Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

2ο Μηχανογραφικό για τους συμμετέχοντες στις πανελλαδικές 2016

της Μαρίας Μπιλιώνη,
Συμβούλου Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας

Όλοι οι Έλληνες μαθητές που συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις εξεταζόμενοι με το νέο αλλά και το παλαιό σύστημα όπως και οι όσοι εξετάστηκαν τις δύο προηγούμενες χρονιές (2015 και 2014) έχουν το δικαίωμα να συμπληρώσουν και ένα δεύτερο μηχανογραφικό δελτίο για τα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου.

Στην Κύπρο υπάρχουν δύο δημόσια πανεπιστήμια: το Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λευκωσία και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λεμεσό. Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου υπάρχουν 8 σχολές: η Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών, η Σχολή Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής, η Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, η Πολυτεχνική Σχολή, η Φιλοσοφική Σχολή, η Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών και η Ιατρική Σχολή. Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει τις ακόλουθες 6 Σχολές: Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης του Περιβάλλοντος, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, Σχολή Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας.

Το μηχανογραφικό της Κύπρου περιλαμβάνει τα τμήματα μοιρασμένα σε 5 επιστημονικά πεδία, θεματικά αντίστοιχα με το ελληνικό μηχανογραφικό. Για την εισαγωγή στα πανεπιστημιακά τμήματα της Κύπρου λαμβάνεται υπόψη ο Γενικός Βαθμός Πρόσβασης που έχει ο έλληνας φοιτητής στη βεβαίωση πρόσβασης που παίρνει από το σχολείο του και όχι τα μόρια εισαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι βάσεις των τμημάτων της Κύπρου είναι, συνήθως, χαμηλότερες από τις αντίστοιχες των τμημάτων της Κύπρου. Όλοι όσοι ενδιαφέρεστε για σπουδές στην κοντινή μας Κύπρο πρέπει να εκτυπώσετε, να συμπληρώσετε και να στείλετε ταχυδρομικά την αίτηση εισδοχής μαζί με το βαθμό πρόσβασης το διάστημα 1-22 Ιουλίου 2016. Την αίτηση μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: http://ucyweb.ucy.ac.cy/fmweb/el/announcements. Τα αποτελέσματα για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια βγαίνουν στις αρχές Αυγούστου, οπότε και οι υπεύθυνοι των πανεπιστημίων ενημερώνουν τους επιτυχόντες και τους ρωτούν εάν αποδέχονται τη θέση τους. Ο υποψήφιος έχει το δικαίωμα να αποδεχτεί τη θέση και να προχωρήσει τη διαδικασία εγγραφής στο τμήμα αλλά και να την αρνηθεί χωρίς καμιά επίπτωση. Οι σπουδές στα τμήματα των δύο δημοσιών πανεπιστημίων είναι δωρεάν και παράλληλα υπάρχουν παροχές των πανεπιστημίων που διευκολύνουν στους ελλαδίτες φοιτητές στη διαμονή και διαβίωσή τους κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στην Κύπρο. Ενδεικτικά αναφέρω τις ετήσιες υποτροφίες και τα κουπόνια σίτισης, για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται από το νόμο. Τα πτυχία που λαμβάνονται από τα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου (καθώς η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης) αναγνωρίζονται απευθείας στην Ελλάδα μέσα από τη διαδικασία του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.