Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Αγορά πετρελαίου θέρμανσης από τις σχολικές μονάδες

Ο βουλευτής Φλώρινας Θανάσης Γερμανίδης, μαζί με άλλους 11 βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., φέρνουν στη Βουλή με ερώτησή τους, το θέμα της έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών για αγορά πετρελαίου θέρμανσης στα σχολεία. Το πρόβλημα παρουσιάζεται ιδιαίτερα έντονο σε σχολικές μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα όπως για παράδειγμα στη Φλώρινα, στη Νάουσα και στην Κομοτηνή.
Οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ρωτούν εάν τα αρμόδια Υπουργεία θα προχωρήσουν σε έκτακτη επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών, αποκλειστικά για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης, ώστε να καλυφθούν οι άμεσες λειτουργικές ανάγκες των σχολείων. Επίσης επαναφέρουν την πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προκειμένου να εξαιρούνται οι σχολικές επιτροπές από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που έχει επιβληθεί στο πετρέλαιο θέρμανσης, ώστε τα σχολεία να προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης σε πιο χαμηλή τιμή.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Σε απόγνωση βρίσκονται οι σχολικές επιτροπές όλης της χώρας, κυρίως όμως της Βόρειας Ελλάδας, καθώς αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν επαρκώς τις σχολικές μονάδες για αγορά πετρελαίου θέρμανσης. Οι συνεχείς περικοπές στις χρηματοδοτήσεις των Δήμων δεν επιτρέπουν στις σχολικές επιτροπές να χορηγήσουν στα σχολεία τα απαραίτητα χρηματικά ποσά, ώστε να καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες τους.
Με πρόφαση λοιπόν το δημοσιονομικό νοικοκύρεμα η κυβέρνηση καταδικάζει μαθητές και εκπαιδευτικούς να παραμένουν σε κρύες αίθουσες, ενώ ο χειμώνας μόλις τώρα ξεκινάει. Ενώ πέρυσι την ίδια εποχή το Υπουργείο είχε προχωρήσει σε έκτακτη επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών αποκλειστικά για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης στα σχολεία, φέτος δεν έχει προβεί σε ανάλογη κίνηση γεγονός που έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία.
Επιπρόσθετα πρέπει να σημειωθεί ότι τα σχολεία εξακολουθούν να εξαιρούνται της θετικής διάταξης που επιτρέπει σε ασθενείς οικονομικά ομάδες να προμηθεύονται αποφορολογημένο πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτό όμως είναι απαράδεκτο καθώς αναγκάζει τα σχολεία να αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης σε ιδιαίτερα υψηλή τιμή, χωρίς να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε θέρμανση.
Το πρόβλημα παρουσιάζεται ιδιαίτερα έντονο σε σχολικές μονάδες της Βορείου Ελλάδος όπως για παράδειγμα στην Κομοτηνή, την Νάουσα και τη Φλώρινα. Ήδη με απόφαση των δημάρχων Νάουσας και Φλώρινας αναστέλλεται για σήμερα, Τετάρτη 27/11/2013, στους δύο δήμους η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων, λόγω έλλειψης πετρελαίου θέρμανσης. Όπως αναφέρεται στην απόφαση του δημάρχου Νάουσας, τα σχολεία κλείνουν «έχοντας υπόψη τα προβλήματα θέρμανσης των σχολικών μονάδων εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, αλλά και την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, με τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας». Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, μόλις τώρα εγκρίθηκε για τα σχολεία η τρίτη δόση από τις τέσσερις που καταβάλλονται κάθε χρόνο, ωστόσο τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης και των λειτουργικών δαπανών στις 54 σχολικές μονάδες του Δήμου, όπου φοιτούν πέντε χιλιάδες μαθητές. Αντίστοιχα στην Κομοτηνή μόλις χορηγήθηκε η τέταρτη δόση , η οποία όμως κι αυτή είναι μειωμένη κατά 30.000 ευρώ σε σχέση με τα προηγούμενα έτη και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των σχολικών επιτροπών. Στο ίδιο πλαίσιο και η ανακοίνωση του δήμου Φλώρινας που αναφέρει πως μετά από απόφαση του Δημάρχου Φλώρινας, τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμια εκπαίδευσης, σήμερα, Τετάρτη, δεν θα λειτουργήσουν, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που θα επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου.
Επειδή οι μνημονιακές πολιτικές έχουνε οδηγήσει σε οικονομική αποστράγγιση τη δημόσια παιδεία.
Επειδή είναι απαράδεκτο να λειτουργούνε σχολεία χωρίς θέρμανση.
Ερωτώνται οι κ.κ.Υπουργοί:
1. Θα προχωρήσουν τα αρμόδια Υπουργεία σε έκτακτη επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών, αποκλειστικά για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης;
2. Θα προβούν σε επαρκείς χρηματοδοτήσεις των δήμων και των σχολικών επιτροπών, ώστε να καλυφθούν οι άμεσες λειτουργικές ανάγκες των σχολείων;
3. Θα προχωρήσουν σε εξαίρεση των σχολικών επιτροπών από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που έχει επιβληθεί στο πετρέλαιο θέρμανσης, ώστε να σχολεία να προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης σε πιο χαμηλή τιμή;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Καρά Γιουσούφ Αϊχάν
Αμανατίδης Ιωάννης
Κανελλοπούλου Μαρία
Δριτσέλη Παναγιώτα
Ουζουνίδου Ευγενία
Γερμανίδης Αθανάσιος
Αγαθοπούλου Ειρήνη- Ελένη
Αμμανατίδου Ευαγγελία
Γαϊτάνη Ιωάννα
Σταμπουλή Αφροδίτη
Καραγιαννίδης Χρήστος
Ιγγλέζη Αικατερίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.