Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την 40ή επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία:
40 Χρόνια Μετά, Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, υπήρξε η κορυφαία στιγμή Αντίστασης απέναντι στην επτάχρονη δικτατορία. Εκείνες τις ημέρες του Νοεμβρίου του 1973, η φωνή του λαού και της νεολαίας για δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια, έσπασε το καθεστώς φόβου, το κλίμα ηττοπάθειας και τους μηχανισμούς πολιτικού ελέγχου που είχε επιβάλλει η χούντα.Χιλιάδες νέοι άνθρωποι, φοιτητές και εργαζόμενοι, εκφράζοντας το δημοκρατικό αίσθημα της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, αψήφησαν την αστυνομική βία, τις ερπύστριες των τεθωρακισμένων και τις σφαίρες των παρακρατικών. Η αιματηρή καταστολή της εξέγερσης άνοιξε το δρόμο για την κατάρρευση του δικτατορικού καθεστώτος.
Το Πολυτεχνείο δεν μπαίνει στα μουσεία
Το Πολυτεχνείο μπόλιασε με ριζοσπαστισμό και αυτοπεποίθηση τα κοινωνικά κινήματα της Μεταπολίτευσης, και έβγαλε το λαό στο δημοκρατικό προσκήνιο με το αίσθημα του νικητή. Για αυτό είναι τόσοι πολλοί σήμερα οι εκπρόσωποι του πολιτικού κατεστημένου που θα ήθελαν να ξεμπλέξουν μαζί του, που θα ήθελαν να δουν την επέτειο της 17ης Νοέμβρη να εκφυλλίζεται σε μια τυπικού χαρακτήρα αναμνηστική γιορτή, που καταριούνται τη Μεταπολίτευση ως συμφορά για τον τόπο. Οι συμβολισμοί του Πολυτεχνείου δεν άρεσαν ποτέ στην εξουσία η οποία προτιμά πάντοτε να έχει απέναντί της ένα λαό βυθισμένο στην παραίτηση και την απάθεια, και μια νεολαία που κάθεται φρόνιμα βουλιάζοντας στη μοιρολατρία και την απαισιοδοξία. Όμως αυτή την εξέγερση δεν κατάφεραν να την εξαλείψουν από τη συλλογική μνήμη, ούτε να την περιορίσουν σε «κάδρο» μιας συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου. Σαράντα χρόνια μετά το 1973, το Πολυτεχνείο, συγκινεί και κινητοποιεί, εκπέμπει ακόμα ολοζώντανο του μήνυμα του: Η υποταγή και η απάθεια είναι ήττα. Ο κόσμος αλλάζει με αγώνες.

Ο αγώνας του Σήμερα: Να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από τα δεσμά του Μνημονίου.
Σήμερα η Ελλάδα διανύει τον τέταρτο χρόνο των Μνημονίων. Οι αρχικές υποσχέσεις για γρήγορη ανάκαμψη και «έξοδο στις αγορές» αποδείχτηκαν ωμή εξαπάτηση. Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η ελληνική κοινωνία, είναι μια εικόνα ανθρωπιστικής καταστροφής, πρωτοφανής για χώρα που δε βρίσκεται σε πόλεμο. Το μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας -άνεργοι, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι- εξωθείται κάτω από τα όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης. Οι μικρές επιχειρήσεις αφανίζονται. Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης έχει καταρρεύσει. Η ανεργία είναι ανεξέλεγκτη. Η νεολαία μεταναστεύει μαζικά. Όλα αυτά δεν είναι αποτέλεσμα των δομικών στρεβλώσεων της ελληνικής οικονομίας. Είναι αποτέλεσμα του ίδιου του Μνημονίου και της εξαναγκαστικής καταστροφικής λιτότητας, που επιβλήθηκε στη χώρα μας, για λόγους «παραδειγματισμού» και με τη συναίνεση των κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά. Το χειρότερο είναι ότι όσο η πολιτική των Μνημονίων αποτυγχάνει, τόσο η τρόικα και η κυβέρνηση, για να καλύψουν την αποτυχία, υιοθετούν ακόμα σκληρότερα μέτρα.
Να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία
Η κατάσταση αυτή, δημιουργεί ευθέως και πρόβλημα δημοκρατίας. Οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί υποβαθμίζονται. Τα κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα αμφισβητούνται πλέον ανοιχτά. Όσοι διαφωνούν με το Μνημόνιο και υιοθετούν μορφές κοινωνικής διαμαρτυρίας, συκοφαντούνται και διώκονται ως εχθροί της κοινωνικής ειρήνης. Σήμερα η κυβέρνηση των Μνημονίων φλερτάρει πλέον ανοιχτά με την ακροδεξιά ιδεολογία, ελπίζοντας ότι θα καταφέρει έτσι να υψώσει ανάχωμα στην Αριστερά. Η ξενοφοβία, ο κοινωνικός συντηρητισμός, η εμφυλιοπολεμική ρητορική αποτελούν πλέον επίσημη ιδεολογία της Δεξιάς του Σαμαρά, πίσω από την οποία σύρεται το διαλυμένο από τα σκάνδαλα και την πολιτική αναξιοπιστία ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου.
Ανάγλυφη της κρισιμότητας των στιγμών είναι η εικόνα που διαμορφώθηκε τις τελευταίες ημέρες. Η παράνομη εισβολή και οι χειροπέδες στην πύλη της Ε.Ρ.Τ. Η εκ νέου και δωρεάν παραχώρηση στους μεγαλοκαναλάρχες των ψηφιακών συχνοτήτων. Οι νέες απολύσεις, οι νέοι φόροι και οι κατασχέσεις που προετοιμάζουν μαζί με τα στελέχη της τρόικας που επανήλθαν στην πιο ιταμή, αλαζονική και επιθετική παρουσία τους στην Ελλάδα, ως σύγχρονος Μολώχ που απαιτεί συνεχώς νέες θυσίες.
Και από την άλλη πλευρά, η απάντηση της κοινωνίας, ο ηρωικός και ελπιδοφόρος αγώνας των εργαζομένων της Ε.Ρ.Τ., των καθαριστριών, των κατοίκων της Χαλκιδικής, των πανεπιστημίων. Η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που κατέδειξε πόσο ο βασιλιάς είναι γυμνός, που εμφάνισε ακόμη πιο αδύναμη, πιο φοβισμένη και εκτεθειμένη μπροστά στην οργή της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.
Ο κόσμος αλλάζει με αγώνες
Η απάντηση στη βαθειά οικονομική πολιτική και κοινωνική κρίση βρίσκεται στο σημερινό νόημα του Πολυτεχνείου. Ο κόσμος αλλάζει με αγώνες. Η έξοδος από την κρίση είναι ρεαλιστική και εφικτή μόνο αν στο προσκήνιο βρίσκεται ένα μαζικό, δυναμικό και πολύμορφο κίνημα κοινωνικών αντιστάσεων. Ένα κίνημα που θα συσπειρώσει τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία παντού: στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές και την περιφέρεια, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.
Σαράντα χρόνια μετά από το 1973, το Πολυτεχνείο είναι εδώ
Να μας υπενθυμίζει το νόημά του και να εμπνέει τους αγώνες του σήμερα: Για την οριστική απελευθέρωση της χώρας από τη θηλιά των Μνημονίων. Για την υπεράσπιση της κοινωνικής συνοχής και την προστασία των πιο αδύναμων. Για έναν εναλλακτικό δρόμο ανάπτυξης, προς όφελος της κοινωνίας και όχι του κεφαλαίου.

Κάνουμε τα Μνημόνια Παρελθόν.
Ανοίγουμε το δρόμο στην Ελπίδα.
Ήρθε η ώρα της ανατροπής.

4 σχόλια:

  1. Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ,
    γιατί δεν μας εξηγείτε πως θα τα κάνετε αυτά που λέτε! Δηλ πιστεύετε, ότι οι υπόλοιποι Έλληνες πολιτικοί - βουλευτές των άλλων κομμάτων είναι ανίκανοι προδότες και σεις ικανοί! Γιατί να σας πιστέψω; Εγώ βλέπω τον Αρχηγό σας να κάνει συνέχεια κυβιστήσεις ( κωλοτούμπες ), δηλ αλλάζει συνεχώς τα λόγια του και τις προτάσεις του! Γιατί να σας πιστέψω! Μάλλον σας θεωρώ επικίνδυνους! 'Οταν κάθε τόσο αλλάζεις θέσεις και προτάσεις τότε όντως είσαι επικίνδυνος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιαυτό ας χαμηλώσουμε τα κεφάλια
      Μοναδική ελπίδα ο Σαμαράς ο Βορίδης ο Γεωργιάδης και ο junior Μητοστάκης,
      Ας χαμηλώσουμε τα κεφάλια και ας δεχτούμε ως μόνη λύση το Βενιζέλο και το Σαμαρά.

      Απλά να απαντήσεις στο ερώτημα τι θα απογίνουν οι νέοι χωρίς δουλειά.

      Διαγραφή
    2. 17 Νοεμβρίου 2013 - 1:05 μ.μ. μ@@@ς η λαμογιο?

      Διαγραφή
  2. Κάποιος έγραφε , ότι όλοι έχουμε ευθύνες για το δράμα της χώρας μας. ¨άλλος λίγο, άλλος πολύ και οι ηγεσίες μας πολύ μεγαλύτερη από τους απλούς πολίτες! Κάτι που εγώ αποδέχομαι πλήρως!
    Σύστημα εκπ/σης τραγικά λαθεμένο! Υπερπαραγωγή πτυχιούχων με στόχο την ΑΝΕΡΓΙΑ με το αποκτηθέν πτυχίο. Λάθος το να τελειώνουν το λύκειο όλοι οι Έλληνες. Δεν χρειάζεται! Η κοινωνίες έχουν ανάγκη και από γεωργούς , ηλεκτρολόγους υδραυλικούς κτλ, φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι όλοι αυτοί θα πάνε στον καιάδα, αλλά θα πρέπει να φροντίσουμε να ζούνε αξιοπρεπώς. Δεν χρειαζόμαστε χιλιάδες υπαλλήλους ( ΄οτι συμβαίνει σήμερα ). Αυτοί όλοι πληρώνονται από το κοινωνικό σύνολο. (βλέπε: ελλείμματα ).
    Ο πρωτογενής τομέας διαλύθηκε. Θα τον ξανακτίσουμε δημιουργώντας λχ επιχειρηματίες αγρότες κτλ. Μήπως μάθαμε να μη δουλεύουμε και τώρα μας είναι δύσκολο;
    Ήμασταν και ακόμα είμαστε μια χώρα όπου η διαφθορά αγγίζει τα όρια του ζενίθ! Μη θυμώνεις φίλε μου! Ψάξτο μονος σου και θα το διαπιστώσεις!
    Ξεκίνα από τον εαυτό σου! Έχε το θάρρος να αυτοαξιολογηθείς! Δεν το λέω για να σε προκαλέσω!
    Θα βρεθούν δουλειές, θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας! Όλα ακολουθούν την πορεία τους. Όλα έχουν το ζενίθ και ναδίρ τους!
    Μετά από μια καταιγίδα πάντα μα πάντα έρχεται και μια η ηλιοφάνεια το χαμόγελο και η….ανάπτυξη!
    Του προτάθηκε η κυβέρνηση εθνικής Σωτηρίας, τώρα τολμά και μιλά για κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας! Ποιους θα βρει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.