Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην επιβράβευσε τα μέτρα των 7.500 σελίδων που πήρε η Βουλή των Ελλήνων, αλλά βράβευσε τους Έλληνες στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς

Ο παραδοσιακός νερόμυλος του Αγίου Γερμανού τιμήθηκε με το Grand Prix των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κατηγορία Αποκατάσταση

▪ Παραδοσιακός Νερόμυλος στον Αγ. Γερμανό Πρεσπών, Ελλάδα
▪ Το Μονοπάτι του Βασιλιά στο φαράγγι El Chorro, Μάλαγα, Ισπανία
▪ Ο Γοτθικός Πύργος του Wimpole Hall στο Wimpole, Cambridgeshire, Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι νικητές των βραβείων της Ε.Ε. για την Πολιτιστική Κληρονομιά/ Βραβεία Europa Nostra, η υψηλότερη Ευρωπαϊκή διάκριση στον τομέα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τιμήθηκαν κατά την διάρκεια μίας ιδιαιτέρως σημαντικής εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Zarzuela της Μαδρίτης.

Πρόγονοί μας κάτοικοι του χωριού Άγιος Γερμανός Φλώρινας έφτιαξαν τον βραβευμένο νερόμυλο γύρω στο 1930. Τον δούλεψαν μέχρι το 1949 χρονιά που τέλειωσε ο εμφύλιος. Την χρονιά εκείνη ξεκληρίστηκαν μαζί με την πλειοψηφία των κατοίκων του Αγίου Γερμανού.

Οι τότε κυβερνήσεις της πολύπαθης χώρας μας κατάφεραν να κάνουν στους προγόνους που μας άφησαν την πολιτιστική κληρονομιά τα παρακάτω:
1. Να τους διαγράψουν από τα Δημοτολόγια των χωριών τους. Μοναδικό παγκόσμιο φαινόμενο που διατηρείται μέχρι της μέρες μας. Ο Άγιος Γερμανός και το Ανταρτικό σαν μεγαλύτερα χωριά αριθμούν εκατοντάδες διαγραμμένους. Γι αυτούς τους ανθρώπους μοναδικούς στην ανθρωπότητα δεν υπάρχει τόπος γέννησής τους.
2. Να τους χαρακτηρίσουν «φυγάδες» και να δημεύσουν την περιουσία τους.
3. Να πεθάνουν οι περισσότεροι χωρίς να δουν ούτε για μια φορά το σπίτι που γεννήθηκαν, τα χωράφια που έχυσαν τον ιδρώτα τους, και την κληρονομιά τους υλική και πνευματική, βραβευμένη μάλιστα σήμερα με Ευρωπαϊκά βραβεία.
4. Οι διωγμένοι, κατατρεγμένοι, απόκληροι θύματα του εμφύλιου της περιοχής Πρεσπών και Κορεστείων, περιοχής όπου έζησε πιο έντονα την φρίκη του, να θεωρούνται εχθροί του τόπου που γεννήθηκαν και αγάπησαν, μέχρι σήμερα.

http://www.cnn.gr/travel/protaseis/story/33579/prespes-o-paradosiakos-neromylos-apespase-to-vraveio-europa-nostra-2016

ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΠΥΡΟΣ

2 σχόλια:

  1. Καλά είπαμε οτι ενας Μύλος ΌΛΑ τα αλέθει, εσύ όμως μπερδεύεις τις ουσίες. Πως είναι δυνατόν ΌΛΟΙ να στρέφονται με μεγάλη ευκολία κατά τις πολιτικές ενός Κράτους απέναντι σε Στάσεις αντίθετες προς την θεώρησή του, και να μην επιρρίπτουν τις μεγάλες ευθύνες και τα τραγικά Λάθη σε εκείνους που κάποτε ξεσήκωναν τον απλό ΚΌΣΜΑΚΙ της περιοχής για να γίνουν ΑΥΤΟΙ το Κράτος. Τα κτήρια μένουν ή πέφτουν, οι άνθρωποι έρχονται και φεύγουν, ο χρόνος περνά, και το νερό θα γυρίσει την ριμάδα την πέτρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαστρέβλωμενες αλήθειες παράπονο τους δεν μπόρεσαν ναι να κανουν την Μακεδονια μας ενα φιλοΒουλγαρικο κρατος ,και τωρα κλαίγονται για ρέστα. .. Κοπροσκυλα ανθΈλληνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.