Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

«Χρονοκάψουλα – καπιταλισμός – κρίση 2013» στη Μελίτη

Στο πλαίσιο μιας συνεργασίας του 1ου εργαστηρίου του ΤΕΕΤ με το Δημοτικό Σχολείο Μελίτης θα πραγματοποιηθεί ομαδική έκθεση με τίτλο «ΧΡΟΝΟΚΑΨΟΥΛΑ – ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ- ΚΡΙΣΗ 2013» την περίοδο 27 – 11 έως 4-12.
Η έκθεση Χρονοκάψουλα της ομάδας φοιτητών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας, επιδιώκει να παρουσιάσει τη σημασία του κοινωνικού ρόλου της τέχνης και του καλλιτέχνη, ο οποίος μέσα από μια συνειδητή και ειλικρινή εικαστική δράση αλλά και τη συνεργασία και τη συλλογικότητα επιδιώκει να λειτουργήσει και με όρους πολιτικής παρέμβασης. Σε μια περίοδο που η κρίση –οικονομική, κοινωνική, πνευματική, πολιτιστική, αξιακή– λαμβάνει δραματικές και ανεξέλεγκτες διαστάσεις, τα έργα των φοιτητών γίνονται η μαρτυρία, η δυναμική απάντηση και εναντίωση.
Στην έκθεση παρουσιάζονται συνθέσεις που καταγράφουν σκληρές πραγματικότητες, μιλούν για δυσαρμονίες, διχασμούς, αδιέξοδα, τραυματικές εμπειρίες, την τραγικότητα της χρεοκοπημένης προσπάθειας. Οι εικόνες βρίσκονται σε ευθεία αντιστοιχία με ψυχικές και συναισθηματικές καταστάσεις, παρουσιάζουν έναν κόσμο σε ταραχή, αποπροσανατολισμένο και τρομαγμένο με σπασμωδικές αντιδράσεις και συμπεριφορές, ορίζουν τη σκηνή ενός φανταστικού θεάτρου της ανθρώπινης ζωής, αναφέρονται σε νοσηρά φαινόμενα, χρεοκοπημένες ιδεολογίες, βίαιες πολιτικές και πρακτικές που διαλύουν κάθε αίσθηση κοινότητας, καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό, εγκαθιστούν με τον πιο κυνικό και απροκάλυπτο τρόπο το κράτος του φόβου, της απειλής, της απόγνωσης και της διαρκούς ανασφάλειας στην καθημερινή ζωή.
Πρόκειται για «απεικονίσεις» που απευθύνουν και απευθύνονται, επικαλούνται την επικοινωνία και τη συμμετοχή, υπερβαίνουν την παγίδα της συγκινησιακής φόρτισης στοχεύοντας στην ουσία. Η έκθεση λειτουργεί ως ένα κέλυφος, μια φανταστική χρονοκάψουλα που διαφυλάσσει τη μνήμη των πραγμάτων και των αξιών, ταξιδεύει μέσα στον χρόνο, διασώζει τις μικρές, ανώνυμες ιστορίες, τους αγώνες και την αντίσταση των ανθρώπων, αναφέρεται στην ελπίδα και στο μέλλον.
Γιάννης Μπόλης / Ιστορικός Τέχνης

Συμμετέχουν:
Θεοδώρογλου Άννα-Μαρία
Παναγιωτίδου Χριστίνα
Περδικάρη Παναγιώτα
Πιάτου Άννα
Ρούσσου Αγνή
Τσολαρίδης Λάζαρος

Τα έργα θα εκτεθούν στο Δημοτικό Σχολείο Μελίτης από 27 Νοέμβρη έως 4 Δεκέμβρη. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 27 Νοέμβρη στις 20:00.
Αναχώρηση από τα ΚΤΕΛ με λεωφορείο δωρεάν στις 19:00 και 19:15 από τη σχολή, και επιστροφή στις 21:30.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6984504919 (Ρούσσου Αγνή)
6971728752 (Περδικάρη Παναγιώτα)

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Μίσκα, διευθυντή του οκταθέσιου ολοήμερου δημοτικού σχολείου Μελίτης και τα υπεραστικά λεωφορεία ΚΤΕΛ Φλώρινας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.