Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Οδηγίες για μισθώσεις κατοικιών

Με τον ερχομό του τέλους της σχολικής χρονιάς έρχονται ταυτόχρονα και οι πρώτες μαζικές αποχωρήσεις από τα ενοικιαζόμενα σπίτια στην Φλώρινα αρχικά από αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, ίσως κάποιων μαθητών και στην συνέχεια έρχονται οι φοιτητές που τελείωσαν ή αποχωρούν για δικούς τους λόγους.

Με αφορμή ότι έχει παρατηρηθεί στην πόλη της Φλώρινας μερικοί ιδιοκτήτες να εγείρουν παράλογες απαιτήσεις και να αρνούνται να επιστρέψουν την εγγύηση, σε όσους μέσα σε αυτή την κρίση έχει ζητηθεί, παρακρατώντας την παράνομα με διάφορες αιτίες και αφορμές θα θέλαμε να επισημάνουμε μερικά σημεία που πρέπει να γνωρίζουν οι ενοικιαστές ώστε να προστατευτούν από ιδιοκτήτες που προσπαθούν να τους εκμεταλλευτούν με διαφόρους τρόπους πιέζοντας τους.

Ο ενοικιαστής με βάση και την απόφαση υπ αριθμ. 633/2010 του Αρείου Πάγου δεν έχει καμία υποχρέωση να επισκευάσει ζημίες που έχουν προκληθεί λόγω της φυσιολογικής φθοράς του χρόνου. Σε περίπτωση που ο ενοικιαστής έχει κάνει ο ίδιος εργασίες απαιτεί να πληρώνει κάθε μήνα χαμηλότερο ενοίκιο ή να του αφαιρεθούν οι δαπάνες από το συνολικό μίσθωμα.

Σε γενικές γραμμές δηλαδή ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να επισκευάσει τυχόν φθορές που προκύπτουν από φυσική φθορά και οι οποίες απειλούν την υγεία των ενοίκων και την κατάσταση των περιουσιακών στοιχείων εντός της οικίας καθώς και επισκευές που σχετίζονται με τη συντήρηση του ακινήτου (π.χ υγρασίες στον τοίχο, υδραυλικές εγκαταστάσεις κλπ).

Ο ενοικιαστής από την πλευρά του αναλαμβάνει τυχόν ζημιές που έγιναν από αμέλειά του ή σκόπιμα κατά το διάστημα χρήσης του ακινήτου (π.χ σπάσιμο τζαμαρίας, πόρτας κλπ)
Μετά από και δικό μου πάθημα και για την καλύτερη προστασία των ενοικιαστών, την αποφυγή τυχόν εκμετάλλευσης και άσχημων εντάσεων, διαβάστε τους παρακάτω συνδέσμους.

http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=336516

http://www.protothema.gr/greece/article/71118/oi-enoikiastes-akinhton-den-plhronoyn-gia-tis-fysiologikes-fthores/

http://www.efpolis.gr/el/diasfalisi-oikonomikon-symefronton-katanaloton/exasfalisi-asfalon-synallagon/63-misthoseis-katoikion.html

http://www.spitogatos.gr/gr/articles/symvoules_protaseis/misthosi-katoikias-kai-sychna-erotimata/1

http://www.efpolis.gr/el/diasfalisi-oikonomikon-symefronton-katanaloton/exasfalisi-asfalon-synallagon/63-misthoseis-katoikion.html

Αναγνώστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.