Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Ξαναλειτουργεί σύντομα το λιγνιτωρυχείο Αχλάδας

Σύντομα θα μπει και πάλι σε λειτουργία, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το λιγνιτωρυχείο Αχλάδας στη Φλώρινα που είχε περί τους 700 εργαζόμενους και παρέμενε «νεκρό» εδώ και αρκετούς μήνες, κυρίως επειδή η ΔΕΗ ζητούσε συγκεκριμένες προδιαγραφές για το λιγνίτη που απορροφά, προδιαγραφές που το ορυχείο με βάση την τωρινή του κατάσταση δεν μπορεί να προσφέρει.

Η διαφαινόμενη επαναλειτουργία προκύπτει μετά την παρέμβαση και μεσολάβηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη προς τις τρείς εμπλεκόμενες πλευρές: Τη ΔΕΗ που φέρεται να έχει δεχθεί να αρχίσει και πάλι να παραλαμβάνει ποσότητες λιγνίτη για τις ανάγκες της μονάδας της Μελίτης, την εταιρία που έχει την εκμετάλλευση του ορυχείου (Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας ΑΕ) και τον υπεργολάβο (κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ - ΤΕΡΝΑ).

Η παρέμβαση, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, έχει οδηγήσει σε φιλικό διακανονισμό των εμπλεκομένων που θα επιτρέψει σε πρώτη τουλάχιστον φάση την επαναλειτουργία του ορυχείου, όπως ζητούσαν επίμονα οι 700 περίπου εργαζόμενοι και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας. Κατά τη μεταβατική περίοδο λειτουργίας θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με την εταιρεία εκμετάλλευσης και την κοινοπραξία των υπεργολάβων ώστε να οδηγηθεί η υπόθεση σε μια νέα συμφωνία.

Σε επικοινωνία με το energypress, την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη εκφράζουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από την τωρινή επαναλειτουργία, το πρόβλημα του ορυχείου είναι δομικό, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, δεν μπορεί να παράξει λιγνίτη με τα χαρακτηριστικά που ζητάει η ΔΕΗ (και πάντως όχι στην τιμή που προέβλεπε η παλιά συμφωνία) εάν δεν γίνει η μετεγκατάσταση των οικισμών που εμποδίζουν την ανάπτυξή του ορυχείου. Οι αδειοδοτήσεις για την υπόθεση αυτή εκκρεμούν και συνεπώς εκτιμάται ότι το πρόβλημα θα επανέλθει εάν δεν επισπευσθεί η διαδικασία ριζικής λύσης

Πηγή: energypress.gr

23 σχόλια:

  1. Ποτέ θα ανοίξει και με ποιους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. την δευτερα με την κοινοπραξεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αφού θέλουν λιγνίτη με προδιαγραφες ας ανοίξουν την βευη και το κλειδί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μέχρι τώρα που τα ρήμαζαν όλα προδιαγραφές δεν έψαχναν, τώρα εκ του πονηρού και για να εκβιάσουν καταστάσεις ή να πατήσουν επί πτωμάτων ζητάνε λιγνίτη με προδιαγραφές. Το ότι έβαλαν Αχλάδα Σκοπό και Ανάργυρους στη Β ζώνη για τις προσλήψεις στα 8μηνα κουβέντα οι της ΔΕΗ .ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ, ΑΧΑΡΙΣΤΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την Τρίτη ανοίγει....(αλλα ποια τριτη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανωνυμοι 3:46,1:16 και 11:06 καλα, Ελληνικα δεν ξεραιτε;ο κανονας λεει οτι"ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΒΑΖΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΤΕΛΕΙΑ".

      Διαγραφή
    2. Σιγά μορφωμένε, ΞΕΡΕΤΕ...Αλήθεια με έκανες και γέλασα...Επίσης στα ελληνικά βάζουμε και οξείες...Έμαθες και από κανόνες.

      Διαγραφή
    3. Η φωτογραφία είναι πάνω από 10 χρόνια .Γιατί φενονται τα συνεργεία στο βάθος.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμε 11:21 μη μας το παίζεις και έξυπνος οι τελείες είναι πιο σημαντικές από τους τόνους!Έτσι και αλλιώς ο Φίλης θα τους καταργήσει.

      Διαγραφή
    5. Ανωνυμακια 11:21,ο 9:39 ειναι πιο εξυπνος απο 'σενα!Γι αυτο βουλωνετο και ασε τις μαγκες.

      Διαγραφή
    6. Εξυπνος το παίζει ο 9.39...Εγώ απλά του απέδειξα ότι απλά δεν είναι. Επίσης του απέδειξα ότι είναι και ανορθόγραφος. Όσο για τις μαγκιές μάλλον εσείς το παίζεται μάγκες και μάλιστα από το πληκτρολόγιο. Αποδείξτε τη μαγκιά σας στους κυρίους του ΑΚΤΩΡ και της ΤΕΡΝΑ που έχουν κατεδαφίσει το χωριό σας. Κοτόπουλα, ε κοτόπουλα. Άντε στον Παπαράτσι για καφέ τώρα.

      Διαγραφή
    7. Εγώ είμαι ο 2:23 συγνώμη που σε κορόιδευα 9.39 για την ορθογραφία σου ή καλύτερα συγνώμη σε όλους εσάς που τον υποστηρίζατε, είμαι τόσο μα τόσο βλάκας! Για αυτό θα το βουλώσω.

      Διαγραφή
    8. Από τη διασταύρωση δεν έχεις βγει. Σε λυπάμαι πραγματικά. Σε αφήνω στη μιζέρια σου. I.Q αμοιβάδας. Αν ξέρεις και τι είναι αμοιβάδα. Καλό καφέ στον παπαράτσι. Μόνο για εκεί είσαι.

      Διαγραφή
    9. Καλύτερα μη μου απαντάς γιατί θα βγάλω καρκίνο στα μάτια με αυτά που γράφεις και όπως τα γράφεις...ΠΛΕΟΝ, ΤΑ ΞΑΝΑΛΕΜΕ...Σε πειράξανε οι τελείες,είσαι ανίδεος...

      Διαγραφή
  6. Επειδή είμαι από Αχλάδα η φωτο που δημοσιεύετε είναι τουλάχιστον 10 χρόνια πριν. Τώρα πια δεν έχει απομείνει τίποτα απ΄αυτά που δείχνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΨΕΜΑΤΑ!ΕΓΩ ΜΕΝΩ ΣΤΗΝ ΑΧΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΦΩΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ;ΝΟΜΙΖΕΣ ΟΤΙ ΔΕ ΘΑ ΒΓΕΙ ΤΟ ΨΕΜΑ ΣΟΥ ΣΤΗ ΦΟΡΑ.

      Διαγραφή
  7. παντός εκεί στην Αχλάδα δεν τους ενδιαφέρει το χωρίο τους κ μόνο η δουλειά με αυτά που έλεγαν στην ερτ 3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ποιος έλεγε τετοιο πράγμα.Οτι μόνο γ δουλειά μας ενδιαφέρει .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η φωτογραφία είναι το 2003-4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΤΟ ΆΛΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΌ ΤΟ ΞΈΡΕΤΕ? ΒΡΕ ΠΟΥ ΖΉΤΕ? ΨΩΦΆΤΕ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ''ΔΟΥΛΕΜΑ'' ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΜΟΥ ΦΑΊΝΕΤΑΙ. ΣΥΝΈΛΘΕΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΟ, ΠΩΣ ΤΟ ΟΡΥΧΕΊΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΊ Ν΄ΑΝΟΙΞΕΙ ΠΙΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΌ ΝΑ ΣΥΜΒΕΊ, ΔΕΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΈΠΕΙ Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΉ ΤΟΥ ΘΕΣΗ. ΚΑΘΕ ΕΝΡΓΕΙΑ ΠΑΕΙ ΒΑΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ , ΛΊΓΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΚΌΤΗΤΑ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΑΠΑΙΤΕΊΤΑΙ ...ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΚΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ .. ΣΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ''ΨΗΛΟ ΓΑΖΙ'' .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ούτε τα γραφεία της Μετε δεν έχουν έρθει εδώ κάτω .Η φωτογραφία είναι περίπου 1996.Αυτος που λέει ότι είναι πριν 2 χρόνια η φωτογραφία δεν είναι από δω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η φωτο σας ενδιαφερει το πότε τραβηχτηκαι η το ανοιγμα του ορυχειου?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πραγματικα εμεις οι φλωρινιωτες ειμαστε για κλαματα κ καλα μας κανουν οι κοζανιτες μαζι με τη δεη που αυτη τι στιγμη κ πολλους μηνες πριν κοβαλουν καρβουνο απο το δικο τους ορυχειο.αντι να ειμαστε ενωμενοι μαλωνετε εδω κ μηνες για διαφορα οπως εδω για τις φωτο απο ποτε ειναι κ ενα σωρο βλακειες τετοιες.καταφεραμε να αφησουμε την κοινοπραξια να φυγει με 300 εργαζομενους για να ερθει μια εταιρια που θα παρει 50 κ φυσικα καποιοι θα χαρουν γιαυτο κ ας χανει η οικονομια της φλωρινας.οτι κ να πεις ειναι λιγα για εμας τους φλωρινιωτες περαστικα μας οσο για τους πολιτικους μας θα ερθει η σειρα τους αντωνιαδη το εφαγες το ακυρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.