Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Ημερίδα με θέμα την εξάλειψη της βίας (video)

Στην ημερίδα με θέμα «Η εξάλειψη της βίας» η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλώρινας, συμμετείχε ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος.
Η ημερίδα διοργανώθηκε από τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Φλώρινας, όπου Πρόεδρος είναι η Δημοτική Σύμβουλος κ. Αντιγόνη Λαζαρίδου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών, η οποία έχει καθιερωθεί πλέον η 25η Νοεμβρίου.



Ο κ. Δήμαρχος στο χαιρετισμό του είπε:
«Με μεγάλη μου χαρά σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου στην πρώτη ημερίδα της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων, για την εξάλειψη της βίας.
Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να μιλήσουμε για τη βία εναντίον των γυναικών, ένα κοινωνικό φαινόμενο το οποίο δυστυχώς, αντί να μας εγκαταλείπει με την πάροδο των χρόνων, γίνεται ακόμα πιο έντονο. Η κακή οικονομική κατάσταση και η ανεργία φέρνουν τις γυναίκες πολύ πιο κοντά σε περιστατικά κακοποίησης, αυξάνοντας σημαντικά τα ποσοστά των γυναικών που πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης, ενώ το επίπεδο της εκπαίδευσης δεν φαίνεται να τις προστατεύει από τη βία που ασκείται εναντίον τους
Ενδεικτικά θα σας αναφέρω, ότι από τις 11 Μαρτίου έως και τις 11 Σεπτεμβρίου, η συμβουλευτική γραμμή 15900 για κακοποιημένες γυναίκες, δέχτηκε 2.090 κλήσεις! Οι γυναίκες ή οι οικείοι τους που αναζήτησαν βοήθεια αφορούσαν θύματα που ήταν 77% Ελληνίδες, 11% μετανάστριες, 1% μέλη μειονοτήτων, αλλά και 2% ΑΜΕΑ και 0,5% από κάποια κατηγορία άλλων μειονεκτούντων ατόμων.
Η μεγάλη πλειοψηφία των τηλεφωνημάτων, αφορούσε περιστατικά:
• ενδοοικογενειακής βίας από σύζυγο ή σύντροφο,
• σεξουαλικής παρενόχλησης
• βιασμού,
• άλλων μορφών βίας,
ενώ η ηλικία των γυναικών ξεκινούσε από 15 και ξεπερνούσε τα 65 χρόνια.
Η παρούσα Δημοτική Αρχή, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της είδε ζεστά αυτό το σημαντικό πρόβλημα και για το λόγο αυτό, προχώρησε σε μια σειρά ενεργειών προκειμένου να υπάρχει μια σημαντική βοήθεια προς την προστασία των γυναικών.
Έτσι, υπέγραψε τη χάρτα της ισότητας των φύλων, προέβη στη σύσταση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και ξεκίνησε τις διαδικασίες για τη δημιουργία και λειτουργία στην πόλη της Φλώρινας Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών. Ήδη, ζητήσαμε την πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν σύντομα, ενώ ξεκινήσαμε και τη διαδικασία για την εύρεση του απαραίτητου χώρου. Ευελπιστούμε λοιπόν, σε σύντομο χρονικό διάστημα να το εγκαινιάσουμε και να ξεκινήσει τη λειτουργία του.
Όπως ανέφερε και η κ. Κόλια, στο μήνυμά της για την Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών, οφείλουμε όλοι, από την αίθουσα αυτή να απευθυνθούμε σε όσες γυναίκες υποφέρουν σιωπηλά γιατί δεν τολμούν να μιλήσουν. Τις καλούμε να πάψουν να σιωπούν. Η άσκηση βίας είναι έγκλημα και τιμωρείται σύμφωνα με τον Νόμο.
Οφείλουμε να απευθυνθούμε και σε εκείνες που δεν τολμούν να αποδεχθούν ότι είναι θύματα και να τις καλέσουμε να πάψουν να «βοηθούν» άθελά τους τον θύτη να συνεχίζει να ξεφεύγει από τις ευθύνες του.
Και αυτό γιατί μας αφορά όλους!».

Ακολούθησαν οι ομιλίες, τις οποίες πραγματοποίησαν:
• Η κ. Τσάτσα Ολυμπία, Α’ Αντιπρόεδρος Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Υποψήφια Διδ. Π.Δ.Μ., Ψυχολόγος MSc, Κοινωνική Λειτουργός, με θέμα «Ενδοοικογενειακή Βία και Παιδική Κακοποίηση»,
• Η κ. Βικτωρία Ζιώγα, Ψυχολόγος, επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, με θέμα «Κακοποίηση γυναίκας εντός και εκτός γάμου»,
• Η κ. Βασιλική Μπούλμπου- Πέσιου, Δικηγόρος, με θέμα «Νομοθετικό πλαίσιο προστασίας γυναικών και ανηλίκων κατά της βίας»,
• Η κ. Ξένια Καϊμάρα, MSc Εξελεγκτικής Ψυχολογίας και Δημόσιας Υγείας, Ψυχολόγος στο Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (πρώην Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ) του Γενικού Νοσοκομείου Φλώρινας, με θέμα «Βία στα Άτομα με Αναπηρία… Κι όμως υπάρχει!»,
• Η κ. Βασιλική Παπαθανασίου, με θέμα «Πως αλλάζει μια αγάπη».

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών, ακολούθησε θεατρικό δρώμενο από την παιδική θεατρική σκηνή του Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης» με τίτλο «Καλά, αυτός τέτοιος είναι… ΕΣΥ τι κάνεις;».

Να σημειωθεί, ότι από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, λειτουργεί καθημερινά 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS, η οποία αντιστοιχεί στο νούμερο 15900 και η χρέωση κοστίζει μια αστική μονάδα.
Επίσης, μπορεί όποιος επιθυμεί να επικοινωνήσει και ηλεκτρονικά με τη γραμμή SOS στην ηλεκτρονική διεύθυνση: sos15900@isotita.gr.

2 σχόλια:

  1. Απ' όπου και αν προέρχεται πάντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγνώμη για την παρέμβαση μου,μα θα ήθελα να αναφερθώ οτι η τελευταία ομιλήτρια δεν παρουσιάζεται στο σχετικό βίντεο και είναι εκείνη που μας έκανε να πάρουμε δύναμη οτι όλες οι γυναίκες ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης,Ελληνίδα ή μη ,πρέπει να πάρουμε την ζωή στα χέρια μας και να καταγγείλουμε την οποιαδήποτε κακοποίηση!Να είναι ευλογημένη απο τον Θεό για την ψυχική της δύναμη και ενα μπράβο στο σενάριο ,το οποίο μας διάβασε!Είναι απο τις λίγες που αξίζουν τα ευσημα.Καλή σας ημέρα!!(είμαι μια γυναίκα κακοποιημένη που δεν τολμά να μιλήσει με όνομα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.