Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Διατροφή αγροτικών ζώων με φύκια

Η χρησιμοποίηση των φυκιών στη διατροφή των αγροτικών ζώων, αποτελεί στις ημέρες μας μια καινοτομία με παγκόσμιο ερευνητικό ενδιαφέρον. Από σειρά ερευνητικών εργασιών διαπιστώθηκε ότι ορισμένες κατηγορίες φυκιών (πχ σπιρουλίνα), περιέχουν σημαντικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ζωικών προϊόντων και να συμβάλλουν στην ενίσχυση της υγείας του καταναλωτή.
Η κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Διατροφής της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, ξεκίνησε μια σειρά ερευνητικών εργασιών στο αγρόκτημα του Ιδρύματος στη Φλώρινα, με σκοπό τη διερεύνηση των επιδράσεων από την προσθήκη μικρο- και μακροφυκιών ως προσθετικών ουσιών στο σιτηρέσιο παχυνόμενων ορνιθίων, στα παραγωγικά χαρακτηριστικά των ορνιθίων αλλά και σε ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κρέατος. Μεταξύ άλλων διερευνάται εάν οι σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες των φυκιών, είναι δυνατό να περάσουν δια μέσου του ορνιθίου κρέατος στο πιάτο του καταναλωτή συμβάλλοντας στη θωράκιση της υγείας του.
Τα αποτελέσματα της εργασίας αναμένεται ότι θα έχουν σημαντικό πρακτικό ενδιαφέρον, με δεδομένο ότι η χώρα μας με το τεράστιο μήκος ακτογραμμών και τις άριστες για την ανάπτυξη των φυκιών κλιματικών συνθηκών, διαθέτει πραγματικά μεγάλες δυνατότητες παραγωγής φυκιών.

Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής
Κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγής


1 σχόλιο:

  1. Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι σχολές της περιφέρειας, από αυτές που χαρακτηρίζονται χαμηλής ζήτησης, επιτελούν τόσο σημαντικό ερευνητικό έργο με μεγάλη επιστημονική και πρακτική σημασία για την πτηνοτροφία της χώρας μας. Επιπλέον, η αρτιότητα των πειραματικών εγκαταστάσεων όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, φανερώνει τη σοβαρότητα και τη σωστή προσήλωση στην ερευνητική προσπάθεια. Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.