πίναμε αναψυκτικά, αλλά δεν ήμασταν παχύσαρκοι. Ίσως κάποιος από εμάς να ήταν χοντρός και αυτό ήταν όλο. Μοιραζόμασταν μπουκάλια νερό ή αναψυκτικά ή οποιοδήποτε ποτό και κανένας μας δεν έπαθε τίποτα. Καμιά φορά κολλάγαμε ψείρες στο σχολείο και οι μητέρες μας το αντιμετώπιζαν πλένοντάς μας το κεφάλι με ζεστό ξύδι...
Δεν είχαμε Playstations, Nintendo 64, 99 τηλεοπτικά κανάλια, βιντεοταινίες με ήχο surround, υπολογιστές ή Ιnternet.
Εμείς είχαμε φίλους...όπως ο κολλητός μου ο Νίκος ο Μαλάμας(δάσκαλος σήμερα ) μέγας παίχτης στο ποδόσφαιρο που με νευρίαζε όταν έτρωγα γκολ από αυτόν στο δικό μας γήπεδο στο λεγόμενο "φουρνέλο" πίσω από το σημερινό Ωδείο όπου εκεί γινότανε τα μεγάλα παιχνίδια με τις άλλες γειτονίες το δικό μας "Μαρακανά"… όλη μέρα σχεδιάζαμε πως θα κερδίσουμε την γειτονιά που θα ερχόταν να μας αντιμετωπίσει...
Κανονίζαμε να βγούμε μαζί και βγαίναμε. Καμιά φορά δεν κανονίζαμε τίποτα, απλά βγαίναμε στο δρόμο και εκεί συναντιόμασταν για να παίξουμε κυνηγητό, κρυφτό, η να πάμε να κλέψουμε καμιά φράουλα η κανένα μήλο από τις αυλές τις γειτονιάς ... μέχρι εκεί έφτανε η τεχνολογία.
Περνούσαμε τη μέρα μας έξω, τρέχοντας και παίζοντας. Φτιάχναμε παιχνίδια μόνοι μας από ξύλα. Χάσαμε χιλιάδες μπάλες ποδοσφαίρου.
Πίναμε νερό κατευθείαν από τη βρύση, όχι εμφιαλωμένο, και κάποιοι έβαζαν τα χείλη τους πάνω στη βρύση.
Κυνηγούσαμε σαύρες και πουλιά με αεροβόλα στην εξοχή, παρά το ότι ήμασταν ανήλικοι και δεν υπήρχαν ενήλικοι για να μας επιβλέπουν.
Πηγαίναμε με το ποδήλατο ή περπατώντας μέχρι τα σπίτια των φίλων και τους φωνάζαμε από την πόρτα. Φανταστείτε το! Χωρίς να ζητήσουμε άδεια από τους γονείς μας, ολομόναχοι εκεί έξω στο σκληρό αυτό κόσμο! Χωρίς κανέναν υπεύθυνο! Πώς τα καταφέραμε;
Τι να πρωτοθυμηθώ από τους χειμώνες της Φλώρινας στις κατηφόρες του παιδικού,του Νοσοκομείου ...περιμέναμε οι δάσκαλοι μας να πουν ότι δεν θα έχουμε σχολείο και εμείς όλο χαρά με τις σάινες χανόμασταν στις κατηφόρες ...(τότε τα αμάξια ήταν πολύ λίγα).
Στα σχολικά παιχνίδια συμμετείχαν όλοι και όσοι δεν έπαιρναν μέρος έπρεπε να συμβιβαστούν με την απογοήτευση. Κάποιοι δεν ήταν τόσο καλοί μαθητές όσο άλλοι και έπρεπε να μείνουν στην ίδια τάξη. Δεν υπήρχαν ειδικά τεστ για να περάσουν όλοι…
Τι φρίκη! Κάναμε διακοπές τρεις μήνες τα καλοκαίρια και περνούσαμε ατέλειωτες ώρες στην παραλία της Μάλτσκας χωρίς αντηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας 30 και χωρίς μαθήματα ιστιοπλοΐας, τένις ή γκολφ…
Φτιάχναμε όμως φανταστικά κάστρα στην άμμο και ψαρεύαμε με ένα αγκίστρι και μια πετονιά.
Ρίχναμε τα κορίτσια κυνηγώντας τα για να τους βάλουμε χέρι, όχι πιάνοντας κουβέντα σε κάποιο chat room και γράφοντας ; ) : D : P
Είχαμε ελευθερία, αποτυχία, επιτυχία και υπευθυνότητα και μέσα από όλα αυτά μάθαμε και ωριμάσαμε.
Τελικά ως συμπέρασμα μπορούμε να πούμε πως είχαμε την τύχη να μεγαλώσουμε σαν παιδιά...!!!!!!
Αναρωτιέμαι όμως βλέποντας τα σημερινά δεδομένα θα ξαναέρθουν τέτοια χρόνια; Θα μπορέσουν άραγε οι σημερινοί πιτσιρικάδες να νιώσουν έστω και το 10% από αυτά που χαρήκαμε εμείς;

ΥΓ: θα επανέλθω σύντομα συνεχίζοντας με το δεύτερο μέρος του Χρονογραφήματος μου ...

21 σχόλια:

  1. kala.... filos klemeno....siga pou einai diko tou xronografima..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έχουμε διαβάσει εδώ και κάτι χρόνια πριν το χρονογράφημά .....ΣΟΥ.

      Διαγραφή
    2. και γιατι να μην ειναι δηλαδη?? δεν γραφει κατι εξεζητημενο απλα παραθετει τα οσα περασε και αυτος και οι περισσοτεροι της γενιας αυτης ...ο καθενας μας νομιζω που μεγαλωσε στην περιοχη θα μπορουσε να το γραψει

      Διαγραφή
  2. ΄Οντως έχει ξαναπαίξει, απλά το εμπλούτισε με λίγο Μάλτσκα και λίγο Νοσοκομείο πιθανόν ο φίλος να κατηγορηθεί για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας αν υποπέσει στην αντίληψη του αληθινού συντάκτη !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το μεγαλύτερο μέρος του "χρονογραφήματός" σου το έχω δει πολλάκις σε κοινοποιήσεις στο facebook. Δεν γνωρίζω τίνος είναι η πατρότητα του κειμένου,πάντως σίγουρα όχι δικιά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΧΙΛΙΟΓΡΑΜΜΕΝΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΔΕΡΦΕ.
    ΕΛΕΟΣ ΜΗΝ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ, ΕΚΤΊΘΕΣΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΟΝΟ Η ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΟΥ ΜΑΛΑΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΙΑ ΣΟΥ.
    Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΑΙΧΤΑΡΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. προσθέτει και δικά του βιωματικά στοιχεία. Μπράβο Τρύφωνα.

    Λάζαρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μόνο το ΥΓ είναι δικό του χαχαχαχαχα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κλεμμενο μεν ,αλλα λέει αλήθειες για το πως εχουν γίνει οι σημερινοι γονείς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παλιές καλές εποχές!!!!! Όλα αυτά που περιέγραψες τα έζησα και τα νοσταλγώ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. http://liondani.blogspot.gr/2008/07/1985.html?m=1

    Καντε μια αναζητηση πριν δημοσιευσετε κατι παρακαλω.
    Χανετε σε αξιοποιστια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. πρόσθεσε τη λέξη Μάλτσκα, και τη λέξη Φλώρινα και αυτόματα βάφτισε το κείμενο "Χρονογραφήματος ΤΟΥ"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. εδώ στα επιστημονικά συνέδρια και διεπιστημονικές ημερίδες, σε πτυχιακές εργασίες αντιγράφουν βιβλιογραφίες και χρησιμοποιούν τον κόπο και την έρευνα άλλων τοπικά έντυπα έχουν ξεγανωθει να αντιγράφουν δελτία τύπου και οι κατα τα άλλα ...επιστήμονες της χαράδρας τα βάζουν ΄με τον Τρύφωνα και τα "πνευματικά δικαιώματα συγγραφέων του διαδικτίου" σας μάραναν το μυαλό.Πόσο ζηλιάρηδες είστε στην Φλώρινα δέν χρειάζεται να το διαφημίσουμε κιόλας....This is xaradroypolis σε όλο σας το "μεγαλείο" ....Τρύφωνα και κάθε "Τρύφωνα" της Φλώρινας έχετε κάθε δικαίωμα να λέτε τις σκέψεις σας δημοσίως...Αστυνομίες λογκοροκρισίας και μπάτσους της σκέψης δέν γουστάρουμε ...Μπράβο Τρύφωνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πωπω!! Πόση κακία ακόμα μπορείτε να βγάλετε; Υπάρχει τέλος;
    Τρύφωνα ok, η αρχική ιδέα δεν είναι δική σου, αλλά όσον αφορά την Φλώρινα, έτσι ακριβώς είναι φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ωραίο το κείμενο, αλλά νομίζω ότι είναι ατυχής ο τίτλος του χρονογραφήματος. Τι σχέση μπορεί να έχει κάποιος που γεννήθηκε το 1950, δηλαδή σημερινός 65άρης, με έναν που γεννήθηκε 35 ολόκληρα χρόνια αργότερα, το 1985, δηλαδή σημερινό 30άρη. Σίγουρα έχουν διαφορετικά βιώματα και έχουν ζήσει διαφορετικές καταστάσεις. Νομίζω, θα ήταν προτιμότερο εάν ο τίτλος έγραφε από το 1970 έως το 1985.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. χανετε το νοημα. Εγω δεν ειμαι απο φλωρινα αλλα ειχα πολλα κοινα επο εκεινα τα χρονια. κοιτατε να κραξετε μονο. μπραβο σας. τι σας νοιαζει ποιος το εγραψε? και να ηταν δικο του παλι θα γκρινιαζατε μιζεροι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μπραβο σας. Καταφερατε και παλι να χασετε το νοημα. Ειμαι απο Θεσσαλονικη και βρηκα πολλα κοινα. Τι σας νοιαζει ποιος το εγραψε? Και δικο του να ηταν παλι θα βρισκατε να γκρινιαξετε, μιζεροι. Μιζεροι και ανωνυμοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.